„[…] ce decizi să faci în fiecare zi, [prin asta] vei ajunge să fii un om bun… sau nu.”
– Cavaler Ospitalier, Regatul Cerului (2005)
La început de an am răsfoit puțin niște articole de pe Facebook și am dat peste unul cu întrebări și răspunsuri atribuite Maicii Teresa. Plecând de la premisa că viața mea este totalitatea răspunsurile pe care le găsesc la propriile întrebări am zis să îmi formulez propriile întrebări la răspunsurile Maicii Teresa.
Lista cu întrebările pe care mi le-am pus eu
- Când ai de gând să te bucuri de viață?
- Care este cel mai mic pas pe care îl poți face?
- Ce te împiedică să acționezi?
- Care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla?
- Ce poți face în fiecare zi?
- Ce altceva poți să mai faci?
- De la cine poți învăța?
- Care este primul lucru pe care poți să îl faci într-o relație?
- Ce te face fericit/ă?
- Care este cea mai mare provocare a ta?
- Ce poți tu să oferi?
- De ce ție teamă de fapt?
- La ce ai nevoie să renunți?
- De ce ai nevoie ca să ai succes?
- Ce este important pentru tine?
- Ce ți-ai dori să simți?
- Ce îți aduce bucurie în viață?
- Ce este special la tine?
- Cine este alături de tine?
- Pentru ce merită să trăiești?
După ce am scris această listă m-am gândit: Cum ar fi dacă aș face asta în fiecare zi? sau Cum ar fi dacă mi-aș pune întrebări de fiecare dată când găsesc niște răspunsuri de valoare? sau Ce întrebări și-a pus acea persoană pentru a ajunge la acele răspunsuri?
Și am avut o revelație: anul care vine nu depinde doar de cum începi prima zi din el ci și de cum începi orice de-a lungul lui. Dacă eu stau în fiecare zi să inventez întrebări plecând de la orice afirmație ieșită din comun cu siguranță asta mă va ajuta să fiu un coach mult mai bun. Coincidența face ca acest obicei, pe care mi l-am proiectat, să coincidă cu Strategia Seinfeld pe care am primit-o zilele acestea pe email de la Daniel Zărnescu. Iar Seinfeld a ajuns chiar un foarte bun comediant folosind această strategie.
Obiecție la obiective
Am văzut din ce în ce mai des persoane care îți revizuiesc progresul la sfârșit de an și își stabilesc obiectivele pentru anul următor. Ce obiective? Păi mulți sunt inspirați de realizările diverselor vedete, personalități sau oamenii de succes. Așadar descopăr la ei obiective similare pe mai multe planuri:
-
fizic – scădere în greutate, sport, mers la sală, dormit mai bine, mâncat mai sănătos;
-
experiențe – citit, călătorit, cursuri, seminarii, workshop-uri;
-
profesional – schimbat de profesie, începerea unei afaceri;
-
relație – găsit de partener, despărțiri / divorț, logodnă / căsătorie;
-
dezvoltare personală – terapie, coaching, training-uri, practici spirituale, tabere;
-
contribuție – crearea de produse și servicii, crearea de organizații.
Însă știi ce au în comun toate aceste obiective?
Este ce au în comun persoanele care reușesc să atingă aceste obiective și cele care nu reușesc.
Este ce au diferit cei care sunt persoane de succes și cei care fac să își ating obiectivele cu succes.
Răspunsul este… obiceiurile de zi cu zi.
Ce înseamnă de fapt asta? Înseamnă că dincolo de acțiunile pe care le faci pentru a atinge un obiectiv tu poți să schimbi modul în care ești, cum acționezi indiferent de prezența unor circumstanțe (greutate, venituri, relație, stare emoțională, nevoile oamenilor, etc). Este diferența între ceea ce faci pentru atingerea unui obiectiv (condiționare de tip până când) și ceea ce faci ca urmare a unor obiceiuri (convingere de tip eu sunt).
Deci hai să îți spun un mare secret legat de obiective: nu este important ce obții în atingerea unui obiectiv ci ceea ce devii.
Ce am descoperit dintr-o experiență personală
O persoană ia decizii și acționează conștient doar 1-5% din zi. În restul timpului comportamentul acesteia este rezultatul instinctelor, reacțiilor automate și ale obiceiurilor. Dacă vrei să schimbi rezultatele pe care le ai în decursul unei zile, luni sau chiar ani atunci va trebui să profiți de acele 1-5% de momente de luciditate, pentru a schimba restul de 95-99% din acțiuni și rezultate.
