Cele 11 categorii de nevoi

Piramida nevoilor. Grafic de Simona Secăreanu.
Piramida nevoilor. Grafic de Simona Secăreanu.

 

1. Nevoi de securitate fizica: protectie, siguranta si integritate fiziologica, sanatate, furnizare de resurse vitale: aer, apa, hrana, adapost. Privarea de aceste nevoi se face in modul cel mai puternic prin abandon. Unii includ la nevoia de securitate fizică în primii ani de viață și afecțiunea maternă, în absența căreia cercetările arată că sistemul imunitar al copilului este slăbit.

2. Nevoi de securitate emotionala: protectie si raspuns fara de riscuri si pericole anticipate mental, insa care nu sunt prezente fizic. Privarea de aceste nevoi genereaza de obicei prin mijloace neadecvate de protectie si poate genera des vulnerabilitate in raport cu factorii externi si interni

3. Nevoi de autoexprimare a gândurilor, ideilor, sentimentelor, emoțiilor, îndoielilor, nevoilor, dorințelor și cerințelor, afirmare asertiva si cunoastere a dorintelor, preferintelor, inclinatiilor, starilor si nevoilor prin limbajul (non)verbal si comportament. În absența manifestării acestor nevoi, individul se consideră mai mult sau mai puțin o unealtă la dispoziția altora.

4. Nevoi de spontaneitate, joaca, diversitate, distracție. Incalcarea acestor nevoi in relationarea cu ceilalti duce, conform cercetarilor, la eforturi extreme de inhibare și supra-raționalizare. Consider ca in societatea romaneasca asta se face foarte usor prin cultura lui „fii cuminte”

5. Nevoi psihologice de explorare si invatare prin manifestarea curiozitatii, a interesului pentru cunoastere si descoperire intr-un mediu social afectuos, tolerant la greseala si care sustine dezvoltarea complexitatii hartilor asupra teritoriului real. Privarea partiala ori totala de aceste nevoi duce la standarde nerealiste, interpretari limitatoare si poate duce in cele mai rele cazuri la pierderea interesului si capacitatii de a invata.

6. Nevoi estetice, de frumusete, echilibru, forma, structura, culoare, manifestate atat concret (haine, design) cat si abstract (prin sesizarea principiilor interioare de functionare a unor mecanisme). Privarea partiala de aceste nevoi ii afecteaza mai ales pe cei care au dezvoltate inteligente artistice si vizual-spatiale si se poate manifesta prin inhibarea autonomiei de raportare la propria imagine si cea a celorlalti, precum si la limite severe in ceea ce priveste intelegerea abstracta profunda.

7. Nevoi de limite realiste, autocontrol, disciplina pentru adaptarea in mod realist si echilibrat la sisteme sociale. Nevoia de a adapta harta la un teritoriu cu reguli si principii stabilite de altii. Daca aceste nevoi sunt incalcate prin limite exagerate sau prin lipsa limitelor, atunci interactiunea individului cu teritoriul se face conform unor harti gresite si apar cel mai adesea complexe de inferioritate sau superioritate care pot duce pana la boli psihiatrice.

8. Nevoi emotionale de autonomie, semnificatie, identitate, stima de sine si apreciere manifestate strategic prin independenta, afirmare, promovare si performanta personala si profesionala in directia unor obiective proprii. Daca aceste nevoi sunt incalcate, atunci individul risca sa ajunga ori singur ori sa aiba tulburari de identitate, manifestate sub diferite forme patologice.

9. Nevoi de interactiune umana si sociala profunda. Nevoi de afectiune, socializare, hranire emotionala adanca din relatii personale si profesionale apropiate. Nevoi de comunitate, comuniune si echipa. Daca aceste nevoi sunt incalcate, atunci individul nu poate lucra in slujba unor cauze si/sau nu poate lucra performant in echipe bazate pe valori, interese si obiective comune si/sau nu are capacitatea de a se implica in relatii sentimentale rezistente, de durata.

10. Nevoi de dezvoltare transformationala, dezvoltare, performanta, excelenta si implinire. Nevoi emotionale de fericire, bucurie, celebrare, obtinute ca urmare a realizarilor de succes, pe plan personal si/sau profesional. Nevoi emotionale de pace, incredere si convingere legate de propria competenta si propriile rezultate, ca urmare a folosirii inteligentei, experientelor, talentelor si abilitatilor. Daca aceste nevoi sunt incalcate, atunci individul se teme de esec si/sau de succes si se autosaboteaza constant. Rezultatele negative pot duce la anxietate sau depresie ridicata.

11. Nevoi de contributie, transcendenta, angajament intelept in slujba oamenilor prin servirea unor cauze nobile mai presus de interesele proprii si ale echipei/grupurilor sociale. Nevoi de sens suprem in viata, aspiratie catre infinit si univers. Incalcarea acestor nevoi se poate face prin abuzuri fizice (de exemplu prin bataie sau sex) si emotionale si distrugerea sentimentului de incredere in oameni si de loialitate fata de ei.

Atentie, a nu se confunda!

Acest articol a fost construit pe baza reuniunii între clasificările făcute de:

Abraham Maslow și continuatorii

Anthony Robbins și Chloe Maddanes

Eduard Deci și Richard Ryan

Jeffrey E. Young și Janet S. Klosko și continuatorii

Clare W. Graves și continuatorii

Gregory Bateson și Robert Dilts

Brian Tracy

Marcus Victor Grant

Copyright text © Marcus Victor Grant 2016-prezent, toate drepturile rezervate.

Copyright grafică © Simona Secăreanu, 2021-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.