Prezentarea programului CraftLift

Separație conceptuală. Diferența dintre un program și un proiect.

Un program se deosebește de un proiect prin faptul că se repetă și nu este finit ca obiective tangibile propuse. Componentele, livrabilele și obiectivele unui proiect sunt concrete, specifice, precise. Un program este desfășurat către audiențe/beneficiari care pot varia de la an la an și poate folosi mijloace diferite, în funcție de resursele care sunt puse la dispoziția programului.

Programul este legat de o misiune și o viziune care pot fi intangibile, pe când proiectul se focusează pe componentele tangibile. Programul se bazează mai mult pe managerul de program care trebuie să coordoneze elementele, spre deosebire de managerul de proiect care poate fi înlocuit.

De regulă, programele implică o coordonare strategică a mai multor parteneri și folosirea gândirii sistemice pentru a crea rezultate sinergice pe baza conlucrării sectoriale a mai multor parteneri, într-o manieră care poate fi descentralizată. Eficiența și eficacitatea unui program se măsoară în beneficiul adus conform viziunii programului.

  

Ce este CraftLift

CraftLift este un program, nu un proiect care a avut între 2020-2022:

  • misiunea de a sprijini licee sărace din România cu fond de carte pentru recompensarea elevilor premianți și pentru biblioteci

  • viziunea ce a realiza această misiune prin crowdfunding, de la persoane fizice și organizații din Europa

  • obiectivele de a sprijini în fiecare an un anumit număr de licee, elevi din România cu cărți de valoarea fondurilor strânse, în timp util pentru a fi oferite prin intermediul liceelor către elevii cu rezultatele cele mai bune la învățătură din fiecare unitate de învățământ. Obiectivele au fost diferite în fiecare an școlar.

  • planul de a dezvolta o afacere socială prin atragerea unor parteneri și beneficiari instituționali, din mediul ONG, de afaceri și religios într-un sistem contractual pentru dezvoltarea sustenabilă a rețelei.

Pentru a aprofunda diferențele dintre viziune, misiune, obiective și planuri te rog citește acest articol.

  

Geografie

Beneficiarii finali ai acestui program pentru anii școlari 2020-2021 și 2021-2022 au fost elevi de la licee din România. Coordonatorul acestui program, Marcus Victor Grant și-a desfășurat întreaga activitate în și din Italia, unde este rezident și rezident fiscal. Sponsorii acestui program sunt persoane fizice, organizații și comunități din mai multe țări: România, Germania, Italia, Finlanda, Belgia, Austria, Albania.

  

Desfășurarea programului

Coordonatorul programului acționează ca un intermediar și coordonator logistic pentru colectarea de fonduri și folosirea acestora în conformitate cu preferințele reprezentanților liceelor, sponsorilor, cu disponibilitățile de carte și cu necesitățile și alegerile comunicate de către reprezentanții liceelor.

Identificarea inițială (pentru anul școlar 2020-2021) de licee s-a făcut prospectând 7 zone/județe din România: București, Sălaj, Timiș, Bacău, Cluj, Iași, Teleorman.. Ulterior, la cererea unor sponsori, prospectarea a fost extinsă cu identificarea unor licee beneficiare din județele Vâlcea (2021) și Tulcea (2022).

La fiecare din liceele identificate, s-a stabilit legătura cu un reprezentant (care poate fi director, director adjunct, bibliotecar, consilier educațional, administrator, contabil, secretar, reprezentant al consiliului diriginților) care este însărcinat cu:

  • comunicarea nevoilor și alegerilor școlii către coordonatorul de program

  • recepționarea fondului de carte prin curier la școală

  • punerea de dispoziție de adeverințe/dovezi/confirmări care sunt partajabile

Coordonatorul de program realizează colecta de fonduri de la:

  • persoane fizice prin contul bancar

  • persoane fizice prin evenimente organizate cu scopul colectelor

  • persoane fizice prin intermediul unor comunități/parohii religioase, cu permisiunea preoților către care se face ulterior raportarea

  • organizații (companii) prin intermediul unui/unor ONG-uri

Fondurile sunt cheltuite prin acoperirea valorii exemplarelor de cărți la valoarea comunicată sponsorilor (sau la o valoare mai mică dacă este posibil). Cheltuielile logistice (achitarea tiparului la tipografii/edituri/producători, transportul cărților, transportul coordonatorului în scopul colectării de fonduri, materialele promoționale, cheltuielile pt comunicații) sunt suportate integral de coordonatorul programului și sunt incluse în costul cărților.