Dar înainte de-a îți spune cum poți să faci asta hai să îți spun o poveste adevărată …
La locul de muncă acum un an mi-am făcut controlul medical periodic. În cabinetul medical, după o examinare sumară, când am dat să plec am observat un cântar așa că am profitat ca de obicei de ocazie ca să văd ce greutate mai am. Cum în cabinet era mochetă m-am gândit că indicația cântarului nu va fi precisă așa că am scos cântarul pe hol și l-am pus pe o suprafață mai tare. Era pe linoleum chiar în față unui „junkomat”. După ce m-am cântărit mi-a picat fisa! Ce fac oamenii de obicei? Când li se face foame și le este lene să cumpere ceva mai decent de mâncare dau fuga la vendomatul de pe hol și cel mai probabil o să îți ia ceva care nu este sănătos și care, clar, îngrașă. Însă dacă las cântarul în fața vend-o-matului atunci prezența lui va rupe tiparul automat și le va da o pauză de gândire, de decizie și de punere de întrebări: Cât cântăresc eu? Ce efect va avea acea mâncare asupra corpului meu? Ce îmi doresc eu de fapt?
Ce am învățat eu și ce poți învăța și tu din această poveste:
-
chiar dacă nu schimbi ceva în mod activ în viața ta poți totuși să monitorizezi acel ceva (în cazul meu era greutatea) => asta conduce la conștientizare;
-
gândește-te la efectele consecințele acțiunilor tale și la alternativele acestora (în cazul meu era folosirea cântarului pe mochetă) => asta conduce la înțelegerea procesului;
-
experimentează și schimbă ceva (în cazul meu era camera în care era cântarul) => asta conduce la schimbarea contextului;
-
imaginează-ți scenarii plecând de la nevoia unei persoane până la rezultatele pe care aceasta le obține (în povestea meu era satisfacerea foamei) => asta conduce la modelarea procesului sau determinarea pașilor parcurși în mod automat;
-
adăugă, schimbă sau elimină un element din lanțul de pași parcurși (în povestea mea am introdus cântarul în fața vend-o-matului) => asta conduce la intrarea în alt obicei sau ieșirea din starea de transă în starea de gândire critică, care permite observarea, evaluarea și luarea unor decizii conștiente.
Exercițiu de auto-observare: Când citeai povestea de mai sus, ce reacției ai avut când ai ajuns la cuvântul scris cu cratimă (-), „vend-o-mat”?
Nu știu cum te simți tu după povestea asta, dar eu mă simt extraordinar știind că dintr-o simplă experiență pot descoperi la mine și la alții cum pot schimba niște lucruri atât de simple, dar care au impact atât de mare în viața pe care o trăim.
Cum poți crea sau schimba un obicei
Plecând de la experiența pe care ți-am povestit-o anterior acum îmi este mai ușor să creez o strategie de urmat, sau un set de pași, pe care dacă îi parcurgi cu siguranță ajungi la obiceiuri mai bune.
Poate unii dintre pași i-ai parcurs deja, dar hai să vedem care sunt totuși aceștia.
0. Acceptare și asumare
Din moment ce citești acest articol cel mai probabil ai înțeles că există pe lumea asta lucruri care nu depind de tine (precum vremea de afară) și lucruri care depind de tine (precum reacția ta fizică, emoțională și mentală la vremea de afară). Deci deja ai acceptat ceea ce este și nu poate fi schimbat și ți-ai asumat ceea ce poți schimba și rezultatele acțiunilor tale.
Am menționat acest prim pas pentru că poate ai observat deja persoane în viața ta care se revoltă și judecă lucrurile pe care nu le pot schimba și atribuie responsabilitatea unor forțe exterioare pentru ceea ce se întâmplă în viața lor.
Întrebarea pe care poți să ți-o pui aici este: Ce depinde de mine?
1. Observă și monitorizează
Dacă este ceva care te nemulțumește sau dorești să îmbunătățești un aspect al vieții tale atunci pentru început cel mai simplu lucru pe care îl poți face este să ții sub observare acel domeniul al vieții tale. De exemplu poți să ții un jurnal sau să discuți cu un partener de monitorizare (poate fi un prieten sau chiar partenerul de cuplu) și să menționezi periodic observațiile tale.
Aici poți include elemente precum: greutatea pe care o ai, numărul de țigări fumate, cantitatea de apă băută, tipul de alimente mâncate, numărul de ore dormite, costul mesei de prânz, numărul de minute petrecute la soare sau de mers pe jos, etc.
Personal am ținut foarte rar un jurnal și am apelat la un partener de monitorizare doar 1 lună. Însă rezultatele pe care le-am obținut sunt remarcabile: a crescut extraordinar capacitatea de auto-observare și timpul de schimbare a unor obiceiuri.
Întrebarea pe care poți să ți-o pui aici este: Ce s-a schimbat?
