Uneori, primesc în legătură cu seminarul de învățare eficientă niște obiecții de genul:
Vreau să vin, dar sunt modulele de citire rapidă, memorare și concentrare mi se par foarte scumpe și cam scurte. Dacă îi zic unui prieten că dau 800 de lei, o să mă întrebe: ”și câte luni ține formarea asta?”, iar eu am să-i spun: ”două zile”.
Scumpe și scurte în comparație cu ce? Probabil, în comparație cu un curs de patiser/cofetar sau de manichiură/pedichiură. Dar haidem totuși să facem o socoteală comparativă.
(continuă să citești după media ↓)
Socoteala în timp
Majoritatea oamenilor citesc cu o viteză cuprinsă între 100-250 de cuvinte pe minut. Să facem un exercițiu de imaginație și să presupunem că tu investești 16 ore pentru participarea efectivă la acest seminar, apoi câte 20 de minute pe zi – antrenamentul de citire rapidă + 10 minute pe zi – concentrare + o oră pe săptămână pentru memorare, vreme de 4 luni. Asta înseamnă aprox. 61 h. Facem un calcul conservator și presupunem că reușești doar să îți dublezi viteza de citire (eu în primele 4 luni mi-am crescut-o de vreo 10 ori), o aduci de la 150 la 300 de cuvinte pe minut. Să presupunem acum că tu ai de citit în fiecare zi câte 30 de pagini a câte 300 de cuvinte, ceea ce în mod obișnuit fără antrenament îți ia cam o oră. Timpul tău de lectură, alocat pe zi este de doar o oră din 24, împărțită în 3-5 momente pe parcursul zilei. Asta înseamnă că în 4 luni, citești 122 de ore.
Raportându-ne la salariul minim pe economie pentru angajații cu studii superioare din România anului 2020, de 2676 de lei/lună, din care net 1594 de lei, socotim pentru fiecare din cele 167.33 de ore lunar pentru care corespund o echivalență de 1594/167.3=9.53 lei/oră. Deci, dacă ești un/o angajat/ă cu studii superioare care lucrează un program normal zilnic întreg de 8 ore/zi, de luni până vineri și ești plătit/ă cu salariul minim pe economie, atunci o oră lucrătoare din timpul tău este plătită cu 9,53 de lei.
Prin participarea la seminarul acesta, tu plătești 800 de lei pentru 16 h, adică 50 lei/oră. Pentru ca să plătești această sumă, trebuie să muncești, la valoarea de 9,53 lei/oră, aproximativ 83,95 ore. Dacă ești plătit/ă mai mult, atunci îți ia chiar mai puțin timp.
În primele 4 luni de antrenament, după socoteala de mai sus, vei fi petrecut 122 de ore citind (pe care oricum le-ai fic petrecut citind) și 61 de ore antrenându-te pentru învățarea eficientă.
La sfîrșitul perioadei inițiale de 4 luni, dacă ți-ai dublat viteza de citire (facem abstracție, prin absurd, de optimizarea coeficientului de reținere), vei reuși să citești cât citești cât citeai înainte în 122 de ore, în doar 61 de ore. Asta presupunând că îți vei păstra viteza de citire, continuând să exersezi doar 15 min pe zi, tehnicile de citire rapidă. În realitate, în toată această perioadă, viteza ta va crește oricum încetul cu încetul, deci nu vor fi 122 de ore pentru a citi cât citeai de obicei, ci mai puțin. Iar viteza va continua oricum să crească dacă vei continua exercițiile.
În următoarele (alte) 4 luni după perioada inițială, dacă prespunem că în cel mai rău caz rămâi la același nivel, timpul tău alocat pentru exerciții va scădea de la 61 de ore la doar 30,5 ore, iar timpul de lectură va fi redus de la 122 de ore la 61 de ore. Este o economie totală de 91,5 ore.
91,5 h la 4 luni, adică 0.75 h pe zi, adică 45 de minute pe zi.
83,95 h (cât ai muncit ca să plătești seminarul)-91,5 (economia de ore 8 luni de exercițiu)+16h (participarea la seminar)=8,45 h de recuperat. Păstrând rata pesimistă de economisire a doar 45 de minute pe zi și după luna a opta, mai ai nevoie de 11,26 de zile pentru a recupera investiția de timp.
