Optimizarea fiscală, între tehnică și abordare

Luca Dezmir mai este cunoscut şi că unul din experţii romani în inteligenţa financiară şi educaţie antreprenorială (“milionarul mioritic”). Cartea a fost deja apreciată de către importanţi oameni de afaceri şi influenţatori din România.

Fiind eu însumi un publisher, am apreciat minuţiozitatea documentarii, stilul cizelat şi notele personale ale autorului, preocupat de optimizarea nu doar fiscală. Manual de guerilla fiscală foloseşte un stil fluid, prietenos, pe înţelesul fiecăruia şi o structură ajustată potrivit subiectului, cu un nivel mediu de complexitate. Cele 24 de capitole se desfăşoară pe parcursul a cinci părţi, la care se adăuga o prefaţă, o introducere, anexe şi, ce am apreciat foarte mult, o bibliografie recomandată şi comentată. Volumul număra aprox. 150 de referinţe (note de subsol).

Primul lucru pe care îl apreciez la această carte este delimitarea conceptelor care sunt prezentate, faţă de cele care sunt lăsate la latitudinea cititorului spre documentare. Cu alte cuvinte, este o carte ce merge pe ideea “dacă nu ştii de unde să începi, începe de aici”. Luând în considerare că nu am mai citit o asemenea carte, găsesc faptul că mi-a picat aceasta în mâna unul fortunat. Ştiu din propria experienţă că, atunci când începi să te scufunzi într-un subiect de specialitate şi descoperi imense ramificaţii, ai putea avea tentaţia de a scrie despre toate, sau de a le prezenta pe unele în detrimentul altora. Luca foloseşte o abordare diferită într-o manieră justificată. Aceasta nu este atât o carte de conţinut (adică ceva gen “100 de metode de a reduce/evita plata impozitelor, taxelor şi comisioanelor”) pentru că o asemenea abordare ar fi căzut în riscul perimării foarte rapid, din cauza schimbărilor legislative din România. Din acest punct de vedere, Luca prezintă suficient de clar şi realist sistemul românesc. În schimb, milionarul mioritic a realizat o carte de strategie. El oferă principii şi face o listă destul de completă a metodelor şi criteriilor care trebuie avute în vedere în ceea ce priveşte soluţiile existente, în funcţie de nevoile fiecăruia. În toată această prezentare, el insistă pe a-l învăţa pe cititor să prindă peste, nu a-i da peste. Apoi, detaliază unele dintre ramificaţiile pe care le enumeră şi oferă câteva exemple, pe care le completează cu multiple invitaţii de tipul: “aici sau acolo puteţi citi mai mult” şi indică în mod precis cum cititorul poate găsi informaţia cu precizie. Avantajele acestei abordări sunt: focusare, holism şi echilibru. Luca ştie ce să scrie şi ce să nu scrie şi explică asta foarte bine.

Al doilea lucru pe care l-am apreciat la Manual de guerilla fiscală este nisarea, atât din punctul de vedere al conţinutului conştient exprimat şi adresat către cititor, cât şi prin intermediul campaniei de lansare a cărţii care s-a desfăşurat acum un an. Există o anumită structura psihologică, un profil al cititorului acestei cărţi. Luca ştie pentru cine scrie şi pentru cine nu scrie. Cititorul care beneficiază cel mai mult de pe urma acestei cărţi nu este conturat atât prin câţi bani câştiga, ci prin atitudinea deschisă la metode inteligente de economisire, indiferent de pregătirea şi motivele fiecăruia. Deci este vorba despre oameni care gândesc în opţiuni, alternative, breşe în sistem, şi doreşte să se implice activ în căutarea, găsirea şi folosirea lor pentru afacerea pe care o desfăşoară. E o carte pentru oamenii care gândesc strategic, cunosc sistemul financiar-fiscal, îl înţeleg într-o anumită măsură şi cauta să folosească această cunoaştere pentru a-şi servi propriile obiective, fără a încălca legile. NU este o carte pentru şmenari, bişniţari, cei ce trăiesc în aşteptarea preamăritei pensii sau pentru cei ce văd în posesiuni o modalitate de afişare socială.

A treia mare calitate a volumului este, în viziunea mea, deschiderea de drumuri. Autorul însuşi este un deschizător de drumuri, un pionier, un întreprinzător, cu multe iniţiative de afaceri (şi reuşite şi eusuate) care analizează ceea ce se întâmplă la nivel global şi face o comparaţie cu ceea ce este disponibil în România. Astfel, Manual de guerilla fiscală se deschide ca un început de călătorie, o preocupare de studiu, ale cărei aplicaţii vor da roade în timp numai pe măsură efortului depus de către cititor. Simpla citire a acestui volum este insuficientă în termeni practici, deoarece, amintesc, Luca ne învaţă cum să pescuim, nu ne dă peste. Conexiunile sale cu alţi autori de referinţă în domeniul inteligenţei financiare, precum Horaţiu Sasu sau Eusebiu Burcaş ne arată că această carte nu este unică şi că există o piaţă bine dezvoltată de specialişti în domeniul optimizării fiscale, precum şi autori autohtoni în acest sens. Chiar dacă nu e nicidecum prima carte de optimizare fiscală din România, mi-a creat impresia că este cea mai potrivită să fie citită prima. Din nou voi face apel la un principiu pe care îl consider important pentru autor, acela de a nu repeta ceea ce au scris alţii, ci a veni cu o sistematizare a informaţiilor disponibile şi a oferi trimiteri valoroase. Fiecare volum din bibliografia cernută atent la final este însoţită de un comentariu util cu privire la de ce este importantă acea lucrare în contextul guerillei fiscale, ceea ce impresionează mai mult decât o listă exhaustivă a bibliografiei cu toate titlurile. Personal pun mare preţ pe partea referenţiala a unei cărţi de specialitate, iar aici Luca primeşte un plus mare de la mine. Aşa se face!

