Lucrări de referinţă pentru studiul metaprogramelor (II)

Figuring Out People, de L. Michael Hall, PhD şi Bobby G. Bodenhamer, D.Min

  • Ediţia I: Design Engineering with Meta-programs (1997)

  • Ediţia II: Reading People with Meta-Programs (2005)

Are meritul de a fi cea mai extensivă abordare structurală a metaprogramelor adusă la nivelul cercetărilor de la sfârşitul sec. al XX-lea. Autorii demonstrează, prin ediţia a II-a, o admirabilă dedicare epistemologică şi structurală şi încadrează metaprogramele în psihologia personalităţii cu o serie de aplicaţii în consultanţa organizaţională.

Cartea este complexă şi solicită o pregătire temeinică atât în domeniul psihologiei, cât şi al NLP. Abordarea solidă şi profesionistă aminteşte de lucrarea lui Woodsmall din 1988. Este recomandabilă lectura mai întâi a ediţiei a II-a (care conţine datele mai noi), iar apoi a ediţiei I (pentru a avea un cadru mai larg de înţelegere, precum şi o perspectivă istorică). Ediţia I prezintă mai multe metatipuri decât ediţia a II-a.

Ediţia a II-a este, alături de lucrarea lui Woodsmall (1988), lectură obligatorie pentru studiul metaprogramelor. Cartea nu poate fi înţeleasă de un cititor fără pregătire de specialitate. Ediţia a II-a se găseşte mai uşor la comandă din UK sau SUA, decât ediţia I. Ediţia I este facil de consultat şi găsit pe internet în mai multe surse.

People Pattern Power: P³ The Nine Keys to Business Success, de Marilyne Woodsmall şi Wyatt Woodsmall (1998)

Wyatt Woodsmall dă încă o lovitură de maestru cu această carte şi îşi consolidează poziţia de istoric al metaprogramelor, realizând alături de soţia lui, cu care a înfiinţat în SUA un centru avansat de studiu al personalităţii.

Cartea este o replică excelentă atât pentru stilul prietenos al lui Shelle Rose Charvet (1997), cât şi o corectură epistemologică adusă ediţiei I lansate de Hall & Bodenhamer în 1997. A apărut tot la editura Next Step Press (singurul loc de unde se poate comanda prin poştă), la sfârşitul lui 1998-începutul lui 1999.

Aceasta este una din lecturile facile despre metaprograme, fiind ca formă o carte mai mult pentru dezvoltare personală decât pentru resurse umane. Nu solicită absolut nici o pregătire de bază pentru înţelegea conceptelor şi în acelaşi timp consitutie o lucrare avansată şi excelent structurată, care surpinde mai bine ca oricare alta, distincţiile şi legăturile dintre metatipuri şi metaprograme. Ctegoriile sunt şi mai uşor de înţeles şi urmărit decât la Hall şi Bodenhamer (1997, 2005)

The Motivation Profile Guidebook, de Gregory Engel şi Jay Arthur (2000)

O abordare foarte clar structurată şi delimitată, care ia metaprogramele din sfera NLP şi le aduce în contextul HR, fiind pentru consultanţi şi traineri o valoroasă lectură aplicativă.

Cartea are marele merit de a aborda conceptele gradual, pornind de la concepte simple de înţeles şi ajungând până la ghiduri de evaluare psihometrică şi a profilurilor individuale pentru contexte organizaţionale sau de terapie, adresaându-se astfel atât celor pasionaţi în dezvoltarea personală, cât şi specialiştilor care doresc să o folosească drept ghid în activitatea lor. Cartea este atât de bine structurată şi prezintă atât de clar concepte avansate, încât pare să facă abordarea metaprogramelor o joacă de copii, pe care oricine o poate stăpâni.

Cartea se găseşte de cumpărat în format electronic (PDF) şi fizic (ediţie cartonată, cu livrarea prin poştă) de pe o multitudine de site-uri. Cartea poate fi achiziţionată individual sau împreună cu The Motivation Profile Guide, o anexă explicativă pentru aplicarea sau auto-aplicarea The Motivation Profile, instrumentul psihometric dezvoltat de Arthur în anii ’90. Cartea conţine testul.

The NLP Master Practitioner Manual, de Tad James , PhD (2004)

Manual de formare pentru stagiul II de practică NLP, formare practică în urma căruia deţinătorul unei licenţe valide de practică NLP obţine titulul de NLP Master Practitioner.

Tad James nu a fost atât de preocupat de structurarea epistemologică şi psihologică a metatipurilor şi metaprogramelor, având mai degrabă o viziune restrânsă la aplicaţii de training şi concepte uşor de folosit în procese organizaţionale.

Această abordare pragmatică este una deosebit de clară, astfel încât, pentru orice absolvent al stagiului I de practică NLP, care are şi o solidă bază bibliografică în NLP, să fie uşor de înţeles şi aplicat.

Lucrarea nu este propriu-zis o carte, ci un manual de training de peste 200 de pagini, care se găseşte absolut gratuit peste tot pe internet în două versiuni: una cu hipnoză (aprox. 300 pg) şi una fără.

