Zece mituri despre independența financiară și adevărul care te va elibera. Partea I

Astăzi este important să luăm în considerare câteva lucruri pe care unii oameni, în special românii, au tendinţa să le creadă, in legatura cu modul în care ar trebui să gândească și cum să acționeze in privinta banilor. Acestea au fost observate pe baza propriei mele experiențe și a diferitelor lecturi, studii și cărți pe care le-am citit despre modul de gestionare a finanțelor.

  

 

1. E bine să ai câțiva bani deoparte

Exista tendinţa de a crede că există o anumită sumă de bani pe care să o ai undeva, în general, proverbial gândind, despre direcţiile diferite în care acei bani ar trebui să fie folosiţi.

Să spunem că te îmbolnăveşti, că te decizi să deschizi o afacere, să spunem că eşti concediat, că ai nevoie de siguranţă pentru bătrâneţe. Adevărul este că ar trebui să ai mai multe conturi, separate, şi ai nevoie de bani pentru toate aceste direcţii şi multe altele.

Deci, banii pentru “zile ploioase” nu sunt banii pentru pensionare. Banii pentru pensionare nu sunt banii pentru accidente. Banii pentru accidente nu sunt banii pentru asigurare. Banii pentru asigurare nu sunt banii pentru vacanţe. Şi toate acestea nu sunt economii. Aşadar, adevărul este că trebuie să ai mai multe conturi, separate, în care să pui bani deoparte.

Deci, individual, va trebui să iei în considerare toate aceste necesităţi şi să pui bani deoparte pentru fiecare dintre ele, nu doar pentru un singur scop.

Ceva” sună foarte vag. Fii precis/ă şi pregătit/ă.

  

Copyright (C) Irina Chiriţă, 2015
Copyright (C) Irina Chiriţă, 2015

 

2. Împrumută acum, plăteşte mai târziu

Trăim într-o societate care se mişcă foarte repede, care crede că banii sunt o comoditate ce poate fi obţinută virtual, instantaneu de la bancă, bazat pe faptul că mulţi indivizi sunt angajaţi şi produc aceeaşi sumă ca în ziua precedentă. Exista, deci, tendinţa de a trai pe bani împrumutaţi şi de a avea întreaga experienţă azi, mai bine decât mâine.

Ce se întâmplă cu acest tip de gandire, că azi va fi mereu mai bine decât mâine? Problema cu acest tip de gândire este că atunci cand ai impresia că întreaga viaţă trebuie trăită azi, mai bine decât mâine, în mod automat înseamnă că mâine, cu siguranţă, va fi mai rău decât azi.

Aşadar, oamenii care lucrează în dezvoltare personală, prefera să facă exact opusul. Să economisească şi să nu împrumute. De ce?

Pentru a să fi siguri că mâine va mai bine decât azi.

Modul în care faci ca mâine să fie mai bine decât azi este să renunţi la ceva acum pentru a primi ceva mai mare/important în viitor. Există totuşi ceea ce putem numi ”o datorie bună”: datorie pe care o faci pentru a crea capital care multiplica şi creşte valoarea, însă nu acest tip de datorie este plăcut multora sa facă.

  

 

3. Dacă recuperezi toţi banii pe care i-ai investit într-o afacere, înseamnă că eşti in pragul de rentabilitate şi că asta reprezintă un succes.

Este fals. Dacă dintr-un business, scoţi doar banii pe care i-ai învestit, atunci înseamnă că ai lucrat pe gratis. De fapt, în orice fel de afacere, trebuie să iei în considerare toate costurile pe care nu le vezi. Tot ce înseamnă inflaţie, oportunităţi, şi trebuie să ţii cont, de asemenea, de faptul că având propria afacere, ar trebui să câştigi mai mult decât dacă ai fi angajat.

De obicei asta cred unii oameni. Deci dacă tot ce faci este să te asiguri că-ţi scoţi banii investiţi, ar trebui să te opreşti până nu e prea târziu. Şi să reconsideri situaţia.

  

 

4. Să asiguri viitorul familiei este cel mai important lucru pe care poţi să-l faci

Desigur, este important să iei în considerare necesităţile, nevoile şi dorinţele familiei tale, dar îţi voi spune ceva ce este şi mai important. Să iei în considerare nevoile şi dorinţele publiculi pe care îl serveşti. Aşadar, este important ca întotdeauna, să te gândeşti să îi faci pe clienţii tăi fericiţi. Dacă înainte de toate, îţi faci clienţii fericiţi, atunci şi familia ta se va bucura de afacerea ta. Dar dacă pui nevoile familiei mai întâi, şi crezi că este o competiţie între nevoile familiei şi nevoile clienţilor, înseamnă că nu ai un echilibru sănătos între viaţa profesională şi cea personală. Prin urmare nu eşti un bun om de afaceri. Opreşte-te aşadar înainte să-ţi faci rău. Schimbă modul in care gândeşti.

  

 

5. O să plătesc imediat ce voi avea banii

Nu fă presupuneri în legătură cu în cât timp îţi vei face plăţile. Trebuie să ai mereu nişte bani deoparte pentru a trece peste perioadele în care aştepţi pentru lichidităţi.

Nu poţi lua decizii responsabile bazate pe banii pe care crezi că îi vei primi în viitor. Banii pe care trebuie şi speri să-i primeşti nu sunt banii pe care i-ai primit. Deci, mai bine aşteaptă până vei avea acei bani şi ceva în plus pentru a te angaja în anumite plăți. Asta funcţionează pentru cheltuieli personale. Desigur, nu vorbim despre finanţele unei mari corporaţii. Vorbim despre mici întreprinderi, antreprenori, freelanceri, care au un buget limitat şi vor să-şi facă plăţile imediat ce incaseaza banii. Dar să faci plata imediat ce vei primi banii înseamnă să rămâi fără bani când este situaţia ce cauzează necesitatea.

  

 

Acestea au fost doar câteva dintre consideraţiile mele personale despre independenţa financiară şi ceea ce cred unii. Am citit cărţi şi cercetări, am ascultat audiobookuri în ultimii 13 ani şi nu am găsit niciodată într-o singură resursă tot ce ai la îndemână în acest articol (în curând și partea a II-a). Prin urmare, ia, te rog, în considerare faptul trebuie să iei toate acestea şi să le verifici în experienţa ta personală.

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2017-prezent. Traducere și adaptare de AIM a articolului Ten myths about financial independence and the truth that will set you free. Part I.publicat inițial în limba engleză la data de 24.5.2017 pe Analytic Vision. Copyright © Marcus Victor Grant, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Un gând despre „Zece mituri despre independența financiară și adevărul care te va elibera. Partea I

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.