Mă uit pe TVR 2 la ediţia a 10-a a premiilor Gopo, care premiază excelenţa în cinematografia românească. Am făcut asta şi anul trecut aici. Voi face live blogging pe baza transmisiunii în direct a evenimentului.
Alex Bogdan este prezentatorul galei. Între 19-20, se desfăşoară sosirile pe covorul roşu. Oana Giurgiu este atât producător al premiilor Gopo, cât şi nominalizată pentru regia filmului ALIYAH DADA şi pentru De ce eu? – produs de ea.
Olimpia Melinte, nominalizată pentru rolul secundar din Bucureşti Non-Stop vorbeşte despre 2 filme care, speră ea, vor avea premiera în 2016. Dan Chişu spune că o urmăreşte pe Olimpia de mult timp şi de la filmul lui Mircea Daneliuc (Cele ce plutesc, 2009). Marius Constantinescu îi intervievează pe cei doi. Dan Chişu propune că filmele ar fi o idee bună să fie reluate în perioada dinaintea premiilor Gopo în cinematografe. Se aşteaptă ca toată lumea să fie în lumea lui Aferim.
Alina Grigore şi Bogdan Albulescu din Ilegitim vor prezenta premiul pentru scurt metraj de ficţiune. Alina Grigore spune că s-a lucrat un an şi jumătate la personaj şi lucrurile au „crescut”, dar linia roşie a fost propusă de Adrian Sitaru. Alina Grigore spune că criticii cu adevărat obiectivi au observat ceea ce era de observat. S-a lucrat intens şi s-a făcut o cercetare foarte puternică, spune ea.
PwC a asigurat ca în fiecare an securitatea procesului de votare. Filmul românesc a avut multe premii în ultimii 15 ani, spune unul din reprezentanţii companiei de audit. Este a 10-a ediţie a premiilor Gopo când Automobile Dacia sponsorizează evenimentul. Reprezentantul Dacia spune că brandul Dacia şi filmul românesc au aceleaşi valori. Dacă ştie care sunt valorile filmului românesc, aş vrea să mi le spună şi mie, că sunt foarte curios.
Stela Popescu vorbeşte despre Ion Popescu Gopo. Era un om înţelegător, dar îţi impunea punctul de vedere. Era pasionat numai de film, nu se uita prea mult la femei, spune ea. Stela Popescu spune că este interesată să joace pe lângă mari actori tineri, chiar dacă este să spună două vorbe :). A dat exemplu despre serialul Las Fierbinţi.
Anamaria Guran are două nominalizări pentru rolul din Lumea e a mea. Nicolae Constantin Tănase, regizorul, a remarcat-o când ea avea 15 ani şi lucra încă la scenariu. Apoi, când a filmat şi a luat castingul la 17 ani, a confirmat. Anamaria Guran consideră că munca lor a fost „delooooc degeaba”.
Mihaela Sîrbu şi Cuzin Toma, nominalizaţi pentru intepretare, vor da premiul pentru cea mai bună imagine.
Constantin Drăgănescu a jucat în 48 de filme.
Emilian Oprea vorbeşte despre faptul că s-a întâlnit cu apropiaţi ai lui Cristian Panait, jucat în De ce eu? Scena dinaintea sinuciderii a fost cea mai provocatoare.
Ada Solomon, producător Aferim! spune că e filmul cel mai important din cariera ei. Îşi dă seama că „industria” e mult spus pentru filmul românesc. „Nu avem o sală în care să premiem filmul românesc, trebuie să mergem la teatru” referindu-se că gala premiilor Gopo se desfăşoară la Teatrul Naţional Bucureşti.
Inimi cicatrizate, următorul film al lui Radu Jude va apărea, speră Ada în 2016. Ouăle lui Tarzan, de Alexandru Solomon, Mariţa de Cristi Iftime şi Un pas în urma serafimilor de Daniel Sandu vor apărea cel mai probabil în 2017.
Teodor Corban susţine că e greu de crezut că un actor român joacă în 2 filme româneşti dintr-un an rouluri principale, făcând referire şi la un etaj mai jos, a cărui înscriere a fost controversată.
Ioana Bulcă, ce a câştigat în 2009 premiul Gopo pentru rolul său din Restul e tăcere, dă un interviu care nu se mai termină şi face o bună demonstraţie cu privire la ce poate să însemne un actor trecut de vremea lui.
