9. Stabileşte obiective de excelență recompensatoare și fii primul/prima în afacerea ta
Se pare că au fost mulți pași până aici, însă toate eforturile tale vor fi recompensate. Cu siguranță, poți deveni cel/cea mai bun/ă în slujba pe care o faci, organizaţia, nişa sau afacerea pe care o ai dacă ai reușit să te confrunți cu problemele tipice mai repede și eficient, dacă ai livrat calitate în contul obiectivelor cu care te-ai antrenat până în prezent și ai obținut skillurile de top care te pun în fruntea jocului, înaintea altora.
Mă refer la viziune şi strategie: să lucrezi inteligent pentru motivele potrivite te poate ajuta să identifici acel 20% care aduce 80%. Acum, obiectivele tale trebuie să fie îndrăzneţe pentru a-ți permite să controlezi autonomia și adevărata independenţă care pot lăsa amprenta și numele tău în istorie. Doar după ce ai testat și urmărit întregul sistem poți replica pentru a obţine profit/avantaje la o scară mai mare. Ia în considerare toate lecțiile, motivaţiile, asumă-ți riscul într-un mod inteligent și aspiră foarte sus! Fă-o iar și iar, fii cel/cea mai bun/ă și lucrează inteligent să rămâi acolo! Meriți cu adevărat să sarbatorești, mai ales când vei aduce acest fapt la realitate după ce vei fi testat opţiunile, pragmatic, pentru succes.
Dacă nu ai făcut acest lucru mai devreme, s-ar putea ca eforturile tale să treacă în plan secundar, să-ți ia mai mult timp sau să te facă să te întorci câțiva pași cărora nu le vei putea face față de unul/una singur/ă. Coachingul este un „must” la acest nivel. Modelarea și mentoratul funcționează la fel de bine. În plus, trainingul specific și antrenamentul abilitaţilor îți pot aduce beneficii în ceea ce ai nevoie sau în ceea ce vrei să faci.
La acest nivel de excelenţă, trebuie, de asemenea, să îți îmbunătăţeşti abilitățile de căutare, realizând legături și frecventând grupuri de profesionişti, împărţind preocupări similare, aceleași preferințe de abilităţi și de personalitate, pentru a continua să crești, să înveți și să excelezi prin puterea comunității (vezi mai multe despre asta mai departe).
10. Găsește persoane care îți împărtășesc viziunea și valorile
Foarte probabil, până la acest punct de excelență, ai lucrat în echipe, sau în proximitate ori în colaborare cu alte persoane în activitățile tale. La un anumit punct, trebuie să renunți la așteptările neîmplinite, să te lași dus/ă de val și să devii sociabil/ă, nu doar pentru business, dar și pentru legături umane profunde.
Desigur, nu este vorba despre conectare cu oameni care au fost puși în funcție de altcineva sau la întâmplare (ca la școala sau în compania în care ai fost angajat/ă). Este vorba despre a te conecta cu oameni pe care îi poți testa și recunoaște ca având, aproximativ, aceleaşi valori, viziuni și experiențe.
După ce fiecare dintre voi a avut experiențe de succes, vă puteți întâlni să împărtășiți înțelepciunea, să învăţaţi unul de la celălalt și să creaţi o comunitate win-win. Făcând asta mai devreme implică riscul de a face ca bunele tale intenţii să funcționeze pentru altcineva, sau să greșești în așteptări sau iluzii despre realitate, sau într-un sistem funcțional pentru o comunitate.
Poți să te pregătești pentru acest pas prin a te alătura și a lucra cu/pentru oameni care au avut succes atât individual bazat pe o strategie, cât și în echipă, bazat pe colaborări. Să fii voluntar pentru o cauză de care îți pasă poate fi de asemenea de ajutor pentru a deschide noi orizonturi de armonie în experiența umană. Găseşte oameni care fac asta sau care gândesc la ceea ce îți place și dă-le o mână de ajutor! Alte idei: grupuri tematice de dezvoltare personală, antrenarea abilitaţilor, periodic, în comunități.
Pentru a te bucura pe deplin de acest nivel de dezvoltare, este necesar să dezvolţi relații profesionale și personale apropiate cu ceilalți. În aceste momente trebuie să fie OK să împarți căldură, grijă, atenție, empatie, protecție (putere, îndrumare, ghidare), deschidere, ascultare. De ce? Pentru scopul de a crea o echipă armonioasă care funcționează pentru toată lumea, care poate aduce ghidare comună pentru cei interesaţi pe termen lung. Asta e ceea ce ar putea să însemne interacțiune profundă când oamenii trăiesc și se implică pentru o cauză pe care o au în comun.
11. Învaţă mai multe în afara ariei tale de expertiză.
Să sperăm că va veni o vreme când, după ani și ani, nu vei fi doar cel/cea mai bun/ă în nişa ta (sau în cele alese), dar o vei face fără efort, chiar și atunci când dormi. Acesta este momentul în care trebuie să continui să îți dezvolţi talentele. Învaţă ceva nou. Învaţă mai multe în domeniul tău. Fă-ţi un nou hobby. Bucură-te de o viață sănătoasă. Dacă te simți plictisit/ă, asta înseamnă o nouă șansă. Ia în considerare antrenarea abilitaţilor în alt domeniu în care ai putea să fii talentat/ă.
