Întrebări și răspunsuri pentru suflet

Astăzi este Sf. prooroc Ilie, cel care avea darul de a „lega şi a dezlega cerul” pentru ploaie. Cu ocazia aceasta, vă invit să citiţi acest text extrem de potrivit, din Sf. Nicolae Velimirovici din “Rugăciuni pe malul lacului” (preluat de aici):

Ştii tu, copilul meu, de ce norii sunt închişi când câmpiile sunt însetate după ploaie şi de ce sunt ei deschişi, când câmpiile n-au nici o dorinţă de ploaie? Natura a fost dată peste cap de răutatea oamenilor şi şi-a părăsit ordinea ei.

Ştii tu, copilul meu, de ce câmpiile rodesc roade bogate primăvară şi sunt neproductive vara? Fiindcă fiicele oamenilor au urât roadă pântecelui lor şi o ucid când încă ea este în floare.

Ştii tu, copilul meu, de ce primăverile au devenit uscate şi de ce roadele pământului nu mai au dulceaţă de odinioară? Din pricina păcatelor omului, a cărui neputinţă a cuprins întreaga fire.

Ştii, copilul meu, de ce o naţiune biruitoare suferă înfrângeri drept pricină a propriei sale lipse de unitate şi discordiei şi îşi mănâncă pâinea făcută amară de lacrimi şi de răutate? Fiindcă ea şi-a biruit inamicii însetaţi de sânge din jurul ei, dar n-a reuşit să-i biruiască pe cei dinlăuntrul ei.

Ştii tu, copilul meu cum îşi poate hrăni o mamă copiii fără să le dea de mâncare? Nu prin a le cânta un cântec de dragoste în timp ce-i alăptează, ci un cântec de ură împotriva aproapelui.

Ştii, copilul meu, de ce oamenii au devenit urâţi şi şi-au pierdut frumuseţea strămoşilor lor? Fiindcă ei au dat deoparte chipul lui Dumnezeu, care modelează frumuseţea sufletului şi da deoparte masca pământului.

Ştii, copilul meu, de ce bolile şi cumplitele molime s-au înmulţit? Fiindcă oamenii au început să socotească sănătatea drept un dar al firii şi nu ca pe un dar de la Dumnezeu. Şi ceea ce este dăruit cu greutate trebuie protejat cu îndoită dificultate.

Ştii, copilul meu, de ce oamenii se luptă pentru teritorii pământeşti şi nu se ruşinează a se afla la acelaşi nivel cu cârtiţele? Fiindcă lumea a pătruns în inima lor şi ochii lor văd doar ceea ce creşte în inimă; şi deorece, copilul meu, păcatele lor i-au făcut prea slabi ca să mai lupte spre a dobândi cerul.

Nu plânge, copilul meu, Domnul Se va reîntoarce curând şi va pune totul în ordine.

Publicat de Marcus Victor Grant

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.