Valoarea informației

Există un curent de opinie prin care se devalorizează mai tot ce se găsește în cărți ca fiind teorie la care se poate ajunge ușor prin gratuitatea internetului. Astfel, există riscul de a trece cu vederea câteva aspecte fundamentale.

Intențiile pozitive care stau la baza acestei aprecieri au legătură cu economisirea timpului, a banilor, a spațiului și valorificarea din plin a oportunităților de a citi doar cele mai bune cărți, cu cât mai puțini bani, cât mai accesibil și convenabil, la momentul dorit de cititor, astfel încât să nu existe surmenajul suprainformațional.

Trec printr-o perioadă în care îmi fac ordine temeinică în biblioteca fizică. Am căutat sute de cărți din cele pe care le-am luat de pe raft și pot spune că am găsit vreo câteva zeci gratuit, pe internet. Cele mai multe însă, nu se găsesc deloc, iar multe dintre ele nu se mai găsesc nici măcar de vânzare.

(continuă să citești după media ↓)

Ajungând totuși la cele câteva zeci de cărți pe care la un moment dat le-am cumpărat sau le-am primit, dar nu le-am citit, concluzionez cu surprindere că nu le-am citit nu din vreun blocaj motivațional legat de conținut, ci pur și simplu pentru că uitasem să le evidențiez în mod deosebit cu prioritate. Aranjarea lor pe teme nu scotea în evidență care erau citite și care nu, chiar dacă acum vreo 7 ani le-am lipit la unele o serie de buline de diferite culori pe cotor pentru a-mi indica pe ce să mă concentrez.

Pot spune cu mâna pe inimă că am cel puțin vreo 10 cărți rare în bibliotecă pe care chiar dacă te dai peste cap nu le mai găsești în ediția și conținutul respectiv, care pot să îți schimbe viața sau profesia.

Eu însumi am reușit să-mi multiplic de vreo 4 ori veniturile anuale din consultanță, din 2016 până în 2018, pornind de la o carte pe care am citit-o în 2016 (și care, a propos, nici nu se găsește în România).

Astfel, aici doresc să împărtășesc unul din ”secretele” succeselor înregistrate de mine în citirea rapidă: pe lângă aplicarea tehnicilor pe care le împărtășesc la seminarii și în consultanță, ceea ce îmi place să fac este să corelez și sa aplic imediat sau cât mai repede ceea ce găsesc într-o carte practică. Până și o carte de beletristică, ce conține mai puține idei practice decât una de specialitate, poate avea o serie de mesaje care pot fi asimilate în viața cuiva.

Astfel, limitându-mă la cultura mea de câteva mii de cărți citite pe parcursul vieții mele, pot spune că încă sunt deschis la cărți noi care să mă uimească, să mă învețe, să-mi transforme viața. Desigur, nu orice carte și nu orice autor. Dar, dacă ar fi să fac o listă a celor mai puternice și influente cărți pe care le-am citit în viața mea, mă îndoiesc că aș găsi multe persoane care le vor fi citit pe acelea de asemenea (de fapt, am făcut asta cu mai multe ocazii).

Sfântul Vasile cel Mare, apreciat de întreaga creștinătate, a fost unul din primii care au înființat spitale în istoria umanității și este recunoscut pentru enorma operă literară și caritabilă pe care a lăsat-o în urmă deși nici n-a ajuns la 50 de ani. El afirma că a practicat doar ceea ce a descoperit în cărțile pe care le-a citit, esența de a fi un bun creștin.

În condițiile acestea, afirmația ”Aș, e doar informație! Se găsește gratis pe internet!” sau ”cărți am citit și eu!” denotă, în opinia mea, cel mai probabil, unul din aceste cazuri:

  • cineva care crede că le știe pe toate

  • cineva care devalorizează teoria fără să facă diferența între teorie și strategie

  • cineva care nu a citit decât un număr redus de cărți care să-i schimbe viața, chiar dacă a citit mult

  • cineva care din diferite motive nu aplică ceea ce găselte în cărți, ci preferă să le citească și să le ia în considerare ca idei drăguțe de aplicat ”cândva” sau ”pentru alții”

  • cineva care colecționează cărți pentru că ”disponibil” înseamnă ”cândva” iar ”cândva” înseamnă de fapt ”niciodată”

  • cineva care nu știe cu câtă muncă se scrie o carte bună

  • cineva care nu știe să-și pună întrebări când citește o carte

Astfel, valoarea fiecărei cărți nu se măsoară doar în cât de ușor este de găsit, cât de rară este informația sau cât de aplicabilă, ci în cât de mult este în stare cititorul să extragă din ea. Am să dau exemplul unei cărți de care îmi este personal greu să mă despart din biblioteca mea. Este cea mai proastă carte pe care am citit-o vreodată, și această departajare e dificilă, pentru că sunt multe volume contracandidate la această titulatură. Cartea este scrisă de Ion Iliescu, fostul președinte al României. ”Probleme globale. Creativitate.” este un exemplu care nu încetează să mă uimească prin cât de prost este gândită, scrisă, prin limbajul folosit, prin gândirea comunistă complet opusă titlului, prin complexitatea inutilă și totuși, tocmai de aceea consider că este o carte extrem de valoroasă: conține atât de mult din exact opusul a ce ar trebui să conțină o carte de valoare. Mă gândesc că poate, într-o bună zi, aș putea chiar să țin un seminar sau o prezentare despre cum să nu scrii o carte, cu exemple din acest volum.

Așadar, rolul cărtilor care sunt prezente în opțiunile noastre reale este să ne servească în mod autentic drept mijloc pentru dezvoltare, indiferent care a fost intenția autorilor care le-au scris. Există un skill rafinat de a alege cărțile conform unor criterii temeinicel iar cele mai convingătoare argumente mi se pare că se găsesc în viața cititorului: cât de mult din ceea ce se găsește în propria viață a fost influențat, transformat prin aplicarea cărților citite? Dacă a fost mult, înseamnă că puterea transformatoare a cărților se poate aplica din nou și din nou. Dacă a fost puțin, atunci sunt puține șanse ca anumite cărți relevante să intre pe mâna, și cu atât mai puțin, în practica lor.

Spune-mi câte cărți ai citit ca să-ți spun câte vieți ai trăit!

 Află mai multe despre citirea rapidă şi performanțele la care poţi şi tu ajunge!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să vizitezi şi:

secţiunea „Citire rapidă” a blogului meu

 

 

Îţi mulţumesc!

Happy efficient learning!

Marcus Victor Grant

consultant și trainer în învățare eficientă (citire rapidă, memorare, concentrare, productivitate, modelare NLP)

Copyright © Marcus Victor Grant 2016-prezent, toate drepturile rezervate. Acest material a fost publicat inițial în publicația Learning Skills România și este acum disponibil doar pe Discerne.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.