Lista de articole și resurse privind modele, modelare și piramida nivelurilor neurologice

Modelarea din NLP (programarea neuro-lingvistică) se referă la procesul activ, practic, prin care se copiază un model. Subiectul pasiv este modelul (exemplul), iar subiectul activ este modelatorul, cel ce replică modelul. Aceasta este o inversare a percepției din educația clasică, în care profesorul este privit ca modelator activ, iar elevul trebuie să se lase modelat de acesta. În NLP, a modela pe cineva înseamnă a cartografia structura experienței pentru o replicare a perfomanței.

În 2015, am publicat o carte pe subiectul acesta. Cartea se intitulează ”Modelarea din NLP, o cale rapidă spre excelență”. O prezentare extinsă a ei se poate găsi aici. O parte din articolele care au fost dezvoltate sau din care am luat porțiuni în cadrul acestei cărți se mai găsesc în continuare publice pe acest blog și/sau în alte părți. Iată lista lor mai jos. În cadrul acestei retrospective, am inclus și articole programate să apară ulterior acestui articol. Dacă data dintre paranteze a trecut, atunci înseamnă că linkul este valid. Toate linkurile care nu au specificată o dată ulterioară de activare ar trebui să fie funcționale.

Articolele de la care a pornit „Modelarea din NLP, o cale rapidă spre excelenţă” de Marcus Victor Grant

Dintre acestea, mai este public pe acest blog doar unul care explică modelarea propriu-zisă:

Strategia modelării şi beneficiile sale emoţionale

  

Ulterior, am continuat să scriu despre modelare pe acest blog. Iată câteva articole despre…

De ce și cum să modelăm

Lipsa de modele şi valori

Legăturile dintre concentrare, organizare, productivitate și modelare / The Connections Between Concentration, Organization, Productiveness and Modeling [en]

9 motive serioase pentru a fi angajat / 9 Serious Reasons to Be Employed [en]

  

Articole de context mai larg legate cu acest volum, dar nu neapărat cu modelarea:

Vrei dezvoltare? Iesi din zona de confort! / Vrei dezvoltare? Ieși din zona de confort! / Do You Want Development? Get Out of Your Comfort Zone! [en]

Imaginea sau brandul /The Image or the Brand[en]

Cultura respectului în România / La cultura del rispetto în Romania

Psihologie vs. NLP in Romania

Marketingul psihologiei şi al NLP

Cărămizile fundamentale ale personalităţii / Metaprograms, The Fundamental Bricks of Personality

La ce ne ajută să cunoaştem şi să înţelegem metaprogramele / What Do Knowing and Understanding Metaprograms Help Us With?

Cum mi-a schimbat viaţa Andy Szekely

Citate despre înţelepciune

Cum să scrii o carte de specialitate. Rezumat. / How to Write a Specialty Book. Summary. [en, link valid din 13.9.2023]

Pentru a realiza o modelare cât mai precisă, structurile de personalitate numite metaprograme pot fi luate în considerare. Acestea oferă niște criterii sau coordonate după care poate fi structurată și replicată experiența de succes. Citește mai multe materiale despre metaprograme.

  

Piramida nivelurilor neurologice

În conținutul cărții Modelarea din NLP, o cale rapidă spre excelenţă”, am prezentat o structură generală (un model teoretic) care poate fi folosit ca ”fir roșu” pentru modelare în intervievarea sau replicarea unei experiențe: piramida nivelurilor neurologice. Acest model vine din NLP și a fost dezvoltat de cercetătorul american Robert Dilts. Am publicat pe Discerne o serie de articole despre fiecare nivel al piramidei și cum funcționează ea ca model teoretic pentru aplicații concrete. Una din cele mai importante și valoroase aplicații este în team-building:

Piramida nivelurilor neurologice aplicată în team-building

Acest model redefinește personalitatea prin structurarea pe niveluri diferite ale unor concepte operaționale din psihologie. Este și un model de explicare și înțelegere profundă a societății.

