Cum să scapi de strabism

Ce este strabismul?

Strabismul este o afecţiune a ochilor care împiedică ochii să privească în acelaşi punct şi să se mişte cu aceeaşi uşurinţă. Efectul strabismului este: creierul anuleaza în mod automat informaţia pe care o primeşte de la unul din ochi şi pot apărea dificultăţi de coordonare în timp, pentru că situaţia se agravează. Mai jos, poza lui Andre Filipe Teixeira Marques, suferind de un strabism grav.

  

Cum poţi verifica dacă ai strabism, cu ajutorul unei persoane, în mai putin de 5 minute?

Roagă partenerul să stea fix în faţa ta, la un metru distanţă, privindu-te în ochi. Dacă este o diferenţă semnificativă de înălţime, atunci aşezaţi-vă pe scaune. Ridică o mână întinsă cu degetul mare ridicat în sus, perfect perpendicular pe sol, orientată între ochii partenerului de exerciţiu. Cu privirea fixă pe degetul mare al mâinii tale ridicate, apropie şi depărtează încet degetul de vârful nasului, de 5-7 ori, apoi de centrul frunţii, de 5-7 ori. Când degetul mare atinge nasul /vârful frunţii, mâna este îndoită la maxim, iar când este la depărtarea maximă, atunci mâna este întinsă la maxim.

În acest exerciţiu, tu priveşti degetul de la mână, iar partenerul priveşte ochii tăi. Exerciţiul trebuie făcut lent, dar fără oprire, pentru a se putea observa mişcările muşchilor ochilor. La sfârşit, partenerul de exerciţiu (observatorul) iţi spune dacă ochii tăi s-au mişcat în acelaşi ritm, în aceeaşi directie, şi dacă mişcarea a fost lină sau sacadată. Daca ochii nu au fixat simultan degetul, sau unghiul în care s-au mişcat a fost diferit, sau mişcările unuia din ochi au fost sacadate, atunci înseamnă ca ai strabism.

 

  

Ce să faci dacă ai strabism?

Daca ai strabism, atunci printeaza roata tibetana (un desen) de aici pe o pagina A4 si lipeşte-o pe perete/uşă astfel încât centrul roţii tibetane să fie fix la înălţimea nasului tău. Te apropii la o distanţă de max. 2-3 cm. de roata tibetană.

(continuă să citești după media ↓)

Poziţionează-te, în picioare, drept/dreaptă, în faţa foii, cu nasul la 3 cm de aceasta şi parcurge în sensul acelor de ceasornic, de sus până jos, toate extremităţile, cu „spinii” aferenţi, pornind de la „ora 12”. Parcurge cu ochii de 2-3 ori roata tibetană în fiecare dimineaţă şi îţi vei sincroniza ochii, evitând ca aceştia să privească în direcţii diferite unul faţă de celălalt.

Exerciţiul poate să creeze o oarecare stânjeneală în ochi, mai ales într-unul dintre ochi, asta se întamplă deoarece musculatura are nevoie să fie exersată mai mult într-un anumit sens (dreapta, stânga, sus, jos, sau o diagonală). Recomandarea este să insişti cu parcurgerea cu privirea a punctelor de pe extremităţile roţii tibetane chiar în sensul în care simţi această stânjeneală. Cu timpul, va disparea.

Dacă faci acest exerciţiu în fiecare zi cel puţin o dată pe zi, atunci în funcţie de gravitatea strabismului, se poate vindeca în 2-4 săptămâni. Exerciţiul merita făcut şi în continuare, pentru a preveni reapariţia strabismului, dar în principiu, odată dispărut, strabismul nu mai revine decât în maxim câţiva ani.

Exerciţiul l-am învăţat de la un curs ce se numeşte Vision Training şi care la începutul secolului XXI, era susţinut în Romania o dată pe an de catre un expert numit Leo Angart (www.vision-training.com) pentru oamenii care vor să scape de probleme de vedere (miopie, hipermetropie, astigmatism, strabism şi asemănătoare) fără să poarte ochelari, lentile de contact sau sa facă operaţii. Are publicata şi în română o carte, apărută la editura For You, care se intitulează „Să ne îmbunătăţim vederea în mod natural, uşor, eficient şi cu rezultate rapide”. În afară de asta, dacă vă mai interesează subiectul pot să vă recomand şi alte lucrări şi surse.

Acest articol nu este scris de un medic şi nu suplineşte consultarea cu un oftalmolog.

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2014-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

2 gânduri despre „Cum să scapi de strabism

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.