O a patra mare calitate a cărţii la care mă voi rezuma o găsesc în onestitatea demersului. Atât în termeni de conţinut, cât şi în termeni de proces. Din punctul de vedere al conţinutului, cartea delimitează clar metodele de optimizare fiscală de metodele de evaziune fiscală şi argumentează obiectiv împotriva evaziunii fiscale, acordând o întreagă secţiune analizei acestui fenomen. Din punctul de vedere al procesului, cititorul este un impreuna-calator cu autorul în acest domeniu, impresie pe care Luca Dezmir o creează şi o întăreşte prin împărtăşirea impresiilor şi dilemelor descoperite pe parcursul documentarii şi scrierii acestei cărţi, care de la structură la execuţie a cunoscut schimbări importante şi justificate în conţinut, fără a afecta cursivitatea discursului. Se simte cum cartea a crescut organic şi s-a conturat în jurul subiectului în funcţie de informaţiile descoperite. Autorul a învăţat şi noi învăţăm odată cu autorul pe măsură ce ne aminteşte, pas cu pas, că informaţiile împărtăşite trebuie verificate şi că există o continua dezvoltare şi transformare a situaţiilor pe care le descrie (cum sunt alternativele la bani, taxa auto sau energiile alternative).

Ce a făcut această carte pentru mine. În primul rând, mi-a oferit o extensie a cunoştinţelor pe care deja le aveam în domeniu, am avut o senzaţie de familiaritate cu unele subiecte şi chiar îmi venea să îl completez pe autor volumul deci este un fel de accelerator de cunoştinţe şi strategie, extinzând aria cunoştinţelor în toate direcţiile. În marea majoritate a situaţiilor însă, informaţia am găsit-o nouă şi foarte utilă cam 85 % din conţinutul cărţii. Chiar şi numai prin exemplele pe care le da, mi-a lămurit răspunsurile la multe întrebări pe care poate nici nu le aveam clar formulate. Apoi, mi-a oferit un ghid de încredere pentru momentele în care urmează să cer sfaturi unor specialişti cu privire la metode de optimizare fiscală. Acum ştiu ce să întreb şi cum să procedez pentru a verifica în esenţă calitatea informaţiilor primite. Apoi, mi-a ridicat mingea la fileu din punct de vedere psihologic, pentru că, pentru un om ca mine, care şi-a înfiinţat propria firmă (deschisă între 2004-2018), am conştientizat că am anumte issues de-a dreptul emoţionale când vine vorba de relaţia cu statul. Modul în care cartea mi-a confruntat aceste issues o percep ca fiind următoarea: m-a luat de mânuţă şi mi-a explicat cum se procedează în relaţia cu statul, m-a încurajat să pun întrebări fără să mă tem şi fără să mă enervez şi să perseverez în obţinerea unor anumite avantaje importante pentru activitatea mea. Cartea mi-a oferit de asemenea informaţii importante cu privire la obligaţii şi drepturi pe care nici nu ştiam că le am şi am ridicat o sprânceană de suprindere nu de puţine ori.

Cred că nu sunt singurul care are issue-uri emoţionale sau motivaţionale în legătură cu acest subiect, chit că nu am trecut prin cine ştie ce traume (controale fiscale, datorii la stat, recuperări forţate, etc.). Autorul cunoaşte foarte bine acest lucru şi îl abordează lateral pe parcursul cărţii, explicând cum fenomenul instabilităţii legislative în domeniul fiscal îndepărtează chiar şi mari investitori de România, nu doar pe măruntul contribuitor întreprinzător. Astfel, se mai diminuează ceva din frică cititorului că “vine statul peste tine şi-ţi ia totul, chiar şi ce nu ai”. Frica este reală şi justificată, dar parte din control trece la cititor.

Titlu: Manual de guerilla fiscală. Cum să plăteşti cât mai puţine taxe şi impozite, folosind metode în întregime legale. Editura Gordian, Timişoara, 2013. 354 p. varianta e-book. ISBN 978-606-8763-34-5. Versiunea în format print are 455 de pagini.

Îţi mulţumesc!

 Happy finances!

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2014-prezent, toate drepturile rezervate. Acest articol a mai fost publicat în revista Economia Online(nr. 27, august 2014, în categoriile Analize, Carte, Fiscalitate) aici. Articol actualizat în 2022.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.