Blogul colectiv Discerne împlinește 10 ani.

Primul articol public pe acest blog a apărut pe 12 martie 2011. Titlul său era ”Brandul lui Gigi”, primul articol dintr-o serie despre brandingul personal care a continuat în primăvara lui 2011.

Nu știu cum a fost experiența de cititori/abonați la Discerne, dar aș vrea să vă împărtășesc cum a fost pentru mine experiența de backend.

 

Cum a început Discerne.

Primăvara lui 2011. Impozitul forfetar ce rașchetase cam jumătate de milion de firme din 2009 a fost abolit. Mi-am scos firma din starea de suspendare și am reînceput să organizez seminarii, în mod deosebit pe branding personal și învățare eficientă.

Eram student la două mastere și lucram la cele două dizertații (pe care urma să le susțin în vara 2011). Tocmai închiriasem cu o colegă un apartament în centrul Bucureștiului, unde putem să locuiesc și să primesc clienții în ședințe pentru consultanță. Împreună cu un alt coleg ne promovam seminariile și făceam networking. Încă țin minte greutatea flipchartului care trebuia demontat și remontat în diferite locații. Încă mai simt tastatura laptopului cu o mulțime de abțibilduri (avea doar 2 GB de RAM, LOL) și îmi aduc aminte de vopseaua scorojită de la ferestrele de la bucătărie care a trebuit înlocuită (împreună cu parchetul, linoleumul, prizele și vreo două uși).

La momentul acela, aveam deja câțiva ani de experiență în blogging: câștigasem un concurs de blogging, fusesem guest author pe site-urile damaideparte.ro, empower.ro și salesjobs.ro, și scriam deja în engleză pe Analytic Vision de aproape 2 ani.

M-am dus la o ședință foto oferită de un fotograf profesionist ca să am ce poze cu mine pune pe blog.

Acesta este mediul în care am început să public pe Discerne și concomitent să lucrez la cartea Căile persuasiunii în negociere care avea să reunească mai multe din articolele despre negociere, inițial publicate pe damaideparte.ro și apoi republicate extins pe Discerne.

Primul produs electronic care a fost promovat pe acest blog este audiobook-ul Curs practic pentru antrenamentul citirii accelerate. 9 lecţii de învăţare eficientă .

Discerne a debutat pe WordPress în 2011 cu tema grafică Freshy by Jide. Iată cum arăta atunci. Am păstrat Freshy până în 2017, când am înlocuit-o cu tema grafică Oxygen de la AlienWP. .

(continuă să citești după media ↓)

Pe Discerne am început să public în ritm de 2/săptămână articole pe subiecte care mă pasionau și aveau legătură cu serviciile pe care le promovam. Din 113 articole inițial publicate în 2011 pe Discerne, au mai rămas publice doar 51, pe care le consider evergreen. Trimiteam linkurile pe Yahoo Messenger și Yahoo Groups. De-abia îmi făcusem cont de Facebook și nu prea înțelegeam cu ce se mănâncă sau la ce folosește. Nu aveam nicio bază de date. Primele articole aveau doar vreo câteva vizualizări. Primul articol a avut zero vizualizări în prima lună când a fost publicat.

Încetul cu încetul, în lunile care au urmat, Discerne a ajuns să adune în mod constant câteva zeci de vizualizări zilnic și câteva zeci de abonați.

La sfârşitul lui 2011, Discerne a ajuns în căutările pe Google primul şi al doilea rezultat de pe prima pagină după „discerne”. Al doilea rezultat era tot blogul Discerne. A treia era definiţia din dicţionar.

 

2012, anul dezvoltării

După ce în 2011 publicasem doar materiale scrise de mine, în 2012 am început să public sporadic și materiale scrise de alții. Apar în 2012 primele guest post-uri, scrise de psih. Alexandra Sava și designerul Răzvan Goldstein.

După primul an, înscriu Discerne în ZeTop unde intră pe poziția 35.596 în 24 ianuarie 2012 iar până în primăvară urcă la poziția 127 în clasamentul tuturor blogurilor.

Ca urmare a participării la prima ediție a Campionatului Național de Blogging organizat de Blogal Initiative, Discerne câștigă locul 1, devenind primul blog din România care a ocupat această poziție.

