Propun 10 reguli pentru ca o relaţie sentimentală să funcţioneze

Motto:

„Dragostea are capacitatea de a creşte atunci când dăruieşti şi de a se diminua atunci când o ţii pentru tine.”

Am tot scris, din septembrie, despre aşteptări (aici retrospectiva). Despre cum anume percepţiile neîmpărtăşite celorlalţi sau de către ceilalţi ne pot sabota rezultatele şi împlinirea valorilor. Vă recomand mai ales cel mai amplu articol din această serie, Ce ne spunem de fapt când ne criticăm aproapele „spre binele său”. Partea II. Bărbaţi şi femei. Apoi, într-o cheie ludică, Andrei Dragomir a scris aici o fabulă. Dar care ar fi, totuşi, alternativele la aşteptările nemărturisite, care lâncezesc în profunzimea subconştientului nostru? Desigur, putem stabili reguli contractuale. Numai că, atunci când vine vorba de reguli, parcă celor care vor să evadeze în lumea magică a tărâmului unde orice este posibil (caruselul cu vise numit Sentimental Disneyland) li se strânge stomacul, căci regulile sunt doar pentru birou, pentru lucru, nu-i aşa? Măcar în viaţa sentimentală să ne facem de cap!

Ei bine, de obicei, atunci când cineva “îşi face de cap” încălcând regulile (nescrise, desigur) în viaţa sentimentală, altcineva suferă. Dacă te numeri printre cei care doresc să evite multe neînţelegeri, deziluzii şi dezamăgiri şi să aibe cât mai multă libertate să se bucure de alegerile făcute pe termen lung, acest articol este pentru tine!

Din experienţa mea de nespecialitate cu privire la ce înseamnă sănătatea psihică, următoarele reguli sunt binevenite pentru a-ţi îndeplini aşteptările realiste pe care le-ai putea avea… cu condiţia ca şi partenerul tău să fie de acord cu acestea.

 1. Aceasta nu este o relaţie deschisă. Din momentul în care aţi stabilit că sunteţi un cuplu, întâlniţi-vă pe plan sentimental doar cu partenerul şi cu nimeni altcineva. Prietenii sunt bineveniţi să rămână prieteni. Dacă doriţi să fiţi cu altcineva, atunci rupeţi mai întâi relaţia în care sunteţi, şi apoi încercaţi-vă şansele! Cu toate acestea, o relaţie nu merită ruptă, în mod matur, pentru că vi s-au aprins călcâiele pentru altcineva, ci pentru că acea relaţie nu vă satisface în mod real nevoile.

 2. Nu vă despărţiţi prin SMS, mesaje pe Facebook, e-mail sau alte mijloace de comunicare la distanţă. Aceasta este o regulă care merită stabilită încă de la începutul relaţiei. Partenerul merită o discuţie între patru ochi în care să înţeleagă, să accepte şi să respecte această decizie. Locul şi momentul discuţiei trebuie stabilit de comun acord şi trebuie să existe deschidere pentru măcar o comunicare ulterioară privind decizia.

 3. Dacă ceva nu îţi convine, spune (într-o manieră respectuoasă). Partenerul nu citeşte minţi. Dacă îi spui, s-ar putea să vină mai uşor în întâmpinarea dorinţelor, aşteptărilor şi nevoilor tale. Dacă nu îi spui, atunci îţi asumi riscul de a suferi în tăcere. Dacă vrei să se întâmple altceva, atunci spune asta.

 4. Acceptă partenerul aşa cum este. Vrei să-l schimbi pentru că o iubeşti? Minunat! Fii un model pentru el/ea şi inspir-o! Partenerul nu este obligat să fie aşa cum vrei tu. Tu eşti tu ca să trăieşti pe Pământ după regulile şi aşteptările tale. Partenerul este pe Pământ ca să trăiască după regulile şi aşteptările proprii. Dacă din întâmplare sau din dragoste acestea se întâlnesc şi pot să devină aşteptările şi regulile voastre, atunci este minunat, însă pentru asta, e nevoie să accepţi şi să comunici.

 5. Nu critica partenerul în public, nu fă echipă cu alţii împotriva sa nici măcar în glumă. Laudă-l în public şi, dacă ai ceva să-i reproşezi sau pentru care să-l critici, fă-o în privat! Nemulţumirile tale trebuie să se manifeste, dacă alegi să le manifeşti, mai întâi de faţă cu cel/cea care le provoacă, nu în raport cu terţe părţi.

