Ce faci cu restul de 8 ore pe zi?

20 iunie este ziua mondială a productivității (World Productivity Day).

Deși mai puțin de jumătate din persoanele din agenda mea de telefon sunt angajaţi (cea mai mare parte sunt antreprenori sau consultanți), există această concepție de bază ca 8 ore pe zi lucrezi, 7 ore pe zi dormi (minimul necesar), o oră pe zi ai pauză de prânz. Ce faci cele 8 ore care rămân? Cele 8 ore care ar trebui să fie ore de relaxare activă, aşa cum expertul Ovidiu Bojor elaborează in acest interviu. Sunt fascinat de modul în care oamenii se stresează realizand gestiunea sarcinilor atât de ineficient.

Andy Szekely sustine că managementul timpului este de fapt auto-management. Aș spune mai concret: managementul timpului depinde de calitatea managementului sarcinilor. Sandra Ghițescu a scris un articol excelent despre cum să clasifici activitățile pe baza celor care aduc energie sau consuma energie.

Majoritatea oamenilor nu-şi dau seama de fapt că e aceeași perioadă de timp, să zicem, între 4 AM si 9 AM ca între 11 AM și 4 PM. Diferența este că cei mai mulți oameni au un program fragmentat, nepermiţându-şi singuri să utilizeze efectiv cele 8 ore disponibile. Cât din timpul tău este într-adevăr productiv?

De fapt, să considerăm ceea ce ar face o persoană angajată în afara locului de muncă și pauzei de masă. Aproape toată lumea face aceste lucruri. Consumă timp. Timp ce ramâne pierdut dacă nu e optimizat, având în vedere impactul asupra vieţii tale pe termen lung.

– spălat, îmbrăcat și pregătit. În acest timp poți asculta audiotraininguri, cărți audio, programe de auto-ajutorare, pe care le poți găsi chiar și pe YouTube, Trilulilu, sau pe Google Video. Poți cumpăra sau descărca unele dintre aceastea de pe internet. Acum 10 ani nu aveai posibilitatea de a accesa atât de mult conținut gratuit de la maeştri, cum ar fi Tony Robbins, Richard Bandler, etc.

– mersul la muncă și venitul de la muncă – București, ca orice alt mare de capitală a lumii, este locul unde poți utiliza o mulțime de mijloace de transport. Este de preferat, dacă se poate, să alegi un mijloc de transport, care oferă, de asemenea, posibilitatea de a citi. Pentru cei mai mulți oameni care merg undeva timpul este mort. Nu ar trebui să fie aşa. Cum ar fi viața ta dacă de fiecare dată când ai ieşi din casa ai avea o experiență de învățare? Dacă te deplasezi la locul de muncă, opreşte prostiile de la radio și pune niște cărți audio.

– aşteptatul la cozi. Acesta este momentul cel mai potrivit pentru a citi o carte sau de a pune in ordine lucrurile personale. Scrie în agenda ta, planifica lucruri, sau chiar ia-ţi laptop-ul pentru a lucra la ceva. Cine știe, s-ar putea să ai chiar acces la wireless gratis.

– aruncă televizorul pe fereastră. Cei mai mulți oameni spun că folosesc televizorul pentru a obține informații. Timpul este mult prea prețios pentru a asculta informații vorbite de către alte persoane, informații pe care nu le-ai filtrat. Dacă vrei să fi informat, și fără publicitate, înscrie-te pe lista pentru a te abona la sursele de știri care te interesează. Eu folosesc personal comunicatedepresa.ro, gândeşte.org (selecţia cea mai critică dintre toate ziarele), Twitter și abonarea la forumuri Yahoo cu oameni care generează și promovează evenimente care m-ar putea interesa. Dacă vei continua să utilizezi informații care nu sunt filtrate după propriile criterii, pregăteşte-te să fi considerat un analfabet în următorii 5 ani.

Alte persoane spun că folosesc televizorul pentru divertisment. Câţi ani ai, 60? Fii serios! Utilizează internetul. Nici măcar nu mai trebuie să descarci filmele pe care vrei să le vezi. Caută pe Google “watch “XYZ” movie on-line” și cel mai probabil vei găsi ceea ce doreşti în streaming on-line.

– elimină din programul tău oamenii care îţi irosesc timpul. De fiecare dată când cineva solicită timp de la tine, gândeşte-te dacă ar exista cineva care ar merita mai mult timpul tău.