De asemenea, am câştigat şi campania Profi te premiază – Powered by Vodafone!

Se înregistrează prima zi cu mai mult de 500 de vizualizări pe blog.

Discerne depășește 100 de abonați și 50.000 de vizualizări din 82 de țări doar pentru anul în curs (cele mai multe vizite din România, Moldova și Italia). Prima pagină înregistrează mai mult de 10.000 de vizualizări.

Lansez a doua ediție a e-book-ului Ghid pentru învățarea eficientă, care până în 2015 este una din principalele atracții pe blog.

Finalizez și public cartea Căile persuasiunii în negociere, care e o dezvoltare a câtorva zeci de articole publicate pe damaideparte.ro și pe Discerne.

Încep să iau interviuri pe blogul Discerne, care de asemenea atrage atenția unor alți bloggeri cu experiență și succes în blogosfera românească. Ei încep să îl recomande. Trei bloggeri îmi iau interviuri pe care le publică pe blogurile lor.

Din 124 de articole publicate în 2012, mai sunt publice 63.

 

2013, Discerne devine blog colectiv.

Alături de mine ca autor principal, blogul începe să gâzduiască în mod repetat articole ale unor guest authori. Primii care s-au alăturat inițiativei publicistice au fost, în ordine cronologică, designerul Răzvan Goldstein, avocatul George Sorin Perju, marketerii Bianca Roxana Ionel și Ovidiu Drobotă. Din 138 de articole publicate inițial în 2013 pe Discerne, 108 articole mai sunt publice, iar 31 din acestea sunt scrise de alții. Articolele care au stârnit cele mai multe vizualizări în 2013 erau publicate în anii anteriori.

În mod deosebit, în 2013 public articolele care au în absolut numărul cel mai mare de vizualizări all-time de pe acest blog:

Discerne depășește 150.000 de vizualizări all-time (din care peste 79.000 doar în 2013 din care peste 10.000 doar în noiembrie) și 250 de abonați. Pe lângă Yahoo, Facebook și alte bloguri devin referreri principali. Blogul atrage un număr semnificativ mai mare de vizite din SUA (câteva mii).SUA continuă să fie una din țările din care se înregistrează un număr mare de vizualizări, an de an.

Discerne câștigă locul 1 după voturile bloggerilor la un concurs de blogvertising despre antreprenoriat, locul 2 la concursul de promovare a combinelor frigorifice Arctic, locul 2 la concursul ”Cum vezi viitorul în educație?”, locul 2 la concursul de promovare pentru GroupAma, plasându-se totodată pe locul 7 între primele 600 bloguri din România în a doua ediție a Campionatului Național de Blogging organizată de Blogal Initiative.

Câteva zeci de articole și pagini încep să acumuleze mai multe mii de vizualizări fiecare.

 

2014-2015, apogeul blogului

Îmi amintesc cu nostalgie aceasta drept perioada cu cele mai mari succese pe care le-a înregistrat blogul Discerne:

 • Mihaela Andreea Radu, Radu Iacoboaie, Daniel Dinu, Ciprian Miron, Alina Harnisfeger și Ștefan Drăgan se alătură guest authorilor frecvenți ai acestui blog.
 • Vizualizările depășesc jumătate de milion all-time
 • Depăsirea recordului de 1000 de vizualizări/zi în 2015; depășirea numărului de 10.000 de vizualizări pe lună în 2014 și 15.000 de vizualizări pe lună în 2015 devine ceva obișnuit, iar în 2 luni se depășește și recordul de 20.000 de vizualizări lunar; mai multe articole și pagini depășesc 10.000 de vizualizări all time.
 • Discerne e nominalizat la categoria publishing la premiile Webstock în 2014 (alături de Cosmopolitan România), ca o confirmare a faptului că la vremea respectivă se afla între cele mai bune 21 de site-uri din România pe criterii de conținut. Jumătate dintre inițiativele nominalizate nu mai există în 2021.
 • Am depășit 200 de articole noi/an în fiecare din acești ani: mai sunt publice 141 de articole din 204 publicate în 2014 (din care 67 scrise de alții) și 190 din 206 publicate în 2015 (din care 55 scrise de alții); Frecvența de apariție a articolelor se schimbă de la 2/săptămână la 3-4 pe săptămână, având în unele perioade câte un articol nou publicat în fiecare zi
 • Discerne este vizitat din peste 100 de țări ale lumii
 • Facebook și blogurile devin principalii referreri, alături de LinkedIn
 • Aparițiile la TV și la radio, cu ocazia publicării și promovării cărților Ce (mai) înseamnă succesul la școală și Modelarea din NLP; o cale rapidă spre excelență contribuie la creșterea vizualizărilor
 • Cu Discerne am devenit blogger oficial al festivalului internațional de film documentar ASTRA de la Sibiu
 • Aproape în fiecare săptămână în 2015, primeam câte cel puțin un telefon de la un cititor al blogului care voia să cumpere ceva de la mine.

