“Schema” vine de la schema therapy şi se referă la taxonomia schemelor maladaptative, dezvoltate de Jeffrey Young, Ph.D şi colaboratorii săi începând cu anii ’80. Este componenta orientată pe problemă din acest domeniu, folosind chestionare psihometrice dezvoltate şi testate de oamenii de ştiinţă pentru a evalua care sunt schemele şi modurile care influenţează emoţiile într-un mod patologic, gândurile, comportamentul şi limbajul oamenilor. Schemele sunt activate de traume, cel mai probabil în copilărie şi, prin complicaţii, când sunt activate, pot genera disconfort, stres, provocări, eşuări şi în cele din urmă, boli mintale.
“Dynamics” vine de la “Spiral Dynamics”, un domeniu fondat în anii ’70 de Clare Graves, Ph.D, şi se referă a nivelurile multiple de valori stratificate în personalitate, care se pot schimba în timp. Este componenta îndreptată spre rezultate din acest domeniu, folosind teste psihometrice avansate dezvoltate de cercetători profesionişti pentru a descoperi ce tip de potenţial şi de perspectivă este activat pentru susţinerea dezvoltării transformaţionale ale indivizilor şi societăţilor.
“Programming” vine de la Programarea Neuro-Lingvistică (NLP), domeniul dezvoltat de Richard Bandler şi John Grinder, Ph.D, începând cu anii ’70, centrate pe folosirea proceselor practice pentru a ne aduce modele de excelență. Chiar dacă uneori este prezentată ca pseudoştiinţă, unele domenii din NLP, ca metaprogramele şi valorile au fost testate psihometric ca modele de structurare validă a limbajului, a comportamentului şi a personalităţii validate ştiinţific.
ST (schema therapy) și NLP (programarea neuro-lingvistica) isi au rădăcinile comune in terapia Gestalt.
În unele formări la nivelul de NLP Master Practitioner, este studiat modelul Spiral Dynamics
(continuă să citești după media ↓)
.
Poziţionarea
Care sunt caracteristicile Schema Dynamics Programming? Cum este SDP diferit de:
-
Psihoterapie
-
NLP (programare neuro-lingvistică)?
-
Spiral Dynamics?
-
ST (Schema therapy)
-
Coaching
SDP (Schema Dynamics Programming) aduce clientului un set flexibil de procese pentru o transformare personală. Aceasta activează funcţiile psihoterapiei și coaching-ului în egală măsură: funcţionează atât pentru pentru traumele din trecut, cat şi pentru obiectivele din viitor.
SDP vine cu o structură dirijată. Programatorul în schema dynamics ştie cum să recunoască şi să măsoare rezultatele schimbărilor când are de-a face cu probleme personale, obiective profesionale, trecut, prezent şi viitor. Structura este dirijata în sensul că schema dynamics foloseşte hărţi complexe descriptive şi instrumente care ştiu unde se afla clientul, unde vrea să ajungă, şi după că considera disponibilitatea opţiunilor (instrumente, procese, tehnici), alege unul dintre proceduri pentru a le urmări şi monitoriza.
(continuă să citești după media ↓)
Pentru a oferi un exemplu, ca o diferenţa de coaching, programatorul în schema dynamics ar putea oferi opinia ei/lui, ar putea să contrazică clientul şi să dea un sfat dacă este necesar. Programatorul în schema dynamics este concentrat pe exerciţii practice şi teme care cer un mare efort (emoţional, uneori chiar fizic şi logic) din partea clientului. Aceasta muncă este orientată atât spre trecut cat şi spre viitor şi nu acceptă personalitatea clientului ca un fapt dat, ci ca un punct de pornire în muncă făcută, care este doar un efect al experienţelor de viaţă şi al mediului şi se poate fi schimbat.
Folosind abordarea strategică potrivită, probleme cum ar fi introversiunea, atacurile de panică, stresul posttraumatic, psiho-somatizarea, fobiile, alixitimia, alergiile, răspunsul emoţional la stres, abandonul, neîncrederea, deprivarea emoţională, entitlement şi altele (pentru a numi doar câteva) pot fi în întregime eliminate şi înlocuite cu sisteme funcţionale în subconştient şi în conştient.
