Cum să citeşti mai repede pe calculator

 Lectura pe hârtie vs. lectura digitală

Tot mai mult din activitatea de învăţare se petrece în faţa calculatorului, spre deosebire de studiul cărţilor tipărite. Acest lucru este normal, raportat la evoluţia societăţii contemporane.

Ţin minte că am avut în 2007 o discuţie cu unul din profesorii mei coordonatori pentru lucrare de licenţă, asupra părţii teoretice. La un moment dat, profesorul spune: „pentru a începe studiul dumneavoastră, mergeţi întâi la bibliotecă…”, iar eu îl întrerup, uitându-mă lung la el: „Bibliotecă? Vreţi să spuneţi locul acela cu cărţi… în format FIZIC ‽ ‽ ‽”.

(continuă să citești după media ↓)

Ei bine, până la urmă, nu am fost la bibliotecă pentru a împrumuta cele vreo 30 de cărţi de care aveam nevoie. Pe cele mai multe le-am cumpărat de la anticariat 🙂

Am ajuns la un moment dat si student virtual într-un MOOC (Massive Online Open Course) la Coursera, unde studiam 100% materiale virtuale, alături de mii de studenţi din peste 100 de ţări din lume. Şi am observat cu aceasta ocazie, încă o dată în plus, ceea ce ştiam încă din 2004, când am început să aplic citirea rapidă: viteza de citire pe orice suport digital este cel puţin de două ori mai mică decât viteza de citire pe suport tipărit.

În ultimii ani, observăm cum designul şi tehnologia din spatele conţinutului disponibil în format electronic au transformat cadrele noastre pentru asimilarea informaţiei. În anii ’90, experienţa de a citi un text pe internet nu era foarte diferită de a citi un text în ziar. Acum site-urile (chiar şi cele educaţionale) arată ca nişte brazi de Crăciun. Şi trebuie să arate astfel, pentru că altfel sunt prea „simple”.

Cultura hyperlink dictează un nou mod de asimilare a conţinutului. Dacă nu ştii la ce se referă autorul într-o propoziţie, nicio problemă: există un link în care găseşti explicaţia. Şi dacă nu înţelegi nici ce scrie în link-ul acela, există peste tot o mulţime de link-uri care să te ajute. Înainte să-ţi dai seama, ai deschise 10 ferestre şi a trecut un sfert de oră. Ai şi uitat de la ce ai pornit. Ţi s-a întâmplat vreodată asta?

Nu este vina nimănui. Pur şi simplu aşa merg lucrurile. Aceasta este direcţia. Informaţia, care se găseşte în text, ocupă tot mai puţin spaţiu din câmpul vizual. Restul e formă. Cadre. Link-uri. Butoane. Spaţii. Reclame. Tu ce faci? Cititul este, totuşi, forma principală prin care asimilăm cea mai mare parte din informaţie (75-80%).

  

 7 ponturi practice pentru a-ţi mări viteza de citire în mediul virtual.

1. Foloseşte combinaţia de taste Ctrl + şi Ctrl – pentru a ajusta dimensiunea textului unei pagini. Unele site-uri au font-ul mai mare, altele au fontul mai mic. Nu mai mişca ochii de la dreapta la stânga, mişcă-i de sus în jos pe text, mai ales când textul e încadrabil pe coloane mici. Redimensionează fereastra pentru a o fixa doar pe conţinutul textului, ca să nu mai fii distras/ă de celelalte briz-briz-uri care apar pe pagina web. Încearcă acum cu această pagină web!

2. Ajustează luminozitatea monitorului. Dacă foloseşti un laptop, e foarte probabil că există o combinaţie de taste (de exemplu combinaţia de taste Fn şi una din F1-F12). Dacă foloseşti un LCD, există butoane simple care fie setează monitorul în modul „text”, „movie”, „picture”, etc. sau îţi permite să ajustezi fin din meniu temperatura culorii, luminozitatea şi contrastul”. Uită-te la tastatură. Încearcă acum!