De data aceasta, integrează-ţi toate resursele (timp, bani, oamenii pe care îi cunoşti, tot ceea ce ai studiat) pentru a scoate ce e mai bun din noua activitate. La început, e posibil să fie puțin cam greu să înveți să faci mai mult efort pentru a avea succes (pentru că totul este atât de simplu când ești un expert!), dar, cu cât înveți mai mult, cu atât îți va fi mai ușor să înveți și mai mult, datorită numărului mare de sinapse care sunt deja în funcțiune.
Acest pas ar trebui să îți dea mai multă pace sufletească, fără control asupra grupului sau a resurselor. Ai putea să te reinventezi și să ai succes în modalitați în care nu ai visat niciodată. Aceasta poate fi o bună perioadă pentru deveni părinte sau bunic. Poţi trăi cu adevărat la acest nivel doar dacă ai obținut profit/plusvaloare din strategia ta, ai dezvoltat reţele funcţionale de comunicare autentică alături de colegii tăi și poți vedea imaginea de ansamblu.
Puţinii experți care pot lucra la acest nivel au abilitatea să lucreze intuitiv cu blocuri mari de informație pentru a găsi tipare (asemănări), în domenii vocaționale, profesionale, personale sau recreaţionale.
Dacă te decizi să ai succes într-un al doilea, al treilea sau al n+1-lea domeniu mai târziu în viaţă, după ce vei avea succes în unul sau două domenii, va fi mai rapid pentru tine. Învăţarea trebuie să fie în funcție de nevoile tale. Te rog, simte-te liber/ă să folosești consultanţă, coaching, mentorat, modelare și mai ales, training. Dacă ai ajuns cu adevărat la acest nivel, știi deja cât este de important este și cum să folosești aceste servicii.
12. Redefinește scopul vieții tale ca și cum ai avea o misiune mai importantă
La un moment dat, fiecare dintre noi caută și, uneori, găseşte scopul vieții. Sunt foarte multe răspunsuri, dar, de obicei, oamenii găsesc un sens religios, care este conectat cu a avea un impact mai mult decât material în lume.
Bineînţeles, de câteva ori în existența ta, scopul vieţii poate fi definit ca și căutarea și trăirea viselor, căutarea fericirii, descoperirea unui sine mai bun, devenirea celui mai bun sine posibil. În căutarea înţelepciunii, probabil vei redefini nivelurile la care poți contribui, personal și profesional. Dar, într-un moment foarte special, preferabil înainte să mori, îți vei putea permite să renunți la roluri, îndatoriri și aşteptări sociale.
În acest fel, poti atinge perfecţiunea prin trăire, doar pentru a-ți da seama de cât de puține știi. De aceea, contribuţia ta trebuie să meargă mai departe după ce mori. O viață care merita trăită este o viață de care îți va fi greu să te desparți sau la care să renunți. Adevăratul beneficiu interior al celorlalţi îți va ghida adevăratele intenţii, prin ceea ce faci, ce spui și ce inspiri.
Știi că poți fi mai bun/ă și ești recunoscător/oare pentru șansa de a acționa just, înțelept, cu iubire și de a oferi necondiționat. Odată ajuns/ă aici, ai găsit frumusețea și tristețea în viața ta: ai început să înțelegi imensitatea spiritului omenesc, atitudinea faţă de faptele tale și faptul că viața este scurtă. Merită să vorbești despre asta cu un preot. Personal, am găsit sensul vieții în Creștinismul Ortodox. Am tot restul vieții de trăit pentru a-l redescoperi în existența mea, aplicând ceeea ce am învățat deja.
Câteva gânduri de final
Eu nu am făcut pașii de față în această ordine specifică, dar, cel puțin, am găsit instrumentele care le pot conecta în mod logic, structurat și ştiinţific. Există unele momente în viață în care totul ajunge la un cerc complet. Vei obține ultima piesă din puzzle, deși cred că mulți oameni nu ajung să aibă vreodată acest sentiment.
Acum sunt gata să reiau călătoria, mai repede și împreună cu cei ce vor această experiență pe care am descris-o. De multe ori, când ne confruntăm cu o problemă, nu prea știm care este harta problemei, care îi sunt rădăcinile, și mai ales, care ar putea să fie soluțiile. Chiar dacă nu am soluții în consultanță, teorii în învăţare și întrebări în coaching pentru orice problemă posibilă, este foarte probabil să înțeleg unde te afli și cum să te susțin ca să ajungi nu doar acolo unde vrei să ajungi, ci acolo unde ai nevoie să ajungi. Lasă la o parte obstacolele interioare și devino cine ești menit/ă să devii!
Fac asta deoarece sunt aici să te servesc, nu să-ți fac pe plac. Acum știi adevărul. Acţionează! Schimbă-ţi viața acum! Urmează paşii pe care i-am descris în această serie de 4 articole și devino parte din călătoria vieții mele! Să aducem puțin vânt în pânzele tale!
0040729034883
PS: Mulțumesc Corinei Andreea Popa pentru sfaturile practice și pentru feed-back, înainte de publicarea acestui articol.
Copyright © Marcus Victor Grant 2016-prezent. Traducere și adaptare de AIM a articolului “How to Live a Perfect Life, Last Part. Steps 9-12 Out of 12, In the Right Order“ publicat inițial în limba engleză la data de 21.11.2016 pe Analytic Vision. Copyright © Marcus Victor Grant, toate drepturile rezervate.
Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.