Cheltuieli de agrement şi alte cheltuieli ale unui tânăr profesionist care locuieşte în Bucureşti

Aceasta este ultima parte a articolelor pe care am început să le scriu luna trecută cu privire la cât costă viaţa un tânăr profesionist în București.

Aici puteți citi introducerea și rezumatul. Apoi, am scris acest articol şi acesta şi acesta despre care sunt doar cheltuielile de bază. Al cincilea articol a fost despre cheltuielile pentru necesitățile administrative. Acum, este timpul să aruncăm o privire la a treia categorie de cheltuieli – timp liber și alte cheltuieli.

Așa că hai să aflăm mai multe despre cât costă să trăiești în București:

 

Lectură

Cărțile sunt destul de ieftine în România, comparativ cu alte țări din UE, dar cele mai multe dintre acestea sunt în limba română. Un preț obișnuit pentru o carte în limba romană este de aproximativ 4-8 €. Cărțile în limbi străine costa, de obicei intre 10-15 €. Dacă doreşti să cumperi cărți foarte ieftine, îţi recomand să mergi la vânzătorii din Universitate. Aceştia sunt deschişi, în zilele însorite de lucru, între orele 7 AM-5 PM.

De asemenea, în funcție de interesul tău ca profesionist, există o mulțime de reviste locale și internaționale. În mod normal, o revistă de nișă poate costa între 1.1-6 €. De asemenea, ai putea fi interesat de diferite anuare de afaceri, care sunt de obicei publicate în perioada octombrie-februarie. Un astfel de anuar, ar putea conţine liste de oameni de afaceri, companii şi industrii, inclusiv telefoanele și e-mail-uri care sunt greu de găsit în alte locuri. Un astfel de anuar ar putea costa între 5-10 € și poate fi găsit la chioșcurile de ziare, dar mai ales în anumite magazine, cum ar fi Relay sau rețelele Inmedio, care distribuie cele mai bune periodice.

 

Film

În România, toate filmele sunt prezentate în limba lor originală, cu subtitrare în română (sau, ocazional, în engleză). Singurele programe dublate sunt unele mizerii de desene animate, pentru copiii foarte micii, care, de asemenea, există şi în versiunea subtitrată, pentru adulţi.

Bucureştiul are aproximativ 70 de săli de cinema. Numărul de filme într-o săptămână obişnuită (de vineri până joi) variază de obicei între 50 – 120.

Bucureşti a devenit, în ultimii ani, un loc destul de important pe harta festivalurilor minore de film. Există cel puțin o duzină de festivale în fiecare an, cu prețuri foarte mici de intrare generală. În București, se difuzează o mulțime de filme (atât comerciale cât şi de artă), care apar în același timp sau chiar înainte de a fi lansate în Statele Unite ale Americii.

Preţul unei intrări (obişnuite) pentru un adult depinde de:

– Cinema;

– Perioada zilei/săptămânii – sunt reduceri pentru dimineață, în zilele lucrătoare și unele reduceri speciale (în zi) la majoritatea cinematografelor;

– Dacă eşti student și/sau ai un card ISIC/ITIC, atunci ai, de obicei, între 30-50% reducere;

Cele mai ieftine bilete se găsesc la câteva dintre cinematografele de stat (Patria, Muzeul Ţăranului Român – în jur de 2.2-3.2 €/intrarea), chiar şi în unele multiplexuri (CinemaPro, Multiplex Plaza România, Grand Studio Băneasa – în jur de 3-5 €/intrarea) sau cinematografe private (Union, Elvira Popescu – 2.2-3.2 €/intrarea)

Unele din aceste cinematografe au de obicei o ofertă bună de filme de artă. Și, desigur, exista săli premium şi de foarte înaltă calitate, adecvate pentru vizionarea de blockbustere, cel mai bun dintre acestea (și cel mai scump) fiind teatrul RomTelecom IMAX, care este situat în Cinema City al centrului comercial AFI Palace Cotroceni în apropiere de metro Politehnica. Tot în cadrul aceluiaşi complex se mai găseşte o sală care poate rula 3D cu viteza de 48 cadre pe secundă. În cadrul CinemaCity din Mega Mall mai funcţionează şi o sală 4D (senzaţii kinestezice adăugate). Preţurile pentru o astfel de experiență sunt de obicei între 7-15 €/intrarea.

Există, de asemenea, o mulțime de centre culturale (în special British Council şi Institutul Francez), care îţi permit împrumutul de cărți, reviste și filme și care, organizează, de multe ori întâlniri accesibile sau proiecții pe teme culturale.

