Cititul rapid printre randuri

Acum sa vedem ce inseamna „a citi printre randuri”…

Ei bine, sunt sigur ca ai auzit de expresia asta sub forma de metafora. Eu ti-o voi descrie la propriu.

Aceasta tehnica iti va prinde bine daca ai obiceiul de a te concentra prea mult pe text atunci cand citesti. De exemplu cei cu o vedere perfecta, care nu poarta ochelari de vedere, au obiceiul sanatos de a citi „in mare” sau per ansamblu un text.

 Ce inseamna asta?

 Ei cand citesc un text tind sa priveasca si in spatiul alb dintre randuri. Tu probabil te concentrezi doar pe text. Si o faci atat de mult si de tare incat aria ta vizuala devine ingusta ca si marimea textului.

De aceea ochii lor sunt mai relaxati si pot sa citeasca mult si bine, in timp ce ochii tai obosesc rapid, apoi se forteaza holbandu-se la ce citesc si uite asa ti se slabeste vederea si periodic iti cresc dioptriile. Acesta poate fi unul dintre factorii care duce la deteriorarea vederii tale.

eye2

Ceea ce trebuie sa faci este sa inveti sa-ti relaxezi ochii cat de mult poti, citind textul si in acelasi timp privind si spatiul dintre randul de sus si randul pe care il citesti. Privirea ta trebuie sa-si extinda putin aria vizuala astfel incat sa cuprinda si textul pe care il citesti, dar si spatiul alb dintre randuri.

Citeste textul acesta de exemplu, citind partea superioara a literelor, a cuvintelor, a frazelor, a intregului text. Cand faci asta, poti observa ca aria ta vizuala cuprinde lejer si spatiul dintre randul de sus si randul pe care il citesti.

Stiu ca ti se pare mai greu acum, fiind la inceput. Insa cu timpul, te vei obisnui si vei putea sa citesti din ce in ce mai mult fiindca ochii tai vor deveni mai rezistenti la oboseala, iar durerile de cap, precum si usturimile de ochi vor fi mai rare pana vor deveni inexistente!!

Si inca o metoda simpla dar destul de importanta…

Aceasta este atat pentru cititul la calculator cat si pentru cititul din carte. Cand citesti la calculator, urmareste textul cu cursorul mouse-ului, iar cand citesti dintr-o carte, urmareste textul pe care-l citesti cu un pix de exemplu. Vei observa ca vei citi mai repede si asa sigur nu vei mai pierde randul si astfel vei citi mai mult. In concluzie a citi mai repede si mai mult inseamna a citi mai efcient.

Copyright (C) Karoly Czifra, Licenţa CC-By 2.0
Copyright (C) Karoly Czifra, Licenţa CC-By 2.0

Acest material face parte din cartea Vedere Fara Ochelari. Linkul e acesta:

Guest post scris de Daniel Dinu, republicat de Ştefan Alexandrescu pentru Discerne. Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand să citeşti mai multe pe site-ul autorului, aici.

Copyright (C) Daniel Dinu

Un gând despre „Cititul rapid printre randuri

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.