„-Te simţi adesea abătut/ă?
-Te simţi singur şi abandonat/ă?
-Tu eşti convins/ă că nimeni nu este interesat de tine?
-Crezi că nimănui nu-i pasă de eşecurile şi problemele tale?
-Că viaţa ta sau moartea ta nu interesează pe nimeni?
TE ÎNŞELI!!!!!!!
Există cineva care este foarte interesat de viaţa ta şi de ceea ce faci, când toţi te abandonează Noi suntem singurii care ne gândim întotdeauna şi constant la TINE: MINISTERUL DE FINANȚE. SERVICIUL TAXE ŞI IMPOZITE.”
Sunt uneori întrebat în consultanţă de către clienţi care au dorinţe antreprenoriale dacă este mai bine să îşi facă planurile cu o firmă ce plăteşte TVA sau cu o firmă care nu plăteşte TVA. Este una din cele mai întâlnite întrebări în administrarea fiscală a întreprinderilor pe care le poate pune un antreprenor.
TVA, Taxa pe Valoare Adăugata este de fapt un impozit
Prin acesta se colectează cele mai mari sume de bani de la persoanele fizice şi juridice. Impunerea acestuia reprezintă un instrument destul de eficienta al statului de colectare a unor impozite suplimentare care să contribuie, în cazul statelor din centrul Europei (mă refer la centrul geografic, în care intră şi România), cu câteva miliarde de euro la bugetul de stat anual.
Practic, se realizează o operaţiune în contabilitate cu conturile TVA prin care din TVA încasat se scade TVA plătit (inclus în bunurile şi serviciile aferente productioei şi respective sumă se achita la stat. Exigibilitatea TVA se produce la data scadentă, care este 25 a lunii următoare expirării perioadei alese (lunară sau trimestrială). TVA-ul încasat care depăşeşte valoarea 0 că diferenţa între TVA plătit şi TVA încasat se trece într-un cont provizoriu, numit „TVA neexigibilă” care în momentul scadenţei devine exigibilă şi se întregistrează ca „TVA de plată”.
În momentul în care diferenţa de care discutăm este negativă, înseamnă că există „TVA de recuperat”, adică agentul economic este îndreptăţit să solicite returnarea TVA de la stat. Problema fundamentală a întreprinzătorilor din România cu TVA este ca orice asemenea cerere reprezintă o invitație la controale din partea Gărzii Financiare sau din partea Administraţiei Publice, control soldat de cele mai multe ori cu o amendă, motiv pentru care majoritatea agentilo economici prefera să nu ia în calcul această opţiune drept un viabilă, astfel încât o firmă care optează pentru această variantă, îşi face mai degrabă de lucru.
În cazul în care o firmă alege să fie neplătitoare de TVA, se realizează precizarea faptului că preţurile firmei nu conţin TVA, iar clienţii, consumatorii bunurilor/serviciilor acestui agent economic nu iau în calcul TVA-ul, gestiunea fondurilor fiind mult mai eficientă în acest caz.
Beneficiile TVA
Firmele care utilizează TVA beneficiază de avantajul de a oferi anumite preţuri promoţionale care să fie evident mai atrăgătoare decât adăugarea TVA în preț. De aceea, la unele magazine, preţurile sunt afişate mari fără TVA, iar mai mic este scris preţul cu tot cu TVA. Aceasta este un avantaj de promovare, dar poate duce şi la o defidelizare a clientului, care s-ar putea simţi tras pe sfoară din cauza acestei interpretări.
Un avantaj substanţial al firmelor care plătesc TVA trimestrial (dacă au ales aceasta) şi rulează sume mari este că TVA-ul care nu este încă de plătit poate juca rolul de credit în firmă pe o perioadă limitată. Astfel, în zile negre, asociatul unic poate să realizeze plaţi din ceea ce se găseşte în casă, urmând ca la momentul exigibilităţii TVA să plătească respective suma. Dacă suma nu existăîn casă, asociatul unic poate rezolva problema printr-o creditare personală a firmei sau printr-un credit exterior (sau prin factoring, scontare sau forfetare). Astfel, firmele care deţin acest avantaj pot înregistra o dinamică de cu până la 19% mai eficientă.
Banii care se strâng din TVA după o perioda îndelungată de achitare a TVA acoperă în prima instanţă TVA-ul de recuperate (dar nu de la stat) prin plata unor anterioare servicii/bunuri ce aveau adăugate TVA.
TVA deductibila reprezintă suma care nu se plăteşte la stat, deoarece aceasta a fost deja achitata implicit prin faptul că TVA se regăsea în plata bunurilor/serviciilor achiziţionate de respectivul agent economic.
Reversul monedei
TVA influenţează fluxul capitalului rulant într-o firmă prin faptul că reprezintă un aspect suficient de important prin efecte şi rezultate pentru a oferi beneficii/crea probleme agentului economic. Un caz deosebit s-a realizat în iunie 2005 în Iaşi, când omul de afaceri Danut Prisecaru, deţinătorul complexului „Moldova”, a dat în judecată Garda Financiară pentru 144.000 euro, TVA de recuperate de la stat, la scurt timp după ce fusese investigat pentru evaziune fiscală.
Atunci când TVA-ul de recuperat atinge sume mari, agentul economic român se confrunta cu o serie de asemenea dificultăţi care îl obliga să realizeze asemenea acţiuni prin care să-şi recupereze banii de la stat. În cazul unor amenzi primite pe baza controalelor generate pentru recuperarea TVA-ului, unele firme mici pot fi duse chiar la faliment prin cumularea financiară a unor sancţiuni care îl pun pe întreprinzător în situaţia de imposibilitate de plată.
Efectul macroeconomic pe care gestiune a TVA-ului o are este de natură să facă economia de piaţă româneasca să subziste, generând un sistem fiscal cu o funcţionalitate artificială.
Îţi mulţumesc!
Happy accounting!
Copyright © Marcus Victor Grant 2004-prezent, toate drepturile rezervate. Acest articol a mai fost publicat în revista Economia Online (nr. 26, 30/06/2014, în categoriile Analize, Companii, Contabilitate, Finante) aici.
Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.