 

2016, punctul de răscruce. Din 2017 începe încet declinul.

În 2016, ca urmare a implicării excesive în prea multe inițiative profesionale, am intrat în burnout clinic. Mă refer la acea stare de epuizare fiziologică și emoțională, care năruiește motivația și capacitatea de lucru personal și profesional. Una din primele victime ale acestui burnout (constatat cu gravă întârziere) a fost blogul Discerne.

În primele 3 luni din 2016, am publicat în ritmul accelerat cu care obișnuisem cititorii în 2014-2015. Apoi am anunțat o pauză generală de organizare a vieții. Pe atunci nu știam că eram în burnout, dar am luat o pauză de la blogging din martie până în iunie. În vara 2016, am publicat doar două serii și două articole, iar după o nouă pauză de trei luni, am anunțat că ritmul publicării articolelor s-a schimbat.

În mod contraintuitiv, schimbarea ritmului de publicare de la un articol la două zile la un articol la două săptămâni a îmbunătățit mult vizualizările per articol, iar la 25 aprilie 2017, Discerne reintră, conform Zelist, în topul celor mai bune 1000 de bloguri, ocupând poziția 837 din peste 95.000. Per ansamblu însă, blogul și-a pierdut inerția și a început să scadă în vizualizări. Scăderea nu a fost semnificativă în 2016 față de 2015: blogul a avut doar 187.295 de vizualizări față de 201.426, reușind în 7 luni să depășească 15.000 de vizualizări. În schimb, declinul cantitativ este vizibil din 2017, când se înregistrează prima lună cu mai puțin de 10.000 de vizualizări, ceva care nu se mai întâmplase din 2013.

(continuă să citești după media ↓)

Din toamna lui 2016, am reușit să respect ritmul pe care mi l-am propus și am continuat să scriu eu marea majoritate a articolelor originale pe care le-am publicat. La data publicării acestui articol în martie 2021, mai sunt publice pe blogul Discerne 58 de posturi publicate în 2016 (din care 13 scrise de alții), 23 din 2017 (din care 7 scrise de alții), 24 din 2018 (din care 4 scrise de alții), 27 din 2019 (din care 3 scrise de alții) și 23 din 2020 (din care 2 scrise de alții).

În 2017, am schimbat tema grafică și am înlocuit-o cu Oxygen de la AlienWP pentru o perioadă scurtă, de câteva luni. Iată cum arăta blogul Discerne la sfârșitul lui 2017-începutul lui 2018 (fiecare articol avea o poză, imaginea de mai jos e indexată după Web Archive).

(continuă să citești după media ↓)

2018-2020. Declinul cantitativ consolidat.

Între iulie-septembrie 2018, Discerne revine între primele 1000 de bloguri din România, obținând chiar poziția 762 în topul Zelist. În 2019, Discerne depășește 1 milion de vizualizări all-time, acesta fiind ultimul record semnificativ pozitiv obținut.

În 5 luni din 2019 se înregistrează pe tot site-ul un număr de vizualizări mai mic de 2000, ceea ce nu se mai întâmplase din 2011. Per ansamblu, numărul vizualizărilor din 2019 este a cincea parte din cât a fost în 2015 (situație repetată în 2020). Numărul abonaților se reduce la aproape jumătate din cât fusese cu câțiva ani în urmă.

În 2020, ca urmare a politicii de interdicție a conținuturilor împotriva vaccinării, Facebook interzice împărtășirea tuturor postărilor de pe blogul Discerne.

În 2018, am ales a treia temă grafică, cea actuală păstrată până în 2021: Cerauno, de la Automattic.

O altă schimbare, de data aceasta în conținut, este faptul că marea majoritate a articolelor publicate în 2018-2019 pe Discerne sunt traduceri ale unor alte articole scrise și publicate inițial în engleză pe Analytic Vision. Din 2020, majoritatea revine celor originale, scrise inițial în limba română și disponibile doar pe Discerne.

Ținând cont că un blog este prin definiție un proiect care cere o implicare constantă pentru a se păstra la același nivel, declinul cantitativ înregistrat în ultimii 5 ani nu este doar o reflecție a modificării ritmului publicării. Trebuie să luăm în considerare faptul că poziția pe care o avea Discerne în Zelist chiar s-a îmbunătățit față de 2016 (deși nu constant sau semnificativ) și faptul că articolele publicate (chiar dacă mai rar) sunt de aceeași calitate (sau poate chiar mai bună). O posibilă explicație poate fi aceea că articolele publicate în 2011-2013 sunt pe subiecte de largă căutare: competențe și comportamente (cum facem lucrurile), cele publicate între 2013-2015 sunt preponderent pe valori și concepte, iar cele publicate din 2016 până în prezent sunt mai degrabă pe identitate și transformare, ceea ce poate să explice o mică parte din fluctuația înregistrată.

O parte din explicație poate fi dată și prin penalizarea tehnică aplicată blogului de motoarele de căutare, datorită sutelor de linkuri dezactivate, care s-au stricat de-a lungul timpului (inerent atunci când fac trimiteri la sute de site-uri din care unele încetează sa mai activeze și când șterg pe parcursul anilor articole cu sutele, fără să înlătur linkurile în cele care fac referire la ele).

O parte din explicație poate fi dată și de extinderea tematică lipsită de o strategie bine coordonată. Pornit ca un blog pentru dezvoltarea personală și profesională, Discerne a ajuns să găzduiască peste 100 de post-uri despre religie, peste 100 de post-uri despre filme și zeci de post-uri pe probleme politice și legate de drepturi și libertăți civile. Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că după părerea mea, discernământul trebuie să se manifeste în primul rând pe plan spiritual și pentru că am avut această platformă la dispoziție, dar dacă aș fi gândit mai bine, ar fi trebuit să-mi fac un blog separat pe aceste subiecte.

Oricât de mare este tentația de a considera că marea cauză e că cea mai mare parte a timpului am dedicat-o redactării și publicării articolelor și foarte puțin împărtășirii și promovării conținuturilor nu stă în picioare: am făcut aceasta activitate la fel de mult (sau de puțin) de-a lungul timpului. Deci cauzele principale cred că stau în altă parte. Sunt curios de părerile altor bloggeri.

Însă cred că principalele explicații sunt date concomitent de următoarele fenomene care afectează toți bloggerii:

 • segmentarea tot mai acerbă a atenției și concentrării face ca utilizatorii care caută conținut pe internet să își piardă răbdarea pentru a parcurge materiale ce solicită analiză și aprofundare. Dacă un blog nu creează dependență prin conținut ușor de digerat și feliat mărunt, el va pierde încet și sigur cititori. Dacă ceva nu se găsește imediat într-un loc, acel loc va fi abandonat.
 • schimbarea algoritmilor de indexare folosiți de motoarele de căutare, care dezavantajează conținuturile ideologice de drepta (chiar dacă Discerne nu este un blog politic, conținutul prezent este preponderent de drepta)
 • creșterea importanței monopolului rețelelor sociale în dauna motoarelor de căutare clasice (Facebook depășește Google în tot mai multe clasamente) îi pune pe autorii de conținut într-o competiție tot mai costisitoare ca timp și bani pentru reținerea atenției cititorilor
 • importanța strategiei a crescut, iar cei care folosesc conținutul text ca pe o pârghie pentru a vinde conținut multimedia sunt mai mulți și fac mai bine marketingul online, profesionalizare care a dus la creșterea competiției și marginalizarea conținutului care nu este bine ”arcuit”. Consumul direct de material video în detrimentul textului reprezintă, în opinia mea, un abandon al învățării și o tabloidizare a informației.
 • creșterea atenției pe conținutul recent și imediat face ca acel conținut care este original, evergreen și nespectaculos să fie mai ușor aruncat la gunoi într-o lume tot mai dominată de comunicarea prin titluri. Un testimonial recent valorează mai mult decât unul de acum 15 ani, în această perspectivă.
 • generațiile tinere despre care se crede că s-au născut cu telefonul în mână și cu internetul implantat în creier au skilluri tot mai scăzute de distingere a datelor de informație și de căutare folosind formule de căutare pe motoarele specializate. Trăiască idiocrația digitală pe care o prefiguram în acest articol!