Așadar, prespunând că înveți într-un ritm lent și reușești doar să-ți dublezi viteza de citire și citești doar 30 de pagini pe zi, investiția de timp se va recupera complet în 9 luni din momentul în care ai început să aplici. Presupunând că aplici doar un sfert din ce ai învățat, dacă citești doar 30 de pagini pe zi, atunci poți ajunge să economisești 45 de minute pe zi din timpul de lectură+exercițiu. Acesta e un calcul conservator. Dacă citești mai mult, sau dacă te antrenezi mai mult, atunci ajungi la rezultate mai bune mai repede. Eu într-un an mi-am multiplicat viteza de citire de 42 de ori. Citește aici cum.
Investiția de bani se recuperează accelerat dacă vei citi materiale de specialitate care, puse în practică, te vor ajuta să câștigi sau să economisești bani. Poți studia pentru a avansa în carieră ca să ai un salariu mai bun, sau poți în timpul câștigat poți face ore suplimentare pentru care să fii plătit/ă. Sau poți studia un domeniu care îți face plăcere, la care ai talent, dar la care nu te pricepi așa de bine, iar după câteva luni (în loc de câțiva ani) poți începe să lucrezi și să câștigi bani din asta. Sau poți să studiezi cum să faci afaceri și vânzări. Sau poți să înveți cum să economisești bani și timp.
Socoteala în bani
Ah, și dacă tot vorbim despre comparații, să mai luăm în considerare:
1. Alți formatori pe piața din România îți cer de 2 ori sau de 3 ori mai mult și îți dau resurse mai ineficiente. Știu asta deoarece unii din clienții lor au ajuns apoi la mine și îmi spun că regretă cheltuielile făcute cu seminarii care nu le-au oferit metodele potrivite.
2. Pe cine/ce altcineva mai plătești cu 50 de lei/oră?
Dacă de exemplu te duci la medic, cât îți ia pentru o consultație de o oră?
Dacă plătești un electrician să-ți lucreze o oră în casă, îl plătești cu 50 de lei sau cu mai mult?
Dacă te duci la un salon de coafură, cât plătești pe o soluție personalizată care durează o oră să fie aplicată?
Dacă iei două feluri de mâncare și băutură într-un restaurant, sunt șanse să plătești 50 de lei pentru o masă de o oră?
Ai da 75 de lei ca să deții un DVD de colecție cu un film foarte bun, care durează o oră și jumătate?
Ai da 150 de lei pe un zbor cu avionul vreme de 3 ore?
Ai da 50 de lei comision la bancă pentru o oră din timpul unui bancher care să decidă dacă să-ți acorde un împrumut?
Un profesor de liceu bun este plătit cu 50 de lei/ora de meditație?
Și cu toate acestea, aceste servicii/produse trebuie cumpărate din nou și din nou, de fiecare dată când ai nevoie de ele, spre deosebire de acest seminar, la care ajunge să participi o dată și poți să-ți schimbi întreaga viață fără să fii obligat/ă să mai plătești în viitor alte seminarii.
3. Ce altceva este mai urgent decât niște soluții care te pot ajuta pe termen lung să câștigi bani, să economisești timp și să înveți cu succes orice-ți propui, depinzând doar de eforturile tale?
4. Valoarea onestă, reală, echitabilă, pe care eu personal consider că un participant ar trebui s-o plătească pentru cele 16 ore de seminar este 1000 de euro, adică mai bine de 6 ori mai mult decât cer în prezent. 1000 de euro este, de asemenea, o valoare comparabilă cu cât se cere în străinătate pentru un asemenea seminar, în condițiile în care cei care le țin nu știu și nu oferă nici jumătate din lucrurile pe care le vei învăța la acest seminar.
5. Din banii pe care îi plătești, foarte probabil, mai puțin de jumătate ajung efectiv la mine ca trainer.
Acum ți se mai pare mult? În comparație cu ce?
Știi ce se întâmplă cu cei care așteaptă momentul potrivit? Sunt întrecuți de cei care nu-l așteaptă!
Copyright © Marcus Victor Grant 2016-prezent, toate drepturile rezervate.
Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.