Materiale despre metaprograme, de Marcus Victor Grant

Introducere

Este nevoie să definim o nuanţare importantă între perspectiva ştiinţifică asupra personalităţii abordată de programarea neuro-lingvistică şi cea abordată de psihologie.Deşi programarea neuro-lingvistică nu a fost niciodată un domeniu ştiinţific prin excelenţă, la capitolul acestui nivel al piramidei lui Dilts, cercetătorii şi-au făcut treaba excelent.

Există, la momentul de faţă în lume, cel puţin 4 inventare ale personalităţii realizate pornind de la teoriile din programarea neuro-lingvistică privind atitudinile, motivaţia şi intenţiile din spatele comportamentelor.

Numele de referinţă care au lucrat la dezvoltarea sau care au promovat aceste aspecte în lume sunt:

  • Alfred Korzybski (SUA),
  • Richard Bandler (SUA),
  • Leslie Lebeau (SUA),
  • Rodger Bailey (SUA),
  • Ross Stewart (SUA),
  • Wyatt Woodsmall (SUA),
  • Shelle Rose Charvet (Canada),
  • Tad James (Australia, SUA),
  • Marylin Woodsmall (SUA),
  • Robert Dilts (SUA),
  • L. Michael Hall (UK, SUA),
  • Bob G. Bodenhamer (UK, SUA),
  • Jay Arthur (SUA),
  • Patrick Merlevede (Belgia),
  • H. Arne Maus (Germania),
  • David Schaeffer (Germania).

Dacă pui mâna pe vreo carte, un audiobook, material video, raport de cercetare sau chiar şi numai un articol realizate de vreunul din aceşti autori, cumpără-le, citeşte-le, reciteşte-le şi aplică-le, oricât ar face! Vei afla lucruri care îţi pot schimba viaţa!

Concluziile indubitabile la care s-a ajuns după peste 30 de ani de cercetări au fost: personalitatea umană nu poate fi definită prin tipologiile propuse de psihologie, întrucât există nuanţe mult prea fine ale acesteia încât să fie surprinse de inventarele cu 4, 8 sau chiar 16 tipare.

Combinaţiile descrise de psihologie, prin instrumentele de până în prezent, sunt de fapt Metatipuri / Meta-types [en] [link valid de la 16.9.2021], ceea ce reprezintă combinaţii ale metaprogramelor, criteriilor, motivaţiilor fundamentale (prime concerns), liniei timpului, valorilor și altor asemenea elemente.

Lipsa de precizie şi uneori de predictibilitate ale unor astfel de inventare, inclusiv clasicele MBTI, CPI, PCM, 16PF a dus la necesitatea unei alte abordări, întrucât oamenii sunt complecşi.

Dacă nu abordezi un lucru complex cu atenţia necesară,

atunci acesta devine complicat.

H. Arne Maus, dezvoltator Identity Compass International®

  

Ce ştiu eu despre metaprograme

În 2005, am devenit fascinat de aceste cărămizi fundamentale ale personalităţii care se numesc metaprograme. Am povestit despre asta în articolul Cum mi-a schimbat viaţa Andy Szekely. Din toamna acelui an, când am început să devin conştient de puterea lor colosală, am devenit în timp preocupat să ajung un specialist în domeniu, în România. În România eu personal cunosc doar 5 experți în metaprograme: Andy Szekely, Daniel Bichiş, Cătălin Zaharia, Ionuţ Ciurea şi Adela Cristea. Posibil să mai fie încă maxim 5 pe care nu-i știu eu.

Deşi figurează pe lista obligatorie de „materii” care se studiază la nivelul de master practitioner în programarea neuro-lingvistică, majoritatea covârşitoare a trainerilor nu insistă în profunzime – aşa cum maeştri precum Wyatt Woodsmall, John LaValle, Adriana James sau Christopher Howard o fac. Ca urmare, în afară de mâna de traineri şcoliţi cu specialişti străini CARE AU LUCRAT ÎN CERCETARE ÎN DOMENIUL METAPROGRAMELOR, este puţin probabil ca o înţelegere corectă a acestui câmp de studiu comun al NLP şi HR să se producă.Mai adaug și faptul că am scris acest articol în 2012, l-am actualizat în 2015 și în 2021 și nu am avut mare lucru de modificat.