 6. Dacă nu eşti de acord cu partenerul, spune-i asta. Nu te teme că ai să-l răneşti. Dacă nu e în stare să se descurce cu emoţiile sale, cum crezi că se va descurca cu emoţiile tale? Spune-i ce simţi, ce crezi şi ce vrei într-o manieră plină de respect şi acceptare şi vezi ce se întâmplă. Puteţi fi în dezacord fără să fiţi în dizarmonie.

 7. Într-o relaţie sentimentală, este important şi util ca amândoi să depună eforturi şi un sacrificii pentru ca lucrurile să meargă bine. “Te iubesc” este o propoziţie frumoasă, dar asta nu-ţi spune ce vrea celălalt de la tine. De la o vreme, dragostea nu mai este de ajuns şi, cel mai adesea, nu include toate sacrificiile de pe lume, aşa că este o idee bună ca amândoi să depună un efort comparabil. Paote fi OK o vreme şi dacă unul munceşte mai mult şi altul mai deloc, atâta doar că nu e o idee bună să te aştepţi că relaţia va dura în această situaţie. Cei care îi iau în cârcă pe alţii nu se numesc parteneri, ci hamali.

 8. Dacă ceva este important pentru tine, atunci explică de ce contează atât de mult acel lucru. Partenerul tău este dispus să te asculte şi să te înţeleagă. În schimb, nu citeşte minţi. Învaţă să negociezi.

 9. Diferitele servicii pe care unul dintre voi le face altuia nu sunt obligaţii. Dacă tu de exemplu eşti un foarte bun programator şi iubita îţi cere să-i faci un site care îţi consumă mult timp, poate că nu-i vei cere bani, dar vei dori să primeşti de la ea altceva în schimb, tot pe plan profesional. Sau: dacă tu speli vasele o dată, de două ori, după ce aţi luat masa împreună, nu înseamnă că locul tău e la cratiţă şi de acum eşti obligată să speli vasele de fiecare dată. Fiecare trebuie să fie responsabil pentru sine şi autonom, mai ales în condiţiile în care femeile îşi clamează dreptul la egalitate.

 10. Cine eşti tu într-o relaţie se poate schimba de-a lungul timpului. Tu poţi dori să te dezvolţi, să te cunoşti mai bine, să iei alegeri diferite în viaţa ta. Sensurile pe care le găseşti acum în viaţa ta s-ar putea să nu mai fie aceleaşi cu sensurile pe care le găseai acum 10 ani sau pe care le vei găsi peste 10 ani. De aceea, este important ca voi doi să vă dezvoltaţi împreună, nu separat. Iar dacă vă dezvoltaţi separat, atunci până unde merge drumul comun pe care îl aveţi? Ca doi oameni să rămână împreună pe termen lung, au nevoie de compatibilitate, de o direcţie comună pentru dezvoltare şi de un ritm pentru dezvoltare similar sau apropiat.

  (continuă să citești după media ↓)

poza happyAcestea toate sunt nişte sugestii, nu neapărat cum consider eu că ar fi bine să gândească toată lumea. Am venit cu acest mic decalog al “regulilor de bun-simţ” pe care eu le consider importante, şi care îşi au, fiecare, în spatele lor, argumentele şi, poate, înţelepciunea lor. Din moment ce am criticat gândirea greşită în ceea ce priveşte aşteptările, propun un nou set de aşteptări de data aceasta constructive: îmi propun să mă pot aştepta ca ceilalţi să respecte regulile şi obiectivele asumate de comun acord. Mă pot aştepta ca acela contracte pe care eu le stabilesc, verbal sau scris, să fie respectate. Aceste aşteptări au o temelie mult mai bazată în verificarea realităţii decât cele de la care majoritatea porneşte.Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să citeşti şi Contractul psihologic în relaţiile de muncă


VA URMA

Acesta este al 12-lea articol din seria „De la aşteptare la realitate” pe blogul colectiv Discerne, încadrată la subcategoria „dezvoltare personală”. Dacă ţi-a plăcut, atunci îţi recomand şi lista retrospectivă. Primele 10 articole au fost publicate pe acest blog în perioada 23 septembrie-11 decembrie 2015. Seria continuă cu alte articole pregătite pentru tine. Articolele din serie sunt scrise de bloggerii Marcus Victor Grant, Alina Harnisfeger şi Bianca Roxana Ionel

Marcus Victor Grant

consultant în dezvoltare personală şi profesională

autorul cărţii „Modelarea din NLP, o cale rapidă spre excelenţă

Copyright © Marcus Victor Grant 2016-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Modelarea din NLP, o cale spre excelenta coperta I

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.