Cititul rapid printre rânduri

Acum să vedem ce înseamnă „a citi printre rânduri”…

Ei bine, sunt sigur că ai auzit de expresia asta sub formă de metaforă. Eu ți-o voi descrie la propriu.

Această tehnică îți va prinde bine dacă ai obiceiul de a te concentra prea mult pe text atunci când citești. De exemplu, cei cu o vedere perfectă, care nu poartă ochelari de vedere, au obiceiul sănătos de a citi „în mare” sau per ansamblu un text.

Ce înseamnă asta?

Ei când citesc un text tind să privească și în spațiul alb dintre rânduri. Tu probabil te concentrezi doar pe text. Și o faci atât de mult și de tare încât aria ta vizuală devine îngustă ca și mărimea textului.

De aceea ochii lor sunt mai relaxați și pot să citească mult și bine, în timp ce ochii tăi obosesc rapid, apoi se forțează holbându-se la ce citesc și uite așa ți se slăbește vederea și periodic îți cresc dioptriile. Acesta poate fi unul dintre factorii care duce la deteriorarea vederii tale.

(continuă să citești după media ↓)

eye2

Ceea ce trebuie să faci este să înveți să-ți relaxezi ochii cât de mult poți, citind textul și în același timp privind și spațiul dintre rândul de sus și rândul pe care îl citești. Privirea ta trebuie să-și extindă puțin aria vizuală astfel încât să cuprindă și textul pe care îl citești, dar și spațiul alb dintre rânduri.

Citește textul acesta de exemplu, citind partea superioară a literelor, a cuvintelor, a frazelor, a întregului text. Când faci asta, poți observa că aria ta vizuală cuprinde lejer și spațiul dintre rândul de sus și rândul pe care îl citești.

Știu că ți se pare mai greu acum, fiind la început. Însă cu timpul, te vei obișnui și vei putea să citești din ce în ce mai mult fiindcă ochii tăi vor deveni mai rezistenți la oboseală, iar durerile de cap, precum și usturimile de ochi vor fi mai rare până vor deveni inexistente!!

Și încă o metodă simplă dar destul de importantă…

Aceasta este atât pentru cititul la calculator cât și pentru cititul din carte. Când citești la calculator, urmărește textul cu cursorul mouse-ului, iar când citești dintr-o carte, urmărește textul pe care-l citești cu un pix, de exemplu. Vei observa că vei citi mai repede și așa sigur nu vei mai pierde rândul și astfel vei citi mai mult. În concluzie a citi mai repede și mai mult înseamnă a citi mai efcient.

(continuă să citești după media ↓)

Copyright (C) Karoly Czifra, Licenţa CC-By 2.0
Copyright (C) Karoly Czifra, Licenţa CC-By 2.0

Acest material face parte din cartea Vedere Fara Ochelari.

Guest post scris de Daniel Dinu, republicat de Marcus Victor Grant pentru Discerne. Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand să citeşti mai multe pe site-ul autorului, aici.

Copyright (C) Daniel Dinu, septembrie 2014

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.