Structura programului este în esență una în care coordonatorul programului face o stipulație pentru terți: folosește fondurile de la sponsori pentru servirea intereselor beneficiarilor finali, care sunt elevi premianți și licee.

Termenul de sponsorizare este folosit în sensul specificat și definit de limba română.

Desfășurarea acestui program este recunoscut ca fiind de utilitate cultural-educativă și de învățământ prin comunicările scrise înregistrate de către licee care au primit în anul școlar 2020-2021 fond de carte în cadrul programului CraftLift coordonat de Marcus Victor Grant.

  

Cine alege cărțile?

Cărțile sunt alese de către reprezentanții liceelor și/sau de către sponsori în primul rând și de către coordonatorul de program în funcție de disponibilitatea efectivă la momentul în care se înregistrează sponsorizarea sau se trimit cărțile. Deși adăugarea de noi titluri în ofertă este o idee bună teoretic, trebuie ținut cont că pentru fiecare titlu trebuie să fie obținută permisiunea și acordul reprezentanților școlilor, a căror muncă trebuie respectată și a căror atenție este finită. Aceste titluri au fost dorite, alese, acceptate acolo unde au fost trimise, deoarece au fost evaluate de către un personal didactic competent și au fost considerate adecvate. Fiecare liceu interesat poate primi gratuit o mostră din cărțile dorite pentru a evalua ce anume este potrivit pentru elevii lor.

Există 4 titluri care au fost expediate efectiv către școli în 2021-2022:

Căile persuasiunii în negociere (5/5 stele pe GoodReads)

Ce (mai) înseamnă succesul la școală (5/5 stele pe Bookblog

Itinerarii eminesciene

WOW! Noul ghid ca sa traiesti acum o viata abundenta si implinita

  

Anul școlar 2020-2021

Acest an școlar a fost atipic în România prin două componente:

  • a fost primul an care s-a desfășurat în totalitate în perioada restricțiilor guvernamentale care au generat întârzieri repetate, ceea ce a condus la întârzierea cu câteva săptămâni a finalizării calendarului educațional

  • multe festivități din timpul verii au fost amânate sau restrânse din cauza restricțiilor, ceea ce a împins din nou termenul până la care elevii au putut fi premiați

La acestea, s-a adăugat disponibilitatea reprezentanților școlilor ca să primească cu o oarecare întârziere exemplarele destinate fondurilor de carte, ceea ce a permis ca în perioada iulie-septembrie 2021 să se înregistreze suficiente sponsorizări încât să se recompenseze cel puțin parțial elevi de la 16 licee diferite, exceptând elevii care au finalizat anii terminali de liceu, care evident nu s-au mai întors în toamnă pentru premiere. În tabelul de mai jos se regăsește o sinteză a ceea ce s-a reușit.

Sponsorizările obținute în 2021 s-au obținut în cea mai mare parte din două surse principale.

Prima sursă a fost constituită de antreprenori, liber-profesioniști și oameni de afaceri români, marea lor majoritate din străinătate.

A doua sursă a fost enoriași și parohi ale unor parohii ai căror preoți parohi au permis colectarea/direcționarea de fonduri către această cauză. Mai exact, este vorba de:

  • Parohia ”Înălțarea Sfintei Cruci” din Torino, Piemonte, Italia, preot Gabriel Burcescu

  • Parohia ”Sf Voievoid Ștefan cel Mare” din Pinerolo, Piemonte, Italia, preot Ciprian Ghizilă

  • Parohia ”Sf. Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei” din Fossano, Piemonte, Italia, preot Nicolae Pușcașu

  • Parohia ”Sf. Ioan Valahul” din Casale Monferrato, Piemonte, Italia, preot Marius Cătălin Șutic.

