Discernământ în criza contemporană

[Later update: Acest articol a fost cenzurat de WordPress prin neafișarea linkului în istoricul articolelor pe pagina principală a acestui blog]

Hristos a înviat!

Am asteptat trecerea perioadei Postului Mare pentru a va transmite aceste ganduri, intrucat am apreciat, corect sper, că acea perioada era mai potrivita pentru rugăciune, nevointa, isihie, decat pentru dezbateri pe tema Covid-19.

Însă acum, că acea perioadă a trecut, îndrăznesc sa va incurajez sa cercetati si voi adevarul legat de ceea ce ni se întâmplă și se întâmplă lumii de câteva săptămâni.

Am convingerea fermă că a asculta doar știri oficiale, girate de autoritatile statului (român sau ale oricărui alt stat), precum și de MSM (main stream media – organele principale de presă televizată și scrisă) este o cale sigură spre acceptarea necritică a manipulării și propagandei.

Discernământul este o calitate care merită exersată indiferent de situație și de cel care transmite mesajul. (subsemnatul inclusiv)

Conformismul nu este o virtute în sine atunci când regulile sunt, în realitate, menite să ne înrobească. Regulile statului nu sunt ca poruncile lui Hristos, pentru că cei care conduc statul nu sunt ca Hristos, și nici de-ai Lui nu sunt, chiar dacă acestora le place să se afișeze la slujbe, pe lângă preoți și episcopi, ca fariseii, când este timpul unor mari sărbători, și să facă cruci mari pe care alegătorii lor să le poată vedea.

Și gardienii de la Auschwitz si informatorii Securitații respectau regulile statului. Și cei care astăzi se conformează recomandărilor statului de a denunța pe cei care nu respectă ”măsurile” respectă regulile statului. Și fiți siguri că toate tiraniile au vândut conformismul frumos ambalat în staniol și alte hârtii colorate și strălucitoare. Mereu au existat un ”bine public” pe care tiranii să-l protejeze și ”dușmani ai poporului” sau ”inamici ai statului” împotriva cărora să fie îndreptată ura oamenilor.

Faptul că suntem creștini nu cred că echivalează cu faptul că nu trebuie să ne interesăm de cele ale lumii sau că trebuie să dăm ascultare oarbă autorităților statului, înghițind nemestecat, nediscernut toată propaganda servită nouă prin comunicate de presă prezentate cu gravitate și solemnitate descurajante.

Statul nu este prietenul nostru și rareori a fost. Iar mass-media este cel mai viclean dintre complicii tiranilor. Cel puțin experiența ultimilor 5 ani ne-a demonstrat adevărul acestor afimații. (”Vrem spitale, nu catedrale!”, campania anti-referendum, campaniile anti-clericale) De ce brusc am avea încredere că aceste entități ar iubi adevărul și ne-ar dori binele?! De câte ori trebuie să fim înșelați ca să ne trezim la realitate?!

Apreciez că este important să înțelegem cine sunt inamicii noștri. Adam și Eva au pierdut Raiul pentru că au crezut în mod eronat că Șarpele este prietenul lor și că-i învață binele și adevărul. Există un scepticism duhovnicesc sănătos!

Faptul că Hristos este Adevărul cel Mare nu echivalează cu ignorarea adevărurilor mai mici, cele despre lumea în care trăim, fie că acele adevăruri descriu realități fizice, biologice, istorice, metafizice, sociale sau politice. Trăim în lume și cred că trebuie să înțelegem lumea în care trăim pentru a ști ce atitudine să avem și cum să ne orientăm în ea.

Totodată, având în vedere că nu suntem doar duh, ci și trup, și că nu trăim izolați (… în fine, acum trăim), ci în comunități care formează societatea, am convingerea că este nevoie să integrăm viața noastră în duh cu viața noastră în trup și în corpul social.

Prin urmare, scopurile duhovnicești nu sunt incompatibile cu acele scopuri lumești care sunt bune, ci chiar cred că trebuiesc urmărite împreună.

Creștinii nu sunt oi decât în raport cu Păstorul Hristos sau cu păstori care au pe Hristos drept Domn, nu cu păstori care nu-L recunosc pe Păstorul cel Bun, ci Îl prigonesc și caută să-L ucidă pentru a-I lua oile și a le face ale lor.

Naivitatea și credulitatea nu sunt virtuți! Discernământul și înțelepciunea sunt!

