Dacă vă interesează câteva explicații posibile pentru rezultatele alegerilor parlamentare din 2020 (nu tocmai o noutate, și acum 4 ani PSD-ul era pe locul 1 și PNL-ul pe locul 2), cred că e o idee bună să mergeți puțin mai în profunzime. De aceea, vă recomand o carte de marketing politic. De menționat că acest post și această carte sunt pentru cei care vor să observe și să înțeleagă detașat procesul electoral, nu pentru cei care se ambalează emoțional și intră în conținut.
Acest volum este scris de sociologul şi politicianul Vasile Sebastian Dâncu, pe care eu îl percep ca un specialist în comunicare, autorul volumului Comunicarea simbolică. Conducătorul colecţiei editoriale Şcoala Ardeleană de Sociologie la editura Şcoala Ardeleană a alcătuit o colecţie de articole-eseuri concepute ca post-uri sau ca însemnări dintr-un jurnal. Volumul publicat în 2015 la Cluj-Napoca se întinde pe 322 de pagini şi are o supracopertă impresionantă.
(continuă să citești după media ↓)
Odată cu lansarea în cadrul Bookfest la care am participat în mai 2015 la Bucureşti, l-am cunoscut şi pe Vasile Sebastian Dâncu – idealistul politic, manifestând mai mult optimism decât un tânăr de 20 de ani (să fie vorba de optimism autentic, naivitate sau teatru?). În deschidere a vorbit George Maior, expertul în spionaj, ceea ce a făcut ca discursul său să fie cu atât mai interesant. Aveam în faţă un om cu convingerea că politicienii intelectuali pot intra într-un contact real, productiv şi transformator cu susţinătorii lor, care le pot da păreri şi idei constructive, cu care poate construi o comunitate orientată spre dezvoltare şi cunoaştere.
Mai degrabă impresionat de premisele sociologice ale acestui om cu pregătire şi experienţă în comunicarea politică românească, am purces la lectura unei cărţi pe un subiect care mi se pare mai degrabă neinteresant, dar ale cărui coordonate generale îmi place să cred că le cunosc: politica românească.
Am descoperit un discurs moderat şi reflectiv, o viziune subiectivă din interiorul celui mai mare partid politic al României (FSN, devenit PSDR, devenit PDSR, actualmente PSD), care completează abordarea istorică, statistică şi obiectivă a lui Florin Abraham, România de la comunism la capitalism. A se nota că am citit această carte din punctul de vedere al marketerului, nu sunt votant sau susținător PSD și nici nu încurajez pe cineva să devină. Totuși, pentru cei interesați să pătrundă în adâncurile psihologiei care îi motivează pe unii să voteze PSD. Eu cred că Vasile Sebastian Dâncu știe mai multe decât scrie. Deci poate e o idee bună să începeți de la ce scrie.
În cele din urmă, aș vrea să menționez că deși am intenționat să scriu o postare mai lungă despre acest volum, nu am reușit, așa că m-am gândit să scriu măcar atâta lucru și să-i mulțumesc autorului pentru autograful generos pe care mi l-a dat când mi-a dăruit cartea lui. Mulțumesc.
PS: Dacă ți-a plăcut acest articol, atunci îți recomand și acesta:
Copyright © Marcus Victor Grant 2015-prezent, toate drepturile rezervate.
Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.
Tom Woods despre secta religioasă „covid”: „Aceste lucruri la care ni se cere să renunțăm, afecțiunea, prietenia de la mai puțin de 2 metri distanță… întruniri de familie, întîlniri… sînt însăși viața” (video)
https://mariusmioc.wordpress.com/2020/12/14/tom-woods-despre-secta-religioasa-covid-aceste-lucruri-la-care-ni-se-cere-sa-renuntam-afectiunea-prietenia-de-la-mai-putin-de-2-metri-distanta-intruniri-de-familie-in/
ApreciazăApreciază