Interviu cu Paul Ardeleanu, specialist în public speaking

Avem plăcerea de a vă prezenta, în seria interviurilor pe Discerne, o discuţie cu dl. Paul Ardeleanu, care lucrează ca trainer, speaker, coach şi voluntar. Paul a fost votat luna trecută cu cel mai mare punctaj înregistrat la întâlnirile Speakers’ Arena, care se organizează de aprox. 5 ani. Paul are peste 4 ani de experienţă şi practică profesională. Întrebările sunt formulate la per tu.

Paul, mulţumim pentru acordarea acestui interviu. Scopul lui este, pe de-o parte, să ne ofere o imagine mai bună asupra vorbitului în public şi asupra copiilor supradotaţi în România şi, pe de altă parte, să ofere cititorilor o felie din viaţa, atitudinile şi principiile tale.

  1. De ce ai ales vorbitul în public drept direcţie profesională?

Răspunsul simplu ar fi: pentru că îmi place. Am descoperit că îmi face plăcere să vorbesc în public. Totuşi, nu a fost dintotdeauna aşa. Când am vorbit prima oară în public, simţeam cum îmi tremură picioarele şi mâinile, deşi era un discurs pregătit şi repetat de mai bine de 5 ori. Totuşi, cu multă practică, am depăşit acel disconfort de a fi pe scenă şi a început să îmi facă mare plăcere să vorbesc unui grup de oameni.

(continuă să citești după media ↓)

1. Dear World Romania

Totodată, feedback-ul apreciativ al celor din jur m-a ajutat enorm. De multe ori îi aud pe cei care ţin un discurs spunând : „Bine, bine… lasă laudele. Spune-mi ce am de îmbunătăţit”. Pentru mine feedback-ul apreciativ a fost un element crucial în dezvoltarea încrederii în mine, mult mai important decât atunci când oamenii îmi spuneau ce am de îmbunătăţit.

 

  

  1. Care este piaţa reală (clienţii plătitori) pe nişa vorbitului în public?

Mi-ar plăcea să ştiu şi eu răspunsul la această întrebare . Depinde la ce nişă ne referim, pentru că sunt mai multe pieţe.

Piaţa pe care eu am accesat-o este aceea de training şi coaching pe vorbire în public. Pe parte de coaching câteva dintre categoriile de clienţi plătitori sunt : Speakerii profesionişti (persoane care ţin seminarii şi workshop-uri şi câştigă banii din vorbitul în faţa unui public sau din vânzarea de produse informaţionale), Top management (persoane din echipe de conducere care ţin discursuri la echipe şi au nevoie să îi motiveze şi să îi inspire ca să performeze la un nivel superior). Pe parte de training piaţa este extrem de diversificată şi eu am observat două categorii de persoane care vin la traininguri de public speaking: cei care doresc sa îşi înfrângă teama de a vorbi în public şi cei care doresc sa progreseze în carieră şi au nevoie de această abilitate. Mai sunt multe alte pieţe (traineri, avocaţi, oameni din media, oameni din network marketing,…), însă nu le-am accesat încă.

Totodată, există piaţa de public speaking profesionist în care o persoană este plătită (în general de o companie mare, multinaţională) pentru ceea ce se numeşte un discurs key-note (30 – 90 min ). Această piată este la început în România, însa previziunea mea este că se va dezvolta enorm în următorii 10 ani.

 

  

  1. Care sunt publicurile care se arată interesate de vorbitul în public, dar deocamdată nu cumpără?

Sunt multe astfel de publicuri : elevii de liceu, studenţii, persoane din ONG-uri (sunt şi excepţii în această categorie). Cred că mulţi dintre ei nu cumpără, deoarece aceasta nevoie este satisfăcută deja de către ONG-uri ce oferă astfel de cursuri în mod gratuit.

 

  

  1. Care este cea mai mare greşeală pe care ai făcut-o până acum în domeniul vorbitului în public?

Cred că cea mai mare greşeală a fost atunci când am început să devin arogant. Am avut câteva discursuri mai strălucite şi pentru că am primit multe laude şi mulţi oameni mă apreciau, mi s-a urcat la cap faima şi gloria şi am început să mă văd eu ca un superstar. Desigur, la scurt timp după aceea, am ţinut câteva discursuri mai slabe (ca să nu zic foarte proaste) şi mă întrebam unde sunt oamenii care să mă laude . Aroganţa ucide orice fel de relaţie cu publicul şi este unul din cele mai mari pericole din zona de a performa pe scenă.

