Sfânta Ludmila

Pe 16 septembrie, atât ortodocşii, cât şi catolicii o sărbătoresc pe Sf. Ludmila, care este considerată unul dintre sfinţii patroni ai bătrânului continent.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sf. Ludmila s-a născut în Boemia în a doua jumătate a secolului al IX-lea. (c. 860 – 15 septembrie, 921) . Ea s-a născut în Melnik (Cehia) ca fiica a unui prinţ slav pe nume Slavibor, cunoscut şi drept Contele Melnik, un om bogat, unul dintre marii dregători ai ţării. Sfanta Ludmila a fost bunica Sfantului Wenceslav, care este cunoscut in istorie ca „Bunul Rege Wenceslav” ocrotitorul celor slabi.

Ludmila a fost căsătorită cu Bořivoj I din Boemia, care a fost primul duce crestin de Boemia. Cuplul, Ludmila si Bořivoj, a fost convertit la creştinism în jurul anului 871. Cu prilejul unei călătorii în Moravia, au cunoscut pe cei doi fraţi Metodie şi Chiril, ‘apostolii slavilor’. În urma acestei întâlniri, Ludmila şi Borzivoi, soţul ei, au primit Sfântul Botez împreună cu mulţi dintre slujitorii lor. Astfel a apărut prima Biserică creştină în Boemia.

Au avut un fiu pe nume Vratislav, căruia, după ce s-au retras la Castelul Tetin, i-au lăsat conducerea tronului Boemiei. Vratislav s-a căsătorit cu prinţesa păgână Dragomira şi au avut un fiu pe nume Venceslas. Acesta a fost crescut în credinţa creştină de către Ludmila, bunica lui, spre deosebire de celălalt copil al Dragomirei, Boleslav, care a rămas păgân, iar după moartea lui Bořivoj şi a fiului său Vratislav, cei doi copii au rămas sub conducerea regentă a Dragomirei.

Eforturile lor pentru a converti la creştinism Boemia, iniţial nu au fost bine primite, ca urmare paganii fanatici care conduceau tara i-au alungat iar dupa o anumita perioada ei au fost rechemati pe tron. Dupa o domnie de aproximativ 7 ani acestia au renuntat la tron in favoarea fiului lor Spytihněv ei retraganddu-se la Tetin langa Beroun. Spytihněv fiul lor a domnit timp de doi ani,dupa care a murit, fratele sau Vratislav urmandu-i la tron. Vrastislav moare si el in 921 iar pe tron ajunge nepotul Sfintei Ludmila pe nume Wenceslav. Sfanta Ludmila a fost principala sustinatoare a nepotului sau. Dragomira, mama Sfantului Wenceslaw devine geloasa pe influenta crestina pe care o are Sf Ludmila asupra nepotului sau. Deoarece Boleslav şi Dragomira îi urau pe Venceslas şi Ludmila pentru că erau creştini, au complotat, omorându-i în timp ce se aflau în biserică rugându-se. Sf. Ludmila a fost ştrangulată cu propriul şal în timp ce se ruga.

Împăratul Germaniei, Otto I, a invadat Boemia ca să pedepsească pe cei care l-au omorât pe vasalul său. Învingând pe Boleslav şi Dragomira, le-a impus să restabilească religia creştină şi să plătească un tribut anual.

Initial Sfanta Ludmila este inmormantata la Biserica Sfantul Mihail din Tetin. Pe la anul 1100 moastele Sfintei Ludmila sunt depuse in biserica Sfantul Gheorghe din Praga.Sfanta Ludmila este considerata patroana Bohemiei fiind practic prima ducesa crestina de Bohemia. A fost canonizata la scurt timp dupa moartea sa.

În cadrul Bisericii Ortodoxe din Cehia, există biserica în construcţie închinată Sfintei Ludmila, a cărei piatră de temelie a fost sfinţită anul trecut in Brno.

Paraclisul e pe strada Vranovska 48, o casa alba, la parter, in stanga de la intrare. Sf Liturghie duminica e de la 10, bate la geam in stanga la poarta. Se ajunge cu tranvai nr 4, directia Obrany, 5 statii de la Hlavni nadrazi (gara centrala). Paraclisul e intr-o casa in care e si Manastirea Sf Ludmila.

Telefon contact (vorbesc si romana, franceza, engleza si ceha )

  • Pr Cristian (0042)0602-586094
  • Preoteasa Milada (0042)0602-586093
Aniversare frumoasă tuturor celor care îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui!

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2015-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Un gând despre „Sfânta Ludmila

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.