Cum să trăiești o viață împlinită, partea I

Drumul vieții, în tinerețea mea

De-a lungul vieții, îmi aduc aminte că am ratat de două ori șansa de a-mi povesti parcursul vieții. Prima oară, era vorba despre un un concurs de blogging, la care nu am avut timp să concurez așa cum se cuvine, dar i-am promis organizatorului, un blogger respectat în România, că mă voi gândi și că îi voi scrie. A doua oară, am fost invitat să-mi povestesc viața într-un discurs de 15 minute dintr-o perspectivă transgenerațională, dar am ezitat.

Acum am mai multe de spus. Am pus totul cap la cap, tot ce am învățat prin studiu ştiinţelor comunicării, economiei, psihologiei, dezvoltării personale și a tot ceea ce înseamnă experiența personală, cunoștințe și practică. Deci, îmi place să cred că am descoperit soluția pentru a trăi o viață împlinită, o viață pe care merită s-o trăiești și să-ți satisfaci valorile, oricare ar fi acelea.

Într-un final, dacă ne uităm la paşii pe care i-am găsit, trebuie să recunosc că nu este o mare surpriză. Date fiind lucrurile teoretice pe care le știam, să zicem, din 2007, aș fi putut să scriu în general, o serie de articole pe care o încep astăzi.

Din păcate, ar fi fost fără instrumentele, cuvintele și precizia pe care o am acum, după ce am lucrat cu mine însămi și cu diverşi clienți, însoţindu-i în descoperiri importante.

  

Convingerile limitatoare ale celorlalți

Când aveam 20 de ani, mi se spunea destul de des că:

  • Pretinzi că știi chestii din prea multe domenii. Trebuie să te specializezi și să faci doar câteva lucruri bine

  • Nu e de mirare că așa puțină lume îți cumpăra serviciile: este greu pentru ei să creadă că știi atât de multe, fiind așa de tânăr.

  • Ceri prea multă atenție și oferi prea puțină credibilitate pentru ca alții să fie interesaţi.

  • Cine te crezi? Nimeni nu îndrăznește să întrebe atât de multe chestii!

  • Nu este frumos să critici în public, mai bine ți-ai vedea de treabă pentru că nu ești perfect.

  • Viața ta este doar munca și deloc distracție.

  • Când te vei aşeza la casa ta, când ai să-ți iei o slujbă, când îți vei întemeia o familie?

  

Toate la timpul lor

Acum mulți dintre cei care mi-au spus aceste lucruri, ori au datorii până peste cap, ori sunt blocați, bolnavi, în depresie, singuri sau o combinaţie între aceste lucruri. Undeva în implementarea convingerilor, ceva a mers prost. Ei nu știu ce anume. Nici eu nu am știut până nu de mult. Au încercat să facă lucruri în ordinea greșită și s-au blocat. Unii mai devreme, aţii mai târziu. Unii dintre ei aveau bani pentru „zile negre” sau resurse și continuă așa. Unii continuă să se îndrepte spre dezastre sociale și, chiar mai rău, dezastre interioare. Așadar, care este ordinea corectă și de ce ?

Sunt conștient că pentru aceia dintre voi, care își păstrează opţiunile într-atât încât vă gândiți că orice abordare procedurală va stoarce tot sucul din viață, asta ar însemna prea mult. Nu spun că nu puteți avea succes în viață sau în carieră decât dacă urmați pașii în această ordine numaidecât. Spun doar că nu veți trăi la potențial maxim și vă veți bloca la un moment dat. Bineînţeles, va trebui să fiți premiaţi sau felicitați pentru împlinirea acestor pași, din moment ce, în opinia mea, majoritatea oamenilor care trăiesc actualmente nu a i-a făcut pe nici unul.

  

Programează-te pentru succes

Oamenii se nasc cu un cadru emoțional și cu talente. Pentru a trăi o viața bogată și împlinită, fiecare trebuie să-și descopere și să-și cultive talentele pentru a crea și a împărtăși cu ceilalți. Prin sinergie, oamenii prosperă. Există anumite niveluri naturale pentru dezvoltare. Fiecare nivel este potrivit pentru o anumită perioadă din viața. Pentru dezvoltare, oamenii trebuie să experimenteze buna funcționare a cadrului emoțional. Această nouă serie de articole prezintă care sunt acestea, în opinia mea, pentru o dezvoltare în ordinea potrivită.

Dacă (așa cum se întâmplă deseori) părinții / îngrijitorii au furnizat un program parțial necorespunzător pentru utilizarea acestui cadru emoțional, viitorul adult se blochează în probleme emoționale, limitând convingerile și risipind resursele (mai ales timpul) în loc să se dezvolte.

Ceea ce te ajută să ajungi la un anumit nivel te oprește să mergi la următorul. Pentru a experimenta pe deplin un anumit nivel de dezvoltare și pentru a libera niște niveluri inferioare, oamenii trebuie să repare schemele maladaptive (strategii de viață disfuncționale). Astfel de scheme nu sunt rezolvate doar prin înlocuirea programului (ceea ce crezi și ce simți), deoarece cadrul emoțional a fost de asemenea deteriorat prin folosire necorespunzătoare (traume, abuzuri, eșecuri).

Prin urmare, o abordare mixtă care implică tehnici emoționale și raționale trebuie utilizată pentru a stabili calea firească. Rezolvarea schemelor maladaptive nu va „rupe vraja” din cadrul de operare defectuos, dar ar putea oferi flexibilitate comportamentală pentru a genera noi experiențe de utilizare corectă a cadrului („experiențe pozitive puternice”).

Evident, folosirea corectă a cadrului emoțional duce la emoţii și la dezvoltarea pozitivă, deci la evoluție. Folosirea cadrului incorect duce la emoții negative și boli psihiatrice, deci la involuție.

Așadar, dacă ai făcut vreunul din acești pași până acum, indiferent în ce ordine, felicitări! Dacă ai făcut doi dintre acești pași, înseamnă că te-ai mişcat. Dacă ai făcut trei pași, înseamnă că ai descoperit cum să mergi. Ai făcut asta în direcția cea bună? Dar trebuie să stăpânești toate cele 12 pentru a dansa și a străluci. Ești pregătit/ă? Te rog sa iei această invitație ca pe un exercițiu, deoarece în curând voi publica restul articolelor din noua serie „Cum să trăiești o viață împlinită”.

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2016-prezent. Traducere și adaptare de AIM a articolului How to Live a Fulfilling Life. Part I.” publicat inițial în limba engleză la data de 31.10.2017 pe Analytic Vision. Copyright © Marcus Victor Grant, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.