Acceptarea de sine, condiţie pentru stabilitatea stimei de sine

Motto:

„Atunci când copiii sunt trataţi cu acceptare, dezvoltă acceptare de sine; atunci când sunt preţuiţi, ajung la concluzia că merită să fie iubiţi, şi dezvoltă stimă de sine.

Stephanie Martson

 

  

Nimeni nu este “mai egal” decat altii!

Fiecare om este diferit de ceilalti si priceput la ceva anume. O stimă de sine ridicata nu aduce nici un complex de inferioritate, nici un complex de superioritate, lucrurile sunt… exact asa cum ar trebui sa fie, adica OK!

In primul rand, fara sa se compare cu ceilalti, ci doar cu sine, si fara sa se autosaboteze prin convingeri limitatoare sau sa se invinuiasca pentru asteptari nerealiste sau lipsa de control asupra mediului exterior si a celorlalti, persoana cu stima de sine ridicata considera ca este in general multumit/a de sine. Da, este exact multumita. Nici prea-prea. Nici foarte-foarte. Nu simte nevoia sa demonstreze ceva, nu se agita pentru a avea, a face sau a fi mai mult sau mai bine, pur si simplu se accepta asa cum este, in intregime.

Un film relativ puţin cunoscut (dar care se poate găsi) a fost cel al regizorului Jonathan Demme, Beloved (1998). Este vorba despre viata unei familii de afro-americani, din care o parte sclavi, pe parcursul mai multor zeci de ani. La un moment dat, spre sfasitul filmului, are loc un dialog intre personajele jucate de Oprah Winfrey si Danny Glover, in care el ii spune ei ce a uitat sa invete in timp ce a trait: “sa-si iubeasca inima cea buna”. Adica sa se iubeasca si sa se accepte pe sine, asa cum este.

 

  

coperta originală britanică
coperta originală britanică

Femeia între 20-30 de ani

Unul dintre filmele care dupa parerea mea a ilustrat foarte bine intr-o anumita secventa ideea de iubire neconditionata mi s-a parut… da, nu foarte profund, Jurnalul lui Bridget Jones (regia Sharon Maguire, 2001). Pe parcursul filmului (si al cartii de Helen Fielding, care e mult mai savuroasa decat filmul!), in frenezia personajului magistral interpretat de actrita Renee Zellwegger, Bridget se preocupa foarte mult de lucrurile exterioare prin care sa para mai stapana pe sine, fara sa accepte in ea ceea ce de fapt nu voia sa recunoasca drept defecte, de fapt, lucruri care faceau parte din ea insasi.

La un moment dat, unul din barbatii din viata ei ii spune ca o iubeste asa cum este. Ea este nevoita sa se opreasca din aceasta frenezie si sa-si dea seama ca de fapt, problema nu era aceea ca nu reusea sa gaseasca pe cineva care sa o ajute sa fie altfel, mai aproape de anumite standarde şi aşteptări, ci problema era ca ceilalti ii dictau ce sa creada despre ea pentru ca nu erau dispusi sa o accepte.

(continuă să citești după media ↓)

Ca urmare, nici ea nu era dispusa sa se accepte. Dar, cu toate acestea, a fost cineva care a reusit sa perceapa ceea ce se intampla in sufletul ei si sa-i spuna ca o apreciaza pentru cine este.

 

  

Ce faci cu acceptarea?

In aceasta situatie, fiecare are om doua posibilitati.

1. Reneaga si mai mult acea parte din sine pe care nu o apreciaza si pe care incearca sa o schimbe, si astfel amana problema.

2. Se accepta pe sine, cu partile care convin sau nu si face schimbari pornind de la acceptarea problemei.

Acceptarea de sine nu înseamnă musai a rămâne la fel. Acceptarea de sine îţi permite să îţi dai seama ce doreşti să schimbi şi ce preferi să laşi aşa cum este.

Când cineva dezvoltă convingerea ca sunt suficiente lucruri de care merita sa fie mandra, ajunge la una din două: fie la o stimă de sine pozitivă sau la mândrie. Mândria la un moment dat seacă, pentru că nu este durabilă şi nu îi cere individului să se dezvolte. Stima de sine stabilă însă depinde de adevărata acceptare de sine, aceea care invită la dezvoltare.

Din acest punct de vedere, apropierea dintre orgoliu şi stabilitatea stimei de sine situeaza aceasta sub-dimensiune psihologica pe “muchie de cutit”. Sunt distincţii foarte fine intre narcisism, autopromovare si a fi mandru/ă pentru o anumita realizare. Mandria aceasta, în mod ideal, pentru o stimă de sine şi ridicată şi stabilă, se traieste in interior, nu e ceva care se spune lumii. Si nici nu e ceva de care sinele sa se cramponeze. Pentru ca este in general multumit de sine. Nemulţumirea este o gaură neagră. Cine nu se mulţumeşte cu ce are, nu se va mulţumi nici de-ar câştiga ce nu are.

(continuă să citești după media ↓)

Renee Zellwegger în rolul lui Bridget Jones
Renee Zellwegger în rolul lui Bridget Jones

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi:

Acceptarea de sine (13 septembrie 2014)

Acceptarea celorlalți(25 septembrie 2014)

Cadrare şi aşteptări (20 august 2011)

Cum să ai parte de aşteptări? (24 august 2011)

Bibliografie:

Grant, Marcus Victor (2011), Măsurarea psihometrică a stimei de sine (dizertaţie), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, rezumat la https://analyticvision.wordpress.com/2011/06/23/the-psychometric-measurement-of-self-esteem/ ;

Baumeister, R. F.; Campbell, J. D.; Krueger, J.I.; Vohs, K.D (2003). Does high self esteem cause better performance, interpersonal success, happiness, or healthier lifestyles? in Psychological Science in The Public Interest, vol. 4, no.1, editat de Association for Psychological Science, Washington, D.C., USA;

Fielding, Helen (2006). Jurnalul lui Bridget Jones, Polirom, Bucureşti

Fielding, Helen (2006). Bridget Jones. La limita raţiunii. Polirom, Bucureşti

Martson, Stephanie. (n.d), When_children_are_treated_with_respect_they_conclude. (n.d.). Columbia World of Quotations. Retrieved June 20, 2014

Marcus Victor Grant

consultant în dezvoltare personală,

Copyright © Marcus Victor Grant 2014-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.