III. Întrebări/obiecții legate de organizare, planificare și timp


1. Eu nu sunt din România, prin urmare nu pot să vin la seminarul de învățare eficientă.

Nu este obligatoriu să locuiești în România pentru a participa la seminar. Pe vremea când locuiam la București, au venit participanți din Iași, Suceava, Brașov, Galați, Brăila, Arad, Ploiești, Sibiu, Craiova. Din 2015, am oferit consultanță în învățare eficientă pe Skype unor clienți din România, Serbia, Grecia, Belgia, Marea Britanie, Spania, Italia, Republica Moldova. Din 2021, țin acest seminar online, astfel încât români de pe toate meridianele să poată participa.

Dacă dorești să organizezi în comunitatea sau în grupul tău virtual o ofertă pentru un seminar de învățare eficientă, te invit să iei legătura cu mine la marcus.victor.grant [at] gmail [punct] com sau la 0729034883.

Dacă în comunitatea ta poți organiza seminarul în așa fel încât să se înscrie, să participe și să plătească în avans un număr minim de participanți și te ocupi cu marketarea și convingerea participanților, iar eu vin doar și țin cursul, atunci îți ofer 25% din cotizația încasată de la clienții aduși de tine pentru participarea la seminar. Detalii aici. Sună-mă să discutăm detalii.

Dacă dorești să înveți totuși învățare eficientă, dar din diferite motive obiective nu poți participa la seminarul virtual, atunci poți beneficia de ședințe de consultanță prin Skype (prima ședință de o oră este gratuită). Pe vremuri, unii participanți foloseau drept scuză faptul că nu pot să se deplaseze până în locul unde se ține seminarul sau că nu au acces la unelte cu care să poată urmări un eveniment transmis live, dar în ziua de azi oricine cu un smartphone mediocru poate să asiste la un eveniment din orice loc unde are acces la internet. Pot să existe alte scuze pentru a nu depune efortul unei investiții care ar putea să schimbe viața.

Pentru ce alt subiect ar fi acceptabil să îți rezervi un week-end? Pentru o operație la un medic? Pentru o conferință națională? Pentru un concert? Pentru o ieșire la munte? Ei bine, participarea la acest seminar ajunge o dată în viață pentru un week-end și ai la dispoziție tot ce-ți trebuie ca să aplici oriunde ceea ce ai învățat. Eu pentru a participa la evenimente de învățare în urmă cu aproximativ un deceniu m-am deplasat chiar și până la Barcelona și Bruxelles.Am stat și noaptea online pentru a participa la seminarii de o zi întreagă ce se țineau pe fusuri orare din SUA.

Gândește-te că sunt unele țări și limbi în care nu este nici măcar un trainer care să ofere un serviciu complet de învățare eficientă! Înțeleg cum la prima privire o experiență de învățare pare că trebuie să fie și confortabilă, dar ține minte că adevărata dezvoltare se petrece în afara zonei de confort! Tu cât de mult timp ai de gând să te ții de adevărata învățare eficientă? Dacă iei în considerare beneficiile pe termen lung, s-ar putea să îți dai seama că ce ție ți se pare mult este de fapt foarte puțin și pe deplin compensat. Nu este oare mai relevant să obții abilitatea de a învăța mai ușor din cărți ce ai nevoie fără să mai fie nevoie să participi pe viitor la alte seminarii?

(continuă să citești după media )

stairs-1458533_1920.jpg

  

2. Vreau să particip la seminarul online, dar mai vedem ce mai apare, ce se mai ivește până atunci!

Ia gândește-te puțin: cât ți se pare că a trecut până ți-a apărut această părere în minte? Tu ce crezi, din experiența ta, când altcineva îți spune: ”poate”, ”mai vedem”, ”mai vorbim”? Să înțeleg că orice ar apărea este sigur mai important decât participarea ta în seminarul de învățare eficientă? Sau ai dificultăți în a-ți planifica sarcinile și obiectivele în timp? Păi la seminar vii tocmai ca să reușești să pui temeliile dezvoltării tale personale, care merită să înceapă cu învățarea eficientă. Cum crezi că vei reuși să-ți îndeplinești planurile dacă nu reușești să-ți bați ”în cuie” un singur/ă week-end pentru viitorul tău? Și dacă alegi să vii la seminar, ai să vezi ce apare până atunci și ai să-ți dai seama, după ce participi, că era mai puțin important decât participarea ta la seminar. Ce altceva ce meriți de mult timp preferi să amâni pentru că nu reușești să prioritizezi și ce crezi că ai să pierzi cu siguranță dacă nu acționezi acum?

  

3. Mulțumesc că m-ai anunțat, dar eu am alt program deja stabilit. Merg la țară/la bunici/la munte/la mare/în străinătate în week-end-ul acela. Dar data viitoare vin.