Ca un set de instrumente orientate către creşterea profesioanală, SDP (Schema Dynamics Programming) poate să aducă clienţilor o viaţă sănătoasă cu experienţe care pot schimba viaţa și le permite să avanseze în modelul Spiral Dynamics în câteva luni (în loc de câţiva ani) şi să obţină beneficii profesionale şi personale ca:
-
schimbarea slujbei, schimbare în carieră şi performanţă:
-
căsnicii fericite,
-
creşterea veniturilor,
-
schimbarea statutului.
SDP (Schema Dynamics Programming) se concentrează, ca şi ST (schema therapy), atât pe aspectele cognitive-raţionale cât şi cele emoţionale ale schimbării, dar acolo unde ST insistă să lucreze cu moduri (mai ales luând în considerare invenţiile psihiatrice), SDP (Schema Dynamic Programming) insistă să lucreze cu metaprograme. Unde ST insistă să lucreze cu imagerie, SDP are procesele proprii, mult mai eficiente şi avansate, proiectate de fondator. Astfel de procese sunt similare cu multe dintre tehnicile NLP însă diferite de toate acestea şi nu implică în mod necesar transa/hipnoza. NLP este de asemenea concentrată pe rezolvarea rapidă a problemelor la suprafaţă, fapt ce poate atenua efectele, dar nu întotdeauna şi cauzele. De exemplu, o schimbare de metaprogram poate avea succes pentru un adult sănătos, dar poate fi anulat dacă la rădăcina schimbării metaprogramului există o schemă disfuncţională cauzată de o traumă abuzivă din trecut.
Acolo unde ST insistă pe analiză, SDP insistă pe teme şi pe delegarea a cât mai mult din munca de schimbare clientului, o dată ce el/ea dobândeşte aptitudinile şi învaţă procesele și poate ajunge un model pentru schimbare personală. În timp ce psihoterapia insistă în general pe necesitatea proceselor ca fiind administrate de un specialist autorizat de către stat, procesele SDP (Schema Dynamics Programming) pot fi învățate și aplicate ușor și independent de către fiecare client, cu condiţia ca el/ea sa aibă personalitatea şi abilităţile potrivite. În acest sens, SDP (Schema Dynamics Programming) este mai apropiată de coaching.
În timp ce clientul este încurajat să folosească pentru el/ea însuşi/însăşi unele procese, nu este încurajat să devină un programator schema dynamics pentru alţii fără supervizarea corespunzătoare.
Spiral Dynamics oferă o încadrare conceptualizată profundă de care mulţi psihologi şi psihiatri nu sunt conştienţi şi nici majoritatea coachilor. Cu acest fundament, o importantă premisă a SDP este ca că aproape orice proces NLP poate funcţiona, cu concentrarea pe dezvoltarea aptitudinilor şi atitudinilor, odată ce schemele disfuncţionale au început să-şi schimbe intensitatea. Aşadar, Spiral Dynamics nu oferă doar o un instrument de măsurare strategic ci şi o diagramă, o hartă a transformărilor, o direcţie clară de dezvoltare odată ce clientul este eliberat de multe din problemele uluitoare şi de asemenea câteva instrumente, pentru cunoştinţe mai avansate.
