Cât de uşor accepţi “nu” ca răspuns?

Eu sunt considerat un tip destul de insistent. Nu accept ușor un „nu” ca răspuns final. Depinde într-adevăr de tipul de problema și de timpul pe care îl am la dispoziție, dar, în cele mai multe cazuri, insist, până când obțin răspunsul pe care îl doresc. Am observat că principala diferență nu pornește numai de la atitudinea mea, ci mai ales de la abilitățile mele de negociere.

Aș fi chiar rău să spun că nu pot lucra într-o echipă cu cineva care nu știe să negocieze, pentru că, pentru a putea colabora cu oamenii cu care lucrez, trebuie să mă pot baza pe ei. Cum pot să mă bazez pe cineva care se opreşte la primul “nu” pe care îl primeşte?

Într-un fel, lipsa capacității de a negocia sfârșește prin influențarea vieții cuiva. Concluzia stranie este că în viață, obţii doar ceea pentru care ai negociat. Modul în care arată viaţa ta este rezultatul negocierilor tale – sau lipsa acestora. Orice ai accepta ca ofertă – poate fi un comportament, un produs, un serviciu, un preţ – totul se conclude cu limitarea opțiunilor tale. Teama de nonconformitate, teama de necunoscut și chiar lipsa de curaj, toate contribuie la a face viaţa fiecăruia tot mai ieftină.

Scriind zeci de articole și o carte despre negociere, mi-am pus întrebarea: cât de mult ştiu cu adevărat despre acest subiect? Mă consider un specialist în acest domeniu? Toate lucrurile pe care le-am scris par atât de naturale pentru mine! Și apoi răspunsul a venit din experiență și de la clienții mei: ceea ce pare natural pentru mine este ca un prag pentru alții, care nu au construit pentru ei înșiși aceste abilități. Îmi place să cred că am beneficiat de abilităţile mele de negociere mai mult în viaţa personală decât în cea profesională.

De asemenea, cea mai mare parte a oamenilor care îi cunosc AU capacitatea de a căuta oferte și negocieri, contrastul este dat de cei care nu au această abilitate.

(continuă să citești după media ↓)

În 2003, atunci când am început să intru în contact cu sisteme de dezvoltare personală, m-am grăbit să împărtășesc toate cunoștințele minunate cu toată lumea. Acum, aflu cu tristețe că există un gol. Un gol imens. Unii oameni de fapt, preferă să trăiască o viață ne-negociata – și să muncească în plus pentru a plăti pentru asta, doar pentru a evita durerea de a ieși din zona de confort. Confortul pe care îl visează unii devine mult mai scump, din păcate.

Am fost implicat într-un proiect, în această săptămână, care a necesitat multă persuasiune din partea mea. Mult mai mult decât am fost capabil să livrez, spre rușinea mea. Dar aș vrea să împărtășesc cu tine unele lucruri pe care le-am învăţat şi unele concluzii pe care le-am tras.

1. Când urmăreşti o țintă, nu este atât de important să forţezi pentru un răspuns pozitiv, pe cât să identifici corect publicul potrivit: cine din public este ţinta ta.

2. Momentul potrivit este mai important decât o mulțime de alți factori. Există un timp potrivit se te apropii de persoane pentru persuasiune, și există şi un timp nepotrivit. Să nimereşti timpul potrivit poate face diferenţa între a câştiga şi a pierde.

3. Fiecare dintre noi are potențialul de a nimeri persoana potrivită pentru a face o anumită muncă, mult mai mult decât credem. Trebuie doar să antrenăm acest potențial în abilități.

4. Oamenii, de obicei, nu aşteaptă indeciziile tale. Lipsa de răspuns va fi interpretat în modul cel mai potrivit pentru ascultător. Dacă nu alegi, pierzi. Nu există nicio statuie înălțată soldatului nehotărât.

5. Vor exista întotdeauna persoane care vor face afaceri mai bune decât tine şi oameni care vor încheia înţelegeri mai proaste decât tine. Dacă vrei să faci parte din prima categorie, primul pas este să te întrebi: “cum fac asta?”

6. Există o diferență între acceptare și resemnare. Acceptarea nu înseamnă aprobare. Se pare unii încă nu înţeleg acest lucru. Pentru cei mai mulți români, fără o cultură de negociere, de obicei, a „accepta” înseamnă ” a se preda.”

7. Unul dintre inconvenientele pentru care majoritatea oamenilor nu apreciază persuasiunea este faptul că acesta necesită răbdare. Cultura „Vreau rezultate, ACUM!” se termină prin a costa mai mult decât ceea ce promite să livreze. Persuasiunea nu rimează cu termen scurt.

8. Cei mai mulți oameni nu își dau seama, cu scopul de a îndeplini nevoile lor de bază – pentru supraviețuire – că trebuie să se dezvolte. Epuizarea provocată de necesitatea de a lucra mult pentru menținerea locul de ședere, produse alimentare și transport se termină prin a fi o traumă din care nimic nu se învaţă. Cei care refuză să se dezvolte, ajung să se blocheze și continuă iar şi iar aceleași procese. Cei care îmbrățișează schimbarea îşi dau seama că dezvoltarea abilităților profesionale nu este o formă de stimulare intelectuală și educație – ci o chestiune de supraviețuire – se poate termina prin a învăţa ceva: că viața fără de învățare este moarte, în contextul economic actual.

9. Când eram mai tânăr, obişnuiam să promovez ideea că se poate învăța de la oricine. Deşi susţin încă asta, cred mai mult în negocierea pentru timpul meu acum. Timpul meu este prețios, așa că plănuiesc tot ceea ce este important pentru mine, inclusiv întâlnirile cu prietenii. Prin urmare, aleg cu grijă oamenii cu care îmi petrec timpul. În general, este bine să-ţi petreci mai mult timp cu persoanele al căror model vrei să-l urmezi. Toţi reprezentam media celor 6 oameni cu care ne petrecem cel mai mult timp. Deci… îmi folosesc dreptul de a spune „nu”. Știu că oamenii de obicei nu se împotrivesc.

10. Dacă eşti în căutare de persoane care au timp la dispoziție (pentru ce?), mai bine caută persoanele care n-au nici un plan, nici un obiectiv, care ar lucra mai degrabă pentru obiectivele altora. Acestea, este cel mai probabil să se poarte cordial.

În cele din urmă am o întrebare pentru tine, foarte potrivită pentru 20 martie, ziua internațională a fericirii: „Dacă cer acest lucru, care este cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla”?

Traducere a articolului „How Easely Do You Conform to “No”?” de Marcus Victor Grant, publicat iniţial pe Analytic Vision la 9 octombrie 2011. Traducere de AIM. Copyright © Marcus Victor Grant

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.