Faci parte din puținii ce folosesc cum se cuvine comunicarea interpersonală sau preferi singurătatea între oameni?

Ce este si ce nu este comunicarea interpersonala

Pentru programa de licență pentru comunicare și relații publice, comunicarea interpersonală pare un fel de notă de subsol. De aceea, așteptarea unora ca absolvenții unei asemenea specializări să fie un fel de ”telepați” este cel puțin ridicolă, dacă nu chiar absurdă.

Pornind ”de la firul ierbii” ca liber-profesionist, am constatat valoarea, importanța creării unor relații interpersonale de calitate cu persoane potrivite. Această interacțiune pornește de la networking, merge mai apoi la ascultare și apoi la exprimare. Networkingul, ascultarea și exprimare în esență sunt niște soft skills sociale, care sunt focusate pe relație, spre deosebire de soft skillurile centrate pe sarcină: persuasiune & negociere, vorbit în public, management de proiect.

Recunoașterea și antrenamentul acestor skilluri stau la bazele performanțelor în:

Unele din articolele reunite în subcategoria ”comunicare interpersonală” creată la reorganizarea blogurilor Discerne și Analytic Vision din vara 2021 sunt mai mult despre latura profesională, iar unele mai mult despre cea personală, dar însușirea acestor calități aduce pentru fiecare un impact pozitiv în oricare din contextele în care sunt folosite. În cadrul acestei retrospective, am inclus și articole programate să apară ulterior acestui articol. Dacă data dintre paranteze a trecut, atunci înseamnă că linkul este valid. Toate linkurile care nu au specificată o dată ulterioară de activare ar trebui să fie funcționale.

Comunicarea interpersonală presupune o dinamică de exprimare și ascultare, de emitere și recepție. Conștientizarea mecanismelor psihologice care se produc în această dinamică ajută la îmbunătățirea calității comunicări per ansamblu.

În secolul XXI se cuvine să fac niște specificări importante, care pentru unii s-ar putea să nu fie evidente:

1. Comunicarea interpersonală presupune comunicarea prin viu grai între oameni, chiar dacă prin intermediul tehnologiei. Comunicarea scrisă prin intermediul social media (pentru care am subcategoria dedicată ”PI3.Mainstream social media platforms) nu se intersectează în esență cu ”comunicare interpersonală” pentru că nici nu e comunicare interpersonală, așa cum nu e nici cea prin SMS-uri sau e-mail-uri.

2. Comunicarea interpersonală de calitate presupune respect între oameni. Respectul e una din cele mai ample subcategorii, atât pe Discerne, cât și pe Analytic Vision, motiv pentru care am realizat această listă a articolelor despre respect și demnitate. Așadar, articolele care urmează nu nu te iau de la zero explicându-ți aspecte fundamentale cum sunt respectul față de sine și față de ceilalți. Prefer mai departe să presupun înțelegerea și aplicarea acestor noțiuni ca implicite. Te invit asadar sa citesti despre comunicarea interpersonala autentica, bazata pe respect.

  

Componente sau elaborări ale comunicării interpersonale

Direcţia atenţiei în comunicarea interpersonală / Attention Direction [en]

Cu siguranță, dragă colectivitate, de la un liber-profesionist cu vervă

Networkingul față în față in era web 3.0 / Face-to-Face Networking in the Web 3.0 Era [en] [link valid de la 8.12.2022]

5 Creative Mind Traps That BUSINESS OWNERS Doing Marketing and Sales Believe They Are Entitled To. Find Out Now the Truths That Will Set You Free! [en]

În căutarea ascultării pierdute / In Search of Lost Listening [en]

The Art of Listening Others. Version 2.1. [en]

Cultura ascultării la români / Cultura ascultării la români

Cum să vorbeşti fiecăruia pe limba lui / How to Speak Everyone’s Language [en]

Când să taci şi când să vorbeşti… / When to Keep Quiet and When to Speak… [en]

The Self-Expression and Listening Exercise I Developed [en]

Oglinzi imaginate ale absolutului / Imagined Mirrors of the Absolute [en] / Imagined Mirrors of the Absolute [en] (link valid de la 3.7.2022)

  

Comunicare interpersonală este legată conceptual cu…

Articolele despre empatie și empathy se găsesc între cele mai interesante articole despre inteligență emoțională:Cum faci inteligența emoțională s-aducă înțelegere și calitate în relații. Reține ce merită chiar acum! [link valid de la 1.11.2022]

20+ de explorări să te pună pe gânduri când vorbim aceeași limbă și nu ne înțelegem

De la brazi de Crăciun artificiali la cadouri evergreen (lista de articole despre a da și a primi)

Cum să ai o viață împlinită, ultima parte. Pașii 9-12 din 12, în ordinea corectă. / How to Live a Perfect Life, Last Part. Steps 9-12 Out of 12, In the Right Order [en]

Articole în legătură cu imaginea personală de Marcus Victor Grant

 

Îți urez lectură revelatoare și explorare productivă!

Marcus Victor Grant

Copyright text © Marcus Victor Grant 2022-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.