Mai jos veți regăsi 5 materiale video create de James Corbett, un jurnalist canadian open-source (surse la vedere) și independent pe care îl urmăresc de mai mult timp și despre care apreciez că este mintea cea mai ascuțită, documentată, echilibrată și onestă din media alternativă online în ceea ce privește analizele social-politice. Materialele respective sper să constituie un punct de pornire în propriile cercetări și documentări pe această temă. Nu trebuie să acceptați de la început toate concluziile autorului. Verificați singuri informațiile respective (fiecare podcast are shownotes – note de subsol – cu trimiteri la sursele citate), efectuați propriile căutări, trageți propriile concluzii.

https://www.corbettreport.com/coronastats/

https://www.corbettreport.com/mml2020/

https://www.corbettreport.com/greatestdepression/

https://www.corbettreport.com/coronaworldorder/

https://www.corbettreport.com/whats-up-with-the-italian-mortality-rate-questions-for-corbett-058/

Nu trebuie să credeți pe cuvânt acest autor, disecați argumentele și analizați dovezile.

Unii vor eticheta aceste analize drept ”teorii ale conspirației”. De fapt, sunt realități ale unei conspirații. De fapt, chiar și răspândirea expresiei ”teorie a conspirației” și conotația ei peiorativă sunt rodul unei propagande vechi menite să discrediteze din start pe cei care prezintă astfel de argumente, să lipească o etichetă pe fruntea acestora și să pună capăt oricărei dezbateri. Istoria lumii este, de fapt, o succesiune de conspirații – cea mai mare și cea dintâi fiind conspirația diavolului împotriva lui Dumnezeu și a omului.

Nu afirm că orice teorie a conspirației care a fost gândită și formulată vreodată corespunde realității. Dar același lucru se poate spune despre teoriile istorice oficiale pe care le regăsiți în manualele de istorie.

Însă acțiunea de a pune în aceeași oală toate analizele politice și istorice de tip conspiraționist este ea însăși o generalizare similară dictonului marxist ”Religia este opiumul popoarelor!”. Faptul că există religii false nu înseamnă că toate religiile sunt false. Este un raționament logic eronat.

Dacă aveți convingeri ferme diferite cu privire la unele din argumentele expuse de autor vă îndemn să aveți răbdare, să ascultați până la capăt expunerea argumentelor și să reflectați cu atenție.

James Corbett nu este singurul autor care să tragă concluzii similare. Există mulți jurnaliști independenți, analiști, autori de cărți și podcasteri, din țări diferite, dar preponderent din spațiul anglo-saxon – se pare că aceștia au o cultură a libertății mai dezvoltată decât majoritatea popoarelor. Însă am ales să îl recomand pe acesta întrucât consider lucrările lui ca fiind cele mai valoroase ca nivel de corelare a informațiilor disparate, ca rigoare a documentării și ca putere de analiză.

În esență, ipoteza pe care o dezvoltă cu prisos de argumente este aceea că cel mai mare pericol în prezent nu este COVID-19, ci pierderea drepturilor și libertăților noastre sub pretextul protejării sănătății publice: analize la rece ale datelor oficiale privind infectații și decedații arată că pericolul acestui virus nu este esențialmente diferit de cel al gripei sezoniere – statisticile pot fi ușor manipulate de cel care le interpretează, importanța distincției (pe care mass-media nu o face) între persoane decedate de COVID-19 și persoane decedate având COVID-19, zeci de epidemiologi și specialiști în statistici medicale din întrega lume au atras atenția autorităților că măsurile luate sunt disproporționate, inutile și, deci, nejustificate etc.

Nu simțiți din ce în ce mai mult că trăiți într-un regim totalitar!? Nu vă treziți în tot mai multe dimineți cu senzația că încă visați și că visul seamănă cu un roman de Kafka?

Fără a intra în detalii pe care nu le permite acest mesaj pe care mi-am propus să-l fac cât mai scurt cu putință, ca regulă generală, exploatarea unei crize accidentale sau deliberate, reale sau imaginare, (războaie, crize economice, atentate teoriste etc.) pentru a justifica luarea din drepturile și libertățile oamenilor reprezintă un tipar istoric cel puțin a ultimului secol.

Statele moderne au câștigat foarte multă putere în ultimul secol, luând acea putere de la instituțiile sociale tradiționale și de la oameni. Fiecare război și criză este exploatată de elitele globale pentru a legitima acapararea a și mai multă putere și pentru a justifica o putere exercitată global.

