Controlul pare ceva de evitat de cel asupra căruia se exercită controlul. În același timp, atunci când avem controlul, chiar și asupra propriei persoane, se pare că avem de luat alegeri, decizii, hotărâri, care solicită învățare, gândire și au consecințe. Controlul vine cu o responsabilitate. Cu cât această responsabilitate este mai mult delegată, cu atât libertatea de care se bucură fiecare este mai mică.
Adulții îi controlează pe copii în baza temeiului că aceștia nu au suficient control asupra propriei persoane încât să își asume responsabilitatea consecințelor rezultate. Dar copiii nu se uită la ce spun adulții, ci la ce fac adulții cu controlul. Cât de disciplinați sunt adulții? Când au controlul, știu ce să facă cu el?
În realitate, autocontrolul este o funcție naturală a nevoii psihologice de limite realiste. Prin extensie, atunci când cineva încearcă să se coordoneze cu alții pentru a realiza ceva, există un control pe care îl realizează asupra celorlalți. O asemenea poziție vine cu imaginea bine-văzută și recompensată a managementului. Cel care conduce primește atât recompensele, cât și sancțiunile urmate ca o consecință logică a propriilor fapte.
În schimb, atunci când legăturile dintre cauze și efecte sunt atât de distanțate încât nu se mai pot observa, nu mai putem vorbi despre control sau disciplină, ci despre haos. În haos, nu contează regulile, iar succesul este un accident statistic. Dacă vrei să ai mai multă libertate în viața ta, atunci ai nevoie de mai multă disciplină bine coordonată. Dacă în schimb vrei să fii o păpușă coordonată de alții, bine ai venit în haos! Ce preferi?
Dacă alegi să explorezi partea cu disciplina, atunci ți-am pregătit o listă de articole publicate pe acest blog sau scrise de mine pe care te invit să le citești pentru a înțelege mai bine cum să te organizezi, fie că vrei rezultate mai bune în viața ta, în afacerea ta sau în organizația pentru care lucrezi.
Dacă în schimb ai ajuns aici din dorința de a aplica disciplina și controlul în management, atunci te invit să citești articolele generale despre:
- manipulare: link 1 ⁂ link 2: Iată cum se manipulează convingerile. Descoperă fațetele și tehnicile ca să gândești liber! (link valid de la 18.2.23)
- resurse umane: link 1 ⁂ link 2: Ghicești înaintea concurenței în HR 25+ de moduri cum secretele ascunse aici te vor face mai performant/ă? (link valid de la 23.6.22)
- management și leadership: link 1 ⁂ link 2: Cele mai bune articole despre management și leadership (link valid de la 10.5.22)
Lectură plăcută! În cadrul acestei liste, am inclus și articole programate să apară ulterior acestui articol. Linkurile sunt active dacă a trecut data menționată între parantezele pătrate (doar la linkurile specificate).
Cand NU functioneaza dezvoltarea personala / Când NU funcționează dezvoltarea personală [link valid de la 22.8.2023]
Aceasta este o sămânţă. Din ea, va creşte un baobab care va trăi o mie de ani. Sau nu
Războiul invizibil împotriva citirii rapide / The Invisible War Against Speed Reading [en] [link valid de la 28.10.2022]
În căutarea disciplinei pierdute / In Search Of Lost Discipline [en] [link valid de la 10.11.2022]
Cum sa te bucuri de viata in timp ce planifici
10 lucruri în viaţă pe care le poţi controla / 10 Things in Life That You Can Control [en]
10 obiceiuri sănătoase despre care toată lumea ştie că sunt bune și rar le face / 10 Activities That Everybody Knows Are Healthy, But Few Make a Habit of Them [en]
Principalele categorii de sarcini / Main Categories of Tasks [en]
Cum să exersezi disciplina, de Erich Fromm
Antrenamentul fizic, de la conştiinţă la obicei
Programul de antrenament zilnic / The Daily Training Program [en] [link valid de la 16.2.2023]
Metoda celor 6 pălării gânditoare
Unde e butonul de restart pentru aşteptări?
Ce anume te prefaci că nu ai pentru ca problema ta să fie una reală? / What Are You Pretending Not to Have in order for Your Problem to Be Real? [en]
Ce faci cu restul de 8 ore pe zi? / What Are You Doing with the Rest of Your 8 Hours a Day? [en]
Cum să-ţi organizezi întreaga viaţă
Despre a scrie, între plăcere și responsabilitate
Schimbarea durabilă, reală, e dificilă / Real, Sustainable Change Is Difficult [en]
Îți urez lectură revelatoare și explorare productivă!
Copyright text © Marcus Victor Grant 2021-prezent, toate drepturile rezervate.
Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.