O clipă de atenţie profundă (Povestea picioruşului de frigider) Partea IV

Partea I aici.

Partea II aici.

Partea III aici.

Rădăcina problemei

Frigiderul era acum înclinat în spate, cu picioarele din faţă în aer, cu cartea cea de psihologie a personalităţii servind drept stabilitate pentru greutate. Musafirul examină cu atenţie picioruşul. Încercă şi el să-l înfileteze într-o parte sau alta cu mâna, dar nu reuşi. Încercă şi cu o cârpă. Tot nu reuşi. A încercat cu un patent şi în cele din urmă a reuşit. O chemă pe tânără, vrând să-i explice:

-Uite, vezi? Picioruşul ăsta nu a fost înfiletat cum trebuie în primă instanţă. Nu e nimic defect cu el! A fost pur şi simplu înfiletat greşit, probabil din fabrică, sau poate cineva l-a desfiletat şi s-a încăpăţânat să-l înfileteze greşit doar ca să stea acolo. Picioruşul nu e afurisit! Nu e vina lui.

-Deci vrei să spui că a fost proiectat greşit?

-Nu, deloc. Picioruşul este perfect funcţional, a fost proiectat bine. Ca dovadă, uite acum ce bine se înfiletează după ce l-am curăţat puţin! El era doar puţin murdar, dar nu din cauza asta s-a blocat. Nu ştiu care a fost problema, dar a fost o eroare umană. Acum, nici nu mai contează care a fost cauza. Bine că l-am rezolvat.

-Bun, şi asta-i tot?

-Nu. Asta nu-i tot. Trebuie să mai punem un mic înălţător la unul din picioarele fixe din spate, să ţii frigiderul mai depărtat de perete, aşa cam la vreo 10 cm măcar şi să să-l dezgheţi.

Picioruşul a avut o altă mare revelaţie cu ocazia aceasta. El nu a fost niciodată defect! Indiferent cât de mult ar fi încercat el să rezolve problema de unul singur, nu ar fi putut. Deci nu el era vinovat pentru suferinţa frigiderului. Nu el era vinovat pentru că tânăra s-a despărţit de iubitul ei. Mai mult, nu era nimic care ar fi putut face, cu ceea ce ştia, până când acest prieten, care nici măcar nu era expert în frigidere, a acordat un mic moment de deplină atenţie şi a investigat mecanismul prin care se producea problema. Picioruşul de frigider a mai învăţat că chiar de s-ar fi echilibrat frigiderul, problema zgomotului său nu putea fi rezolvată doar prin asta. Astfel, oricât de bucuros ar fi putut fi doar pentru rezolvarea uneia dintre probleme, de fapt soluţia era complexă.

Aşadar, prietenul a înfiletat picioruşul care fusese trecut prin toate apele (valuri de emoţii), a echilibrat frigiderul cu ajutorul tinerei dreapta-stânga, apoi a pus un cartonaş în partea din dreapta spate a frigiderului ca să-l echilibreze. Apoi, prietenul, urcat pe scaun alături, aruncă o privire asupra farfuriei de pe frigider. Apa era fix la dungă. Frigiderul fusese echilibrat. Apoi l-au tras împreună, de la perete.

 

  

Tâlcul ascuns al poveştii

-Îţi mulţumesc că mi-ai reparat frigiderul, spuse ea în cele din urmă cu un zâmbet cald pe faţă.

-Eu nu ţi-am reparat frigiderul. Doar ţi-am arătat cum trebuie să-l păstrezi ca să funcţioneze. Dacă frigiderul este stricat sau nu, asta o poţi vedea doar după ce remediezi toate aceste probleme strategice: decongelarea, depărtarea de perete, echilibrul. Trebuie să le faci pe toate, una singură nu ajunge. Dacă în continuare mai bârâie după ce faci astea, atunci trebuie să chemi un specialist ca să se uite la el.

-Vrei să spui că s-ar putea să fie în continuare stricat?

-Am să-ţi spun o poveste, draga mea. A fost odată un fiu. De fiecare dată când fiul făcea o prostie, tatăl, cu supărare şi cu luare-aminte, bătea un cui în uşă. Fiul a făcut atât de multe prostii, încât uşa a devenit plină de cuie. Atunci, fiul a avut o revelaţie şi a hotărât să-şi schimbe viaţa, să îndrepteze greşelile sale şi să facă fapte bune. Cu fiecare faptă înţeleaptă pe care fiul o făcea, tatăl mai scotea nişte cuie. De fiecare dată când mai repeta o greşeală, mai bătea înapoi un cui. Mai scotea două, mai bătea unul, cam ăsta era ritmul. Uşa era scâlciată de atâtea cuie bătute în ea, dar începea să se elibereze. După mulţi ani, uşa era pe deplin eliberată de cuie. Fiul a observat că tatăl era în continuare supărat din cauza uşii şi i-a propus să înlocuiască uşa. El însă i-a răspuns: <<nu, fiule, aici trebuie să rămână urmele cuielor, ca să-ţi aduci aminte de ele>>.

-Nu sunt sigură că am înţeles ceva din povestea asta. Adică, am înţeles ceva, dar nu sunt sigură că am înţeles bine…

-Nu eşti aici ca să înţelegi. Eşti aici ca să recunoşti că de fapt ştiai tot timpul ceea ce ai înţeles. Acum eşti obosită. Mergi la culcare, draga mea!

Cartea de psihologie a personalităţii zâmbi mulţumită, de pe raft, sperând la următoarea ocazie cu care îşi va mai putea dobândi utilitatea prin grosimea ei în echilibrarea unei maşinării defecte de prin casă. Parcă-parcă a auzit ea ceva şi de la maşina de spălat, aşa că poate-poate o să mai fie luată din raft şi cu altă ocazie :) .

– Ce-ar fi fost dacă nu ar fi fost o clipă de atenţie profundă, cu înţelegerea mecanismelor complexe ale frigiderelor? Oamenii ăştia… Fiecare cu universul lui, ce fermecători, ce speciali, ce frumoşi sunt şi, uneori, cât de nătângi încât uită în însingurare şi grabă să contemple şi să folosească toate aceste daruri pe care le au!

(continuă să citești după media ↓)

Copyright (C) psih. Alexandra "Alice" Gomboş

Copyright foto (C) psih. Alexandra „Alice” Voiculescu

Şi uitaţi aşa a trăit picioruşul de frigider în bucurie, înţelegere şi acceptare cu celelalte picioruşe, şi cu frigiderul, şi cu tot livingul, şi cu cartea de psihologie a personalităţii, în apartamentul tinerei corporatiste, până la următoarea revizie tehnică.

Şi mi-am încălecat degetele pe tastatură şi v-am scris o poveste bună.

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2019-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.