Instrumente psihometrice de evaluare a resurselor umane bazate pe metaprograme

27 10 2011

Există 4 instrumente de evaluare principale care au fost dezvoltate până în prezent pentru studiul metaprogramelor:

LAB Profile, creat de Rodger Bailey şi Ross Stewart a fost preluat pentru licenţiere şi francizare de Shelle Rose Charvet, care conduce compania Success Strategies în Canada. Interviul semi-structurat de dificultate medie se poate realiza faţă în faţă sau / şi cu asistenţă tehnologică (aplicaţie iPhone, conferinţă video prin internet).

Baza principală în acest sistem de evaluare este constituită de componenta faţă în faţă, non-verbală, iar interviul se realizează în condiţii optime prin contact direct între evaluator şi evaluat, componenta tehnologică fiind opţională şi mai puţin performantă.

Language and Behavior Profile măsoară 14 metaprograme.

Accesul la chestionar este acordat oricui care cumpără cartea Words that change minds. Aplicarea instrumentului necesită dezvoltarea de abilităţi din partea consultantului de-a lungul unei perioade de cel puţin un an.

În urma practicii în resurse umane, după ce am finalizat certificarea internaţională ca LAB Profile consultant, am dezvoltat o versiune avansată a interviului, în limba română, care se numeşte LAB Profile Extended şi poate fi consultată la adresa http://www.scribd.com/doc/58999940/LAB-Profile-Extended-by-Stefan-Alexandrescu-2007-in-Romanian .

Identity Compass a fost creat de H. Arne Maus şi David Schaeffer, cu participarea strategică a lui Robert Dilts. Identity Compass este o baterie de chestionare structurate şi complexe care se poate completa numai cu ajutorul computerului, ulterior generându-se un profil în format PDF (portable document format) care este primit de către client, opţional împreună cu explicaţiile consultantului.

Licenţa pentru formarea specialiştilor în acest domeniu şi reţeaua de traineri şi consultanţi aparţine lui H. Arne Maus, care conduce compania Identity Compass GmbH în Germania. Baza principală în acest sistem de evaluare este constituită de componenta electronică, cea umană fiind opţională şi achiziţionată separat.

Bateria de teste Identity Compass măsoară 18 metaprograme (Sensory Channel, Primary Interest, Motives, Direction, Reference, Planning Style, Level of Activity, Comparision, Reaction, Work Orientation, Information Size, Thinking Style, Working Style, Primary Attention, Time Orientation, Time Frame, Convincer Channel, Convincer Strategy) şi alte preferinţe în gândire şi comunicare pe care autorul acestei cărţi le consideră metatipuri (Perspective, Success Strategy, Management Style), adică structuri complexe ale personalităţii care au în componenţă mai multe din cărămizile fundamentale ale personalităţii care se numesc metaprograme.

Accesul la chestionar pentru autoaplicare este permis oricui care are acces la internet şi se face numai contra cost (aplicarea unui profil individual cu toată bateria de teste costă cel puţin 150 euro, în România).

Aplicarea instrumentului nu solicită dezvoltarea de abilităţi din partea consultantului, ci doar folosirea cunoştinţelor prezentate la curs. Identity Compass este un chestionar validat ştiinţific din punct de vedere psihometric. Nimeni nu are acces la întrebările chestionarului, nici măcar consultanţii şi trainerii Identity Compass.

La momentul de faţă, nu există o accepţiune general acceptată asupra denumirilor din limba română pentru aceste metaprograme, prin urmare am preferat a le lista doar cu denumirea originală din engleză.

Prin verificarea comparativă a corelaţiilor obţinute în Europa de Vest de Identity Compass ® şi NeoFFI (Big5), CPI, OMT, CFT şi Peer-Rating (BARS – Behaviour Anchored Rating Scales), s-a constatat că acesta este un instrument psihometric precis, în conformitate cu rigorile internaţionale, având un Alpha Cronbach peste 0.7. Menţionez aceste aspecte tocmai pentru ca cei interesaţi să înţeleagă importanţa în primul rând ştiinţifică a demersurilor realizate în acest domeniu, bazate pe măsurători ale unor observatori independenţi.

 

iWAM (Inventory for Work Attitude & Motivation), creat de Patrick Merlevede şi Elvis K. Lester, cu participarea lui Mark Klaasen. iWAM este un chestionar structurat şi complex care se poate completa numai cu ajutorul computerului, ulterior generându-se un profil scurt în format .html (hyper text marking language) care este primit de către client (gratuit), opţional împreună cu explicaţiile consultantului (contra cost).

Licenţa pentru formarea specialiştilor în acest domeniu şi reţeaua de traineri şi consultanţi aparţine lui Patrick Merlevede, care conduce compania Job EQ din Belgia. Baza principală în acest sistem de evaluare este constituită de componenta electronică, cea umană fiind opţională şi achiziţionată separat.

iWAM măsoară 16 metaprograme. Poate să dobândească o certificare ca şi consultant iWAM numai specialistul ce are mai întâi o certificare oficială LAB Profile şi experienţă în aplicarea LAB Profile. Recomandarea oficială este ca iWAM să fie aplicat împreună cu LAB Profile pentru decizii manageriale. iWAM este un chestionar validat ştiinţific din punct de vedere psihometric, pe eşantioane reprezentative statistic din mai multe ţări.

