Lucrări de referinţă pentru studiul metaprogramelor (I)


Tipuri psihologice, de Carl Gustav Jung (1922)

Sursă fundamentală pentru dezvoltarea mai multor structuri şi tipologii ale personalităţii, precum şi instrumente de măsurare dintre care cele mai cunoscute sunt MBTI şi 16 PF.

Una din provocările principale în studiul metaprogramelor a fost să rafineze, teoretic şi practic, sturcturile lui Jung, în cărămizi fundamentale şi indivizibile. Cu toate acestea, lucrarea sa reprezintă mai mult decât o carte de referinţă în psihologia personalităţii: este un cadrul epistemologic pentru întreaga abordare a psihometriei, psihologiei clinice şi NLP asupra ce-l face pe om să îşi folosească cogniţia, comportamentul şi limbajul pe baza unor tipare specifice într-o măsura mai mare anumitor indivizi decât altora. Precum cartea lui Woodsmall a fost o temelie în 1988 pentru teoria metaprogramelor, tot astfel cartea lui Jung a fost bază teoriei trăsăturilor, în 1922.

Cartea a fost tradusă şi în română şi poate fi comandată uşor de pe internet. Lectura ei este accesibilă cuiva preocupat de subiectul cunoaşterii de sine şi mai ales celor care studiază psihologia.

Science and Sanity, de Alfred Korzybski (1933).

Numărând aproape 1000 de pagini, a fost publicată în şase ediţii, din care patru revizuite de autor însuşi. Recunoscut ca cel mai mare epistemolog al secolului XX, Alfred Korzybski cadrează epistemologic apariţia / dezvoltarea (între altele) următoarelor teorii şi domenii:

  • teoria relativităţii generalizată;

  • teoria cuantică a lui Albert Einstein;

  • cibernetica folosită în computere;

  • teoria trăsăturilor din psihologia personalităţii;

  • NLP, oferind una din bazele conceptuale fundamentale: diferenţa între hartă şi teritoriu (detalii mai jos), descriind chiar şi câteva distincţii care au constituit viitoare metaprograme;

  • neurologie;

  • semiotică şi semantică.

Carte revoluţionară, a cărei valoare predictivă şi documentară a fost cu atât mai mult preţuită odată cu trecerea deceniilor ca una din lucrările ştiinţifice cele mai importante de la sfârşitul mileniului II: a trasat structura şi cadrul de interpretare a noii lumi care urma să se creeze după al doilea război mondial, din punct de vedere social, psihologic, tehnologic şi ştiinţific.

Cartea este disponibilă gratuit sau contra cost în multiple ediţii şi formate pe internet. Lectura acesteia reprezintă o provocare intelectuală considerabilă pentru oricine, având un nivel foarte ridicat de expertiză. Cartea nu poate fi înţeleasă de cititorul de rând.

Metaprogramming In The Human Biocomputer,de John C. Lilly (1968).

John C. Lilly este autorul noţiunilor de metaprogram şi metaprogramare. Încă înainte ca NLP să existe, el realizează una din lucrările fundamentale care a stat la baza noului domeniu, realizând în ansamblul lucrării o metaforă între creierul uman şi un computer, explicând mecanisme psihofiziologice într-o lumină cu totul revoluţionară acum jumătate de secol. Abia în 1972 a fost fondată NLP (în acelaşi an cu republicarea lucrării lui), şi abia în 1982 au fost descoperite metaprogramele ca structuri de personalitate în cadrul NLP. Nu la fel de complexă şi largă precum Science and Sanity, lectura acesteia este totuşi una dificilă şi îndeosebi adresată celor care au studii de specialitate.

Time Line Therapy and the Basis of Personality, de Wyatt Woodsmall şi Tad James (1988).

Bazată pe o arie de studiu înfiinţată pe atunci de nici un deceniu, folosită în consultanţă organizaţională, terapie, training şi cercetare, lucrarea este o bază fundamentală pentru cei care doresc să aprofundeze abordarea NLP asupra psihologiei personalităţii, la origini. Lucrarea oferă şi o abordare NLP asupra dihotomiilor lui Jung.

