Scriam în articolul anterior despre câteva din miturile și halucinațiile colective pe care unii le vehiculează în legătură cu importanța slujbelor (lor). Iată, acum, câteva motive reale și serioase pentru unii adulți să ia decizia de a se angaja.
(continuă să citești după media ↓)
1. De obicei, cineva care lucrează într-o organizație, fie aceasta o mică firmă, sau o corporație, sau o organizație nonguvernamentală sau o instituție a statului, are (cel puțin teoretic) la dispoziție mai multe resurse (materiale, umane, tehnologice) pentru a realiza performanță lucrând sinergic cu alți oameni spre obiective comune. Dacă aceste poziții sunt alese în conformitate cu talentele, înclinațiile și abilitățile candindaților, atunci există șanse (nu garanții) ca cei ce ocupă aceste poziții să se dezvolte pe termen lung atât în viața profesională, cât și în cea personală.
2. Satisfacția muncii poate fi mai mare atunci când de rezultate beneficiază o comunitate mai mare de oameni (nu o „gașcă”), ceea ce este probabil în proiectele de voluntariat dedicate unor grupuri-țintă vulnerabile, sau în corporațiile multinaționale ce implementează programe de formare sau comunicare la nivel internațional.
3. O slujbă poate oferi de asemenea o afiliere importantă, un mediu de lucru cu oameni dispuși să lucreze în echipă (afiliere care lucrând pe cont propriu se realizează mai greu), o atmosferă stimulativă și o confirmare a profesionalismului și statutului obținute prin muncă grea și preferabil inteligentă.
4. O slujbă de specialist într-o nișă foarte precisă îi poate pune pe cei ce doresc să devină experți la locul potrivit pentru a avea un impact major. Astfel, în corporațiile care îmbină mai multe componente, este loc atât pentru cei ce doresc să se hiperspecializeze, cât și pentru cei cu abilități transdisciplinare.
5. Munca în sine și posibilitatea desfășurării ei în anumite condiții poate fi o recompensă în sine. Gândește-te de exemplu la testerii de jocuri video sau la cei ce fac reclame, însă aceste exemple nu sunt neapărat bătute în cuie. Oricine poate fi îndrăgostit de munca sa dacă o face cu pasiune, iar o slujbă bine aleasă poate fi locul cel mai potrivit pentru asta. Dacă crezi că făcând ce-ți place nu vei munci o singură zi din viața ta, atunci nu contează prea mult unde lucrezi sau cât câștigi atâta vreme cât îți poți face treaba!
6. Învățarea prin experiență și de la modele poate fi o etapă importantă în dezvoltarea profesională a fiecăruia, chiar și dacă apoi dorește să deschidă o afacere similară sau să avanseze pe treptele carierei! Astfel, în această situație, este important ca superiorii și colegii să fie dispuși să-și împărtășească experiența, viziunea și obiceiurile prin mentoring, training și job shadowing, iar feed-back-ul să se realizeze într-o manieră care stimulează nu doar învățarea, ci și dezvoltarea.
7. Pentru unii, provocarea poate să vină din asumarea și îndeplinirea gradului de responsabilitate care vine odată cu munca. O muncă solicitantă este prețuită mai mult și de aceea trebuie să fie îndeplinită la niște standarde care stimulează individul și îl provoacă în mod constant să se autodepășească (de exemplu, pentru a fi de mai mare folos altora).
8. Formarea de specialitate asigurată de unele organizații poate să fie un motiv suficient pentru a obține recruți și apoi angajați fideli, dornici să obțină cunoștințe prin trainingurile și programele care sunt rulate în corporații și uneori în ONG-uri.
9. Specificul unei anumite companii sau slujbe poate prezenta anumite particularități care vin în întâmpinarea anumitor trăsături de personalitate. Spre exemplu, cei timizi pot să lucreze în back office, cei cu tendințe de extraversiune pot să lucreze în vânzări sau în serviciul de relații cu clienții, celor cărora le place să călătorească pot fi ghizi, etc.
Astfel, asemenea motive reprezintă, în viziunea mea, motivații relevante pentru care cineva care alege o poziție de angajat în compania altcuiva are potențialul să-și dorească acea slujbă sau una similară pe termen lung. Motivele din prima categorie, a miturilor, țin de poveștile de speriat tinerii pe care uneori le spun bătrânii, părinții, unii profesori și mulți din cei ce au reușit în acest sistem pentru unul din motivele reale, dar halucinează că au avut o altă motivație.
Copyright © Marcus Victor Grant 2019-prezent, toate drepturile rezervate. Tradus de Cristiana Brezeanu și publicat pe Analytic Vision sub titlul ”9 Serious Reasons to Be Employed” (3.2.2020)
Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.
[…] motive, de data aceasta autentice pentru a obține și lucra cu spor ca angajat într-o slujbă. Într-un articol viitor, voi scrie despre câteva dintre […]
ApreciazăApreciază
[…] Scriam în articolul de mai jos despre câteva din miturile și halucinațiile colective pe care unii le vehiculează în legătură cu importanța slujbelor (lor). […]
ApreciazăApreciază