Manualul este disponibil gratuit pe internet, dar audiotrainingul ce oferă o mai facilă înţelegere a modului de aplicare a conceptelor pentru NLP Master Practitioner costă peste 900 $.

Manualul nu poate fi înţeles de un cititor obişnuit. Manualul nu poate fi folosit în training decât de specialişti care au cel puţin nivelul de Master Practitioner absolvit. Pentru a înţelege şi folosi această lucrare, chiar şi în tandem cu audiotrainingul, este necesară o cultură generală solidă în NLP.

How to motivate everyone, de Jay Arthur (2006)

După abordarea organizaţională din 2000, Jay Arthur merge un pas mai departe şi, bazându-se pe conceptele excelent structurate în The Motivation Profile Guidebook realizează o carte pentru dezvoltare personală mai degrabă străin atât de stilul psihologiei personalităţii cât şi de stilul NLP.

Abordarea este una simplă, uşoară, la un nivel acceptabil pentru cei care doresc să zgârie suprafaţa conceptelor sau pur şi simplu să experimenteze o lectură uşoară în aria optimizării personale. Cartea este, comparativ cu celelalte lucrări, extrem de ieftină (sub 5 $) şi poate fi procurată dintr-o mulţime de surse în special în format fizic. Pe Amazon.com se găseşte, la data realizării acestei lucrări, la preţul de 0.01 $ (+ cheltuieli poştale de expedinţie de câţiva $).

Îţi recomand această lectură pentru că este foarte accesibilă.

MetaProgram References and Rosetta Stone, in Perceptual Genius Training de Pascal Gambardella (2008), Publicat privat, acces restricţionat, accesibil doar în cadrul comunităţii de experţi HR de pe grupul Metaprograms Experts fondat de Ştefan Alexandrescu în 2007..

Expert în NLP şi arte marţiale, Gambardella demonstrează o minte excelent strructurată în această unică metaanaliză cunoscută autorului până în 2010. El reuşeşte să surprindă o porţiune de istorie a metaprogramelor, sintetizând şi corelând abordările teoretice ale lui Hall & Bodenhamer (2005) cu cele ale lui Charvet (1997).

Acest material poate fi înţeles doar de către cei care au studiat în mod deosebit metaprogramele şi reprezintă o lucrare de nivel foarte avansat. Lucrarea nu este accesibilă public, dar a constituit bază fundamentală pentru realizarea acestei lucrări. După părerea mea, în mod ideal metaprogramele se studiază din punct de vedere teoretic cu una din lucrările anterior menţionate într-o mână şi metaanaliza lui Gambardella în cealalată.

Forget about Motivation!, de H. Arne Maus (2011)

Lucrarea internaţională este ediţia a II-a, revizuită şi adăugită, a lucrării Herausforderung Motivation (2009), realizată de acelaşi cercetător.

În calitate de fondator al uneia din cele mai mari companii internaţionale de evaluare psihometrică prin intermediul metaprogramelor (celalaltă fiind deţinută de Patrick Merlevede care nu a publicat cărţi despre metaprograme, în schimb a publicat articole şiinţifice de cercetare), H. Arne Maus aduce, bazându-se pe datele de cercetare strânse în 15 ani de la zeci de mii de subiecţi din peste 30 de ţări, o perspectivă modernă, ştiinţifică şi reprezentativă asupra a ceea ce el defineşte ca preferinţe de gândire, un termen ce reuneşte metaprogramele şi metatipurile. Aceasta este cea mai importantă lucrare despre metaprograme, din punctul de vedere al bazării pe cercetare (Identity Compass, dezvoltat de H. Arne Maus şi este şi cel mai amplu şi complex instrument psihometric conceput vreodată despre metaprograme).

Referinţele pentru cărţile referite în acest articol

Hall, Michael. L, Bodenhamer, Bobby G., (1997). Figuring Out People. Design Engineering with Meta-Programs, Crown House Publishing, Ltd, Bancyfelin, Carmarthen, Wales, UK;

Hall, Michael. L, Bodenhamer, Bobby G., (2005). Figuring Out People. Reading People using Meta-Programs, Crown House Publishing, Ltd, Bancyfelin, Carmarthen, Wales, UK;

Woodsmall, Marilyne; Woodsmall, Woody (1998). People Pattern Power: P³ The Nine Keys to Business Success, Next Step Press, Vienna, Virginia, USA, 1988;

Engel, Gregory; Arthur, Jay (2000). The Motivation Profile Guidebook, Lifestar Publishing, Denver, Colorado, USA;

James, Tad; James, Adriana (2004). The NLP Master Practitioner Manual, Newport Beach, California, USA, obţinut de la http://bit.ly/kUy1Fk la 30.06.2011;

Arthur, Jay (2006). How to Motivate Eveyone, Lifestar Publishing, Denver, Colorado, USA;

Gambardella, Pascal. (2008). MetaProgram references and Rosetta Stone, in Perceptual Genius Training, Washington, USA;

Maus, H. Arne (2011). Forget about Motivation!, KONA Publishing, North Carolina, USA ;

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi alte Materiale în română despre metaprograme, scrise de mine

Îţi mulţumesc!

Happy personal development!

Ştefan

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu. Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

2 gânduri despre „Lucrări de referinţă pentru studiul metaprogramelor (II)

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.