În 2016, am avut intenția de a dezvolta o carte separată doar despre piramida nivelurilor neurologice și am retras cele mai multe articole din acea serie. Ulterior, m-am răzgândit în privința volumului, dar situația articolelor a rămas aceeași. Din articolele publicate inițial, au mai rămas pe acest blog:

Piramida nivelurilor neurologice, după Robert Dilts,- despre model în ansamblu

Ce spui după “Bună ziua”? – despre cum se folosește modelul în coaching (articol de Ștefan Drăgan programat pt 30 mai 2023)

Graniţe conceptuale în mişcaredespre nivelul valorilor și convingerilor

Imaginea sau brandul despre nivelul identității

Care este sensul vieţii? – despre nivelul misiunii

  

Diferența care face diferența

Stabilirea KPI (key performance indicators) care fac diferența este importantă, atât în afaceri cât și în viața personală.

Modelele care obțin performanțele care ne interesează sunt peste tot, trebuie doar decelat ce anume e potrivit să luăm de la fiecare. Un model poate fi construit pornind de la mai multe caracteristici care se găsesc la modele diferite sau la o singură persoană. Atunci când modelăm o singură persoană și nu facem un model compus, trebuie să stabilim clar ce caracteristici sau ce trăsături vrem să modelăm de la acea persoană.

Astfel, eu am scris/publicat trei tipuri de articole care pot fi de folos practic pentru modelare:

  • Recomandări de portrete de succes ale unor profesoniști în diferite domenii, care m-au inspirat pe mine
  • Factori fundamentali ai succesului (caracteristici, indicatori, trăsături) fie individual fie în liste
  • Interviuri cu modele de succes în ariile lor de specialitate/expertiză

La ce folosesc fiecare?

  

Portrete de succes

De ce urmărim sau citim biografii și memorii? Pentru a învăța și a ne inspira. Citește despre ce modele m-au inspirat pe mine! Iată o listă care exclude filmele non-biografice (deși există multe filme cu personaje memorabile recenzate de mine, dacă nu sunt biografice, nu se regăsesc în această listă). În această listă, nu am cuprins sfinții, care au o subcategorie separată, intitulată Zile și vieți de sfinți, în cadrul categoriei Ortodoxie.

Care sunt trăsăturile unui inventator de succes – studiu de caz, Mircea Tudor

Cum mi-a schimbat viaţa Andy Szekely

Bruno Medicina – un trainer italian în România. Cursuri pe subiecte extreme şi incitante cu Bruno Medicina

Nicola Tesla, geniul ce a luminat lumea / Nikola Tesla The Genius Who Lit the World [en]

Recomandare de film: ”Om pe sârmă” / Man on Wire (2008) [en]

Topul celor 10 filme despre brandingul personal / Marcus Victor Grant’s Top 10 of Personal Branding Pictures [en]

Happy Birthday, Ticu Constantin! [en]

Video Advice from Radu Georgescu

Happy New Year of Your Life! [en]

A Father’s Instructions for Life

  

Factori fundamentali ai succesului/Caracteristici de succes

Aici am inclus în primele articole portrete compozite, ideale, care conțin o reuniune a trăsăturilor. O parte din aceste articole se suprapun cu cea care se găsește la liste de valori sau la Liste, exemple și descrieri pentru valori (link valid de la 28.2.2023)

Unele din acești factori reprezintă abilități care pot fi antrenate sau trăsături de personalitate care pot fi dobândite.

Portretul omului cu stimă de sine înaltă şi stabilă

Ce îţi doresc eu ţie, femeie, cu discernământ / What I Wish You, Discerning Woman [en]

La mulţi ani ţie mâine, femeie creştină!

10 Useful Skills That Will Make You A Better Entrepreneur [en]

10 lucruri care NU cred că sunt IMPORTANTE pentru SUCCESUL în viaţă, Partea I. / Part I. [en] Partea II / Part II [en]

Lista învingătorului / The Winner’s List [en]

  

Lista învingătorului

În ultimul articol din sub-lista anterioară există o listă specială. Un studiu cu 80 de lideri în organizații de succes a identificat 14 factori fundamentali ai succesului. Eu am scris sau am recomandat câte un articol pentru fiecare din acești factori și am propus un exercițiu în cadrul unui articol care a fost premiat în categoria dezvoltare personală în 2007.