The Motivation Profile, creat de Jay Arthur. The Motivation Profile este un chestionar structurat simplu care se poate completa cu ajutorul computerului sau prin achiziţionarea The Motivation Profile Guidebook.

Profilul poate fi scorat de client pe internet automat sau poate fi scorat chiar de client, în cazul în care îşi face singur profilul din carte. Clientul nu beneficiază de niciun fel de interpretări suplimentare, testul fiind unul psihologic de clasă A (autoaplicat).

Nu există nicio reţea de consultanţi sau traineri în folosirea instrumentului. Fiind un chestionar simplu, orice potenţial client interesat de aplicarea chestionarului, o poate face pentru un cost mic (sub 5 euro).

The Motivation Profile măsoară 9 metaprograme. Înţelegerea în profunzime a rezultatelor profilului generat pentru utilizator se face prin achiziţionarea manualului de interpretare, formulat ca un ghid atât pentru dezvoltarea personală, cât şi pentru folosirea în consultanţă a profilului. Practic, oricine cumpără manualul, are accesul şi dreptul de a folosi chestionarul în consultanţă şi în propria activitate şi să câştige bani fără să plătească nicio redevenţă autorului.

Baza principală în acest sistem de evaluare este constituită de componenta electronică, cea umană fiind inexistentă. Drepturile de autor asupra chestionarului îi aparţin lui Jay Arthur, care conduce compania KnowWare din SUA.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi alte Materiale în română despre metaprograme, scrise de mine

Îţi mulţumesc!

Happy personal development!

Ştefan

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu. Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.


Anunțuri

Acțiuni

Information

13 responses

27 10 2011
Direcţia motivaţiei « DISCERNE

[…] cunoaştem şi să înţelegem metaprogramele Dinamica metaprogramelor, de Ştefan Alexandrescu Instrumente psihometrice de evaluare a resurselor umane bazate pe metaprograme The Metaprograms correspondence in HR […]

Apreciază

28 10 2011
Cărămizile fundamentale ale personalităţii « DISCERNE

[…] şi să înţelegem metaprogramele Dinamica metaprogramelor, de Ştefan Alexandrescu Instrumente psihometrice de evaluare a resurselor umane bazate pe metaprograme Ce este şi ce nu este cadrul de referinţă Direcţia motivaţiei The Metaprograms […]

Apreciază

28 10 2011
La ce ne ajută să cunoaştem şi să înţelegem metaprogramele « DISCERNE

[…] cunoaştem şi să înţelegem metaprogramele Dinamica metaprogramelor, de Ştefan Alexandrescu Instrumente psihometrice de evaluare a resurselor umane bazate pe metaprograme Ce este şi ce nu este cadrul de referinţă Direcţia motivaţiei The Metaprograms […]

Apreciază

3 11 2011
Lucrări de referinţă pentru studiul metaprogramelor (II) « DISCERNE

[…] şi să înţelegem metaprogramele  Dinamica metaprogramelor, de Ştefan Alexandrescu  Instrumente psihometrice de evaluare a resurselor umane bazate pe metaprograme  Ce este şi ce nu este cadrul de referinţă  Direcţia motivaţiei The Metaprograms […]

Apreciază

3 11 2011
Lucrări de referinţă pentru studiul metaprogramelor (I) « DISCERNE

[…] Instrumente psihometrice de evaluare a resurselor umane bazate pe metaprograme […]

Apreciază

18 01 2012
Materiale despre metaprograme, de Ştefan Alexandrescu « DISCERNE

[…] ce ne ajută să cunoaştem şi să înţelegem metaprogramele 3. Dinamica metaprogramelor  4. Instrumente psihometrice de evaluare a resurselor umane bazate pe metaprograme  5. Ce este şi ce nu este cadrul de referinţă […]

Apreciază

17 08 2012
Metatipuri « DISCERNE

[…] instrument psihometric operează, demonstrând prin rezultatele iWAM şi Identity Compass (am scris aici o recenzie a acestora) cum cheia înţelegerii unor structuri importante cum sunt motivaţia, […]

Apreciază

16 07 2013
Căile persuasiunii în negociere (2012) de Ştefan Alexandrescu | DISCERNE

[…] Instrumente psihometrice de evaluare a resurselor umane bazate pe metaprograme  […]

Apreciază

17 05 2014
Lista de articole despre cercetare | DISCERNE

[…] Instrumente psihometrice de evaluare a resurselor umane bazate pe metaprograme (27 octombrie 2011) […]

Apreciază

24 07 2014
Motivaţia, bat-o vina! | DISCERNE

[…] Instrumente psihometrice de evaluare a resurselor umane bazate pe metaprograme (27 octombrie 2011) […]

Apreciază

17 10 2014
Cum să te faci înţeles/înţeleasă când vrei să convingi | DISCERNE

[…] Instrumente psihometrice de evaluare a resurselor umane bazate pe metaprograme  […]

Apreciază

10 11 2014
În acest decembrie se negociază viitorul tău! | DISCERNE

[…] Instrumente psihometrice de evaluare a resurselor umane bazate pe metaprograme  […]

Apreciază

16 06 2015
Direcţia atenţiei în comunicarea interpersonală | DISCERNE

[…] Aici am făcut o scurtă prezentare a acestor instrumente. Corespondenţa metaprogramelor în varii instrumente de diagnoză organizaţională aici. […]

Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: