I. Întrebări/obiecții legate de funcționalitate. Lămurirea unor neînțelegeri.

1. Cum vine citirea asta, rapidă? Adică este un fel de citire în diagonală (skimming)?

Nu. Este cu totul altceva. La citirea în diagonală, sari cu privirea peste anumite porțiuni de text fără să reușești să cuprinzi materialul în întregime. La citirea rapidă înveți treptat să citești mai întâi câte două cuvinte, apoi câte patru, apoi jumătate de rând, apoi rând cu rând, paragraf cu paragraf și apoi pagină cu pagină, evoluând pas cu pas de la viteza obișnuită (150-200 cuvinte/minute) către citirea fotografică (10.000 cuvinte pe minut).

 

  

2. Ce învăț în cadrul seminarului de învățare eficientă despre citirea rapidă?

În mod natural, la seminar, vei descoperi cu ușurință cum poți practica zeci de exerciții și tehnici care să îți antreneze ochii și mintea. Exercițiile pe care le lucrăm sunt însoțite de materiale pe care le iei acasă și de explicații, cu răspunsuri clare la aproape toate întrebările pe care le poți avea despre cum să le folosești periodic într-un program de antrenament constant.

(continuă să citești după media )

commute-775335_1920

 

  

3. De ce este citirea rapidă atât de importantă?

După cum se schimbă lucrurile în societatea modernă, tind să cred că cea mai importantă componentă a învățării eficiente este de fapt concentrarea. De ce? Deoarece tehnologia care ne înconjoară funcționează ca un factor perturbator care ne distruge atenția. Însă lectura este importantă deoarece mare parte din ce învățăm, înainte de a pune în practică sau a preda altora, învăţăm prin lectură. Oricât de mult teren ar câștiga formele multimedia, orice altceva vrem să învățăm în dezvoltarea noastră personală, profesională, organizațională, spirituală, se învață mai întâi prin lectură. Experiența arată: cu cât ai mai puțină răbdare să înveți ceva, cu atât standardele tale de performanță vor scădea. Dacă acționezi acum însă, ai posibilitatea să înveți și repede, și bine. Atrag atenția asupra faptului că învățarea eficientă este un sistem complet care pentru a funcționa are nevoie și de memorare, și de concentrare. A încerca să înveți altceva poate fi funcțional, dar foarte costisitor ca resurse. Să prioritizezi a învăța altceva înainte de a învăța să înveți eficient e ca și cum ai dori să înveți să folosești Adobe Premiere Pro înainte să înveți să folosești Windows-ul. E ca și cum ai dori să folosești un software fără să ai sistemul de operare instalat. Dacă nu ești încă sigur/ă de asta, răspunde-ți la următoarea întrebare: cât mai ții minte din ce ai învățat și trebuia să știi ca să aplici acum?

 

  

4. Mi se pare interesantă chestia asta cu citirea rapidă. Aș vrea să încep cu asta. Ce nevoie mai am de memorare și concentrare?

Știu că ești curios/oasă. A citi e un început, dar nu este de ajuns. Scopul pentru care citești este să reții, să înveți. Dacă atenția ta este insuficient antrenată, nu repeți și nu aplici materialul studiat, vei uita mare parte din ce citești. Urmând și modulele de memorare și concentrare, vei reuși cu ușurință să înțelegi cum să gândești structural pentru asimilarea mai multor tipuri de materiale și cum să-ți centrezi atenția pe ce-ți propui, ca să reușești să lucrezi repede și bine. Foarte adesea, cei entuziasmați la început de citirea rapidă scapă din vedere importanța antrenării memorării și concentrării, înregistrează eșecuri și nu-și explică de ce. Entuziasmul poate să facă și casă bună cu disciplina. Află și tu cum! Cei care se înscriu doar pentru citire rapidă se conving destul de repede că au nevoie și de memorare și concentrare. Eu m-am convins din zecile de ediții susținute până acum. Cele trei componente pot fi studiate și separat sau pe rând, dar au cel mai mult sens împreună, ca un sistem unitar.

 

  

5. Tehnicile de concentrare prezentate duminică la seminar sunt doar pentru învățare?

Asta e ca și cum ai crede că un ciocan poate fi folosit doar pentru a bate cuie. Am o veste excelentă pentru cei care nu prea citesc, dar au foarte multe sarcini la birou. Dacă aplici aceste tehnici în activitatea ta, îți vei face viața mai ușoară și munca mult mai plăcută. Dacă te simți agasat/ă de lucruri urgente și/sau neimportante sau de întreruperile din surse tehnologice, experiența de la modulul de concentrare îți va deschide mintea spre o nouă modalitate de a lucra eficient, cu spor și îți va aduce o claritate nesperată. Desigur, asta ar putea să fie inconfortabil pentru colegii tăi care preferă să ”frece menta”. Nu poți să te avânți în compania vulturilor dacă încă te complaci în preajma curcilor. Tu ce ai de gând?

 

  

6. Am un examen într-o lună. Cât de mult mă vor ajuta aceste tehnici? Mai am timp să le învăț, să le aplic și să învăț repede tot materialul?

O lună e o perioadă de timp scurtă. Cu toate acestea, tu știi cât de mult timp ai la dispoziție. Dacă lucrezi doar la antrenamentul cu aceste tehnici câte o oră-o oră și jumătate pe zi, cu pauze, atunci o parte din rezultatele eforturilor tale se vor vedea în timp scurt. În toamna lui 2015, un participant a cumpărat materialele de învățare eficientă recomandate de mine, a lucrat cu ele și și-a dublat viteza de citire într-o lună, până când a venit la seminar și am măsurat rezultatele împreună. Și tu poți, dacă vrei și lucrezi cu disciplină. Câtă urgență aduce câtă disciplină pentru tine? Sau hai să te întreb altfel: cât de mult din puținul timp pe care îl ai îți poți permite să pierzi învățând neeficient?

 

  

7. Dacă exersez cu aparatul de citire rapidă, mai am nevoie să vin la seminar?

Aparatul de citire rapidă este o invenție genială care a fost medaliată la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva în 2004. De atunci, a fost îmbunătățit. Practica cu aparatul de citire rapidă este foarte avantajoasă și vă va ajuta să progresați mai repede. În același timp, la seminar, practica cu aparatul de citire rapidă e doar una din zecile de tehnici recomandate și ocupă doar 15 minute, din 16 ore. Dacă ești într-o situație disperată din punct de vedere financiar/timp, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să cumperi aparatul de citire rapidă împreună cu audiobookul de citire rapidă și să beneficiezi de o oră de consultanță gratuită cu mine

Află mai multe despre citirea rapidă şi performanțele la care poţi şi tu ajunge!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să vizitezi şi:

secţiunea „Citire rapidă” a blogului meu

Îţi mulţumesc!

Happy efficient learning!

Marcus Victor Grant

specialist în învățare eficientă (citire rapidă, memorare, concentrare, productivitate, modelare NLP)

Copyright © Marcus Victor Grant 2016-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.