2. Determină tipare și alternative
Trăim într-o lumea a cauzelor și efectelor. Prin urmare orice acțiune sau stare are niște cauze și niște efecte. O dată ce ai început să observi ce se întâmplă în exteriorul și interiorul tău, după mai multe observații o să începi să determini niște tipare, niște corelații între cauze și efecte.
De exemplu, în cazul meu am observat până acum următoarele:
-
expunere la frig => dureri de cap și oboseală => răceală;
-
mâncat noaptea și culcat târziu => migrene de cap a doua zi;
-
practicat sport dimineața => bună dispoziție în timpul zilei;
-
consumarea unei cantități insuficiente de apă => stare de deshidratare și lipsă de energie;
-
sărit peste micul dejun => mâncat mult la prânz => stare de somnolență.
După ce ai identificat cauza unui efect nedorit poți să încerci să găsești alternative la acea cauză. Prin urmare este posibil să descoperit ceva care să conducă la efectul dorit.
Întrebarea pe care poți să ți-o pui aici este: Care este cauza? Care este opusul sau alternativa la aceasta? Ce obțin prin asta?
3. Schimbă contextul sau perspectiva
Obiceiurile pot fi privite din două direcții: din exterior (unde?, când? sau cu cine?) sau din interior (cine?). Sau altfel spus există un context și o perspectivă. Putem schimba una din cele două.
De exemplu pentru schimbarea contextului putem să mergem în altă cameră, de la servici acasă sau invers. Sau în loc de seară să fie dimineața. Sau găsim pe cineva cu care să fie prezent sau să alegem să facem ceva singuri.
Dar mai puternică este schimbarea perspectivei. De obicei vedem lucrurile din propria noastră perspectivă. Însă puteam apela și la perspectiva altor persoane sau să vedem obiceiurile noastre ca și cum ne-am vedea prin ochii altor persoane sau privindu-ne dintr-un rol de observator. Un mod cu care ne-am obișnuit să vedem din perspectiva altor persoane este să citim cărți scrise de experți sau să cerem părerea altor persoane.
Însă se poate foarte bine să ne imaginăm modul în care aceste persoane văd lumea și cum ar proceda acestea într-o situație similară.
Însă o variantă și mai spectaculoasă este să ne vedem pe noi înșine din exterior ca și cum am observa toți pașii pe care i-am făcut în realizarea unui obicei sau în timp ce realizăm acel obicei.
Întrebarea pe care poți să ți-o pui aici este: Unde altundeva? Când altcândva? Cu cine altcineva? Cum (mă) observă alții? Cum mă observ eu pe mine însumi?
4. Crează scenarii
Cred acest pas este de fapt cel mai important dintre toate în schimbarea unui obicei. Aici înțelegi care este scopul unui obicei, care este factorul declanșator și care este rezultatul urmărit prin executarea unui obicei.
Hai să luăm ca exemplu spălatul pe dinți la mine. Care este primul pas? Mă aflu în fața oglinzii și iau periuța de dinți în mână. Ce ce întâmplă înainte de asta? Merg la baie dimineața și ajung în ea = factor declanșator. Îmi imaginez apoi fiecare pas parcurs: pusul pastei de dinți, ce dinți periez, în ce ordine, de câte ori. Aproape de sfârșit plimb limba peste dinți și îi simt curați. Rezultatul urmărit = dantură curată. La sfârșit pun periuța la loc. Cum determin beneficiul urmărit? Mă întreb ce s-ar întâmpla dacă nu aș avea acest obicei? Ce obțin dacă mențin acest obicei? Răspunsul este menținerea unei danturi sănătoase = scopul obiceiului.
Poate te întrebi totuși ce se întâmplă în cazul obiceiurilor care au efecte negative. Chiar dacă efectele pe anumit plan sunt nedorite totuși există un beneficiu sau scop ascuns pe alt plan. Cu alte cuvinte spus, în spatele oricărei acțiuni există o intenție pozitivă. Cum determini acel beneficiu ascuns? Dacă determini toți pașii urmați în cadrul unui obicei vei observa unul din pași în care tu vezi, auzi sau simți ceva pozitiv. În cazul meu spălatul pe dinți avea ca unul din pași senzația de dantură curată și de fapt ultimul pas care era punerea periuței la loc nu era rezultatul urmărit.
În același mod beneficiul consumului de țigări, alcool sau jocuri pe calculator este ascuns undeva „în detalii”.
Acum! Folosind aceiași tehnică poți să îți imaginezi scenarii posibile, moduri noi de a face lucrurile și de a fi creatorul propriilor tale obiceiuri.
Întrebarea pe care poți să ți-o pui aici este: Care este primul pas? Ce fac apoi? Ce fac în final? Ce obțin de fapt? Ce văd, ce aud, ce simt în fiecare pas?
