Exerciţii simple de coordonare oculară

Importanța exerciţiilor de coordonare dintre ochi şi mână pot fi observate în multe arii din viaţa de zi cu zi. Acestea implica ochii în coordonarea mişcărilor pe care le faci. Aceasta este o abilitate necesară în domeniile cum ar fi sporturile şi secretariatul.

Coordonarea bună dintre ochi şi mâna/mâini este deasemenea o abilitate de care ai nevoie când conduci o maşină. Există deasemenea multe exerciţii care implică coordonarea ochi-mână care pot fi folosite pentru îmbunătăţirea vederii. Când le practici regulat, aceste exerciţii îţi pot îmbunătăţi vederea fortificandu-ţi ochii, mai exact muşchii lor.

Aceste tipuri de activităţi sunt cele mai eficiente pentru îmbunătăţirea vederii atunci când implica ambele mâini şi ambii ochi. Acestea pot include sporturi cum ar fi tenisul (inclusiv de masă) şi badminghtonul, dar şi biliardul – în general sporturile care se practică prin folosirea unui instrument. Ar mai fi şi jocurile video şi alte activităţi asemănătoare care nu permit ochilor să stea fixaţi într-o direcţie anume.

 

  

Exerciţiile cu racheta

Acestea sunt foarte eficiente în îmbunătăţirea vederii folosindu-se de coordonarea de tip ochi-mână. Motivul este acela că aceste sporturi se practică în competiţie cu cineva, plasând mingea de la unul la celălalt, rapid şi astfel ochii sunt determinaţi să-şi mute privirea la fel de rapid. Mobilitatea ochilor face bine la vedere.

 

  

Sporturile de contact

Aici intră loviturile la un sac de box, în special unul mic dinacela de care folosesc boxerii pentru a da rapid nenumărate lovituri. Dar totodată mai intră şi artele marţiale mixte (MMA), boxul şi kickboxul, precum şi alte stiluri de lupta ce implică folosirea mâinilor.

 

  

Exerciţii folosind degetele

Exerciţiile folosindu-te de propriile degete sunt extrem de ajutătoare pentru toţi cei care au probleme de vedere, dar în special probleme de vedere ce ţin de coordonare. În cele mai multe cazuri, aceste exerciţii sunt făcute într-un cadru terapeutic profesionist. Terapeutul va pune pacientul să-şi atingă fiecare din vârfurile degetelor la o mână, cu degetul mare, deodată.

Odată ce pacientul stăpâneşte această activitate, terapeutul îi va dă altceva de făcut pentru că pacientul să progreseze. Cum ar fi, un exerciţiu ce implică plasarea mâinii la aproximativ 30 cm distanţă de faţă pacientului. Apoi pacientul va fi rugat să-şi atingă vârful nasului, apoi palma respectivă şi apoi din nou vârful nasului şi tot aşa până când o va face perfect şi cu repeziciune. Aşa se îmbunătăţeşte coordonarea oculară, în scopul unei vederi mai bune.

 

  

Terapie cu mingea

Aici nu are rost să intru prea mult în detalii pentru că este vorba de sporturile care implică mingea. Orice tip de minge. Şi aici intră şi tenisul şi ping-pongul, la fel cum intră şi basketul, fotbabul şi handbalul etc.

 

  

Jocurile cu cărţi

Jocurile cu cărţi poate să îmbunătăţească vederea unei persoane şi coordonarea ochilor, semnificativ. În jocurile de cărţi pentru început ca să le numeri trebuie să-ţi foloseşti degetele, ca apoi să-ţi alegi un număr de cărţi cu care să joci. Mai mult, în timp ce le sortezi, culoarea şi numerele îţi vor îmbunătăţi coordonarea ochilor şi respectiv vederea.

 

  

Jocurile video

Una dintre cele mai bune modalităţi de a-ţi îmbunătăţi coordonarea ochilor este să te joci pe calculator, laptop şi alte dispozitive şi gadgeturi. Aceste activităţi necesită folosirea unui mouse sau a unei console.

  Într-un studiu publicat pe larg, cercetătorii de la o universitate din America, ne-au arătat că oamenii care se joacă jocuri video DE ACŢIUNE, pentru câteva ore în fiecare zi, timp de o lună, şi-au îmbunătăţit acuitatea vizuală cu aproximativ 20%.