Pari foarte hotărât/ă în direcția asta. În același timp, ține cont că week-end-ul următor după seminar, oportunitatea de a vizita bunicii/muntele/marea/străinătatea vor fi tot acolo, pe când șansa pe care ți-o ofer eu, nu. Și nivelul tău de cunoștințe și abilități va fi tot același. Ți s-a întâmplat vreodată să regreți că n-ai făcut un lucru la momentul potrivit? De câte ori când ai spus ”data viitoare” de fapt nu ai făcut ce spuneai? Fiercare om are priorități și criterii diferite. Unii prioritizează planificarea timpului extrem de plăcut (de genul ieșiri, vacanțe, vizite) și, din experiența mea, se întorc foarte obosiți. Alții prioritizează planificarea timpului strategic investit pentru a economisi mult timp, iar după un week-end de învățare eficientă se întorc concentrați, plini de energie și cu multe cunoștințe și resurse. Tu de câte vacanțe ai nevoie pentru a compensa munca grea și ce-ar fi dacă ai munci deștept, eficient și te-ai distra în timp ce înveți? Mai gândește-te la asta și spune-mi și mie la ce concluzii ai ajuns.

  

4. E o idee foarte deșteaptă chestia asta cu învățatul și cititul rapid. Sunt convins/ă și am recomandat la toată lumea. O dată și-o dată tot am să vin eu la seminarul ăsta.

Multumesc frumos pentru promovare. Cred că vei fi și mai convingător/oare după ce participi și observă și alții rezultatele în viața ta. Cât de des ai tendința să lași ce e mai bun pentru alții fără să te bucuri și tu de ceea ce știi că funcționează? Sau oare crezi că ce e bun pentru alții nu este suficient de bun și pentru tine? Tot așa îmi zic și eu, ”o dată și-odată” am să-mi cumpăr bicicletă. [later edit: Am 2 biciclete și folosesc cel puțin una săptămânal]. Dar anii trec și eu continui să folosesc în București tot RATB-ul și metroul. Tu ce crezi c-o să se întâmple mai întâi? Eu să îmi cumpăr bicicletă sau tu să vii la acest seminar al meu?

Eu sunt dispus să pun pariu cu tine că te bucuri mai curând de rezultatele pozitive din practică și abilități efective decât din ceea ce știi teoretic, dar nu aplici. Câte persoane crezi că s-ar simți foarte încurajate să aibă încredere în ce spui că ai să faci pentru alții dacă nu faci mai întâi pentru tine. În mod evident, au venit participanți la seminarii pe baza unor recomandări de la cei care au participat, nu de la cei care n-au participat. Dar am o propunere pentru tine dacă tot vrei să recomanzi serviciile mele altora: ce-ar fi să câștigi și tu niște bani din asta? Citește aici cum putem să colaborăm.

  

5. Am cumpărat materialele pentru învățare eficientă și vreau să mă mai uit peste acestea până vin la seminarul de învățare eficientă… Să văd mai bine despre ce e vorba și apoi poate vin la următoarea ediție! Am nevoie să mă mai informez, iar deocamdată nu am timp. Mai organizezi, nu?

Cunosc și eu sindromul ”am în sertar acasă, văd mai târziu”, pentru că și eu sufăr de asta într-o anumită măsură. Ceea ce spui este posibil, însă din experiența mea, marea majoritate a celor care amână din acest motiv nu mai reușesc să ajungă. Doar pentru că seminariile s-ar putea să fie disponibile și mai târziu nu înseamnă că e cazul să folosești asta ca pretext pentru a-ți întârzia dezvoltarea. Desigur, seminariile vor mai fi ținute și în viitor, dar nu bag mâna în foc că asta va fi prea curând. Acestea nu se repetă cu o regularitate predictibilă. În plus, există o probabilitate foarte mare că dacă vei continua să amâni ceea ce este important dar nu neapărat urgent, nu vei mai avea nici măcar timp să te gândești la asta, deci peste câteva luni vei fi și mai ocupat/ă. De asemenea, este destul de probabil că, pe lângă timpul în care nu progresezi din punctul de vedere al învățării, te va costa și mai mult, mai târziu. Nu este ca și cum serviciile mele se ieftinesc. Din contră, de fapt sunt foarte ieftine considerând că mă ocup cu asta din 2005. De fapt, dacă chiar te interesează să ai parte de mai mult timp, am o propunere oarecum contraintuitivă pentru tine: amână ce altceva consideri mai important doar pentru că ți se pare urgent și fă ceva eficient pentru tine: rezultatele se vor vedea mai repede decât dacă amâni. Prin urmare, ceea ce folosești te va ajuta pe viitor să te informezi mult mai bine și mai repede în legătură cu orice! Cât crezi că îți mai poți permite să amâni ceea ce știi sigur că poți face mai bine? Dacă ai avea la dispoziție 20 de zile pentru a face o friptură, când ai prepara-o și cât timp ți-ar lua cu adevărat? Dacă ai venit cu ”motivul” de mai sus, cât timp crezi că o să-ți ia ca să descoperi și alte ”motive” ca să amâni? Ce-ar fi dacă ai amâna tendințele tale de amânare pe după seminar, așa cam la o lună după ce obții rezultate? Dacă un client de-al tău ar spune asta, ce șanse crezi că ar fi să revină dacă nu-l convingi cu o altă perspectivă? La urma urmei, nu poți să-ți dai seama de valoarea activităților pe care le amâni decât după ce le faci. Să fie oare asta o frică cu care eviți să te confrunți? Ei bine, valoarea acestui seminar este confirmată de alții (aici, aici, aici, aici). Vino și tu să te convingi!

