Dezvoltarea, bat-o vina! Partea I

Subiectul despre care voi prezenta în acest articol în două părți este mai amplu, așa că invit la răbdare pentru a permite desfășurarea ideilor. Dacă te regăsești într-o oarecare măsură în descrierea de mai jos și vrei să schimbi asta sau dacă vrei să vinzi servicii celor care se regăsesc, atunci te invit să citești cu atenție acest articol.

Atunci când ne referim la ”dezvoltare”, ne imaginăm cursiv oameni motivați de atingerea obiectivelor, mai puțin oameni motivați de rezolvarea problemelor sau de evitarea riscurilor. Cu toate acestea, mult mai mulți sunt dispuși să plătească pentru ”dezvoltarea” lor personală când conștientizează că ceea ce ei au considerat ”dezvoltare” este mai curând o chestiune de supraviețuire pe termen lung.

Fiecare e liber sa stabilească valoarea de utilitate a ce primește. Există un public select care nu le știe pe toate și să nu vor să fie puși în situația sa învețe, din diferite motive. Asadar, într-o piață mai amplă, există o nișă care plătește pentru dreptul de a păstra ignoranța. Pentru aceștia, cât valorează să aibă parte de cunoaștere? Cum am putea defini această nișă, dacă ar fi să îi punem o etichetă? Cei care știu ce nu vor și nu știu ce vor (pe scurt, SCNV-NSCV).

Această nișă dispune de resurse însemnate, skilluri și rezultate în planificarea primei categorii de activități:

  • concediilor,

  • distracțiilor

  • petrecerilor

  • ieșirilor

  • vacanțelor

  • sărbătorilor

  • aniversărilor

Trebuie înțeles că aceste resurse însemnate, skilluri și rezultate dispar cu desăvârșire în a doua categorie de activități:

  • planificarea carierei

  • deprinderea unor noi skilluri (mai ales dacă nu ies din prima)

  • asumarea unor responsabilități suplimentare/opționale

  • asumarea unor programe pentru dezvoltarea personală

Prima categorie de activități beneficiază de prioritate, precizie, rigurozitate și investiții. A doua categorie se încadrează ”când se aliniază stelele”, în funcție de ”ce mai apare pe parcurs” și eventual din nevoia de diversitate (plictiseală sau confuzia cu distracția).

  

Oportunitatea extraordinară de marketing…

…este că în contextul în care:

  • epoca industrială a făcut loc erei informaționale, schimbând orientarea spre produse cu orientarea spre servicii

  • sistemele inteligente care economisesc timpul elimină mai multe locuri de muncă decât creează

  • tehnologia devine tot mai ieftină iar forța de muncă tot mai scumpă

există în continuare un număr impresionant de SCNV-NSCV care cred cu o tărie înduioșătoare că vor putea continua să se distreze acum și să plătească mai târziu, în loc să plătească acum investind în ei și să se distreze mai târziu.

Această oportunitate, conjugată cu percepția (nerealistă) că este sarcina statului să suporte prin pensii, șomaj și ajutoare materiale pe cei care nu au făcut calcule demografice simple, nu are cum să dea alte soluții politice electorale decât victorii ale celor de stânga, chiar și atunci când pozează că ar fi de ”dreapta”. Unii din cei independenți material față de stat nu au interesul atât de puternic să voteze, considerând că oricum votul lor nu îi ajută cu nimic. Cei care consideră că responsabilitea se află în afara lor se vor aștepta ca statul-dădacă, tătucul cel mare, să facă și să dreagă, nu ei.

Oportunitatea extraordinară este pentru a oferi servicii din prima categorie nișei SCNV-NSCV (vă spun un secret: este de fapt o întreagă piață!), care va continua să se micșoreze, și servicii din a doua categorie celor care le vor lua locul. Primii trebuie motivați cu argumente ”away from” iar cei din a doua categorie cu argumente de tip ”towards”.

Așadar, majoritatea SCNV-NSCV sunt mai înclinați să se întâlnească pentru a se distra, (sau chiar pentru a protesta), dar nu pentru a se confrunta cu ei înșiși. De obicei, dezvoltarea personală vine la pachet cu autocunoașterea, care aduce întotdeauna și vești neplăcute pentru unii: s-ar putea ca defectele pe care le vedem în jur să fie și în propria persoană, s-ar putea ca anumite probleme să solicite eforturi mai intense, de durată.

Această perspectivă este pur și simplu manifestarea unei opțiuni liber consimțite, care are propriile consecințe în baza unui mecanism logic.

Care ar putea să fie cauzele reale unei asemenea mentalități și efectele prin care se manifestă?

  

Posibile cauze la SCNV-NSCV:

  • Să te antrenezi într-o arie în care nu te pricepi atât de bine poate fi similar cu eșecul și efortul din greu.

  • In momentul în care cineva a obținut un loc de muncă ”stabil”, eșecul este considerat nedemn, iar efortul pare inutil. Efortul a fost până la un punct, după aceea urmează distracția.

  • Luarea în calcul a următoarei teze e incomodă: tot vor plăti, mai devreme sau mai târziu, cu dobândă, atât în timp, cât și în bani, efectele pe care le prezintă deprecierea și perimarea profesională pe piața muncii.

  • Susțin că muncesc atât de mult încât nu mai au timp nici pentru distracție, nici pentru dezvoltare. De fapt, depun eforturi din greu pentru dezorganizarea programului prin limite neclare în loc să depună eforturi inteligente în organizarea sarcinilor în timp.

  • De fapt, timp pentru fiecare din nevoile psihologice și emoționale, există. Dacă nu poate fi identificat în mod evident și explicit, se vor găsi căi creative prin care oamenii îți vor satisface nevoile, fie pozitiv, fie negativ, fie prin propriile forțe, fie pe spinarea altora.

  • Dacă nu știi cât de bine te descurci de fapt, poți avea halucinația că te descurci foarte bine.

      

Posibile efecte:

Se cere uneori de la copiii care sunt pe băncile școlii responsabilitatea și disciplina pe care nici mulți adulți n-o au, mai ales în contextul dependenței de tehnologie.

Dacă trebuie să țină o evidență a muncii proprii se pot ofensa puternic.

Scăderea pe termen lung a puterii de cumpărare, creșterea nivelului de îndatorare.

Gradul de încredere și dependență față de stat cresc puternic. Dacă această categorie nu este conștientizată, va trage toată societatea în jos.

VA URMA

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2017-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.