Cum să trăiești o viață împlinită, partea III. Paşii 5-8 din 12, în ordinea corectă.

Am început luna trecută să public o nouă serie de articole, din care public acum partea 3 din 4. Citeşte partea I aici și partea a II-a aici.

5. Stabileşte priorităţi în muncă ţinând cont de limitele potrivite

Dacă ai o problemă, pune în practică opusul (mergi direct la obiectiv, la solutie). Dacă ai prea puține opțiuni, fii creativ/ă. Dacă ai prea multe, fii selectiv/ă. Dacă devii copleșit/ă, oprește-te puțin. Găsește cauza și fă rost de instrumentul necesar! Și totuși, în loc să obțină resursele interne și externe potrivite, unii oameni se auto-saboteaza începând cu cea mai ușoară sarcina sau cea mai grea și etichetează greșit importanța urgenței unor sarcini. Prin urmare, ei reușesc să se copleşească și se blochează. Asta se întâmplă pentru că exista intenția pozitivă de a îndeplini totuși niște sarcini, însă această intenție poate fi folosită mai bine, învățând să împartă procesele de învățare și de schimbare pe porțiuni mai mici și să stabilească mini-obiective pentru fiecare asemenea porțiune.

Roma nu a fost construită într-o zi. Vindecarea nu se poate face într-o singură sesiune. Genialitatea nu bate de obicei la ușa ta peste noapte. Învaţă să iei ceea ce ai/vrei pentru a face puțin câte puțin și învaţă cum să evaluezi ceea ce ai făcut prin a stabili obiective pentru dezvoltare și antrenament. Acesta este tipul de muncă interioară care va aduce mai târziu rezultate externe care se vor arăta în timp și vor dura. Unii oameni ar putea să îți vadă eforturile. Cei mai mulți, nu. Dar o faci pentru tine în primul rând. Dacă nu reușești să stabilesti priorităţi, ar trebui să beneficiezi măcar de 1-2 ședințe cu un consultant, coach sau un consultant în carieră. Te poate ajuta să economiseşti de cel puțin 10 ori banii pe care îi plătești. Factorii cheie sunt echilibrul și compararea sinelui cu un sine mai bun, nu cu ceilalți. Oamenii diferiți au limite diferite și ar trebui să nu fie (prea dur) pedepsiți pentru asta.

  

6. Exprimă-te prin talentul tău sau talentele tale în mediul potrivit.

Să spunem că ai descoperit care sunt punctele forte și punctele tale slabe (așa cum am scris la primul pas aici), ai lucrat pe niște probleme majore și ai avut experiențe lucrând pe o serie de teme, proiecte, încercări și voluntariat, dorind să pui în practică ceea ce ai învățat eficient, în mod teoretic. Acesta este momentul în care ar trebui să alegi dacă vrei să lucrezi pentru o organizaţie nonprofit, să te angajezi, să fii freelancer, să-ți deschizi o afacere ca antreprenor sau să investeşti, și în ce anume.

Este potrivit ca în această perioadă să-ți găsești locul într-un sistem deja existent, pe care îl vei învăţa în câțiva ani. Acesta este drumul tău spre încercarea ta de a deveni un specialist: persoana potrivită la locul potrivit. Dacă vrei o slujbă, trebui să o cauți pe cea potrivită, să te pregătești, să vânezi și să dai ce este mai bun, în cea mai bună organizaţie sau in cel mai bun sistem în care poți să reușești.

Șansele tale pot fi foarte mult influenţate de ceea ce ai obținut în paşii anteriori însă, uneori, asta nu contează aproape deloc. Ceea ce contează este să obții, în afară de abilitățile legate de slujbă, abilităţi generale care sunt necesare pe piaţa muncii (branding personal, managementul timpului, copywriting), abilităţi tehnologice (software și hardware) și procedurile potrivite pentru a integra munca ta cu proceduri, standarde și criterii deja funcţionale.

Trebuie să accepţi că ai un control limitat într-un sistem pe care îl înveți și trebuie să treci prin tot (sau cea mai mare parte) din acesta, înainte să încerci să-l schimbi.

Mai întâi, accepți și mai apoi poți lucra cu ceea ce ai și să dai ce este mai bun din tine.

Dacă ești capabil/ă să te concentrezi, înainte de toate, pe obiectivele tale pe termen lung, chiar dacă ești plătit/ă mai puţin, înseamnă că ești pe calea succesului profesional și a împlinirii personale. Chiar dacă începi ca freelancer sau antreprenor, trebuie să folosești sistemul pe care l-ai învățat pentru a ți se recunoaste meritele și experiența, pentru începutul succesului tău. Aici ai nevoie de mentorat, modelare, coaching sau consultanţă. Antrenarea abilitaţilor în piața muncii și antrenamentul specific în aceste arii pot face, de asemenea, o mare diferență.