Dacă întâmplător auzi pe cineva că vorbeşte despre metaprograme, pune-l să îți spună care sunt cele mai influente cărţi în domeniul metaprogramelor. Dacă nu răspunde cu măcar 4 titluri din cele scrise de L. Michael Hall, Wyatt Woodsmall, H. Arne Maus sau Jay Arthur, înseamnă că „vorbeşte capace” – cam ca majoritatea speculanţilor din aria NLP. Nu vă lăsaţi pe mâna unor persoane prea puţin pregătite – acesta este un domeniu de vârf, extrem de valoros şi scump.

La nivel internaţional, eu sunt recunoscut ca un cunoscător al acestui domeniu. De asemenea, în 2 din cărțile mele, Căile persuasiunii în negociere (2012) și Modelarea din NLP, o cale rapidă spre excelență. (2015) , am mai scris câteva capitole despre câteva metaprograme, pe larg.

La momentul la care am publicat iniţial acest articol, 18 ianuarie 2012, actualizat 20 mai 2015, conform rezultatelor Google, sunt, alături de Ionuţ Ciurea, autorul cu cele mai multe materiale scrise publice pe internet scrise în limba română despre metaprograme (168 de rezultate). Lista curentă este numai despre cele scrise de mine.

În cadrul acestei liste, am inclus la actualizarea din 2021 și articole programate să apară ulterior acestui articol. Linkurile vor deveni active la data menționată între parantezele pătrate doar la linkurile specificate.

  

I. Articole introductive despre ce sunt și la ce folosesc metaprogramele

  1. Paiele din ochii celorlaţi au culori diferite pentru fiecare [RO] / The Specks in Other People’s Eyes Have Different Colours for Each [en] [link valid de la 22.7.2021]
  2. Cărămizile fundamentale ale personalităţii / Metaprograms, The Fundamental Bricks of Personality [en] [link valid de la 5.8.2021]
  3. La ce ne ajută să cunoaştem şi să înţelegem metaprogramele [RO] / What Do Knowing and Understanding Metaprograms Help Us With? [en] [link valid de la 19.8.2021]
  4. Dinamica metaprogramelor / The Dynamics of Metaprograms [en] [link valid de la 3.9.2021]

  

II. LAB Profile și Shelle Rose Charvet în contextul metaprogramelor

  1. Cum mi-a schimbat viaţa Andy Szekely
  2. Cuvinte care schimbă minţi, de Shelle Rose Charvet / Words That Change Minds: The 14 Patterns for Mastering the Language of Influence by Shelle Rose Charvet – book review [en],
  3. LAB Profile și coaching, partea 1
  4. LAB Profile și coaching, partea a 2-a
  5. LAB Profile Extended (măsoară și linia timpului, prime concerns și valori)

  

III. Despre metaprograme individuale

1. Despre metaprogramul operatorii modali

Operatorul modal: Vreau vs. Trebuie

NLP Modal Operators From A Marketing Perspective. [en]

Conflictul motivaţional / Conflictul motivaţional [link valid de la 16.5.2023]/ The Motivational Conflict [en] [link valid de la 23.12.2021]

  

2. Despre metaprogramul cadrul de referință

Despre sistemul de referinţă şi perspective / On the Reference System and Perspectives [en] [link valid de la 11.11.2021]

Principii de viaţă (2010)  

 

3. Despre metaprogramul răspunsul la stress

Răspunsul la stress / The Distress Response [en]

Meta Modalities [en]

  

Descrierea altor câteva metaprograme

4. Direcţia motivaţiei

5. Tipurile motivaţionale McClelland, pe scurt

6. Cadranul care face lucrurile sa se întâmple / The Quadrant of Making Things Happen [en]

7. Ce înseamnă încrederea / What Does Trust Mean? [en] [link valid de la 4.11.2021]

8. The Same Kind of Different As Me [en]

  

IV. Aprofundare

1. Metatipuri

Aceste structuri ale personalității sunt considerate de unii autori metaprograme, dar eu consider că sunt metatipuri.

  

2. Lucrări de specialitate și sinteze

  

3. Materiale de lucru

  

4. Metaprogramele au legături directe cu:

 

Îți urez lectură revelatoare și explorare productivă!

Marcus Victor Grant

Copyright text © Marcus Victor Grant 2012-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

2 gânduri despre „Materiale despre metaprograme, de Marcus Victor Grant

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.