 

2021. Aniversarea și sfârșitul

2021 este anul care cel mai probabil pune cruce blogului Discerne, din 4 motive:

 1. În vara lui 2021, se va activa pachetul legislativ referitor la copyrightul pe internet, ceea ce va acționa efectiv ca o cenzură a rețelelor de socializare și a motoarelor de căutare asupra conținutului independent. Ceea ce era greu de găsit până în vara lui 2021 va deveni invizibil. Cine nu știe ce și unde să caute nici nu va ști ce există. Cine nu-și pune bookmarkuri și nu învață să lucreze cu Web Archive își poate lua adio de la a regăsi informațiile după căutări. Generatorii de conținut original riscă să rămână cu bazele de date pe care și le-au construit și nu vor mai putea comunica decât în principal prin e-mail cu abonații înscriși.
 2. Compania Automattic care deține platforma WordPress a hotărât că până la sfârșitul lui 2021 (cel mai probabil înainte), editorul classic va dispărea complet, fiind înlocuit cu editorul Gutenberg, ceea ce reprezintă o anihilare a publisherilor profesioniști care știau și puteau să facă modificări în cod, să folosească folksonomii și taxonomii, să formateze customizat textele. Editorul Gutenberg mi se pare ideal pentru analfabeți și pentru cei care nu vor să învețe. Eu deocamdată încă mai folosesc WordPress pentru că există posibilitatea de a folosi editorul classic.Intenționez să înlocuiesc acest furnizor imediat ce voi găsi altul de care să fiu mulțumit, dar trebuie să subliniez că e o mare dezamăgire ca după 13 ani de blogging să renunț la platforma cu care m-am familiarizat și care era atât de bună până când cei care au creat-o au hotărât să o strice.
 3. După înscenata epidemie, cred că urmează un înscenat atac ciber-informatic, care poate fi folosit ca pretext de război (oare la adresa Iranului sau a Siriei?), care sa fie folosit ca pretext pentru condiționarea accesului la internet a fiecărui individ. Astfel, mă aștept ca într-un timp relativ scurt, până în 2022, accesul la internet să fie permis în mod prioritar celor care demonstrează că îl folosesc în scopuri corecte politic, conforme cu ideologia de stânga spre care civilizația occidentală este trasă cu forța. S-a făcut în 2019 o simulare de pandemie care a venit în 2020? Ce coincidență uimitore, iată ce simulare se făcea în 2020.
 4. Una din șansele pe care încă îmi place să cred că încă le mai am este aceea de a pune conținutul blogului Discerne în secvențe, pe subiecte clar definite adresate unor publicuri-țintă către care pot să adresez servicii (livrate prin) multimedia. În trecut, am făcut același lucru atunci când am dezvoltat volume de specialitate pornind de la serii de articole publicate pe acest blog: despre negociere, despre educație, despre modelare. Greșeala strategică pe care am făcut-o eu între 2012-2015 este că în loc să mă concentrez pe dezvoltarea unui conținut care sub forma unor cursuri multimedia ar fi putut să fie vândut cu sute de euro bucata, am muncit ani de zile la dezvoltarea unui conținut text care să fie vândut cu 10 euro bucata. Am făcut asta rătăcit în plăcerea de a-mi urma pasiunea cu un profit de subzistență. Pus în altă formă, același conținut text la care am muncit în ultimii 10 ani poate să fie vândut și cu 1000 de euro/bucata. Știu că e cam târziu (sper să nu fie prea târziu pentru mine), dar în 2021, cu ajutorul unor colaboratori profesioniști, intenționez să preiau părți din conținutul de pe Discerne și să îl republic pe site-uri adresate unor publicuri-țintă foarte diferite pentru a putea genera atât contribuție, cât și profit la un nivel mai înalt, care este necesar pentru supraviețuirea pe termen lung. 