Testul vizual a constat în măsurarea abilităţii de a identifica litere dintr-o mulţime de oameni sau dintre alte simboluri – asemănător cu un optotip standard.

Când joci jocuri video, acestea duc sistemul vizual uman până la limită, iar creierul se adaptează cu acest lucru. Sunt sigur că dacă eşti pasionat de jocuri şi citeşti acest articol, te vei bucura din plin fiindcă practic aceasta este o metodă care te poate ajuta să-ţi îmbunătăţeşti considerabil vederea… din pasiune. S-ar putea ca unii care sunt pasionaţi de jocuri şi poartă ochelari să nu creadă ce spun acum, fiindcă nu îşi dau seama cum şi-ar putea îmbunătăţi vederea jucându-se.

Ei bine, aici ţin să menţionez că nu orice joc te va ajuta să-ţi îmbunătăţeşti acuitatea vizuală. De exemplu dacă un joc te face să-ţi aţinteşti privirea mai mult în centrul ecranului, acela nu prea îi face bine vederii tale. Jocul trebuie să fie interactiv şi să te facă să-ţi muţi rapid şi constant vederea pe întregul ecran. Făcând asta, fii sigur că în timp va fi bine pentru ochii şi vederea ta. Iar în combinaţie cu metodele de mai sus şi informaţiile pe care le-ai primit până acum puse în aplicare, consider că n-ar trebui să fie nicio problemă.

Iar dacă vei începe să lăcrimezi, este foarte bine. Ochii conţin mult lichid şi au nevoie să fie tot timpul lubrifiaţi, altfel vei ajunge să dezvolţi sindromul „ochiului uscat” şi sunt sigur că nu vrei asta. Jocurile video e ajuta şi dacă suferi de sindromul „ochiului leneş” care se mai numeşte şi ambliopie.

Sunt multe exerciţii care te pot ajuta şi la rezolvarea acestei probleme. Următoarele exerciţii îţi vor fortifica muşchii oculari. Aceste exerciţii îţi vor îmbunătăţi coordonarea dintre ochi şi creier care îţi va îmbunătăţi în ansamblu vederea.

 

  

Iată exerciţiile pe care să le încerci:

Folosind un ocluzor (oftalmologul îţi poate da aşa ceva dar se pot comanda şi de pe internet): Acesta se amplasează pe ochiul bun, astfel că ochiul leneş să facă toată treaba. Aceea de a vedea. Astfel, tot fiind solicitat, ochiul leneş va începe să nu mai fie aşa leneş şi cu timpul se va vindeca.

Rotirea ochilor: Acest exerciţiu pur şi simplu îţi cere să-ţi roteşti ochiul slab pentru a-i întării muşchii extrinseci.

Urmărire: Se referă la urmărirea cu privirea a unui obiect, cum ar fi urmărirea unui instrument de scris sau o mână, în toate direcţiile, cu un ocluzor pe ochiul cel bun.

Este important să faci ceva din vreme pentru a-ţi îmbunătăţi vederea, până nu se agravează. Fiecare dintre aceste activităţi pot fi folosite atât de adulţi cât şi de copii pentru a-şi îmbunătăţi acuitatea vizuală dar mai ales coordonarea ochilor. Mai exact coordonarea dintre ochi şi câmpul vizual din creier. Pentru copii, toate aceste activităţi ar putea fi chiar distractive!

Sper că ţi-a plăcut acest articol, pentru că am inclus lucruri esenţiale care te vor ajuta mai mult sau mai puţin, începând din clipa asta sau măcar în viitorul apropiat. Îţi mulţumesc că ai avut răbdarea să-l citeşti pe tot. Te invit să aplici din tehnicile descrise mai sus adaptându-le la nevoile tale.

P.S: Dacă crezi că acest articol i-ar fi de folos unui prieten și vrei să-l ajuți, trimite-i aceste informații și îți va fi recunoscător! 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand să citeşti mai multe pe site-ul autorului, aici.

Guest post scris de Daniel Dinu. Copyright (C) Daniel Dinu, 2014.

Publicat de Marcus Victor Grant

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.