5. Schimbă ceva
Cred că asta este partea cea mai extraordinară din tot procesul. De ce? Pentru că o dată ce ai urmat pașii anteriori totul pare atât de clar și ceea ce urmează pare atât de evident și atât de simplu. E ca și în cazul filmelor în care personajul principal descoperă o bombă cu ceas. După ce îl trec toate apele și se consultă până în ultimul moment cu unul din partenerii săi acesta află care este firul pe care trebuie să îl taie. Într-o fracțiune de secundă bomba este dezamorsată.
La fel și în cazul obiceiurilor tale. O dată ce ai găsit „firul” care leagă nevoia pe care dorești să o satisfaci de pașii pe care îi urmezi și de rezultatele pe care le urmărești tot ce trebuie să faci este fie să rupi lanțul, fie să găsești alt mod de a-ți satisface nevoia respectivă.
De exemplu eu aveam obiceiul de a uita anumite lucruri acasă sau de a face anumite task-uri mărunte. Îmi aminteam de ele atunci când eram în altă parte și era prea târziu să mai pot face ceva în privința lor. Deci pașii pe care îi urmam erau:
Vreau să fac CEVA în locul X => Îmi spuneam „Las că îmi amintesc eu când sunt acolo” => … => Ajungeam în locul X => Făceam altceva => Plecam din locul X => … => Îmi spuneam „am uitat sa fac acel CEVA”
Așa că mi-am pus întrebarea Ce pot EU schimba ca să îmi amintesc de ele în locul potrivit și la timpul potrivit? Un mod mai general în care poți să te întrebi este Care este comportamentul critic, acțiunea suficientă și necesară, pentru a obține rezultatul dorit?
Era clar că în cazul lucrurilor uitate de mine era nevoie să le văd mai întâi pentru a le lua cu mine de acasă. Așa că le-am pus în drumul meu, chiar în fața ușii. În cazul task-urilor mi-am dat seama că am nevoie să mi se „spună să le fac” când ajung în locul în care le pot face. Așa că am folosit un reminder pe mobil în Google Keep declanșat de atingerea unei anumite locații. Deci ce am făcut diferit a fost să adaug un pas (crearea unui reminder auditiv / vizual).
Întrebarea pe care poți să ți-o pui aici este: Care este cel mai mic lucru pe care îl pot schimba?
Crearea și schimbarea de obiceiuri se bazează pe un principiu foarte simplu: Schimbă cu efort minim acele lucruri pe care le faci în mod repetat și prin care, în timp, obții impact maxim în viața ta.
De la obiceiuri la… ce vrei tu… să fii
De la an la an nu iei cu tine lucrurile pe care le faci sau le ai ci doar un singur lucru: pe tine. Asta este valabil și pentru obiectivele tale. Ele sunt prin definiție „muritoare”.
Așadar te-aș invita să privești acest început de an din altă perspectivă, cea a obiceiurilor tale. Acestea trăiesc atât timp timp cât și tu trăiești sau vice-versa: „Eu sunt precum sunt și obiceiurile mele”. Obiceiurile deștepte fac un om deștept. Obiceiurile proaste fac un om… Înțelegi ideea 😀
Așadar acum îți propun un simplu exercițiu de 15 min:
-
Împarte o foaie în două coloane.
-
Ca titlu în stânga scrie „ACUM SUNT” și în dreapta scrie „VREAU SĂ FIU”.
-
În stânga fă o listă cu obiceiurile pe care le ai în prezent și care crezi că te definesc.
-
În dreapta stai o clipă și gândește-te cum ai vrea tu sa fii diferit. Ce ai vrea să păstrezi, ce ai vrea să elimini sau să adaugi?
-
Scrie în dreapta obiceiurile pe care crezi că e nevoie să le ai pentru a deveni cel mai bun TU.
-
Pune lista lângă un loc unde stai de obicei și îți lași privirea și imaginația să zboare liberă (lângă toaletă, pat, birou, masa din bucătărie, etc)
-
O dată pe lună revezi lista și taie, bifează sau adaugă pe ea pentru a marca progresul făcut. Observă cum te simți! 🙂
După ce ai făcut acest exercițiu poate o să te întrebi sau nu… Cum ar fi dacă ai face asta în fiecare an?
P.S. Dacă tot articolul ți s-a părut prea complicat atunci îți ofer varianta ultra-scurtă: Când te surprinzi gândind, în acele 1-5% momente de luciditate, întreabă-te: Care este cel mai mic lucru pe care îl pot schimba acum? Și la sfârșit de zi, lună, an dă-mi un mesaj cu modul în care s-a schimbat viața ta 😉
Guest post de coach Ștefan Drăgan
Publicat de Marcus Victor Grant