Un scurt moment muzical în introducere ne aduce aminte de muzica din filmele de animaţie ale lui Ion Popescu Gopo. Pe scena TNB rulează pe un ecran imagini din opera lui într-un omagiu. Simona Strungaru Symphonics compune.
Acasă la tata, Lumea e a mea, Box, De ce eu?, Comoara, Bucureşti Non Stop, Aferim! sunt filmele din ale căror cadre se compune montajul promoţional pe o melodie a Vanessei Paradis.
Alexandru Bogdan, Ana Bianca Popescu, Silviu Mircescu şi încă un cântăreţ şi au un moment parodic pe seama câtorva din filmele acestea. Schimbă registrul în ceea ce priveşte rostirea numelor sponsorilor şi partenerilor în organizarea evenimentului.
Alexandru Bogdan spune că „ăştia suntem” – cei care sunt în sală.
Premiul pentru cel mai bun film de debut este oferit de Aleksandrion România – Monica Bârlădeanu şi Florin Piersic jr înmânează premiul.
ACASA LA TATA Regia: Andrei Cohn
CARMEN Regia: Doru Niţescu
LUMEA E A MEA Regia: Nicolae Constantin Tanase
Nicolae Constantin Tănase are un discurs scurt şi plin de respect şi mulţumire.
Ana Covaciuc şi Alin Florea prezintă premiul pentru cel mai bun montaj
„ce montaţi demontează critica” :))
CATALIN CRISTUŢIU – AFERIM! – al patrulea premiu din 8 nominalizări
EUGEN KELEMEN – BOX
LEMHENYI REKA – DE CE EU?
TUDOR POJONI – BUCUREŞTI NONSTOP
ION IOACHIM STROE – MUNTELE MAGIC
Inona Brezoianu şi Sorin Hriţcu prezintă premiul pentru costume
ADELINE ANDREEA BADESCU – LUMEA E A MEA
DANA PAPARUZ – AFERIM! primul premiu, prima nominalizare
AUGUSTINA STANCIU – BOX
ANDREEA SZELYES – DE CE EU?
Dana Paparuz îi mulţumeşte lui „Radu Judu”
Inona Brezoianu şi Sorin Hriţcu prezintă premiul pentru CELE MAI BUNE DECORURI (LUNGMETRAJ FICTIUNE)
ADELINE ANDREEA BADESCU – LUMEA E A MEA
CRISTIAN NICULESCU – DE CE EU?
MIHAELA POENARU – BOX
AUGUSTINA STANCIU – AFERIM! primul premiu din 2 nominalizări
Ada Solomon mulţumeşte în numele ei.
Sunt proiectate trailerele sau scene scurte ale filmelor pe care producătorii halucinează că vor fi vizionabile în 2016. 03. Bypass, Afacerea Est de Igor Cobileanski, Breaking News de Iulia Rugină, Aniversarea de Dan Chişu, Dincolo de calea ferată, de Cătălin Mitulescu, Dublu, de Catrinel Dănăiaţă, Ilegitim, de Adrian Sitaru.
Alex Bogdan difuzează în pamflet „castingul nedifuzat pentru Aferim!”.
Cătălin Ştefănescu prezintă premiul pentru film documentar.
ALIYAH DADA (România), Producator: Tudor Giurgiu (Libra Film)Regia: Oana Giurgiu
CINEMA, MON AMOUR (România – Cehia), Producator: Hanka Kastelicova, Tudor Giurgiu (HBO Europe, LIBRA Films) Regia: Alexandru Belc
MUNTELE MAGIC (România – Franţa – Polonia), Producator: Anca Damian (Aparte Film) Regia: Anca Damian
REŢEAUA (România), Producator: Claudiu Mitcu, Ada Solomon, Calin Peter Netzer, Hanka Kastelicova (Wearebasca, Parada Film, HBO Europe) Regia: Claudiu Mitcu
ROMANIA: PATRU PATRII (România – Franţa), Producator: Ada Solomon, Alexandru Solomon (HiFilm) Regia: Alexandru Solomon
Mă bucur că nu s-a făcut un documentar intitulat „Making of Aferim!”.
Premiul Gopo special pentru Paul Fister, cascador care lucrează cu caii. Se prezintă un materical cu mărturii ale celor care au lucrat cu el sau au beneficiat în proiectelor lor din munca sa. „maestrul Paul Fister este un haiduc nemuritor”. El ţine un discurs în care mulţumeşte că prin acest premiu a fost remarcată şi breasla cascadorilor.