Actuala așa-zisă ”pandemie” este doar ultimul exemplu al acestui tipar de acțiune politică, însă un exemplu puternic, grav și, posibil, cu efecte pe termen lung și ireversibile.

Sunt sigur că unii din cei care vor parcurge măcar o parte din aceste materiale vor simți că mintea lor opune rezistență argumentelor și dovezilor prezentate. Acest lucru se datorează propagandei foarte eficiente care a construit matricea de minciună în care trăim și din care este foarte greu să ieșim.

De asemenea, cred că unii dintre voi ați gândit lucruri similare dar nu ați îndrăznit să le exprimați pentru că ați crezut că sunteți singurii cu astfel de îndoieli. Și un astfel de gând este un rezultat al propagandei eficiente a mass-mediei care nu permite dezbateri pe această temă, nu tolerează îndoieli, scepticism, critici și perspective alternative. Orice îndepărtare de la punctul de vedere oficial este catalogată drept ”erezie”, iar cei care manifestă îndoieli sunt tratați ca nebuni ”conspiraționiști” care trebuiesc ignorați cu desăvârșire.

Personal, prin documentări și reflecții proprii, am aprofundat acest tipar istoric de mai mulți ani și nu s-a întâmplat să descopăr aceste lucruri în mod accidental, acum, cu ocazia acestei situații mondiale. Cu toate acestea, mi-am propus să aduc în discuție aceste lucruri abia acum pentru că în ultimele săptămâni am apreciat că împărtășirea acestor adevăruri a devenit mai necesară ca oricând.

De asemenea, atrag atenția și asupra faptului că o bună parte din ideile prezentate de James Corbett au fost îmbrățișate și de publicații ortodoxe precum cuvântulortodox.ro (http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/coronavirusul-si-agenda-globalista-sau-de-ce-leacul-poate-fi-mai-rau-decat-boala-prin-legea-martiala-medicala-spre-reprimarea-dizidentei-si-controlul-populatiei/ sau http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/un-fiasco-al-secolului-in-lupta-contra-pandemiei-blocam-intreaga-lume-riscand-o-criza-de-proportii-fara-a-avea-date-fiabile-un-punct-de-vedere-al-lui-john-p-a-ioannidis-director-in-cadrul-univer/) sau Familia ortodoxă. Editorialul revistei Familia Ortodoxă pe luna aprilie este un fragment din Jurnalul fericirii în care Nicolae Steinhardt dă trei soluții pentru a ieși din universul concentraționar, textul selectat de redacția revistei vorbind de la sine.

Cunosc faptul că mai mulți ierarhi și stareți înduhovniciți au comunicat credincioșilor mesaje de întărire duhovnicească care îndemnau la pocăință, rugăciunea inimii și sporirea nevoințelor, dar și la respectarea măsurilor impuse și ascultarea de autorități.

Pe de o parte, nu consider că mesajele lor pot fi interpretate ca îndemnuri la supunere oarbă, indiscutabilă, lipsită de discernământ față de stat, ci mai degrabă au fost scrise sau rostite în contextul măsurilor de limitare a accesului la slujbele Bisericii, măsuri care au produs multă tulburare printre credincioși din întreaga lume ortodoxă și care tulburare se putea transforma în sminteală și luptă directă cu autoritățile statului. Pe de altă parte, mi se pare evident că mesajele lor nu descurajează creștinii să se informeze corect și astfel, cu o informare cercetată și rumegată să se formeze o opinie publică în baza căreia societatea să negocieze cu statul, prin dezbateri publice, politica acelui stat. Teoretic, trăi(a)m într-o democrație în care conducătorii statului acționează conform voinței guvernaților. Negocierea dintre societate și stat, iar Biserica este parte a societății, este un principiu de funcțiune a relației dintre cele două. Așadar, ascultare informată și negociată față de autoritățile statului! Statul nu este infailibil!

Este cert că cea mai importantă libertate este libertatea în Hristos, libertatea lăuntrică dobândită prin lupta cu patimile și biruirea acestora și nici o robie exterioară, politică nu va putea să ne lipsească de cea dintâi. În același timp, am convingerea că și libertățile noastre lumești, de care ne bucurăm în trup fiind, sunt daruri prețioase ale lui Dumnezeu pe care merită să le apărăm pe măsura puterilor noastre.

Haideți să ieșim din Matrix!

av. George Perju, guest author pe Discerne

Publicat de Marcus Victor Grant

Un gând despre „Discernământ în criza contemporană

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.