O teorie unificata a psihologiei personalităţii
Timp de cateva decenii, psihologia clinică și psihologia organizațională sau psihologia pozitivă au insistat asupra diferitelor aspecte ale psihicului uman:
interpretarea trecutului (retrospectivă) vs. prezicerea viitorului (prospectivă)
-
probleme vs. obiective
-
analiza reflexivă vs. experiență activă (exerciţiu)
-
dependenţe vs. virtuţi
-
învăţare vs. creştere
-
abstract vs. concret
-
personal vs. profesional
-
corp vs. minte
-
rezolvare vs. dezvoltare
-
probleme vs. potenţial
-
negativ vs. pozitiv
-
înţelegere vs. acţiune
-
reparare vs. perfecţionarea performantei
-
emoţie vs. raţiune
-
conștientizare pentru conștientizare vs. conștientizare pentru decizii/acțiuni
-
static vs. dinamic
-
tratament vs. antrenament
-
obstacole vs. resurse
-
gândire lineară (aristoteliană) vs. gândire sistemică (non aristoteliană)
-
distribuţie vs. focusare
-
încetineală deliberată vs. ageritate mentală
-
precauție precoce vs. intervenție exuberantă;
-
relaţie vs. sarcină
-
durere vs. entuziasm
-
termen lung vs. termen mediu/scurt
-
acceptare vs. schimbare
-
judecată vs. evaluare
-
predare vs. cunoștință
-
plutire vs. zbor
si aşa mai departe.
Diferenţierea pentru viitor
SDP (Schema Dynamics Programming) nu este unica abordare disponibilă din cele ce constituie un mix. Poate nici nu este cea mai bună. Dar funcţionează, si va fi testat cât de bine funcţionează în comparaţie cu oricare dintre componentele separate cu care este comparată.
SDP (Schema Dynamics Programming) este dezvoltată de Marcus Victor Grant ca un domeniu inovator cu propriile aplicatii și nu este în competiţie directă nici cu ST (schema therapy), nici cu Spiral Dynamics și nici cu NLP. Este important ca acest domeniu să sprijine la dezvoltarea, și cel mai important, la cercetările celor 3 domenii originale, pe care se bazează. Aceasta nu este concepută ca un substitut, ci ca alternativă, ca un potențiator, ca o continuare, deoarece este diferită de toate cele de mai sus menţionate.
Cu toate acestea, SDP (Schema Dynamics Programming) intră în competiţie cu:
-
psihoterapia obişnuită
-
coaching
Psihoterapeuții și coachii obișnuiți, care nu dispun de competențe și cunoștințe în toate aceste trei domenii, nu sunt acreditați, nici sfătuiți și nici recomandaţi clienţilor. Deoarece SDP (Schema Dynamics Programming) este un domeniu practic, cercetătorii sunt provocați să elaboreze teste experimentale și proiecte pentru a compara eficacitatea SDP (Schema Dynamics Programming) fie cu psihoterapia fie cu coaching-ul obișnuit. SDP (Schema Dynamics Programming) este pur și simplu diferită și superioară, prin tehnici, abilități și rezultate psihoterapiei și coaching-ului obişnuite. Aceasta nu este o declarație de marketing, este pur și simplu o reflexie a realității, pe baza rezultatelor obținute. Și devine tot mai bună și mai bună, constant și încet.
Persoanele care sunt interesate să învețe aceste abilități sunt sfătuite să-l contacteze direct pe Marcus Victor Grant.
Componenta teoretică a Schema Dynamics Programming integrează, de asemenea, modele de analiză tranzacțională, psihologie pozitivă, inteligențe multiple, psihologie pozitivă și de la specialiști de referință precum Jeffrey Young, Clare Graves, Abraham Maslow, Robert Dilts, Anthony Robbins, David McClelland, Robert Plutchick, Brian Tracy (cercetări corelative urmează a arăta relațiile precise) și ar putea fi corelate în viitor cu multe alte teorii.
Nimic din conţinutul acestui articol nu poate fi reprodus fără consimţământul scris expres al lui Marcus Victor Grant. Nu sunt permise excepţii.
Traducere a postului „What is Schema Dynamics Programming” de Marcus Victor Grant, publicat iniţial pe Analytic Vision la 6 iulie 2017. Traducere de AIM. Copyright © Marcus Victor Grant
[…] Ce este Schema Dynamics Programming? (published on Discerne on 7 February 2018, translation of the article „What is Schema Dynamics Programming”, initially published on Analytic Vision on 6 July 2017). This is the most important article up until now on this field which has already changed the lives of so many of my clients in consulting. […]
ApreciazăApreciază