Moment In memoriam. Alexandru Bogdan îi mulţumeşte lui Eusebiu Ştefănescu.
Conrad Menikoferr şi Nicoleta Lefter prezintă premiul pentru interpretare secundară.
Actriţă.
TATIANA IEKEL pentru rolul DOAMNA PATRAŞCU din filmul UN ETAJ MAI JOS
DORINA LAZAR pentru rolul BATRÂNA din filmul BUCUREŞTI NONSTOP
OLIMPIA MELINTE pentru rolul JENI din filmul BUCUREŞTI NONSTOP
MIRELA OPRIŞOR pentru rolul MIA din filmul ACASA LA TATA
MIHAELA SÎRBU pentru rolul SULTANA din filmul AFERIM! al doilea premiu, a treia nominalizare
Spune că premiul este mai degrabă al filmului decât al ei, nu se aştepta.
ALEXANDRU DABIJA pentru rolul BOIER IORDACHE CÎNDESCU din filmul AFERIM! primul premiu
IULIAN POSTELNICU pentru rolul VALI DIMA din filmul UN ETAJ MAI JOS
ADRIAN PURCARESCU pentru rolul ADRIAN din filmul COMOARA
CUZIN TOMA pentru rolul TEDY din filmul BUCUREŞTI NONSTOP
ANDI VASLUIANU pentru rolul PETRICA din filmul ACASĂ LA TATA
Partea a doua din pamfletul cu castingul nedifuzat din Aferim!
Ovidiu Niculescu prezintă un material colaj din filmele lui Costică Drăgănescu, premiat pentru ceva (nu mi-e clar ce, probabil întreaga carieră)
Sunt promovate filmele aşteptate în 2016 pe marile ecrane din România Miracolul din Tekir, Minte-mă frumos în centrul vechi, Două lozuri de Paul Negoescu, Doar o răsuflare de Mirona Lăzărescu-Gorgan, Tudo, de Iura Luncaşu, Ultima zi, de Gabriel Achim, Varză, cartofi şi alţi demoni de Şerban Georgescu.
Teodor Corban prezintă premiul pt actriţă principală
IOANA FLORA pentru rolul PAULA din filmul ACASA LA TATA al doilea premiu din 3 nominalizări
ANA MARIA GURAN pentru rolul LARISA din filmul LUMEA E A MEA
RODICA LAZAR pentru rolul MARIANA din filmul CARMEN
HILDA PETER pentru rolul CRISTINA din filmul BOX
ELENA POPA pentru rolul CRISTIANA din filmul AUTOPORTRETUL UNEI FETE CUMINŢI
Alex Bogdan prezintă un pamflet, Moromeţii 2016. Genial!
Ada Condeescu şi Levente Molnav (actorul principal din Saul fia) prezintă premiul pentru actor în rol principal
TEODOR CORBAN pentru rolul COSTANDIN din filmul AFERIM! primul premiu din 2 nominalizări
GHEORGHE IFRIM pentru rolul ACHIM din filmul BUCUREŞTI NONSTOP
EMILIAN OPREA pentru rolul CRISTIAN PANDURU din filmul DE CE EU?
ALEXANDRU PAPADOPOL pentru rolul ROBERT din filmul ACASA LA TATA
CUZIN TOMA pentru rolul COSTI din filmul COMOARA
Teodor Corban vorbeşte la primirea premiului despre caii care au jucat în Aferim! „Cred că am fost mai sus ca actor în Un etaj mai jos„
Răzvan Sava, primarul general al capitalei oferă premiul pentru întreaga carieră, acordat lui Florin Piersic.
Este comparată scena de luptă a lui Florin Piersic cu ursul de acum 50 de ani în De-aş fi Harap-Alb, cu cea din The Revenant. Mă tem că această comparaţie nu e chiar onorantă, ci mai degrabă de un umor involuntar. Alexandru Bogdan ţipă ca toată lumea să se ridice în picioare, nu care cumva să fi lipsit din eveniment acest efect scontat.
