Învăţarea eficientă, mai mult decât citire accelerată!

Dl. Prof. Budei nu este singurul de la care am învăţat învăţare eficientă, inclusiv în perioada în care mi-am mărti viteza de citire. Ţin să menţionez că rezultatul unei asemenea accelerări a vitezei de citire este cumulul mai multor factori, din care enumăr:

 • aplicarea în FIECARE zi a exerciţiilor învăţate la curs, de preferinţă dimineaţa, când creierul e mai odihnit

 • folosirea aparatului de citire rapidă, apoi a programului electronic de citire rapidă făcut de un prieten şi colaborator de-al meu, bazat pe aparatul de citire rapidă. Folosind acest program, am estimat că cineva putea să îşi antreneze viteza de citire până la 15.000 cuvinte/minut.

Unii pot zice “dar e atât de simplu”. Da, e simplu. Şi funcţionează. Practic, aparatul de citire rapidă era de dimensiunea şi forma unei carcase de CD, care avea o fanta la mijloc. Pe partea opusă a aparatului, putea fi glisată o fîşie care avea de la cuvinte simple până la expresii întregi. Acestea apăreau într-o fracţiune de secundă, perioada în care se suprapunea fanta din partea spre utilizator (acţionată printr-un mecanism cu arc) cu fanta din spate. În program, s-au preluat aceleaşi utilităţi, cu menţiunea că pe lângă schimbarea nivelului de dificultate (practic în program textele au fost încărcate cele de pe fâşiile aparatului original de citire rapidă), se mai putea seta şi duarata de apariţie şi durata dintre apariţiile textului).

 • am urmat cursurile lui Vlad Ciocan de pe citirerapida.ro, am continuat de asemenea în fiecare zi cu exerciţiile din lecţia nr. 6 (care sunt o completare excelentă a ceea ce făceam cu dl. Prof. Budei)

 • Am folosit tehnici descrise în articolele şi e-bookul lui Andy Szekely, care de asemenea era prezent pe CD-ul de învăţare eficientă comercializat în perioada 2005-2009.

 • Mi-am completat formarea în ceea ce priveşte antrenarea vederii şi învăţare eficientă prin cursul Vision Training ţinut de Leo Angart, ocazie cu care mi-am redus miopia şi am renunţat la ochelari. Practic, deşi făcut în toamna lui 2006, când deja viteza de citire scăzuse mult, acest curs prin tehnicile şi mijloacele puse la dispoziţia cursanţilor, a oferit practic o bază complementară pentru învăţarea eficientă. Românii habar n-au ce ocazie trece pe lângă ei când nu profită de Vision Training care se ţine o dată pe an ân România. Dau sute de RON pe ochelari odată la câţiva ani când ar putea să dea o singură dată caâteva sute de RON ca să scape DEFINITIV de problemele de vedere. Trainerul a ajutat oamenii să-şi revină de la miopii sau hipermetropii de -9 chiar! Aici iarăşi limitarea în gândire a românilor îşi spune cuvântul.

Află mai multe despre citirea rapidă şi performanțele la care poţi şi tu ajunge!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să vizitezi şi:

secţiunea „Citire rapidă” a blogului meu

Îţi mulţumesc!

Happy efficient learning!

Marcus Victor Grant

specialist în învățare eficientă (citire rapidă, memorare, concentrare, productivitate, modelare NLP)

Copyright © Marcus Victor Grant 2011-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

2 gânduri despre „Învăţarea eficientă, mai mult decât citire accelerată!

 1. am intrat pe aceasta pagina pentru ca sunt interesat de citirea rapida si de memorare a informatiei pe care o citesc.Va rog sa ma ajutati cu un link ceva sau video, cum sa mi imbunatatesc viteza de
  memorare, ca dupa cate inteleg acest aparat al dmnului Budei ajuta doar la citirea rapida nu si la memorare!

  Apreciază

  1. Lair, Sylvie – Cum să memoram, traducere de Spreanţa Brînduşa Doboş, Polirom, Iasi, România, 2003

   Ostrander, Sheila; Osher, Lynn¸ Ostrander, Nancy – Tehnica învăţării rapide, traducere de Roxana Mariş Duma, Amaltea, Bucuresti, România, 2002;

   Sorin Faur – Arta memoriei

   Derren Brown – Trucul mintii, Curtea Veche

   Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.