3. Salvează documentele .pdf pe calculator şi vizualizează-le cu Acrobat Reader, folosind combinaţia de taste Ctrl+L pentru Full screen – astfel ecranul tău se va asemăna foarte mult cu o carte.

4. Dacă insişti să citeşti în timp ce faci scroll down, nu-ţi împrăştia privirea pe text, ci ţine-o focalizată pe text la un anumit nivel. Încearcă acum!

5. Nu asculta muzică în versuri în timp ce citeşti ceva (asta făceai acum?). Dacă ţii să asculţi muzică în timp ce înveţi, ascultă muzică instrumentală, orchestrală, simfonică sau electronică. Aşa, creierul tău se va concentra pe cuvintele din textul pe care îl citeşti, nu pe versurile din cântec.

6. Probabil, de când ai început să citeşti acest articol, ceva ţi-a distras atenţia, nu-i aşa? Dacă ai obiceiul să lucrezi cu multe ferestre şi programe deschise, învaţă opţiunile-minune din click dreapta pe oră în Windows. Ele se numesc aşa: „Tile Windows Horizontally/Vertically” şi „Show the Desktop”. Redimensionează ferestrele. Ia în considerare să foloseşti double screen – opţiune valabilă mai ales la laptopuri, când poţi conecta un alt monitor sau un videoproiector.

7. Ţi se pare prea lung articolul acesta şi vrei să-l citeşti mai târziu? Foloseşte un sistem online de bookmarking care îţi permite să marchezi paginile de internet pentru a le citi mai târziu (opţiunea „read later”). Îţi recomand Diigo.com – instalat ca toolbar în browser, oferă e cea mai performantă unealtă de social bookmarking. Învaţă şi cum să foloseşti categoriile (foldere) şi etichetele (tag-uri) pentru a pune pe cărpării conţinutul pe care l-ai studiat. Dacă foloseşti inteligent asemenea resurse, îţi vei transforma browser-ul într-o bibliotecă virtuală şi îţi vei creşte viteza de asimilare prin obiceiul de a extrage cuvintele-cheie principale dintr-un text imediat ce l-ai citit.

  

 Concluzii

Desigur, fiecare din aceste obiceiuri, adaugă câte o cărămidă la îmbunătăţirea învăţării tale, iar folosirea lor combinată va avea un efect amplificat de creştere a vitezei tale de citire. Nu sunt lucruri tehnice. Sunt lucruri simple, pe care dacă le înveţi la început şi te obişnuieşti cu ele, vei economisi timp şi vei şti mai mult, mai repede.

Dacă însă vrei să realizezi o îmbunătăţire factorială a performanţelor tale de învăţare, îţi recomand să faci una din cele mai preţioase investiţii de dezvoltare personală, care cu 15 minute de exerciţiu pe zi, îţi poate dubla, tripla (ş.a.m.d) viteza de citire, atât pe hârtie, cât şi online. Aceasta este invenţia medaliată cu aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, îmbunătăţit ca un produs disponibil acum în România doar prin InfoSpeed: aparatul de citire rapidă. Încearcă acum!

 Află mai multe despre citirea rapidă şi performanțele la care poţi şi tu ajunge!

  

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să vizitezi şi secţiunea „Citire rapidă” a blogului meu

Îţi mulţumesc! 

Happy efficient learning!

Marcus Victor Grant

consultant și trainer în învățare eficientă (citire rapidă, memorare, concentrare, productivitate, modelare NLP)

Copyright text © Marcus Victor Grant 2016-prezent, toate drepturile rezervate. Acest material a fost publicat inițial în publicația Learning Skills România și este acum disponibil doar pe Discerne. O traducere a acestui articol, realizată de Cristiana Brezeanu, va fi publicată pe 5 mai 2023 pe Analytic Vision.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.