Comportamentul pe Twitter (Dacă eşti la început)


Am luat câteva decizii cu privire la comportamentul pe twitter care reflectă viziunea mea despre networking, viziune pe care aş vrea s-o împart cu tine. Înainte de toate
Twitter este un instrument. Abraham Maslow a zis cândva ceva de genul: “Fii atent la cine deţine ciocanul. S-ar putea ca totul din jur să i se pară cuie”.

Am început să folosesc Twitter după ce am participat la 2 evenimente, Conferința RoTwitter şi Webstock 2009. Asta înseamnă că am văzut o mulţimeee de oameni vorbind despre ce să faci și ce să nu faci pe Twitter. Voi urmări asta în continuare. Dar, mai important decât asta este că Twitter este un instrument pentru branding personal, pe care ar fi bine să-l utilizezi în mod corespunzător. Chiar dacă nu doreşti să-l foloseşti ca pe un instrument de branding personal, aceasta nu schimbă faptul că asta este.

Desigur, Twitter este ușor de utilizat.

Dar atenție modul în care îl utilizezi. DE CE?

Mai întâi de toate, ia în considerare cine este pe Twitter.

1.Pe cine urmăreşti spune o mulțime de lucruri despre tine. Dacă, de exemplu, cineva pe care nu-l cunosc îmi cere permisiunea să-mi urmărească postările şi nu exista nimic despre el/ea pe profil, niciun link, şi nu cunosc acea persoană, verific ceea ce scrie și pe cine urmăreşte. Dacă urmăreşti 4 persoane, din care 1 este vecinul tău, NU EŞTI RELEVANT.

În al doilea rând, dacă începi să scrii, scrie lucruri interesante sau cel puțin decente, astfel încât oamenii care au decis să te urmărească să aibă ce să citească. Ceea ce scrii definește prescripţia celorlalţi despre tine. Aminteşte-ţi că fiecare utilizator primeşte postările tale după ce începe să te urmărească, ceea ce înseamnă…

2. Scrie numai lucruri relevante care împărtășesc o viziune profesională destul de interesantă pentru cei care citesc. De exemplu, urmăresc peste 100 de conturi de twitter. Nu e mult, dar dacă as avea în stream-ul meu numai lucruri de genul “M-am trezit. Bună dimineața „sau „M-am trezit. O dimineață nasoală.” aş avea impresia că-mi pierd timpul. Twitter nu este Messenger. Există anumite metode pentru a relaţiona pe twitter. Sunt numite following, DM și RT. Altfel, vei obține reacția lui Călin Fusu la Raluxa, despre care poţi citi aici, printre altele.

Apoi, când urmăreşti, cel puțin urmăreşte oameni care scriu ceva. De exemplu, i-aş urmări pe Richard Bandler, sau David Fincher, cu excepția faptului că ei nu scriu nimic. Aşa că…

3. Un strălucitor coş gol nu va fi foarte util pentru tine. Este la fel ca cei care poartă ochelari de soare oribili doar pentru a ieşi în evidenţă, evidenţiind doar faptul că habar n-au să-şi aleagă ochelarii. Dacă urmăreşti „celebrităţi” care nu scriu nimic, ai arăta că cineva care e pe Twitter doar pentru a se lăuda. Twitter este despre conținut.

Twitter, prin natura sa este un mediu foarte PUBLIC. Unul dintre lucrurile care se vor întâmpla atunci când oamenii te vor urmări este să te citeze. Deci, dacă aduci relevanță, s-ar putea ca cineva să valorifice, republicând postarea ta. Asta nu constituie e un pericol în sine. Ce vreau să spun este… De ce să-ţi pese de selectarea persoanelor cărora le permiţi să te urmărească?

De exemplu, am primit cerere de urmărire de la: spammeri, un tip care era pentru legalizarea drogurilor și nu a scris nimic original pe blog-ul său timp de o lună, o femeie care desfășoară un fel de ritual ciudat, fete îmbrăcate sumar care căutau chat-ul, etc. Am decis să nu permit acestor oameni să-mi vizioneze streamline-ul, pentru că am o responsabilitate față de conținutul meu și modul în care este folosit. Aşa că…

4. Să fii relevant/ă pe Twitter este o muncă grea. Nu e vorba despre cantitate, ci despre calitate. Nu contează cât de mulţi followeri ai, contează că ei sunt în ținta ta. Gândeşte-te la Twitter ca la un instrument pentru a exersa comunicarea în mod concentrat. Ai un public. Ai un mesaj. Ai informații. Foloseşte-le. De exemplu, am câteva sute de followeri pe Twitter. Știu că nu e mult, dar sunt mândru de fiecare dintre ei, pentru că i-am verificat. Pe toţi. M-am dus pe pagina lor, am verificat postările lor, pagina lor de web, pe cine urmăresc, cine îi urmăreşte. Dacă vrei să fi relevant, fii relevant pentru oamenii potriviţi!

