Între naivitate și cinism (Piatra de temelie a dezvoltării personale)

Opusul semantic al naivității copilărești este cinismul. Cinismul este descurajat deoarece este prost înțeles. Chiar dacă sensul modern al cinismului este oarecum diferit față de sensul său filosofic, ceea ce le unește nu are nicio legătură cu obrăznicia, sfidarea, pesimismul, negativismul, fatalismul sau cârcoteala. Fiecare dintre noi adoptă o poziție între naivitate și cinism față de anumite subiecte, ceea ce se poate schimba pe parcursul vieții. Tu ce poziție adopți deocamdată în cele 8 categorii despre care am scris în serie? Ce poziție ar fi matur să adopți?

În primăvara lui 2020, am publicat o serie de articole care s-au numărat printre cele mai vizualizate în 2020, dintre cele apărute în acel an pe oricare din blogurile mele. De atunci, a trecut un an și este important să readuc în atenție idei fundamentale care îți pot schimba viața, dacă ai răbdare să le înțelegi și să le aplici. 

Seria tratează mai multe subiecte, despre care am scris/publicat pe acest blog și/sau în alte părți. Am constatat că ce am scris aici se poate subsuma ca punct  de pornire în mai multe arii tematice și de fapt este o piatră de temelie fundamentală pentru aplicarea dezvoltării personale în deceniul 3 al noului mileniu. Deci am hotărât să scot seria în evidență prin dedicarea unei retrospective.

O aplicare a ce am scris în cele 4 articole din serie se găsește în epilogul (al cincilea din această listă), care confirmă prin atitudine și conținut direcția în care a mers seria. De ce ai aloca răbdarea și timpul tău pentru a citi această serie? În locul unor răspunsuri, îți propun 8 întrebări:

  • cât îți folosește să construiești o casă măreață pe o temelie șubredă?
  • la ce îți folosește un instrument super-sofisticat cu care în loc să-l utilizezi pentru ce a fost creat, îți dai în cap?
  • la ce îți folosește să ai zece obiceiuri productive dacă ai unul distrugător care le anulează pe toate?
  • la ce îți folosește să câștigi prin efort, inteligență și timp ceea ce reușești să ruinezi prin neglijență sau ignoranță în mai puțin de un minut?
  • cât reușești să înveți dacă acorzi atenție doar ideilor cu care ești de acord?
  • la ce îți folosește să respingi 10 minciuni mici și să crezi una mare?
  • la ce îți folosește să argumentezi și să gândești critic dacă pornești de la niște premise greșite sau false?
  • la ce îți folosește libertatea de a alege dacă nu știi pe baza căror criterii să discerni?

Absența unor pericole cu consecințe imediate încurajează comportamente de complezență în poziția de copil. Un copil încrezător, care trăiește într-o lume bună cu bucurie, fără responsabilitatea de a lua decizii pentru propria persoană. Numai că această stare nu este specifică doar copiilor și tinerilor, ci este specifică prea multor adulți imaturi care își pun în pericol în primul rând propriul viitor.

Între naivitate și cinism. Partea I. 8 premise școlărești.

Între naivitate și cinism. Partea II. 8 premise ceva mai realiste.

Între naivitate și cinism. Partea III. 8 premise tari.

Între naivitate și cinism. Partea IV. Infatuarea la care a ajuns autorul acestei serii

Secrete nebănuite ale succesului în cercetare de prof. dr. Dan Tudor Vuza

  

Aceste articole au legături cu:

Lectură revelatoare îți doresc!

  

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2021-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.