După 10 ani de recunoaștere publică, Discerne rămâne pe baricadele virtuale

Pe 30 noiembrie 2022 se aniversează 10 ani de când blogul Discerne a câștigat locul 1 la prima ediție a Campionatului Național de Blogging organizat de Blogal Initiative. Desigur, pe vremea respectivă, foloseam vechiul nume Ștefan Alexandrescu pentru scopuri de publishing. Doresc să atrag atenția nu doar asupra unei aniversări calendaristice, ci și să punctez câteva argumente care întâresc calitatea deciziei luate la momentul respective de juriul condus de Cristian China-Birta, judecând în retrospectivă după 10 ani.

 

Cine m-a premiat pe primul loc în online nu mai e online

În primul rând, Blogal Initiative ca format de blogvertising, așa cum a fost creat de Cristian China Birta acum mai bine de un deceniu, nu mai există. Cel puțin site-ul este de ceva timp ”pe pauză”, nu știu dacă se va mai reveni vreodată la el. Însă în Wayback Machine se poate citi pagina de atunci. O agenție de blogvertising servește clienți care doresc să atragă recenzii de calitate pentru serviciile/site-urile/inițiativele/organizațiile lor. Aceste recenzii sunt realizate voluntar de bloggeri care fac parte dintr-o comunitate și care sunt motivați cu premiile puse la dispoziție de către client. Acest model de business mi s-a părut și în continuare mi se pare o modalitate foarte inteligentă pentru trei motive principale:

  • oferă un serviciu de calitate la un cost acceptabil pentru client (pe vremea aceea, putea costa în jur de vreo 500-1000 euro pentru cineva să organizeze o campanie cu premii, iar potențialul comercial era extrem de mare. Ideea nu este nouă și a fost aplicată de alți influenceri încă de prin 2008-2009: Radu Ionescu de la Kinecto, Bobby Voicu.

  • Creează un ecosistem bazat pe transparență și performanță, în care concurenții sunt încurajați să își dezvolte skillurile printr-o competiție obiectivă. Așa am reușit eu, de exemplu să fiu plătit pentru o carte înainte să o public, și care ulterior a primit 5 stele din 5. Așa am reușit eu să îmi antrenez constant skillurile de copywriter și am ajuns să fiu plătit cu mii de euro de mai multe ori la rând de către diferiți clienți pentru servicii de marketing.

  • antrenează networkingul și comunitatea în direcția construcției unor relații între ei. Eu pot spune că am avut parte de colaborări reușite și de clienți datorită interacțiunilor cu mulți din concurenții la concursurile organizate de Blogal Initiative.

Articolul cu care am participat atunci la concurs și am câștigat a fost Cronica unui campionat anunțat, partea 1 partea 2

Cristian China Birta a pornit în 2012 o inițiativă în avangardă nu doar în România, ci chiar în Europa. Acum se ocupă de Kooperativa care are de lucru la nivel internațional, deci mă gândesc că poate nu mai are sens să se piardă în detalii după clienți din România. La momentul de față, trebuie să cauți mult și bine ca să găsești o agenție de blogvertising în Europa în afara României. Modelul de business a prins destul de bine în România și a mers mulți ani, unele business-uri care au fost pornite după inspirația dată de Cristi cu Blogal Initiative încă mai sunt active, dar nu le voi menționa aici.

 

Jumătate din blogurile premiate la prima ediție nu mai sunt active

Această aniversare îmi aduce aminte de un update pe care l-am făcut în 2020 la un articol din 2010 în care sesizam cum multe dintre website-urile premiate atunci la Webstock nu mai existau un deceniu mai târziu.

În 30 noiembrie 2012, au fost premiați 11 bloggeri, între care eu am obținut detașat primul loc cu Discerne. 4 site-uri nu mai există:

http://carcotas.me/

https://paval.ro/

http://raduclapa.ro/

Robert Cadar din păcate a murit în 2018 iar domeniul care era folosit pentru site-ul cu care a câștigat, romanticu.org  este acum deținut de către Louis Holland

Două bloguri câștigătoare la ediția din 2012 nu mai sunt actualizate de ani de zile:

http://taraboste.blogspot.com/

http://feli-popa.blogspot.com/

Singurii premianți de cursă lungă din acea primă ediție care au mai rămas pe aceleași baricade virtuale în afară de mine sunt:

Andrei Albu (câștigătorul locului III)

Daniel Botea (câștigător al unei mențiuni)

Petre Dalea (câștigător al unei mențiuni) – guest author-ul frecvent pe acest blog este Marius Călugăru care între timp a dezvoltat și el un business pe modelul Blogal Initiative.