Apoi, foloseşte Twitter ca sursă de informații în timp real! Obişnuiam să citesc despre evenimentele din comunicatedepresa.ro sau din buletine, să nu mai vorbim despre faptul că marile mase au iluzia că informația este la TV. Eu încă mai folosesc Web 1.0, dar dacă urmăresc oamenii potriviţi, evenimentele și toate știrile relevante vor ajunge la mine. Drept concluzie…

5. Există o diferență între date și informații. Dacă sunteți pe Twitter, puteți obține informații de la sursele de încredere. Bine ați venit în lumea reală!

Trei dintre alte motive pentru care postările mele sunt protejate, ceea ce înseamnă că nu poți vedea ce scriu decât dacă îţi permit, sunt:

6. Privacy. Când scriu ceva despre ceea ce fac acum, în viața mea, am de împărtăşit ceva ce spune despre mine: ce fac, ceea ce nu fac, ceea ce cred, ceea ce am citit, ceea ce eu consider că fiind relevant, cât de mult interacţionez, câţi oameni mă urmăresc, cine mă urmăreşte, etc.

Viața ta personală este viață și ar trebui să rămână personală. Fii atent la ce şi cât expui din aceasta. Nu poţi modifica postările pe twitter. Nu e ca un post pe wordpress pe care îl poţi edita după bunul plac. Odată ce ai pus-o acolo, poţi s-o păstrezi sau s-o ștergi. Nu-ţi va veni să crezi cât de multe informații reale poate obţine cineva care are acces la doar o parte din informațiile tale.

7. Dacă ai posibilitatea de a cunoaște publicul gratuit, de ce nu o foloseşti? Este practic un instrument care îţi permite să cunoşti exact cine este suficient de interesat să citească ceea ce scrii. Și când scriu exact, e chiar aşa! Dacă îţi ţii postările protejate, cei cărel vor vrea să citească vor trebui să îţi trimită o cerere. Poţi viziona apoi informațiile despre ei și selectezi cui îi permiţi să vizioneze profilul tău.

8. Penuria. Dacă știți că nu oricine (inclusiv orice tip care rătăceşte pe Google, care nici măcar nu știe ce este Twitter) poate vedea profilul cuiva, nu este atât de interesant, aşa e? Nu eşti atras de ceea ce oricine poate obține. Și ai toate motivele pentru aceasta. Twitter este pentru oameni inteligenţi care știu să-l folosească.

Alte 2 lucruri pe care vreau să le adaug sunt…

9. Este foarte indicat să citeşti ceea ce scriu oamenii pe care îi urmăreşti, este o dovadă de interacțiune și prezență, să nu mai vorbim bun simț. Desigur, este posibil să ai perioade când nu urmăreşti timp de o săptămână, așa cum am eu făcut săptămâna trecută. Nu e nevoie să-ţi petreci o oră pe zi citind postări pe Twitter, accesând link-uri și Re-Tweeturi, dar dacă faci asta, nivelul la care îți trăiești viața ta s-ar putea îmbunătăți în mod substanțial. Un alt lucru cu care ar trebui să fii atent este: cu cât mai multe persoane urmăreşti, cu atât va fi mai scurtă perioada acoperită de 3200 de postări pe care le vei putea vizualiza.

10. Twitter este cel mai grozav instrument de autodisciplina în ceea ce privește sursele de informare, ceea ce înseamnă că trebuie să alegi.

Pentru mai multe sfaturi cu privire la modul de a folosi Twitter, îți sugerez să consulţi Twitter Help. Dacă ți-a plăcut acest articol, te rog să recomanzi link-ul, trimite-l pe Twitter şi/sau lasă un comentariu. De asemenea, te rog să lăsa aici ca un comentariu orice alte resurse relevante cu privire la modul de a folosi Twitter pe care s-ar putea să le cunoşti. Mulţumesc.

[Later edit: La data publicării în română a acestui articol, nu mai folosesc în mod active Twitter]

Traducere a articolului „Twitter Behavior (If You Just Started)” de Ştefan Alexandrescu, publicat iniţial pe Analytic Vision la 8 octombrie 2009. Traducere de AIM. Copyright © Ştefan Alexandrescu

Reclame

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.