  • Parohia ”Sfinții Români” din Cuneo, Piemonte, Italia, preot Claudiu Ionuț Savin

În completarea acestor două majore surse de finațare, au venit zeci de alte contribuții individuale de la persoane fizice.

De regulă, în ceea ce privește recompensarea elevilor, majoritatea școlilor nu recompensează cu cărți mențiunile, ci doar premianții de pe locurile I-III.

Denumire liceu

Localitate, zonă

Poziții recompensate (clasele IX-XI)

AWB link

Confirmare scrisă

Mihai Viteazul Zalău, Sălaj

Premiul I

DPD

Dragomir Hurmuzescu

București, 3

Premiul I, II

Iuge Europe e-mail

Emanuil Ungureanu

Arad, Arad

Premiul I

Iuge Europe

Energetic

Râmnicu Vâlcea, Vâlcea

Premiul I

scrisoare

Petru Rareș

Bacău, Bacău

toate

e-mail

Economic Turism

Iași, Iași

Premiul I

scrisoare

Constantin Brâncuși

Dej, Cluj

Premiul I, II,

Premiul III– parțial (toți cu media peste 8.45)

Nemo: 2022645736 /9.21

e-mail

Petru Poni

Iași, Iași

Premiul I

scrisoare

Elie Radu

București, 3

Premiul I, II

DPD e-mail

Nr. 1 ”Rulmentul tehnic”

Alexandria, Teleorman

Premiul I

DPD e-mail

Mihai Busuioc

Pașcani, Iași

Premiul I

DPD e-mail

Dimitrie Leonida

Iași, Iași

Premiul I

DPD

Gheorghe Mârzescu ”Tehnoton”

Iași, Iași

Premiul I, II, III

DPD scrisoare

Petru Rareș

Târgu Frumos, Iași

Premiul I

DPD

Virgil Madgearu

Roșiori de Vede, Teloerman

toate

DPD

Traian Grozăvescu

Nădrag, Timiș

toate

DPD

Anul școlar 2021-2022

Activitatea de strângere de fonduri pentru anul școlar 2021-2022 s-a desfășurat în două etape.

Prima etapă a fost noiembrie 2021-ianuarie 2022, în care obiectivul a fost satisfacerea necesităților prioritare de la 6 școli.

În legătură cu 5 din aceste școli, ASITAR, Asociația Întreprinzătorilor de pe Târnave reprezentată de antreprenorul Dan Ioan Popșor și-a adus contribuția exclusivă, intermediind sponsorizările de la companiile Paviserv și Agrimondo, servind astfel 5 licee din județul Tulcea.

Cea de-a șasea școală a fost deservită prin contribuția exclusivă a enoriașilor parohiei San Massimo di Torino, mulțumită părintelui paroh Ambrogio Cassinasco.

A doua etapă de strângere de fonduri se desfășoară în principal pe parcursul lunii mai 2022 și vizează în primul rând recompensarea în timp util a unor elevi în clasele IX-XII, apoi în măsura în care mai este posibil, după premierea la sfârșitul lui mai/începutul lui iunie a elevilor de clasele XII, recompensarea doar a celor de clasele IX-XI (campania se poate prelungi în primele săptămâni din iunie 2022).

Parohiile care au contribuit la această etapă din 2022 sunt:

  • Parohia ”Sf. Ioan Valahul” din Casale Monferrato, Piemonte, Italia, preot Marius Cătălin Șutic

  • Parohia ”Sf. Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei” din Fossano, Piemonte, Italia, preot Nicolae Pușcașu.

În mod excepțional, în măsura în care unele școli premiază elevii în toamnă, posibilitățile de colectare de fonduri se pot extinde și pe perioada verii pentru un număr limitat de potențiali beneficiari.

O altă noutate înregistrată în 2022 este faptul că au fost mai mulți contribuitori străini de alte naționalități, nu doar români din alte țări.

Situația contribuțiilor înregistrate pentru anul școlar 2021-2022 la 22 iunie 2022.

