„Angajăm secretară pe post de assistant manager. Vârsta perfectă e 20. Experienţa minimă cerută e 30 de ani.”
Vrei să angajezi? Vinzi servicii celor care vor să angajeze? De-al meu ești!
Scopul de a publica un anunţ de angajare este a media un mesaj între emiţător şi receptor. Destul de simplu, nu? În teorie, chiar este. Dar să ne gândim puţin la definiţie.
Pentru specialistul în resurse umane
Mai întâi, ar trebui să ai un mod clar de a comunica în mod corect către publicul-ţintă. Tu, managerule de HR, care conduci promovarea recrutării:
- Unde-şi petrece timpul liber viitorul angajat al organizaţiei tale? Cât de mult timp liber petrece acolo?
- Ce citeşte? Unde? Când? Cât de mult?
- Care sunt cele mai bune metode de a-i atrage atenţia? Ţine minte că în zilele acestea, fiecare stăpâneşte canalele prin care informaţia este filtrată.
- Care ar fi calea cea mai simplă, rapidă a mesajului, între tine şi viitorul angajat?
- Care sunt valorile angajatului? Foloseşte-le drept cuvinte-cheie în mesajul tău.
- Care sunt tiparele de gândire, comportament şi limbaj care-l fac observabil pe viitorul angajat? Vorbeşte-i pe limba lui!
- Care sunt cele mai prolifice căi prin care ai reuşit să găseşti angajaţi în trecut?
- Prin ce mijloace reuşesc alţii să obţină angajaţi mai buni? Găseşte-le şi foloseşte-le.
- Ce spune despre tine mesajul de angajare pe care îl concepi?
- La ce întrebări răspunde anunţul tău de angajare?
- Care este promisiunea pe care o face anunţul tău? Ai responsabilitatea faţă de viitorii tăi angajaţi şi faţă de alţi candidaţi de a oferi o imagine corectă asupra companiei tale, prin anunţul pe care îl faci.
- Ce diferenţiază mesajul tău de al competiţiei?
Toate aceste întrebări par foarte concentrate spre advertising. Unii se autoiluzionează că tot ce trebuie să ştii ca să lucrezi în HR este HR. Este greşit. Dar, ai răbdare! Poţi să contezi pe faptul că adversarii de la companiile concurente care ştiu să creeze mesaje potrivite îţi vor fura angajaţii la care visezi.
Un alt aspect la care trebuie să acorzi atenţie este dezvoltarea şi crearea brandului tău ca angajator. Este viziunea în acord cu brandul organizaţiei şi cu dezvoltarea ei? Există o poveste coerentă, în spatele brandului? Păstrarea atenţiei asupra acestui fapt ar putea să facă diferenţa între a atrage prestigiu şi a te face de râs. Ţine minte că oamenii s-ar putea să nu îţi zică în faţă: „eşti incompetent!” sau „eşti neprofesionist!”. În schimb, poţi conta pe faptul că greşelile tale vor fi ţinute minte de angajatorii tăi, de către membrii de breaslă în HR şi, mai ales, de către competiţia ta. A obţine angajaţi este una din cele mai publice acţiuni pe care le vei realiza ca specialist în resurse umane.
Comunicarea este aria de expertiză, atât pentru persoana de HR, cât şi pentru advertiser. Diferenţa este că advertiserul comunică tuturor publicurilor cam tot timpul, spre deosebire de omul de HR, care comunică predominant cu publicurile interne Specialistul de HR ar fi cu siguranţă mai bine să se consulte cu un specialist în comunicare externă înainte de a publica orice are legătură cu imaginea companiei, chiar şi pentru acele anunţuri unde compania nu este specificată public.
Faţă de toate acestea, ţine minte că furnizorul de promovare nu are nicio obligaţie să-ţi dea sfaturi sau să distribuie mesajul tău către canale diferite, ci poate doar să ia mesajul aşa cum l-ai dat şi să-l livreze către destinatarii conveniţi.
Cum să publici anunţuri de angajare – pentru distribuitorul de anunţuri
Fie că publicarea se realizează prin agenţia de advertising sau printr-o companie de consultanţă în HR, sau printr-o agenţie media, sau printr-o campanie concepută şi executată in-house, distribuitorul de anunţuri are responsabilitatea de a oferi un mesaj potrivit pentru client.
Desigur, cumpărătorul de spaţiu de promovare ar putea da un anunţ nepotrivit. Dacă eşuează în demersul său, atunci va veni din nou şi din nou, pentru a publica alte anunţuri care să fie mai pline de succes. Dar, în cele din urmă, asemenea reveniri devin asociate cu o experienţă neplăcută şi, într-un anumit moment, cineva se va gândi să mai taie din nişte cheltuieli inutile, iar asta ănseamnă mai puşini bani pe termen lung. Până la un anumit punct, este un fel de „fă altora cum ai dori să ţi se facă ţie!”. A găsi noi clienţi pentru publicarea de anunţuri de anagajare ar păutea să fie tot la fel de solictant pentru distribuitorul de anunţuri precum este pentru agenţiile de recrutare este a găsi angajaţi buni pentru clienţii lor.
Desigur, la un anumit moment dat în dezvoltare pieţei, poţi conta pe faptul că cererea va depăşi oferta. Dar cineva care construieşte un business în jurul unui trend trecător nu este un om de afaceri în adevăratul sens al cuvântului, ci un oportunist.
Oricum, nu strică să te poziționezi ca un furnizor de servicii complete, având câțiva consultanți care să customizeze mesajul clientului. Uneori, timpul poate să fie redus folosind template-uri mai vechi.. Companiile care apreciază eficiența vor deveni atrase de serviciile tale dacă oferi rate de succes suficient de bine prețuite, convenabile. Mai degrabă asta, decât să vină clientul din nou și din nou, din cauza incapacității specialiștilor în resurse umane de a formula un mesaj targetat.
În anumite momente, stupizenia din anumite companii concurente ar putea funcționa ca o asigurare pentru ceea ce faci, dar pentru cât timp poți conta pe succesul pe care-l poți avea contând pe stupizenia altora? Nu ar avea mai mult sens să te diferențiezi prin a oferi succes oferind cel mai bun serviciu de pe piață?
Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi acestea:
Cum să administrezi organizația – vezi sublista ”acte administrative în resurse umane”
Specificarea posturilor, document fundamental pentru fişa postului şi anunţul de angajare
Contractul psihologic în relaţiile de muncă
Etica în designul şi structurarea posturilor
Îţi mulţumesc!
Happy recruiting!
Copyright © Marcus Victor Grant 2010-prezent. Traducere și adaptare de Marcus Victor Grant a articolului “Job Publishing“ publicat inițial în limba engleză la data de 16 februarie 2012 pe Analytic Vision. Copyright © Marcus Victor Grant, toate drepturile rezervate. Acest articol a mai fost publicat în revista Economia Online(nr. 56, 31/12/2016, în categoria Gandire economica) aici. A fost actualizat în 2022 pentru a fi publicat pe Discerne.
Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.