Între naivitate și cinism. Partea IV. Infatuarea la care a ajuns autorul acestei serii

Seria ”Între naivitate și cinism”

Partea I. 8 premise școlărești

Partea a II-a. 8 premise ceva mai realiste

Partea a III-a. 8 premise tari.

Am expus în primele 3 articole de mai sus ale acestei serii variante progresive pentru 8 ipoteze de interpretare a realității, de la cele idealiste la cele cinice, în ceea ce privește tehnologia, școlile formale, medicina, mass-media, instituțiile statului, politică, știință și cercetare, cultură și artă.

Și așa am ajuns și la mine, autorul acestui articol. Cu cât aflu mai multe, cu atât aflu despre cât de mințit am fost când eram copil, îmi ridic semne de întrebare cu privire la cum să împărtășesc această informație celor care au cea mai mare nevoie de ea. Dorința mea de a comunica pe marginea unor subiecte despre care am cunoștințe este invers proporțională cu cantitatea de fricțiune pe care o întâlnesc în demersul meu. Iar asta depinde de cantitatea de a efort și resurse folosite pentru a marketa corespunzător ce știu. De aceea, este important să îmi aduc aminte adesea de zicala: ”poți să aduci un cal la apă, dar nu îl poți face să bea”.

Există înclinația de a considera că dacă nu cred că lucrurile sunt albe, atunci cred că ele sunt negre. După cum am încercat să arăt, nuanțele de gri ce acoperă realitatea nu vin atât din natura umană, cât din numărul celor care aleg să depună efortul necesar pentru a aborda ipoteze diferite. Desigur, cineva care studiază aceleași date pe care le-am studiat eu, nu va ajunge neapărat la aceleași concluzii la care am ajuns eu, dar cel puțin am putea avea o discuție interesantă. Afirm ”am putea”, dar asta de obicei nu se întâmplă. Ma intreb de ce. Eu știu cate putin din multe si exista un numar relativ restrans de arii in care pot sa ma pronunt cu expertiza, de aceea nu imi propun sa ma contrazic cu nimeni, ci sa invat de la cei ce stiu. Pentru asta, trebuie măcar să am capacitatea de a mă ”prinde” dacă cine spune că știe ceva chiar știe. 

Astfel, îmi afirm disponibilitatea de a răspunde în privat, la anumite intrebari legate de subiecte științifice, de societate sau de dezvoltare umană, în măsura cunoștințelor și interesului meu, dacă m-am informat despre subiectul respectiv. Cei care doresc un răspuns scurt, le pot da răspunsul scurt, care poate diferi mult de tot ceea ce au învățat,. De aceea, uneori răspunsurile mele pot părea cinice, superficiale sau aberante, ceea ce nu este intentia mea. Așadar, mi se pare mai curând util să ofer celor ce vor să înțeleagă o parte din trimiterile necesare pentru a putea ajunge la concluzii similare cu ale mele, adică să citească anumite cărți, articole sau cercetări, să parcurgă atent aceleași documentare sau materiale de învățare multimedia prin care am trecut eu, să folosească genul de raționamente pe care le-am folosit eu. Pentru persoanele care sunt interesate de o asemenea abordare, am recomandat în marea majoritate a situațiilor documentație gratuită și am petrecut mult timp ca să tehnoredactez bibliografii, liste de linkuri și recomandări personalizate, eventual cu indicații despre cum să le folosească din propria experiență.

Consider ca am petrecut prea mult timp în viața mea fiind spălat pe creier de școală și mass-media. Am petrecut prea mult timp din viața mea în poziția de consumator reactiv și de urmăritor al schimbărilor în societate. Am petrecut prea mult timp contrazicându-mă cu persoane care nu aveau dorința reală, facultățile intelectuale și/sau pregătirea necesară pentru a înțelege cunoștințele pe care căutam să le transmit. Copilul din mine s-a simtit motivat de dorința de a împărtăși cât mai multor oameni adevărul și bucuria de a trăi contribuind. Exprimarea adevărului se face inclusiv prin devoalarea minciunilor și prin indicarea soluțiilor autentice. Ca să începi să cauți soarele ai nevoie să recunoști că lumina chioară în care te plimbi prin beci este de fapt semi-întuneric. În facultate, mi-am însușit noțiunea de public-țintă, foarte util pentru un infopreneur care nu are timp să se lupte cu toate morile de vânt pe care le întâlnește în cale.

Dorințele mele de a mă exprima și de a contribui s-au manifestat uneori mult pe lângă publicurile-țintă. Poate altcineva ar fi considerat că nu mai are rost să se exprime, din moment ce multi din cei față de care m-am exprimat nu au manifestat suficient interes. Cine caută să aibă cât mai multă vizibilitate în social media trebuie să joace după regulile impuse și riscă să ajungă să sufere de infantilism sau inhibiție emoțională dacă se așteaptă ca acestea să reprezinte mijloace care să satisfacă în mod autentic nevoile psihologice de exprimare și semnificație.