Reiau aici separat articolele mele la care face trimitere Lista învingătorului / The Winner’s List. Titlurile se referă la titlurile articolelor, nu la trăsăturile care trebuie să fie învățate. Pentru lista trăsăturilor, citește articolul central!

Cum să-ți organizezi întreaga viață

Cadranul care face lucrurile sa se întâmple / The Quadrant of Making Things Happen [en]

Interviu cu Paul Ardeleanu, specialist în public speaking

Cum să vorbești fiecăruia pe limba lui /How to Speak Everyone’s Language [en]

Cum să-ți păstrezi echipa motivată

Răspunsul la stress / The Distress Response [en]

Responsabilitatea de a mă înfrunta pe mine

Căile persuasiunii în negociere (2012), carte de Marcus Victor Grant

Căile persuasiunii în negociere (2012)

Convinge și negociază! Resurse pentru persuasiune & negociere

Trust Me, Trust You…

De la virtuți sociale la virtuți economice / De la virtuți sociale la virtuți economice [link valid din 4.5.2022] / From Social Virtues to Economic Virtues [en, link valid din 30.4.2022]

Valorile din psihologie şi NLP, structuri ale personalităţii / The Values from Psychology and NLP, as Structures of the Personality

Studiu de caz din experiența de managementul conflictelor

Networkingul față în față in era web 3.0 / Face-to-Face Networking in the Web 3.0 Era [en] [link valid de la 8.12.2022]

Lista articolelor pentru gestiunea obiectivelor

  

Interviuri

Cele 12 interviuri găzduite pe acest blog, în format scris sau video, luate de mine sau de alții, oferă posbilitatea cititorilor/urmăritorilor să înțeleagă mai bine câteva din ”secretele” care stau în spatele succeselor obținute de acești profesionști în ariile lor. De asemenea, oferă modele despre cum merită făcut brandingul personal. Unii din acești specialiști nu căutau în mod deosebit să își promoveze imaginea sau serviciile, dar cine le-a luat interviul a dorit să scoată în evidență anumite aspecte despre ei sau subiectele pe care aceștia au vorbit. Atenție! Aceste articole din subcategoria Interviuri nu sunt despre cum să iei un interviu (acelea se găsesc în lista Arta de a pune întrebări puternice cu discernământ) și nici despre cum să te pregătești pentru un interviu de angajare (acelea se găsesc la subcategoria angajare & carieră).

SusţinCititul – invitaţie la schimbare (interviu)

Antrenamentul fizic, de la conştiinţă la obicei

7 răspunsuri despre un lider: Ioana Raluca Hudiţă

Interviu cu Adrian Popescu, despre dezvoltarea personală şi profesională în România

Deloc rezonabil, greu impresionabil – interviu cu Sorin Chelu, autorul blogului Unsutinfundeunpasinainte.wordpress.com. Partea I. ”Dezvoltarea începe ca un fel de halucinație”

Deloc rezonabil, greu impresionabil – interviu cu Sorin Chelu, autorul blogului Unsutinfundeunpasinainte.wordpress.com. Partea II. ”Eu n-am facut cerere ca să mă nasc inteligent”

Interviu cu Diana Creţu – creator handmade

Web developer, economist şi cântăreaţă: interviu cu Bianca Roxana Ionel

Interviu de Bianca Roxana Ionel cu Marcus Victor Grant

Interviu cu Paul Ardeleanu, specialist în public speaking

Impactul tehnologiei asupra minții și vieții omului contemporan, în viziunea lui Virgiliu Gheorghe

Dan Chişu în peisajul filmului românesc

Învățarea folosind modele reale pentru reproducerea rezultatelor de succes ale altora este una din cele mai bune modalități de a ajunge la rezultatele dorite. Scalarea și externalizarea unor parametri de succes din propria activitate este următorul pas.

  

Mult succes în realizarea scopurilor profesionale utile lumii!

Marcus Victor Grant

Copyright text © Marcus Victor Grant 2022-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Foto: Andreea Călărașu și Ionuț Eduard Cârstea

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.