#

Denumire liceu

Localitate, zonă

clase

Poziții recompensate

Confirmare scrisă

1

Jean Bart Sulina

Sulina, Tulcea

IX-XII

Premiile I, II, III

e-mail

2

Brad Segal

Tulcea, Tulcea

IX-XII

Premiile I, II, III

scrisoare

3

Colegiul Economic ”Delta Dunării”

Tulcea, Tulcea

IX-XII

Premiile I, II, III + mențiuni

scrisoare

4

Vasile Bacalu

Mahmudia, Tulcea

IX-XII

Premiile I, II, III

scrisoare

5

Topolog

Topolog, Tulcea

IX-XII

Premiile I, II, III

scrisoare

6

Gheorghe Mârzescu ”Tehnoton”

Iași, Iași

IX-XII

Premiile I, II, III + mențiuni

scrisoare

7

Constantin Brâncoveanu

Horezu, Vâlcea

IX-XI

Premiile I, II

scrisoare

XII

Premiile I, II, III

8

Nr. 1 ”Rulmentul tehnic” Alexandria, Teleorman

IX-XII

Premiile I, II, III

e-mail

9

Mihai Viteazul Zalău, Sălaj

IX-XI

Premiile I, II

scrisoare

10

Economic Turism

Iași

IX-XI

Premiul I

e-mail

11

Virgil Madgearu

Roșiori de Vede, Telorman

IX-XI

Premiul I

Scrisoare/e-mail

12

Emanuil Ungureanu

Timișoara, Timiș

IX-XI

Premiul I

scrisoare

13

Traian Grozăvescu

Nădrag, Timiș

IX-XI

Premiile I, II, III

Scrisoare/e-mail

14

? ?

IX-XI

Top contribuitori individuali anul școlar 2020-2021

Iată lista primilor sponsori individuali care au contribuit complet din bugetul personal pentru anul școlar anterior (2020-2021), în ordinea descrescătoare a contribuției pe care au avut-o. Sumele și școlile pentru care au contribuit și, în unele situații, numele donatorilor sunt confidențiale. Numele tău ar putea fi în topul pentru 2021-2022!

  1. S.S. (Germania)

  2. Valentina Dumitru (Italia)

  3. Dr. Dacia Hâncu (România)

  4. pr. Gheorghe Vasilescu, parohul bisericii ortodoxe ”Sf. Parascheva” din Torino

  5. antreprenorul Mihai Stănescu (București)

  6. Raluca Bian (Austria)

  7. Petronela Adumitroaie (Italia)

  8. Elena Alexandrescu (Italia)

  9. D.M. (România)

  10. M.P. (Finlanda)

 

Top contribuitori individuali anul școlar 2021-2022

Această listă se referă doar la persoane fizice, nu și la contribuții strânse prin intermediul unor organizații sau comunități parohiale. Acolo unde contribuția a fost făcută de o familie, am luat în considerare ca și cum ar fi fost făcută de un singur individ. Ținând cont că procesul este în continuare în desfășurare, lucrurile se pot schimba.

  1. Florin Păsat (România)
  2. C.S. (România)
  3. M. & C. P. (Finlanda)
  4. Elena Alexandrescu (Italia)
  5. Viktorija Todorovska (Macedonia)
  6. Petronela Adumitroaie (Italia)
  7. Mihai Stănescu (România)
  8. Cristina Pascale (România)

8. Raluca Bian (Austria)

10. V.B. (Marea Britanie)

 

Încheiere

Am realizat acest articol cu scopul de a:

  • recunoaște și mulțumi pentru implicarea unor persoane care au sprijinit în mod deosebit această cauză
  • centraliza informațiile despre această inițiativă într-o manieră comprehensivă pentru cine dorește să se familiarizeze cu viziunea sa de ansamblu
  • oferi o evidență cât se poate de transparentă la nivel de ansamblu a ceea ce s-a făcut.

În perspectivă, în măsura în care sprijinul pentru această misiune se coalizează într-o afacere socială ce poate fi dezvoltată organizațional, programul CraftLift se poate extinde și include și un program de practică adresat elevilor, idee descrisă pe scurt aici.

PS: Mulțumiri speciale pentru asistența logistică oferită de Cantemir Anghel care a expediat și a vegheat la buna livrare a multor cărți către licee.

Happy contribution!

Marcus Victor Grant

coordonator și fondator al programului CraftLift

Copyright © Marcus Victor Grant 2022-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.