 

Ce s-a schimbat în preajma aniversării

Înainte ca Discerne să se piardă în neantul internetului, mulțumesc cititorilor care au citit cu răbdare până aici și doresc să anunț că am creat/actualizat aceste pagini pe Discerne, care sper că vor face navigarea mai ușoară:

 1. Despre – organizată scurt și la obiect

 2. Pagina autori, colaboratori și contribuitori este o listă cu cele mai multe persoane care au contribuit la acest blog. Mulțumesc tuturor celor listați acolo.

 3. Articole după autori – articolele primilor 10 cei mai prolifici guest authors pe Discerne.

 4. Copyright notice – lista tuturor post-urilor scrise de alții în afară de mine pe acest blog, ordonate cronologic

 5. Citește-mă și la… – lista articolelor scrise de mine și publicate pe alte site-uri, care încă sunt publice, și care mi se par de valoare, sunt după părerea mea o completare bună la…

 6. Arhiva necenzurată – lista în ordine invers cronologică a tututor articolelor care încă mai sunt publice pe acest blog.

 7. Adevăr – o listă a articolelor despre sărbători religioase, zile de comemorare, vieți de sfinți, valori & virtuți creștine, cugetări creștine, rugăciune, metafore & povestiri ortodoxe, recenzii de cărți & filme religioase, rătăciri de credință, ecumenism, masonerie, acte biometrice, conștientizarea farsei COVID și altele asemănătoare.
 8. Citire rapidă – am reorganizat descrierea și linkurile către informații și resurse practice pe această temă
 9. Bibliografia Învățării eficiente (cărți despre învățare și citire rapidă) – am extins și actualizat această listă cu linkuri, cu ocazia primei ediții a seminarului de învățare eficientă online.
 10. Cărți – lista cărților scrise de mine, atât edițiile care mai sunt disponibile cât și cele care nu mai sunt disponibile. Am creat de asemenea pagini descriptive și pentru fiecare ediție disponibilă.
 11. Câștigă bani din vânzări! – pentru cei care vor să câștige niște bani în plus oferind recomandări productive ale serviciilor mele
 12. Servicii – actualizarea paginii cu o listă extinsă de servicii pe care le pot oferi
 13. Evaluare psihometrică – o listă cu zeci de instrumente de evaluare a personalității, unele din ele sunt gratuite

 14. Schema Dynamics Programming – pentru cei curioși de acest serviciu premium

 15. Contact – pentru cine vrea să ia legătura cu mine.

 

Un mic inventar:

Subiectele cu cele mai multe post-uri publicate sunt (linkuri ]n curs de actualizare ]n cadrul restructur[rii din vara 2021):

 

Mulțumiri

Cu ocazia aniversării de 10 ani, mulțumesc în mod deosebit acestor persoane fără de care a

av. George Perju, cel mai bun prieten al meu, pentru sutele de ore petrecute scriind, citind, discutând, optimizând articole care au fost publicate pe acest blog. Poți citi mai multe din articolele scrise de el aici. Totuși, dacă este să extind, contribuția sa se găsește în multe zeci de alte articole care au fost optimizate cu ajutorul feed-back-ului de la el

Vasile Vieru, pentru că este bloggerul care în mod evident este referrer-ul nr 1 pentru blogul meu. Îți mulțumesc pentru preluarea unor articole pe blogul tău și pentru că ai păstrat Discerne în lista de linkuri recomandate.

pr. Claudiu Buză – cunoscut inițial ca un follower al blogului Discerne, a devenit de-a lungul timpului unul dintre călăuzitorii sufletești cei mai importanți din viața mea

Cristian China-Birta, pentru că ai fost un model de obiectivitate și profesionalism în perioada în care am concurat la campaniile organizate de Blogal Initiative și pentru disponibilitatea de a-mi da mereu, din 2008 de când ne-m cunoscut, feed-back constructiv de calitate.

