O viață fără așteptări poate fi o viață fericită?

Aproape zilnic suntem întrebați ce ne dorim și tot mai greu oferim un răspuns care să reflecte realitatea din sufletele noastre. Pe măsură ce anii trec suntem tot mai greu de mulțumit și de împăcat sufletește. Deși materialul pare să ne pună totul la picioare, niciodată nu va fi suficient. Când eram mici vroiam dulciuri și jucării, azi vrem fericire și oameni care să răspundă așteptărilor noastre cele mai ascunse. Ce avem din toate acestea? Prea puțin. Prea puțin din tot ce contează cu adevărat și prea mult material.

La sfârșitul zilei tot ce contează e cât la sută din așteptările noastre s-au concretizat. Dacă procentul e mai mare de 50%, ne putem considera norocoși sau a fost doar o zi mai bună? Mereu mi-am dorit să mă pot trezi într-o dimineață și să-mi las așteptările să doarmă pe pernă, să nu le car după mine întreaga zi, să nu le simt cum devin din ce în ce mai grele pe măsură ce orele trec și nimic din ceea ce îmi doresc nu se concretizează, dar ele sunt de fapt crucea ce o cărăm cu noi zi de zi. Fără ele am fi prea lipsiți de sens și fără ele nu am ști să apreciem momentele în care totul prinde culoarea și forma pe care ne-am dorit-o.

O parte din așteptările noastre nu se vor materializa niciodată, pentru că la un moment dat în viața noastră vom face un pas greșit, vom spune o vorbă fără sens – asta pentru cei care vor o explicație legată de karmă [sau de responsabilitate, n.r.], pentru restul, pur și simplu nu va fi. Vom crește, ne vom schimba viziunea asupra vieții, mentalitatea și așteptările. Vom renunța mâine la ceea ce ne-ar fi făcut fericiți astăzi doar pentru a da o șansă zilei ce va veni, sperând să fie diferită. Această șansă falsă este tot o așteptare și întreaga noastră viața este o mare de așteptări.

Putem trăi fără ele? Putem să ne mințim, dar în adâncul sufletului nostru ne vom dori acel ceva sau pe cineva intangibil. Vom transforma așteptarea într-un vis și vom spera că visul va deveni realitate și dacă nu va fi așa, a fost doar un vis, nu? Totuși cât putem să ne hrănim sufletul cu așteptări? Cât putem să ne protejăm sufletul de așteptări ce nu prind viață? Un an, doi, trei, o viață? O viață ascunsă în spatele unei măști zâmbitoare…

Neimplinirea e mai ușor de suportat atunci când o recunoști că o simți. E ca alcoolismul sau dependența de droguri, cu cât negi mai mult cu atât cazi în prăpastie, dar dependeța de așteptări împlinite e mai cumplită decât orice altă dependență, pentru că distruge sufletul, distruge mintea și nimeni nu poate vedea ce întâmplă cu tine și nimeni nu va putea înțelege tristețea din ochii tăi, lacrimile și nici nopțile în care nu vei dormi.

Viața te va face să aștepți o persoană, un moment în care adevărul să iasă la suprafață și un moment în care să simți că trăiești cu adevărat. Ce nu îți va spune nimeni, este faptul că viața nu poate fi o continuă așteptare. Uneori trebuie să te ridici din stația în care stai de prea mult timp și să mergi pe jos, să faci bătături și să simți durerea până când aceasta se va transforma în nepăsare și așteptarea într-o simplă stație ce se află pe traseul tău doar din întâmplare și nu intenționat.

 Viața ne va da mereu lămâi, dar nu vom putea face mereu limonadă bună. Uneori nu vom avea zahăr, alteori vom avea dar prea puțin. Important e să ne pregătim să savurăm cea mai acră limonadă din lume și nu cea mai dulce.

Acesta este un articol din seria „De la aşteptare la realitate” pe blogul colectiv Discerne, încadrată la subcategoria „dezvoltare personală”. Dacă ţi-a plăcut, atunci îţi recomand şi lista retrospectivă.

Guest post de Bianca Roxana Ionel. Intră pe blogul ei, Atemporal pentru a citi mai multe asemenea “bijuterii”. Copyright © Bianca Roxana Ionel, 2015-prezent. Publicat iniţial pe blogul autoarei. Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să citeşti şi acest interviu cu ea.

Un gând despre „O viață fără așteptări poate fi o viață fericită?

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.