Din fericire pentru mine, mi-am dat seama că nu mai sunt condiționat de limbă și de țară pentru oferirea contribuției mele într-o manieră care să conteze și mi-am scuturat mare parte din convingerile limitatoare pe care le aveam. Nu mai am nevoie de tine, stat, să-mi oferi o ”plasă de siguranță”. Nu mai am nevoie de tine, școală ca să simt că am valoare în societate. Nu mai am nevoie de tine, medic ca să mă vindeci. Nu mai am nevoie de tine, politician, ca să mă reprezinți. Te mai vizitez din când în când, dacă așa îmi servesc un interes în treacăt, dar știu că nu pot să contez pe tine. Faptul că aleg să mă exprim pe marginea unor subiecte înseamnă că nu mă exprim pe marginea altora. Dacă aleg să comunic cu unii oameni, înseamnă că aleg să nu comunic cu alții. Orice lucru pe care îl realizez în societate implică altceva la care trebuie să renunț.

Astfel, s-ar putea să fie logic să afirm următoarele.

Prefer să nu vorbesc neîntrebat. Nu intrebi, nu afli ce s-ar putea sa stiu.

Intenționez să nu mai insist să-mi exprim punctele de vedere acolo unde este probabil să întâmpine fricțiuni neproductive. Eu nu sunt plătit ca să demonstrez că am dreptate sau că ceea ce cred eu este real. Eu sunt plătit pentru că ceea ce fac pentru clienții mei funcționează, iar atunci când spun cuiva să facă lucrurile într-un anumit fel și le face, are succes. Este ceva pentru care pot să garantez în ariile de specialitate în care mă simt stăpân.

Respect libertatea celor care demonstrează perseverența lor în a rămâne spălați pe creier și în același timp mă delimitez de sprijinirea unor persoane care pot să facă în societate mai mult rău (după părerea mea argumentată) decât bine. Dacă cineva face din misiunea vieții sale să promoveze una din direcțiile care după informațiile mele merge din rău în mai rău, îi respect libertatea, îi admir calitățile, nu și modul în care le folosește. Desigur, îi informez pe cei care mă întreabă despre ea până observ niște semne clare că persoana și-a schimbat perspectiva. 

Intenționez să petrec mai puțin timp urmărind filme și seriale și mai mult timp urmărind tutoriale specializate și materiale multimedia pentru dezvoltarea mea personală și profesională si vă incurajez si pe voi sa faceti la fel.

Aleg să observ curios în continuare coerența sau disconcordanța între ceea ce spune și ceea ce face fiecare, iar asta poate fi evaluat destul de ușor prin întrebări și/sau observație. Este important să îmi aduc aminte că fiecare persoană nu este convingerile sale și cu atât mai mult nu este comportamentele sale. În societatea contactelor digitale, ușurința de a tăia legătura cu cineva care are convingeri diferite este facilitată pe de-o parte de gestiunea contactelor și a conexiunilor electronice și pe de altă parte de lipsa de proactivitate și inițiativă a celor cu care comunicăm superficial, poate din ”frica de a nu deranja”.

Mă informez ca să aflu care mai este ritmul de distrugere al societății și de extindere a totalitarismului, care sunt pericolele cele mai iminente la adresa intereselor mele profesionale și personale. Caut în continuare să fiu mai puțin proactiv în împărtășirea părerilor mele. Până acum ceva vreme, ignoram faptul că este destul de probabil că prea mulți cu care se întâmpla să interacționez sunt lipsiți de temelia pentru a înțelege părerile mele. Îmi doresc să formulez și să implementez strategiile mele de comunicare. Amintesc că nu tot ce comunic drept imagine sau promovare mă definește ca identitate.

Această serie este imperfectă, lungă, incorectă politic și nu prea excelent structurată, dar dacă este să aleg între a mă polisa pe mine și a-mi polisa fiecare expresie în public (cum este și acest articol), prefer să aleg a mă polisa pe mine, pentru că cine dorește să interacționeze cu mine, ajunge să interacționeze cu identitatea mea, nu cu imaginea mea. Ceea ce te invit și pe tine să faci, drag cititor al acestui blog. 

S-ar putea sa nu simti nevoia sa ma intrebi ceva si asta e OK. Daca simti nevoia sa o faci, te invit sa ma suni la 0729034883 sau sa-mi scrii pe e-mail: marcus.victor.grant [at] gmail [punct] com.

Dacă te-am contrariat cu ceva din ce sau cum am scris în această serie de 4 articole, atunci țin să îmi aduc aminte că am scris sincer ce am gândit, chiar dacă poate fi imperfect sau îmbunătățit/modificat în timp. Te invit să avem un dialog pe marginea subiectelor în care vrei să înveți. Îți mulțumesc. 

 

Mulțumiri av. George Perju și Steliana Orășanu pentru contribuțiile cu observații la dezvoltarea acestei serii.

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2018-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

2 gânduri despre „Între naivitate și cinism. Partea IV. Infatuarea la care a ajuns autorul acestei serii

 1. … „8 ipoteze de interpretare a realității”
  Doar doua :
  – realitatea determinabila din obiectivitate, confirmata de legile si principiile naturale
  – anti-realitatea – produsul subiectivitatii = numai minciuni, elaborate viclean din izvorul imaginatiei
  Credinta in mai multe realitati se bazeaza pe negarea realitatii fizice si se numeste schizofrenie.
  Nu ar importanta cate carti si excroci cu diploma se lupta sa prosteasca lumea – da-i o palm unuia dintre acestia ca sa „simta” realitatea daca mintea ratacita nu ii ajuta sa p „vada”!

  Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.