Emil Călinescu (câștigător al unei mențiuni)

La ediția a II-a a Campionatului Național de Blogging, Discerne a câștigat locul 7. Și aici, din primii 20 poziționați, doar șapte au mai rămas pe baricadele virtuale respective. La această a doua ediție din 2013, doar trei premianți din anul anterior s-au mai clasat cu blogurile respective între primele 20 de poziții, dintre care eu, Daniel Botea și Robert Cadar. Următorii șașe bloggeri și-au menținut blogurile cu care s-au clasat atunci active cu conținut nou care și acum continuă să apară: Dragoș Vârtejanu, Mădălin Blidaru, Monica Toader, Francisc Vasile , Gigi Țepuș și Florentin Drăgănescu. Observ că există o singură femeie în lista de mai sus și mă întreb oare de ce.

(continuă să citești după media↓)

Felicitări, Andrei, Daniel, Marius, Petre și Emil! La mai multe sute de blog post-uri!

Felicitări, Dragoș, Mădălin, Monica, Francisc, Gigi și Florentin! La mai multe sute de blog post-uri!

Voi ați rămas reprezentanții avangardei unei generații de bloggeri determinate să învețe din propriile greșeli (și din criticile celorlalți) și să ofere conținut de calitate pentru audiențe exigente. Simplul fapt că vă păstrați blogurile active 10 ani mai târziu arată perseverență, confirmarea din partea audienței, skilluri ascuțite în timp și pasiune pentru exprimare.

Site-urile cu linkurile următoare au fost recunoscute între primele 20 la ediția a doua a Campionatului Național de Blogging (din 2013), încă mai sunt online, dar nu mai sunt actualizate frecvent: Iuliu Baksi, Andreea Lazăr, Anamaria Ghiban, Elly Weiss, Alina Florentina Gheorghe, Alexandra Cristea, Costel Tatu.

 

Discerne între 2012-2021.

Din 2012, Discerne a continuat să câștige premii, nominalizări și recunoaștere:

În 2012, Discerne a câștigat locul I la concursul național ”Fii eroul școlii tale

În 2013, Discerne a câștigat locul 1 după voturile bloggerilor la concursul despre antreprenoriatHaide la Start Me Up”.

În 2013, Discerne a câștigat locul 2 la concursul ”Fii și tu un consultant în electronomie”.

În 2013, Discerne a câștigat locul 2 la concursul ”Cum vezi tu viitorul în educație în România

În 2013, Discerne a câștigat locul 3 la concursul de blogvertising pentru Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

În 2013, Discerne a câștigat locul 4 la concursul ”Implică-te în Pr3emiază inovația

În 2013, Discerne a câștigat locul 4 la concursul ”ce faci când neprevăzutul te lovește

Discerne a câștigat toate aceste 7 poziții în 2013 la campanii organizate de Blogal Initiative în cadrul Campionatului Național de Blogging. Separat față de asta, a câștigat și locul 7 la a doua ediție a Campionatului Național de Blogging. Tot în 2013, Discerne a devenit blog colectiv, publicând de-a lungul timpului texte de la peste 20 de autori. Un inventar parțial al articolelor premiate publicate pe Discerne se găsește aici.

Eu, la rândul meu, am devenit unul din autorii principali la revista financiară Economia Online, devenind astfel coleg virtual de redacție cu economistul francez Pascal Salin, cu economistul-șef al Băncii Naționale a României Valentin Lazea, cu directorul executiv al Societății Române pentru Economie Cristian Păun, cu Norel Moise (redactor șef al revistei Piața Financiară) și cu doi profesori universitari care îmi predaseră în studenție. Aici se găsesc linkurile directe către articolele scrise de mine acolo (da, Economia Online încă mai există).