Cartea oferă o bază comprehensivă bună (deşi puţin depăşită în ziua de azi, după aproape un sfert de secol) pentru conceptul de linii ale timpului şi reprezintă o lectură de dificultate medie, care solicită cititorului o experienţă sau o lectură familiarizată cu NLP. Cartea poate fi comandată prin poştă de pe internet.

Metaprograms, de Wyatt Woodsmall (1988).

Dacă Science and Sanity este o carte de căpătâi pentru fundamentarea NLP, atunci aceasta este o carte de referinţă atât pentru psihologia personalităţii, cât şi pentru metaprograme ca arie.

Este o exhaustivă trecere în revistă a tuturor teoriilor structurilor de personalitate concepute din secolul al XIX-lea până în 1987 şi oferă cea mai largă bază de interpretare şi înţelegere a metaprogramelor. Conţinutul ei este valabil, cu câteva mici observaţii şi în prezent şi este şi cea mai structurată carte concepută vreodată pe acest subiect şi totodată prima. Lectura ei este relativ accesibilă oricui şi poate constitui o experienţă de transformare completă a viziunilor asupra psihologiei şi relaţiilor interumane. Cartea este indisponibilă. Această carte, a fost vreme de aproape un deceniu un manual suprem al metaprogramelor.

Words that Change Minds / Cuvinte care schimbă minţi, de Shelle Rose Charvet (1995, 1997)

În această carte publicată în SUA, expertul mondial în HR Shelle Rose Charvet îmbină meritele primei lucrări de popularizare a metaprogramelor cu un ghid profesionist scris pentru specialiştii în resurse umane, la sfârşitul căreia se găseşte şi interviul semi-structurat LAB Profile. Charvet a acordat consultanţă, între altele, pentru Banca Mondială, Guvernul Franţei şi Comitetul Olimpic Mondial.

Esenţa este comprimată într-o manieră mai puţin sobră şi mai colocvială decât la Woodsmall (1988), cu multe exemple şi cu date din cercetare. Îţi recomand cartea ca relativă accesibilă , dacă doreşti să te familiarizezi cu metaprogramele.

Singura lucrare tradusă în română (ediţia a II-a revizuită a fost publicată de Amaltea în 2006 sub titlul Cuvinte care schimbă minţi). Ambele versiuni sunt foarte uşor de comandat prin poştă sau prin internet. Ediţia I a fost retrasă de pe piaţă şi nu se mai găseşte. Cartea se adresează specialiştilor în resurse umane şi este folosită ca temelie a programului de formare ca şi consultant LAB Profile, dar poate fi citită şi de pasionatul regular în dezvoltare personală şi profesională. 

Referinţele pentru cărţile referite în acest articol

Jung, Carl Gustav (2007). Tipurile psihologice; traducere de Viorica Nişcov, Humanitas, Bucureşti, obţinut de la http://www.scribd.com/doc/2588746/-Jung-Tipurile-psihologice la 30.06.2011;

Korzybski, Alfred (1996). Science and Sanity. An introduction to Non-Aristotelian Systems and General Semantics (ediţia a VI-a), The Institute of General Semantics, Distributors Englewood, New Jersey, New York, USA, obţinut de la http://esgs.free.fr/uk/art/sands.htm la 30.06.2011;

Lilly, John C. (1972). Programming and Metaprogramming in the Human Biocomputer. Theory and experiments (revizie la ediţia din 1968), The Julian Press, Inc., New York, New York, USA;

Woodsmall, Woody; James, Tad (1988). Time-Line Therapy and the Basis of Personality, Meta Publications, Cupertino, California, USA;

Woodsmall, Woody. (1988) Metaprograms, Next Step Press, Vienna, Virginia, USA, 1988;

Charvet, Shelle Rose (1997). Words that Change Minds (ediţia a II-a), Kendall/Hunt Publishing Company, Dubuque, Iowa, USA;


Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi alte Materiale în română despre metaprograme, scrise de mine

Îţi mulţumesc!

Happy personal development!

Ştefan

 

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu. Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.


3 gânduri despre „Lucrări de referinţă pentru studiul metaprogramelor (I)

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.