Florin Piersic, la 80 de ani şi 46 de filme, spune că îşi mulţumeşte sieşi că a ajuns la această vârstă matusalemică. „Eu sunt un mut pe lângă ceilalţi”. Genial discursul, sper că va fi şi pe YouTube! Povesteşte despre cum a dat el autograf unei stewardese în drum spre Cannes, alături de Gopo şi cum a băut prima Coca-Cola. Face o invitaţie să îi iubim pe actorii români, indiferent că mai joacă sau nu. A primit foarte multe premii şi distrincţii în ultima vreme. După ce a luat titlul de doctor Honoris Causa, Radu Beligan a zis că „dacă eşti doctor vreau să mă tratez la tine”. Spune despre Fix Alert în care a jucat (ultima dată, în regia fiului său).
Transmisia în direct se mută pe postul TVR HD.
„Dacă v-am supărat cu ceva, mă bucur din toată inima”.
Mihaela Sârbu şi Cuzin Toma prezintă premiul pentru imagine
ANDREI BUTICĂ – ACASA LA TATA
DANIEL KOSUTH – LUMEA E A MEA
TUDOR LUCACIU – UN ETAJ MAI JOS
MARIUS PANDURU – AFERIM! al şaselea premiu
LIVIU POJONI JR. – BUCURE?TI NONSTOP
Alexandra Fasoala şi Sorin Dumitrache prezintă premiul pentru
MIMI BRANESCU – ACASA LA TATA
RADU JUDE, FLORIN LAZARESCU – AFERIM! al doilea premiu pt Radu Jude şi primul pt Florin Lăzărescu
CORNELIU PORUMBOIU – COMOARA
TUDOR GIURGIU, LOREDANA NOVAK – DE CE EU?
ALEXANDRU BACIU, RADU MUNTEAN, RAZVAN RADULESCU – UN ETAJ MAI JOS
Ada Solomon vorbeşte despre zecile de mii de pagini pe care le-au citit scenariştii (oare în cât timp?) cu ajutorul unui consultant istoric.
Emilia Dobrin prezintă premiul pentru regie de film
DAN CHIŞU – BUCUREŞTI NONSTOP
TUDOR GIURGIU – DE CE EU?
RADU JUDE – AFERIM!
RADU MUNTEAN – UN ETAJ MAI JOS
CORNELIU PORUMBOIU – COMOARA
Ada Solomon primeşte în numele său premiul şi mulţumeşte Vioricăi Capdefier pentru distribuţia extraordinară şi Cristinei iliescu, „generalul de pe platourile de filmare”.
Oana Pellea oferă premiul pentru CEL MAI BUN FILM (LUNGMETRAJ)
AFERIM! (România – Bulgaria – Cehia), Producator: Ada Solomon (HiFilm) Regia: Radu Jude
BUCURE?TI NONSTOP (România), Producator: Dan Chi?u, Codin Maticiuc (DaKINO Production) Regia: Dan Chi?u
COMOARA (România – Franţa), Producator: Marcela Ursu (42KM Film) Regia: Corneliu Porumboiu
DE CE EU? (România – Bulgaria – Ungaria), Producator: Oana Giurgiu (Libra Film) Regia: Tudor Giurgiu
UN ETAJ MAI JOS (România – Fran?a – Suedia -Germania), Producator: Dragos Vîlcu (Multi Media Est) Regia: Radu Muntean
Oana Pellea le spune şi nominalizaţilor şi câştigătorilor să se bucure, căci „am început să ne uităm să ne bucurăm”.
Ada Solomon spune că acesta este şi pentru ea, aşa că îşi ia momentul. Este important ca să vadă din lucrurile pe care le fac colegii între ei. Mulţumeşte distribuitorilor care aduc film de artă pe ecranele din toată lumea. Mulţumeşte cronicarilor de film şi selecţionerilor din festivale. Mulţumeşte celor care plătesc bani ca să vadă film românesc. Cu plăcere, Ada. Te ţin la curent :).
Mulţumeşte tuturor finanţatorilor şi figuranţilor. Mulţumeşte Dianei Beroiu şi lui Ovidiu Şandor. De asemenea, coproducătorilor din alte ţări. Mulţumeşte familiei pentru susţinerea ca visele să apară pe ecran.
Se merge în Club Control pentru After Party.
Alexandru Bogdan face promovare filmului Inimi cicatrizate de Radu Jude. Citeşte lista sponsorilor în pas glumeţ şi la fiecare se aplaudă câte o dată. Probabil că sponsorii care au sponsorizat anul ăsta nu vor fi foarte încântaţi să le fie pocit numele şi anul viitor.
manager de proiect Răzvan Penescu
producător Silvana Miloşoiu.
Copyright © Marcus Victor Grant 2016-prezent, toate drepturile rezervate.
Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.