 

Teatru

Bucureşti este cel mai cultural oraş din România și un important oraș cultural UE. De obicei, toate piesele de teatru sunt în limba română. Costul unui bilet variază între 2-3 €/intrarea la un mic teatru și 5-15 €/intrarea la un teatru mare. În unele cazuri, poţi cumpăra, de asemenea, un abonament de sezon, în cazul în care te duci de multe ori la aceeași sală. Poţi obține, de asemenea, reduceri semnificative ca student, care pot varia în funcție de spectacol și teatru.

 

Evenimente de networking de afaceri

De obicei, există o mulțime de evenimente de networking de afaceri destul de accesibile pentru toţi tinerii care vorbesc engleză și română şi sunt interesați să participe, dacă doresc să cunoască oameni, să întâlnească noi clienți sau furnizori. De exemplu, întâlnirile organizate de Junior Chambers International, Business Network Interntional, InterNations.

Aş recomanda, de asemenea, întâlniri de tip Open Connect sau Open Coffee pentru antreprenori – e gratuit – şi grupul de susţinere pentru coaching şi pentru dezvoltarea personală de la Noble Manhatttan. De obicei, există o mică taxă pentru fiecare participare la un astfel de eveniment, sau o taxă anuală care se plăteşte lunar. Dacă te duci la 2-3 dintre acestea în fiecare lună, costul lunar ar fi între 10-15 €.

 

Ieşirile în oraş

Desigur, va trebui să aloci bani pentru a ieși cu oameni, fie pentru afaceri sau din motive personale. De obicei, în baruri/cafenele/ceainării / mici restaurante preţul pentru o cafea/suc/prăjitura este de 2-3 €. Cele mai multe localuri au acces wireless, dar trebuie să ceri parola de la bar. Există, de asemenea, unele cantine sau mici restaurante (în special în apropierea centrelor de studenți), unde poţi mânca destul de ieftin, sănătos și consistent. În asemenea locuri, vei plăti 3-4 euro pentru o masă decentă. Dar aceste locuri nu sunt potrivite pentru întâlniri de afaceri cu potențiali clienți.

Unele dintre cele mai populare locuri de întâlnire în centrul Bucureștiului sunt în centrul istoric al orașului (cu sute de terase mici şi cafenele), Mac Unirii (sau la oricare dintre celelalte MacDonald’s din centru), Cafepedia, SpringTime, KFC și ceainăria Librarium din Romană. Toate acestea sunt, de asemenea, potrivite pentru întâlniri de afaceri, dar calitatea produselor alimentare este, în general, scazuta, iar prețurile sunt mari. Există, de asemenea, câteva cafenele Starbucks în centru (Piaţa Unirii, Piaţa Victoriei). Eu îmi stabilesc, de obicei, întalnirile la Mac Unirii, Spring Time Universitate sau KFC Romană.

În funcție de cât de mult, cât de des, unde şi cu cine ieşi în oraş, cheltuiala poate fi de cel puţin 10 euro pe lună. În general, eu cheltuiesc aproximativ 15-20 € pe lună pe asta.

 

Cadouri

Citeşte, te rog, aici, articolul meu pe acest subiect. În general, bugetul meu lunar este de 5-10 euro pe lună.

 

Cheltuieli speciale

Dacă se strică ceva în apartament, dacă iei vreo amendă, dacă te îmbolnăveşti serios şi nu ai asigurare, acestea te pot costa foarte mult și nu intra în bugetul lunar. De asemenea, dacă îţi cumperi un telefon nou, o bicicletă nouă, o mașină de spălat, un frigider, mobilier sau ceva de genul acesta, aceste cheltuieli nu intră în bugetul lunar. Însă unul dintre aceste lucruri este foarte probabil să ţi se întâmple în România, de aceea trebuie considerate ca un buget minim de 100-150 euro pe an, care se împarte în 8-12 euro pe lună.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi retrospectiva inteligenţei financiare.

 

Traducere a articolului „Leisure and Other Expenses for a Young Professional Living in Bucharest” de Ştefan Alexandrescu, publicat iniţial pe Analytic Vision la 2 februarie 2014Traducere de AIM. Copyright © Ştefan Alexandrescu

Ştefan Alexandrescu

consultant în strategie de comunicare şi resurse umane

Reclame

Un gând despre „Cheltuieli de agrement şi alte cheltuieli ale unui tânăr profesionist care locuieşte în Bucureşti

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.