Bianca Roxana Ionel, pentru ”înfrățirea” fostelor ei bloguri cu Discerne: faptul că eu am preluat articole de la tine și tu ai preluat articole de la mine, în ciuda penalizărilor de SEO aplicate de motoarele de căutare, cred că ne-a sprijinit pe amândoi să ne facem cititorii conștienți de idei valoaroase pe care a meritat să le împărtășim.

Diana Andreea Bădrăgan, pentru ilustrarea talentată a multora din articolele din ultimii ani de pe acest blog și nu numai, pentru abilitatea de a reda profesionist și estetic idei și concepte complexe, chiar și tridimensional, pornind de la descrieri neprofesioniste făcute de mine.

Alina Harnisfeger, pentru deschiderea de a explora și adânci colaborarea și apropierea noastră care a pornit de la o serie în care articolele sale s-au potrivit ca o piesă într-un puzzle pe care încercam să-l conturez în 2015-2016

Corina Marin – Colaborarea noastră s-a încheiat cu câțiva ani înaintea Discerne, dar articolele cu care am început aici au fost o continuare în direcția începută sub coordonarea sa editorială pe vremea când eram guest author pe blogul pornit de ea (nu dau link, pt că cine l-a cumpărat l-a dus de râpă după părerea mea)

Răzvan Goldstein – mulțumesc pentru prietenia cu care mi-ai oferit traduceri, grafică, imagini și articole de-a lungul anilor. Îmi pare rău că nu am găsit ocazia să-ți întorc serviciile. Mă bucur de emoțiile și amintirile din perioada în care erai alături de mine la începuturile editoriale ale acestui blog.

psih. prof. univ. dr. Daniel David – mulțumesc pentru inspirația oferită prin articolul despre prostie. Nu este singurul autor a cărui serie sau articol mi-a inspirat o serie de articole, dar a fost cu siguranță cea mai stimulativă intelectual.

Teodora Minea – cunoscută inițial ca o cititoare a blogului, a devenit persoana cea mai importantă cu care am început să reorganizez și să optimizez conținutul blogului Discerne. Mulțumesc pentru disciplina, perseverența și profesionalismul din ultimele luni!

 

Încheiere

În timp ce lumea așa cum ne-am obișnuit cu ea până anul trecut se dezintegrează treptat pentru a face loc unui comunism așa cum numai Stalin, Mao Zedung, Ho Chi Minh, Kim II-Sung și Pol Pot ar fi putut să viseze, eu mă bucur că am apucat ziua în care Discerne poate să sărbătorească 10 ani de existență… înainte să se stingă în uitare. Cititorii rămân cu ce au reușit să pună în practică până când cenzura tehnocratică va elimina acest conținut sau îmi va bloca mie posibilitatea de a-l mai edita. Pe Discerne mai sunt programate să apară mai multe zeci de articole pe parcursul următorilor ani. Atâta vreme cât setările făcute rămân valabile, pe acest blog va continua să mai apară conținut chiar dacă eu ca administrator nu voi mai avea accesul la el.

O recentă schimbare importantă pe care doresc să o anunț este că intenționez să realizez și să public ca post-uri mai multe liste tematice de articole care se pot găsi pe acest blog (am început procesul de actualizare a evidenței pentru diferite subiecte recurente pe care am publicat) din luna aprilie 2021. De asemenea, de luna asta intenționez să modific ritmul de publicare la 1 post pe săptămână, ceea ce înseamnă că de luna viitoare cel mai probabil voi posta alternativ, câte un post nou de conținut și o retrospectivă tematică. Asta sper că va ajuta la (re)descoperirea unor subiecte ”îngopate” pe blog.

Lectură plăcută cât încă se mai poate!

 

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2021-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

3 gânduri despre „Blogul colectiv Discerne împlinește 10 ani.

 1. La mulți ani pentru cei 10 ani, nici nu știi cum zboară timpul. Citesc cu plăcere Discerne de mai bine de 6 ani și nu am știut câtă muncă se ascunde în spate. Aștept cu interes viitoarele provocari!

  Apreciază

 2. Ideile ” hranesc” creierul ,speranta „hraneste ” sufletul. Amandoua impreuna „hranesc ” viata.
  Felicitari pentru acesti 10 ani si multe urari de a nu abandona nici ideile, nici speranta, chiar daca timpul si timpurile te obliga sa schimbi!!!!

  Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.