  

6. Varianta 1 (în ziua seminarului). Bună ziua, am venit la seminarul de învățare eficientă. Ah, dar trebuia să mă înscriu? Nu știam!

Varianta 2 (în ziua seminarului). Bună dimineața, îmi pare rău, astăzi nu cred că mai ajung. Rămâne pe data viitoare?

Seminarul de învățare eficientă nu este barul din cartier. Nu este o șuetă cu amicii. Nu e dormitorul din căminul studenților. Nu e o distracție de week-end de genul unei drumeții la care dai o raită când ai chef și pleci dacă te plictisești. Nu este un spectacol cultural care rulează de 5 ori într-o perioadă scurtă. Nu e vreo conferință gratuită sau opțională la care să-ți agăți vreun colț de like sau particip pe Facebook. Nu este un film pe Netflix pe care îl poți pauza și relua când vrei mai târziu. Seminarul meu de învățare eficientă este o experiență interactivă care îți solicită prezența integral și complet, de dimineață până seara. Nu este ceva care să strecori în programul tău aglomerat, ci ceva în funcție de care îți faci programul cu câteva săptămâni sau zile înainte pentru că știi că îți poate schimba viața. De asemenea, este ceva care îți solicită angajamentul financiar, în avans. Nu este ceva la care plătești dacă se nimerește să ajungi. Din momentul în care ți s-a emis o factură, se plătesc taxe pentru ea și mă aștept să fie plătită integral, fie că reușești să participi la data stabilită, fie că nu. În anumite situații excepționale, pot să manifest înțelegere (de exemplu, dacă ai pățit un accident, dacă ți-a murit cineva). În situații deosebite, clienții nu reușesc să participe la ediția anunțată, dar în contul sumei achitate, pot să participe la ediția următoare a seminarului.

Ție ți-ar place să vină la tine acasă cineva neinvitat? Dar să-ți strice cineva socotelile prin faptul că spune că vine și nu vine? Ei, închipuie-ți că dacă ție nu-ți place asta la nivel personal, atunci cu atât mai mult mie nu-mi place asta la nivel profesional. Și nici celorlalți participanți care eventual s-au înscris de o lună și participă din Indonezia sau San Francisco.

  

7. Nu pot să vin la tot seminarul. Pot să lipsesc doar la o parte?

Depinde la care parte și cât de mare. Anumite porțiuni din seminar nu pot fi întrerupte sau amânate. De preferință, este recomandat să îți organizezi programul în așa fel încât să participi integral la eveniment. Însă, dacă din motive obiective, trebuie să lipsești o oră sau nu poți participa la un modul din cele trei, atunci lucrurile pot fi organizate pentru tine de comun acord în așa fel încât să pierzi cât mai puțin și să nu-i deranjezi pe ceilalți participanți prin sosirea/plecarea ta. Aceste lucruri se stabilesc înainte de ziua participării. Cred că mai important decât participarea la seminar este să folosești ceea ce înveți în timpul în care participi. Astfel, dacă folosești 90% din ceea ce înveți prin participarea 70% la seminar, eu te felicit.

  

8. Vreau să învăț să învăț eficient, dar nu am timp pentru antrenamentul zilnic de 15-20 de minute.

Înțeleg că deocamdată asta nu este o prioritate. Totuși, dacă vei participa la seminar, vei afla ce ai de făcut și vei putea începe când vrei tu. Cunosc participanți care și-au uitat materialele pe un raft vreme de un an și ceva și apoi s-au apucat cu spor când a fost convenabil pentru ei fără să fie dependenți de momentul când organizez eu seminariile. Pe de altă parte, cât timp ai? Dacă nu ai 15-20 de minute, ai măcar 2 minute? Poți să faci un exercițiu simplu în 2 minute. Dacă nu ai acum 15-20 de minute, pentru ce altceva amâni să ai timp 15-20 de minute? Ei bine, dacă te apuci de astăzi să practici câte 15-20 de minute, în câteva luni vei economisi cel puțin alte 15-20 de minute pe zi pe care le vei putea folosi pentru altceva. Deci practica învățării eficiente nu îți ia timp, ci îți dă timp pe termen lung. Primești?

  

9.Mulțumesc de linkul cu descrierea. Cât costă? Ce se studiază? Unde se ține?

Mulțumesc și eu de interes. Motivul pentru care ți-am dat link-ul este ca să-l citești. Acolo găsești răspunsuri la toate aceste întrebări.

Mai multe răspunsuri la întrebări află, cu linkuri, aici.

Află mai multe despre citirea rapidă şi performanțele la care poţi şi tu ajunge!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să vizitezi şi:

secţiunea „Citire rapidă” a blogului meu

Îţi mulţumesc!

Happy efficient learning!

Marcus Victor Grant

specialist în învățare eficientă (citire rapidă, memorare, concentrare, productivitate, modelare NLP)

Copyright © Marcus Victor Grant 2016-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.