 

  

  1. Ce îţi aduce bucurie sau mulţumire cel mai mult, în activitatea ta de trainer?

Sincer să fiu, cel mai mult mă bucură când mă întâlnesc cu participanţi de la cursurile mele care îmi spun că au folosit informaţiile pe care eu le-am oferit. Unul dintre participanţii la unul din trainingurile mele de Public Speaking, o persoană ce lucrează într-o multinaţională, mi-a spus într-un mail că datorită trainingului pe care l-a urmat cu mine, s-a înscris în calitate de trainer în unul din programele interne pentru dezvoltarea leadership-ului, şi datorită dedicării în acel program, a fost ales angajatul lunii. O altă persoană cu care am lucrat pe partea de coaching, mi-a spus că şi-a crescut vânzările de pe scenă cu peste 60%. Cel mai mult mă bucură ca persoanele cu care eu lucrez sau pe care le trainuiesc, să aibă rezultate.

(continuă să citești după media ↓)

.Paul Ardeleanu

6. Cum îţi alegi subiectele despre care vorbeşti în public?

În primul rând, de multe ori sunt invitat să vorbesc pe o anumită temă şi nu pot spune că există prea multă libertate de alegere acolo

Când am libertatea să aleg subiectul, îmi pun întrebarea: Ce anume pot transmite eu valoros, pentru acest public? De multe ori, subiectul despre care eu vorbesc este chiar abilitatea de a vorbi în public. De ce? Pentru ca aceasta este expertiza mea şi acesta este modul prin care eu pot să adaug valoare pentru publicul pe care eu îl am în fată. În plus, publicurile cărora eu le vorbesc sunt foarte interesate de acest subiect.

 

  

7. Ai o comunicare foarte bună cu publicul, dar în acelaşi timp te laşi influenţat de reacţiile pe care le primeşti în timpul discursurilor. Cum te ajută şi cum te provoacă asta?

În ziua de azi este absolut necesar sa personalizezi prezentarea la publicul pe care îl ai în faţă. De aceea, de fiecare dată când am o reacţie din parte publicului încerc să mă folosesc la maxim de aceasta. Partea frumoasă este că atunci când persoanele din public observă acest lucru şi văd că acea prezentare este doar pentru ei (adică nu ar funcţiona la un alt public), te apreciază de două sau de trei ori mai mult.

 

  

  1. Cum te raportezi la faptul că în ochii multora, vârsta (21 de ani) nu te ajută în crearea unei credibilităţi profesionale?

Mă amuză un pic această întrebare pentru că, în urma cu aproximativ un an vorbeam cu managerul unei companii de training şi mi-a spus : „Paul, ştii ce ai tu nevoie pentru a progresa mai rapid în acest domeniu? De mai multe riduri”. Acum nu mai sunt de acord cu acest lucru.

Cred că singurul mod prin care poţi să fii credibil este să fii foarte, foarte bun în ceea ce faci. Am avut, la un moment dat, un curs de vorbire în public la aproximativ 40 de voluntari din diverse organizaţii. Când rosteşti cuvântul voluntar mie îmi vine în minte o persoană cu vârsta cuprinsă între 16 – 24 de ani. Media de vârstă la cursul meu era de 35 de ani. Aveam senzaţia că singurul lucru pe care vor să îl facă în primele 10 minute este să demonteze tot ceea ce spun eu. La sfărşitul cursului cred că au venit 10 persoane la mine la sfârşitul cursului să mă felicite şi să îmi spune cât de folositor a fost.

Convingerea mea este că dacă eşti bun în ceea ce faci şi oferi valoare oamenilor, până la sfârşit devii credibil. Dacă, pe de altă parte, nu oferi valoare, îţi pierzi orice formă de credibilitate. Nu cred că există formă prin care să falsezi acest lucru.

(continuă să citești după media ↓)

2. Ardeleanu Paul

9. Care este misiunea ta profesională în următorii 5 ani?

Misiunea mea este să sprijin 1000 de persoane să descopere Plăcerea de a vorbi în public.

 

  

10. Cum pot cei care citesc acest articol să intre în contact cu tine?

Cele mai multe dintre cursurile pe care eu le ţin le promovez prin intermediul paginii de Facebook : http://www.facebook.com/Paul.Ardeleanu . Totodata cei interesaţi de mai multe informaţii legate de prezentări pot să se aboneze la newsletter pe site-ul meu : http://paulardeleanu.ro/

Discursul cu care Paul a devenit cel mai bine cotat speaker la

Speakers’ Arena Bucureşti

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2013-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

3 gânduri despre „Interviu cu Paul Ardeleanu, specialist în public speaking

    1. Dan Negru este un mincinos patologic, l-am intalnit personal. Eu am fost sincer in abordarea mea. In plus, eu nu mai am TV din 2006, deci nu ma uit la emisiunile lui Dan Negru si nu mai tin minte ce stil are sau nu are.

      Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.