Din 2014, nu am mai participat la concursurile Blogal Initiative deoarece orizonturile deschise în termeni de oportunități profesionale, vizibilitate online și apariții la TV au depășit motivația de a mai scrie pentru gadgeturi și am lăsat această activitate distractivă în seama colegilor mai tineri din comunitate.

În 2014, Discerne a fost nominalizat la Webstock pentru cel mai bun conținut de publishing, alături de Cosmopolitan și alte câteva inițiative online care încă mai suflă. Tot în 2014, am publicat cartea ”Ce (mai) înseamnă succesul la școală” dezvoltată pornind de la articole (scrise de mine și de alții pentru concursuri Blogal Initiative) despre educație, care a primit 5 stele din 5 pe Bookblog. Între paginile acesteia, au apărut texte ale colegilor de comunitate Blogal Initative Bogdan Cojocaru și Anamaria Ghiban, iar pe coperta a IV-a am primit un testimonial de la Cristian China Birta care a fost unul dintre primii cititori ai cărții.

(continuă să citești după media↓)

nominalizare la Webstock pentru cel mai bun conținut în 2014
nominalizare la Webstock pentru cel mai bun conținut în 2014

În 2015, pe Discerne au apărut recenziile publicate în calitate de blogger oficial al Festivalului Internațional de Film ASTRA Sibiu.

Tot în 2015, Discerne a avut luni în care a înregistrat câte peste 20.000 de vizualizări.

În 2018, Discerne încă mai figura în Zelist între primele 1000 de bloguri. Poziția cea mai bună pe care a obținut-o istoric a fost 127 (în 2012). Tot în 2018, am primit o ofertă de la unul din cititorii blogului, fondatorul unui partid politic românesc ce a câștigat niște poziții în Guvern și Parlament la niște alegeri să devin consilierul lui personal. L-am refuzat politicos și am continuat să rămân impresionat plăcut de nivelul intelectual, calitatea și cultura cititorilor blogului Discerne.

În 2019, Discerne a depășit 1 milion de vizualizări, înregistrate din peste 100 de țări.

În 2021, Discerne a împlinit un deceniu de existență, ocazie cu care am publicat acest bilanț și am făcut această restructurare.

 

Discerne nu mai e ce-a fost, dar se ține bine

Una din capcanele pe care îmi place să halucinez că am evitat-o în ultimii ani este aceea în care eu lucrez pentru blog în loc să fac blogul să lucreze pentru mine. Am învățat să fac asta abia după ce am intrat în burnout în 2016, ocazie cu care am început să implementez virtutea planificării publishingului online pe termen lung ca regulă de bază, nu ca excepție. Însă eu în 2022 m-am îmbolnăvit și nu am mai putut nici să lucrez, nici să continui să scriu cum îmi plăcea și nici să termin ediția a doua de la ”Ce (mai) înseamnă succesul la școală” la care începusem lucrul în 2021. Totuși, pe principiul ”sania se face vara”, am avut prevederea ca în 2021 să programez conținut (în mare parte evergreen) care să apară pe Discerne până în 2024, indiferent ce se întâmplă cu mine, pe Discerne vor continua să apară texte originale în premieră scrise de mine.

Astăzi, cu ocazia aniversării uneia din multele confirmări ale calității înregistrate de-a lungul timpului, din plăcuta reședință din Piemonte, Italia, cu vedere spre Alpi, mi-a îngăduit Dumnezeu luxul de a reuși să termin de scris și să public acest post special cu această ocazie.

(continuă să citești după media↓)

priveliștea din balcon către Alpi
priveliștea din balcon către Alpi. Foto de Marcus Victor Grant

Mulțumesc cu această ocazie tuturor celor care au condus și au lucrat la Blogal Initiative, colegilor de competiție cu care m-am confruntat între 2012-2013 și tuturor cititorilor conținutului meu care m-au criticat, m-au încurajat și m-au sprijinit pe ansamblu să devin mai competent și mai competitiv pentru mine și pentru alții.

de Marcus Victor Grant

Text copyright © Marcus Victor Grant 2022-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

2 gânduri despre „După 10 ani de recunoaștere publică, Discerne rămâne pe baricadele virtuale

  1. Nu stiu cine e ala care-a pus mana pe domeniul Romanticu al lui robert. din pacate Robert ne-a parasit pe 15 septembrie 2018. au trecut deja 4 ani de atunci…

    Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.