Acum este momentul să explorezi, să te exprimi, să-ți conduci și să-ți dezvolţi resursele necunoscute în direcţii, domenii, poziții, roluri prin diferenţiere apreciată, testare și respectarea limitelor dintre tine și ceilalți. Permite-ţi acum să ceri abundenţă prin scalabilitate și să-ți dezvolţi strategic performanța în competiţie cu indivizi similari sau speciali. Fiecare persoană are talente. Fie ca fiecare să lucreze cel mai bine la ceea ce alege cu înțelepciune!

  

7. Obține resurse și ia decizii care îți vor spori libertatea

Suntem aproape de jumătatea acestui drum spre dezvoltare personală și profesională care duce la împlinire. La acest punct, mulți oameni se poticnesc și încearcă să compenseze ceea ce nu au avut mai devreme în viață. Aceasta este perioada perfectă pentru a lua decizii care ruinează viața prin intrarea în datorii, alegerea partenerului greșit de viață, pierderea timpul cu distrageri, achiziționarea de jucării inutile sau să cheltuieşti mai mult decât poți câștiga. De obicei, succesul material vine după mulți ani de încercări și greșeli, muncă grea în a performa cel mai bine în oportunităţile pe care le ai.

La început, s-ar putea să nu fie așa cum te-ai așteptat și cariera ta s-ar putea să nu fie pe linie dreaptă așa cum ai sperat (halucinat). Însă, succesul este mai aproape decât crezi. Dacă la punctul acesta rămâi satisfăcut/ă în a câștiga un salariu fix, indiferent de cât de mult muncești și nu pui bani deoparte, este foarte probabil că nu vei mai scăpa de acest cerc vicios. Bineînţeles că una dintre abilitățile generale despre care scriam mai sus, este inteligenţa financiară (dacă nu ai învățat până în facultate). Să faci bani înseamnă să câștigi mai mult decât cheltuieşti, să pui deoparte sau să investeşti diferența, astfel încât să ai profit, nu datorii. Bazat pe alegerile tale, poți incrementa, menține sau decrementa libertatea ta. La acest punct, antrenarea inteligenţei financiare prin studiu individual constant și training sau chiar coaching, contează cu siguranță. Acesta este momentul în care îți dai seama că nu poți face totul singur, că trebuie să delegi ceea ce îți poți permite și că nu trebuie să știi prea mult/să-ţi placă prea multe. Poți folosi, de asemenea, acest instrument.

  

8. Trăiește și eliberează-te! Iartă-te pe tine și pe ceilalți.

Nu ești perfect/ă. Dacă ai trecut prin ani de studii și practică înseamnă că ai avut succesele și eşecurile tale, sper că mai multe succese. Dar te-ai confruntat cu limitele tale și știi că fiecare persoană le are. Acum, după ce ai pornit în domeniul potrivit, locul potrivit, cu instrumentele potrivite, mediul potrivit, uită de cum ai fost afectat/ă de ceea ce nu a mers și păstrează doar lucrurile bune și ceea e ai învățat din experienţele precedente (eşecuri), mai ales cele în care dai vina pe ceilalți.

Acum ești responsabil/ă pentru ce se întâmpla în viaţa ta, asta însemnând că ai puterea să te schimbi. Poți să ai compasiune, să gândești ca un adult. Așa că iartă-i pe ceilalți care nu au resursele tale, viziunea ta, „harta” ta. Acum ești și meriți să fii un model. Știi că ești responsabil/ă să te „îmbunătăţeşti”, așa cum sunt și alții.

Acesta poate fi un bun moment să tai niște legături rele și să le vindeci pe cele vechi, presupunând că este posibil. Nu poți schimba trecutul și nici pe ceilalți. Ceilalți sunt responsabili pentru ei înşişi. Tu ești responsabil/ă pentru tine. Cere-ţi iertare celor cărora le-ai greșit.

Ești liber/ă să alegi cine vrei să devii și unde vrei să mergi de acum încolo. Învaţă să iubești pe cei care te-au rănit și separă comportamentul lor de identitatea lor odată pentru totdeauna! Inima ta este plină. Nu-ți mai pot face rău. Dacă ai probleme cu asta, mergi la un psihoterapeut sau un practician de programare neuro-lingvistică foarte bun. Dacă te ajută, scrie despre emoţiile tale. Exprimă-te în mod autentic în timp ce devii o mai bună versiune a ta. Este de asemenea bine să creezi o listă de mulțumiri (cui ai vrea să-i mulţumeşti și de ce).

Drumul tău continuă de aici. Ne vedem săptămâna viitoare!

PS: Mulțumesc Corinei Andreea Popa pentru sfaturile practice și pentru feed-back, înainte de publicarea acestui articol.

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2016-prezent. Traducere și adaptare de AIM a articolului “How to Live a Fulfilling Life, part III. Steps 5-8 Out of 12, In the Right Orderpublicat inițial în limba engleză la data de 17.11.2016 pe Analytic Vision. Copyright © Marcus Victor Grant, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.