– dacă ai de mers mai mult de 5 minute pe jos, sună un prieten pentru a avea o discuție. Majoritatea oamenilor cred că nu este normal să ai astfel de convorbiri scurte și că este preferabil să te vezi cu prietenul față în față. Dar asta de multe ori nu se întâmplă. Anii trec și prietenii se uită. Înainte de a-ţi da seama, vor fi trecut luni şi ani de zile în care nu ai mai contactat oamenii dragi ţie. Uneori, mai puţin înseamnă mai mult.

– În loc să te chinui pierzând timpul încercând să dormi sau să stai până târziu, fă-ţi un ceai de sunătoare. Unii oameni spun că nu le place să aibă astfel de stimuli, că vor să fie în mod natural ei înşişi. Nu. Aceştia preferă să piardă orele de somn de slabă calitate, să-şi ucidă neuronii și să-şi distrugă sănătatea în fiecare zi. Aşa funcţionează!

– în loc să foloseşti cafeaua pentru a te trezi în fiecare dimineață, foloseşte nişte apă rece pe urechi, fă jogging, fă o plimbare dimineaţa sau foloseste niște muzică inspiraţională care te va trezi imediat. Eu prefer soundtrackurile americane. Dacă ai nevoie de inspirație, verifica pe blogul meu, Analytic Vision, subcategoria de muzică de film. Dacă eşti cu adevărat dependent/ă de cafea, îţi recomand orzul solubil. Are același gust și un efect mai bun.

– planifică-ţi activitățile. Nu ieşi din casă doar pentru un singur lucru. Rezolvă mai mult de un singur lucru atunci când mergi undeva. Fă liste cu ceea ce trebuie să faci, ceea ce doreşti să cumperi și respectă-le. Creierul știe cum să caute în mod activ ceea ce este clar pe o listă.

– nu mai pierde timpul pe Facebook, messenger, sau cu videoclipuri haioase pe YouTube. Dacă ai nevoie de o pauză, urmăreşte mai bine un film pe internet pe secvenţe (youtube este excelent pentru acest lucru).

– foloseste telefonul (sau chiar mai bine, Skype) și nu messengerul. Se irosește o mulțime de timp tastând mesaje.

– învăță cum să cauți informații pe Google. Utilizează ” ” pentru căutarea cuvintelor legate între ele. Vezi, de exemplu, diferența după job satisfaction research și job satisfaction research.

– încetează să pierzi timpul pe site-urile sociale de networking pentru a găsi oameni cu care să stai de vorbă. Mergi la evenimente de networking.

– planifică-ţi întâlniri în aceeaşi zonă, preferabil undeva în centrul orașului. Ia în considerare fast-food-urile, parcurile, etc. Întâlneşte-te cu prietenii tăi în oraş, nu acasă. Va fi nevoie de mai mult timp pentru a te pregăti, a face curat, a găti și alte activități care ar putea dura chiar mai mult decât vizita în sine.

– dacă eşti într-o relaţie sau, dacă ești căsătorit, nu uita de prietenii tăi. Prietenii tăi, nu prietenii cuplului. Nu lăsa ca partenerul tău să aibă controlul total asupra timpului tău. Cu cât câmpul tău social va fi mai divers, cu atât vei avea mai multă diversitate pentru a echilibra nevoia de certitudine pe care o ai de la o relaţie stabilă.

– atunci când călătoreşti pe distanţe lungi, foloseşte cursa de noapte şi dormi în timpul acesta. Ia nişte suplimente alimentare sau pastile de dormit (eu recomand valeriană, e naturală), bea un ceai calmant și foloseşte acest timp în mod inteligent! Sau, dacă într-adevăr nu poţi dormi, ia niște cărți şi citeşte sau ascultă audiotraining.

Ține minte că, dacă nu ţi-ai planificat timpul, altcineva o va face. Unii spun că acest lucru rapeşte savoarea vieţii. Sunt acei oameni care nu au suficient timp pentru a se conecta cu prietenii (și nu mă refer la on-line), se grăbesc să ia mijloacele de transport aglomerate, le este greu să se trezească sau să adoarmă, se plâng ca nu au timp să citească (dar irosesc timpul pe drum).

Cel mai important este că aceste persoane au timp să-şi facă griji. Deoarece dialogul intern merge deja cu o viteză de 800-1000 de cuvinte pe minut în cap. Dacă cea mai mare parte a timpului tău folosit în aceste activităţi este ocupat să primească stimuli din interior şi nu din exterior (de exemplu, o carte sau un audio training), este foarte probabil ca să nu obţii alte idei decât ale tale.

Traducere a articolului „What Are You Doing with the Rest of Your 8 Hours a Day?” de Marcus Victor Grant, publicat iniţial pe Analytic Vision la 5 martie 2010. Traducere de AIM. Copyright © Marcus Victor Grant

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.