Ce nu ți-au spus până acum trainerii, partea II. Experiența de învățare

Bine te-am găsit!

Inspirat de această listă, am hotărât să încep aici o serie de articole organizate sub formă tabelară, pornind de la experiențele mele:

 • ca participant la formările/trainingurile ținute de alții

 • drept consultant în subiectele pe care țin training

 • ca trainer

Am organizat aceste ”manifestări de sinceritate” în 5 categorii principale, prezentate pe parcursul acestei serii:

 1. Valoarea a ceea ce înveți

 2. Experiența de învățare în sine

 3. Aplicabilitatea a ce înveți

 4. Organizarea timpului și imaginea care te-a convins

 5. Comunicarea cu furnizorul de educație non-formală.

Lectură plăcută și dă mai departe!

(continuă să citești după media ↓)

technology-1095751_1920

Ce nu ți-au spus până acum trainerii, supervizorii, formatorii și facilitatorii, dar foarte probabil gândesc majoritatea

Ce nu ți-am spus EU ca trainer până acum

II. Legat de experiența de învățare în sine

 1. Cel mai bine ar fi să semnezi această declarație că nu ai să împărtășești altora ce-ai învățat la cursurile cu mine decât în cadrul unei licențe din care primesc și eu bani. Nu de alta, dar mie mi-a luat ceva timp ca să dezvolt aceste tehnici și materiale, și nu ar fi corect ca alții să le aibă pe gratis… Înțeleg că poate vrei să împărtășești astea și cu fiica ta. Dar uite, sunt generos: poți să-mi plătești tu pentru ea…

 2. Nu am de gând să-ți ofer tot ce știu, pentru că mi-e teamă că ai să-mi faci concurență și eu oricum n-am chef să mă perfecționez, că merge și-așa.

 1. Sunt convins că până când reușești să stăpânești lucrurile pe care ți le-am predat, eu am să învăț altele care or să fie valoroase. De fapt, ar fi minunat dacă ai învăța să faci aceste lucruri pe care ți le-am prezentat la nivelul la care să le predai și tu altora. Așa, vei învăța mai repede, mai bine și vei fi mai mulțumit/ă. Dacă vrei, putem să lucrăm împreună, să-ți organizez niște cursuri și să câștigăm bani împreună. Mai mult, te încurajez să prezinți și altora ce ai învățat la seminar, pentru că să explici/demonstrezi altora imediat ce ai învățat ceva e una din cele mai bune metode de a-ți însuși noul conținut!

 1. Mai ții minte ce am lucrat ieri? Nici eu, deci n-are rost să recapitulăm. Eu mă gândeam la ce-am să-mi cumpăr cu banii de la tine în timp ce gura mea era pe pilot automat.

 1. Este important la sfârșitul fiecărui modul/seminar să facem o scurtă recapitulare, pentru că repetiția, sumarizarea e mama învățăturii. Atunci când se pretează și timpul permite, pe lângă suita de exerciții pe care le facem împreună la seminarii, pe lângă exemplele din activitatea mea și a clienților, ofer și demonstrații.

 1. Oricum n-ai să aplici ce îți predau eu aici, așa că n-are rost să te mai întreb după seminar ce-ai făcut.

 2. Nu-ți dau teme, că nu vreau să te simți jenat/ă când ți le cer și nu le-ai făcut și nici eu n-am chef să le corectez.

 1. Este important să te sun măcar o dată după seminar ca să-mi spui ce ai învățat. Pentru mine contribuția pe care o am în dezvoltarea ta este importantă nu atât din punctul de vedere al recunoașterii publice, ci pentru că vreau să știu cât și cum funcționează pentru tine.

 1. Noi putem să discutăm pe conținutul teoretic cât vrei. Nu contează dacă nu apucăm să demonstrăm toate strategiile pe care le am în program. Pentru mine e mai ușor, și tu oricum nu știi cât pot eu să-ți ofer.

 1. Pentru mine primează exercițiile și strategia. În funcție de întrebări, pot să intru în explicații teoretice. Prioritar este să înțelegi mecanismul și importanța fiecărui exercițiu. Pentru detalii suplimentare, putem să stăm de vorbă după seminar, în pauze și la telefon sau în întâlniri individuale separate.

 1. Seminarul îl ținem la hotel, dar nu mă întreba cât am dat pe sală. În schimb, eu îți iau bani ca să te simți confortabil. Nu contează că dezvoltarea se produce în afara zonei de confort. Dacă știai asta, nu veneai la mine.

 1. Spațiul în care desfășurăm seminariile este decent și potrivit pentru a ne putea desfășura activitatea. Uneori, organizez la hoteluri. Însă să nu te aștepți să stai prea mult pe scaun. Avem treabă și te vei mișca destul de mult prin încăpere. Ideal ar fi să lucrezi câte un exercițiu cu fiecare din ceilalți participanți, pe rând. Dezvoltarea se produce când ieși puțin din zona de confort. Deci e important să vii odihnit/ă la seminar pentru a te bucura de efecte maxime, pentru că n-am de gând să te las să moțăi.

 1. Nu este nevoie să scrii ce-ți spun. Am deja materiale tipărite pentru tine. Așa, dacă nu scrii, o să fie mai ușor să uiți. În plus, pe foile pe care ți le dau de-a gata oricum n-ai să te uiți. În felul ăsta, poate vii mai târziu pe la consultanță la mine ca să-ți mai spun asta încă o dată, tot pe banii tăi. Și poți să fii sigur/ă că ora de consultanță o să te coste mai mult decât ora de training.

 1. Participanții primesc materiale în format electronic imediat după plată, înaintea seminarului. Suplimentar, cei ce vor pot achiziționa materiale recomandate sau promovate de mine. Încurajez participanții să noteze cât mai mult din ce spun, pentru că luarea de notițe facilitează învățarea și poți să-ți structurezi procesul și în timpul învățării, și după ce te uiți peste material.

VA URMA

Citește mai departe!

Ce nu ți-au spus până acum trainerii, partea III. Aplicabilitatea a ceea ce înveți.

Ce nu ți-au spus până acum trainerii, partea IV. Organizarea timpului. Imagine. Comunicare.

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2016-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.