Ce nu ți-au spus până acum trainerii, partea III. Aplicabilitatea a ceea ce înveți.

Bine te-am găsit!

Inspirat de această listă, am hotărât să încep aici o serie de articole organizate sub formă tabelară, pornind de la experiențele mele:

 • ca participant la formările/trainingurile ținute de alții

 • drept consultant în subiectele pe care țin training

 • ca trainer

Am organizat aceste ”manifestări de sinceritate” în 5 categorii principale, prezentate pe parcursul acestei serii:

 1. Valoarea a ceea ce înveți

 2. Experiența de învățare în sine

 3. Aplicabilitatea a ce înveți

 4. Organizarea timpului și imaginea care te-a convins

 5. Comunicarea cu furnizorul de educație non-formală.

Lectură plăcută și dă mai departe!

Ce NU ți-au spus până acum trainerii, supervizorii, formatorii și facilitatorii, dar foarte probabil gândesc majoritatea

Ce nu ți-am spus eu ca facilitator/trainer până acum

III. Despre aplicabilitatea a ceea ce înveți

 1. Tu m-ai văzut pe mine că aplic ce predau? Să fim serioși, dacă aș face asta tot timpul n-ar trebui să stau aici să te învăț pe tine.

 2. Cum adică, dacă vin oamenii la mine în consultanță pe subiectul pe care țin seminarul? În consultanță oamenii vor chestii practice. La seminar, în schimb, pot să-ți povestesc teorii de-ale mele (neverificate) fără să ceri cât mai mult pe unitatea de timp plătită.

 1. Tot ce predau am aplicat sau aplic și, mai mult, a funcționat cel puțin în consultanță și/sau pentru mine. De obicei, predau în training lucrurile cele mai funcționale pentru care am primit feed-back pozitiv în consultanță. Este ușor de recunoscut cum aplic unele din lucrurile pe care le prezint în activitatea mea.

 1. Ce rezultate am avut eu folosind ceea ce prezint la seminar? Păi te-am adus pe tine aici, deci ai răspunsul la o parte din întrebarea ta… Te rog nu mă mai întreba asta, că eu de fapt voiam să lucrez în cercetare, acolo măcar puneam EU întrebările dificile…

 1. Este important să aduc cât mai multe lucruri utile în seminarii, pornind de la situații întâlnite în activitatea mea profesională, sau de către clienții mei în consultanță, sau din discuțiile avute cu participanți la ediții anterioare ale seminarului respectiv. În felul acesta, pot să acopăr cât mai multe dintre chestiunile recurente care ar putea să te preocupe pe tine, cel ce vine la mine. Deci cunosc care sunt principalele obstacole de care te poți lovi de când începi să aplici uneltele pe care le recomand. De asemenea, știu și care sunt câteva din măsurile creative care pot fi luate pentru a remedia sau preîntâmpina asta. Folosesc experiența și cunoștințele acumulate în trecut pentru a optimiza procesul actual de învățare. De aceea, sunt unii oameni care cred că am răspunsuri la toate întrebările, dar nu e așa. Am răspunsuri la întrebările cele mai frecvente. În consultanță, absolut în fiecare săptămână primesc întrebări și provocări de-mi stă mintea în loc, așa că n-am timp să mă plictisesc. Nici tu nu te vei plictisi! Ai să îți dai singur/ă seama, e un proces și o călătorie a dezvolării personale și profesionale în care nu doar destinația e specială, ci și parcursul în sine! Călătorie plăcută! Să pornim împreună la drum!

 1. Nu înțeleg de ce vrei să-ți fac o demonstrație ca să vezi cum acționez eu ca model. Ce, vrei să mă verifici? Eu nu cred în rețete. Dar tu crezi, altfel n-ai fi aici. Așa că încearcă tu rețeta asta, că eu n-am chef, n-am timp și n-am nevoie.

 1. O parte din clienții care vin la seminariile mele sunt clienți în consultanță și colaboratori. O altă parte sunt clienți de la alte seminarii de-ale mele. Există persoane care au participat chiar la 3 sau 4 din seminariile mele. Alte persoane au venit prin recomandări din partea unor alți foști participanți. Alții sunt vechi cititori ai blogurilor sau cărților mele. Așadar, există suficienți oameni care vin din nou să învețe și altceva de la mine și mai recomandă și la alții. De ce? Pentru că ofer ce funcționează.

 1. Probabil că dacă ai venit la seminarul meu, nu prea ai bani de multe alte seminarii. Știu, pentru tine ce e mult mie îmi este puțin. Dar tu nu prea ai elemente de comparație. Pot să răsuflu ușor. Tu dormi în continuare!

 1. Atât eu, cât și mulți din participanții mei au fost la multe alte seminarii și formări. Nu am de gând să afirm că ale mele sunt cele mai bune, deoarece nu mă pot compara cu alții care au 20 sau 40 de ani de experiență neîntreruptă și resurse tehnice și organizaționale mai bune. Însă pot să te asigur că ce ofer în conținut și calitate este peste media pieței.

track-practice

VA URMA

Citește mai departe!

Ce nu ți-au spus până acum trainerii, partea IV. Organizarea timpului. Imagine. Comunicare.

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2016-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.