Sfantul Stefan cel Mare sau De ce Europa are o harta atat de diversificata

Ieri, 2 iulie, a fost comemorat in Romania, Stefan cel Mare si Sfant [ro, wiki].

stefan-cel-mare-si-sfant-chisinau-romania

Este destul de greu de gasit in istoria unui stat un alt personaj care sa se fi luptat pentru un continent intreg. Cu jumatatea de mileniu in urma, Stefan cel Mare a dus lupte cu Imperiul Otoman care la acel moment reprezenta cea mai mare amenintare pentru Europa. Efectele imperiului otoman in Europa sunt foarte usor de observat, mai ales daca este sa ne uitam la ce s-a intamplat cu teritoriul fostei Iugoslavii. Consecinta majora o reprezinta multitudinea de state de mici dimensiuni si populatii divizate pe criterii de religie, in permanenta aflate intr-o stare conflictuala.

Intreaga Europa ar fi putut fi la fel ca Iugoslavia daca pozitia geostrategica a statelor romanesti, pe atunci, Moldova (care a inglobat ceea ce alcatuieste acum celelalte 3 tari: Bucovina [en ,wiki] regiunea dintre Ucraina si Basarabia unde se regaseste acum Republica Moldova [en ,wiki] si Transnistria [en, wiki], mai cunoscuta si sub numele internaţional de Pridnestrovian Moldavian Republic ), Transilvania si Muntenia (care a avut si Cadrilaterul [en, wiki], regiune care apartine acum Bulgariei), nu ar fi stat in fata ofensivei Imperiului Otoman.

Unul dintre principalele motive ale luptelor dintre Stefan cel Mare cu turcii a fost repezentat de religie. Cea mai mare parte a Europei de Vest (Romania se afla in centrul continentului, ceea ce inseamna ca geografic vorbind se desfasoara de la Gibraltar la Kazachstan [en, wiki]) au fost crestini. Imperiul Otoman a adus islamismul pretutindeni, unde a guvernat (a se vedea vechea Iugoslavie). In acelasi timp, au existat numeroase aliante istorice intre Moldova si Polonia, Moldova si Ungaria, si Moldova si Vatican, cu scopul de a oferi siguranta natiunilor din interiorul continentului. In acele vremuri, Polonia se invecina cu Moldova, reprezentand o mare putere in Centrul Europei.

In toate cele trei tari romanesti, Stefan cel Mare a intemeiat zeci de biserici si manastiri, avandul ca var pe legendarul domnitor al Munteniei, Vlad Ţepeş.

Cele mai multe relatari care au fost scrise despre Stefan cel Mare au neglijat o mare parte a intamplarilor istorice, inventand o multitudine de alte relatii pe care Stefan cel Mare le-ar fi avut, cu exceptia aceleia referitoare la fiul sau, Petru Rares [en, wiki], conceput in afara casatoriei, care i-a urmat apoi la tron.

In afara aceastei evidente istorice, Stefan cel Mare a fost un barbat dedicat familiei, fiind incercat in mai multe randuri de greutatile vietii, pierzand doua dintre neveste si cinci dintre copii. O istorie tragică, o cruce personală foarte grea pentru acest conducător.

De asemenea, Stefan cel Mare a trait pentru 40 ani cu o rana la unul dintre picioare, acest lucru producand adesea o mare problema. Insa in ciuda acestui lucru, el a castigat foate multe lupte impresionante in fata Imperiului Otoman, dovedind avantajul unei strategii bine puse la punct chiar daca armatele adverse erau de 2 sau 3 ori mai mari.

In anul 1992, Stefan cel Mare a fost declarat „Sfant” [ro, htm] pentru urmatoarele lucruri:

  • si-a aparat religia si oamenii sai pana la moarte

  • s-a luptat cu dificultati si pericole majore pentru a asigura libertatea credintei

  • a trait respectand morala si principiile crestine

  • a aparat si sevit in mod eroic Biserica

  • a dobandit aprecierea oamenilor fara nici un fel de presiuni.

In anul 2006 Stefan cel Mare a fost votat ca fiind cel mai reprezentativ roman care a trait vreodata in istorie, in urma unei cercetari pentru mai bine de un an de zile de catre TVR.

Asa se face ca multe dintre lucrurile pe care ne simtim liberi sa le facem in prezent, se datoreaza acestei figuri istorice.

Mare mi-a fost surpriza sa vad cand am fost la Chisinau [en, wiki] în 2010 ca in fata statuii lui Stefan cel Mare, din parcul central Stefan cel Mare (in care am descoperit atunci că aveau wireless şi prize pentru laptopuri in apropierea bancilor), se regaseau flori, iar oamenii care veneau in fiecare dimineata pentru a se inchina in fata statuii, in semn de respect.

A fost, poate unul dintre cele mai inaltatoare sentimente de patriotism pe care l-am putut trai vreodata ca roman.

Nicaieri nu am vazut un respect mai mare pentru istoria si traditiile romanesti asa cum am vazut in Republica Moldova.

Daca esti interesat de studierea valorilor romanesti, acesta este locul cel mai potrivit. Este un loc al respectului cu mult peste cel pe care il are Romania fata de propriile sale valori.

Dupa Stefan cel Mare, strazile au fost redenumite in toata Roamania, insa nu am auzit de nici o strada redenumita „Stefan cel Mare si Sfant”, spre deosebire de cea mai importanta strada din Chisinau care aminteste de calitatea de sfant pe care Stefan cel Mare a dobandit-o in urma cu 20 ani.

La slujba la care am participat la parohia cu hramul Sf. Ştefan cel Mare din Bucureşti, sectorul 6, str. Drumul Taberei 28a, au venit doar vreo 200 de persoane. Unde se afla restul bucureştenilor creştini şi neangajaţi care acum se bucură de traiul intr-o lume libera?

Din nefericire,un popor care isi uita eroii este un popor fara istorie, fara identitate.

Ieri, asa cum m-am obisnuit, doar două persoane m-au felicitat. Numele meu este tot Stefan si imi sarbatoresc ziua onomastica de doua ori pe an: pe data de 2 iulie (ziua Sfantului Stefan cel Mare) si pe data de 27 decembrie (ziua Sfantului Stefan).

Filmul întreg al lui Mircea Drăgan (1974) despre viaţa lui Ştefan cel Mare

 

Articol scris de Ştefan Alexandrescu. Copyright (C) Ştefan Alexandrescu iulie 2011 pentru versiunea în limba engleză, publicată aici. Traducere din engleză în română de Roxana Huţul. Articol actualizat de Ştefan Alexandrescu la 3 iulie 2015. Copyright (C) Roxana Huţul, iulie 2015 pentru traducere. Mulţumiri Roxanei.

4 gânduri despre „Sfantul Stefan cel Mare sau De ce Europa are o harta atat de diversificata

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.